Özellikle kış aylarında çocukluk çağı hastalıkları arasında üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görüldüğünü belirten Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Uzm. Opr. Dr. Yunus Karadavut, "Çocuklar yılda ortalama 3-8, erişkinler ise 2-5 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilirler. Kış aylarında belirgin bir artış gösteren, viral ya da bakteriyel kökenli olabilen bu hastalıkların tedavisinde nedenin çok iyi belirlenmesi gerekir” dedi.
Son günlerde herkesin hastalanıp yataklara düşmesi yeni viral enfeksiyonlar konusunda endişeye yol açtı. İstanbul'da üst solunum yolu enfeksiyonları ve yoğun bakım doluluk oranlarındaki son durum belli oldu. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, “Mevsimsel salgınlardan çok bu hastalıklardan çekinin" diyerek yoğun bakımları dolduran hastalıkları ve önerilerini sıraladı.
Prof. Dr. Kemal Memişoğlu özellikle son birkaç haftadır üst solunum yolu enfeksiyonunun yoğunlaştığı dönem yaşandığını belirtip "Daha çok influenza dediğimiz grip virüsü ağırlıklı ama diğer virüslerin de olduğu üst solunum yolu enfeksiyonunun fazlalaştığı dönemi yaşıyoruz" dedi. Memişoğlu, ekiplerin alarmda olduğunu, başhekimler, kamu hastane başkanlıkları, acil hizmetler ve halk sağlığı başkanlıkları dahil hastalıkla mücadele ettiklerini söyleyip yoğunluğun azalmasını bekledikleri tarihi verdi.
Prof. Dr. Recep Tekin, üst solunum yolları enfeksiyonları hastalıklarında artış olduğunu ve acil servislerin pandemiden sonra en yoğun günlerini yaşadığını belirterek, “İnfluenza virüsünün yanında Covid-19 ve rinovirüsü de görmekteyiz” dedi. Tekin "Yaşlı kesimin toplu alana girişinde maske takması çok önemlidir" diyerek maske, mesafe ve temizliğin viral enfeksiyonlar açısından koruyucu faktör olarak bilindiğini söyledi.
Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Mustafaoğlu, sonbahar ve kış aylarında viral solunum yolu enfeksiyonlarının daha sık görüldüğünü belirterek, “Virüslerden korunmak için okula giden çocuklarımızdan sık sık el yıkamayı, teneffüslerde sınıfların havalandırılması ve toplu alanlarda maske takmayı öneriyoruz” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığı bir dönemde olunduğunu belirtip "Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda, yaş gibi sebeplerle risk grubunda olan kişilerde gribal semptomları taşıyan enfeksiyonlar ciddiye alınmalı" dedi. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Koord. Başhekimi Surel ise hastalık kaynaklı yoğunluk bulunduğunu ama kapasitenin bunu eritebildiğini söyledi. Doç. Dr. Aktaş da başvuran hasta sayısının gözle görülür oranda arttığına dikkat çekti.
Son günlerde gündemden düşmeyen geçmeyen öksürük, uzun süren burun tıkanıklığı, sürekli tekrarlayan grip gibi hastalıklar insanların üzerine kabus gibi çöktü. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının belirtileri olan bu durum genellikle bal, sıcak içecekler ve vitamin takviyesi ile geçmesi beklenir. Daha zorlu durumlarda doktora gitmek tercih edilir. Uzun süren hastalık, başka hastalıkların görünmemesine neden olabilir.
Sonbahar ile birlikte havaların soğuması, kapalı ortamlarda geçirilen zamanın artması ve okulların da açılmasıyla özellikle nezle, grip, farenjit ve bademcik enfeksiyonları sık görülmeye başlandı. Havaların soğuması nedeniyle çocuklar arasında hastalıklar arttı. Uzmanlar, üst solunum yolu enfeksiyonlarına etkili öneriler verdi.