Son günlerde üst solunum yolu şikayetiyle doktora başvuranların sayısında ciddi artış gözlemlenirken, özellikle bebek ve çocuklarda daha fazla görülen halsizlik, öksürük, ağrı ve ateş gibi şikayetlerle hastanelerin acil servisleri dolup taşıyor. Söz konusu şikayetlerin 1 ay devam etmesiyle 'bilinmeyen bir salgın' endişesi akıllara gelirken, Prof. Dr. Alpay Azap yoğunluğun sebebini Mynet'e açıkladı. 'Covid 19' detayı ise dikkat çekti.
Hava sıcaklıklarının aniden düşmesiyle grip vakalarında artış yaşanmaya başlandı. Hastanelere benzer şikayetlerle başvuranların sayısı hızla artarken, dikkat çeken bir uyarı geldi. Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, 'üçlü virüs' olarak bir arada görülen rinovirüs, RSV ve influenza ile ilgili önemli açıklamalarda bulunurken "Değişkenlere bağlı olmak üzere bu üç virüs de ölüme neden olabilmekte" diye konuştu.
Sonbahar ile birlikte havaların soğuması, kapalı ortamlarda geçirilen zamanın artması ve okulların da açılmasıyla özellikle nezle, grip, farenjit ve bademcik enfeksiyonları sık görülmeye başlandı. Havaların soğuması nedeniyle çocuklar arasında hastalıklar arttı. Uzmanlar, üst solunum yolu enfeksiyonlarına etkili öneriler verdi.
Koronavirüs pandemisi, tüm dünyayla birlikte ülkemizde de etkisini devam ettiriyor. Pandemiden korunmak için aşılama çalışmaları sürdürülürken, kişisel önlemler de alınmaya devam ediliyor. Ancak havaların soğumasıyla birlikte yeniden okullara ve iş yerlerine dönen kişiler, bu kez de soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara yakalanmaya başladı. Bu durum da acil servislere olan talebi artırdı. Ancak acil bölümü meşgul etmemek için belirtilere göre hareket etmek önem taşıyor.
Yaz aylarının sıcak ve güneşli havası yerini serin ve yağışlı günlere bıraktı. Okulların açılması ile aynı haftaya denk gelen hava değişimi hastalıklara da kapı araladı. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında artışa sebep olan hava değişiminde çocuklarını hastalıklardan korumak isteyenler neler yapması gerektiğini araştırıyor. Konu ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Serdar Baylançiçek, kış hastalıklardan korunmak için neler yapılması gerektiğini anlattı.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yahya Ayhan Acar'ın TÜBİTAK destekli projesi kapsamında geliştirilen konuşma, ses ve öksürük analizi yazılımı ile Covid-19 tanısı koyulabilecek. Doç. Dr. Acar, "Yapılan analiz sonuçları konuşma ve öksürük seslerinin Covid-19 ile ilintisini ortaya koymaktadır ve hastalık şüphesi olanların hızlı tespit edilmesi açısından kritik öneme sahiptir" dedi.
Uzmanlar, dondurmanın kaşıkla değil, yalanarak yenilmesinin daha sağlıklı olduğunu söylüyor.
Çalışma ofisleri, grip, zatürree ve bronşit gibi ortak solunum yolları hastalıklarına yol açan virüsler taşırken, telefon ve bilgisayar klavyesi hastalık yaymada başı çekiyor.
Zonguldak İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan, üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmamak için sigara ve stresten uzak durulması gerektiğini söyledi.
Bursa'nın Nilüfer İlçesi'nde Uludağ Üniversitesi'nce yapılan araştırmada, en çok görülen hastalıklar arasında üst solunum yolu enfeksiyonlarının ilk sırada yer aldığı ortaya çıktı.
Şifali bitkiler uzmanı olan ve bölgede 'Lokman Hekim' olarak tanınan Ahmet Yılmaz, her türlü solunum yolu hastalığının şifalı bitkilerle tedavi edilebildiğini söyledi.