Deriyi etkileyen bulaşıcı bir hastalık olan uyuz son yıllardan hızla yayılmaya başladı. Dermotoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkin Pekmezci, uyuz vakalarındaki artışa dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Hastalığın temasla bulaştığını ve kaşıntıyla kendini gösterdiğini vurgulayan Dr. Pekmezci, “Kollarda, ellerde, dirseklerde ve karın bölgenizde kaşıntı ve kızarıklık varsa uyuz olmuş olabilirsiniz. Uyuz vakalarının sayısı her geçen gün artıyor” dedi.
Uyuz hastalığı, deriyi etkileyen bulaşıcı bir rahatsızlıktır ve "sarcoptes scabiei" adlı mikroskobik akarın neden olduğu bir enfeksiyon sonucunda ortaya çıkar. Bu akar, derinin üst katmanlarına yerleşerek yuva yapar ve bulunduğu bölgelerde yoğun kaşıntıya yol açar. Uyuzun en belirgin belirtileri arasında geceleri artan şiddetli kaşıntı, kızarıklık, deri döküntüleri ve içi sıvı dolu kabarcıkların oluşumu yer alır. Peki, uyuza ne iyi gelir?
Sıklıkla yapılan kıyafet alışverişi dikkat edilmediği takdirde kabusa dönüşebiliyor. Uzmanlar, yeni alınan kıyafetlerin mutlaka yıkanması gerektiği konusunda uyarıyor. Yeni alınan kıyafetler yıkanmadığı takdirde kişiyi bakteriyel enfeksiyon, viral enfeksiyon ve uyuz tehlikesi riskiyle karşı karşıya bırakıyor.
Son haftalarda uyuz vakalarında artış yaşandığını belirten uzmanlar uyarıyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Engin, son 2-3 aydır uyuz vakalarında tekrar bir artış olduğunu söyledi. Günlük poliklinikte sık sık hasta görmeye başladığını belirten Engin, tedavi olmuş, tekrar vaka alevlenmiş şekilde çok fazla hastanın hastaneye başvurduğunu belirtti.
Gerek yetişkin bireylerde gerek çocuklarda gerekse bebeklerde görülen birçok farklı cilt sorunu mevcuttur. Cilt problemlerinin ortaya çıkmasına neden olan da çeşitli faktörler vardır. Özellikle dış ortamla kesintisiz bir biçimde temas hâlinde olan deri üzerinde daha sık cilt sorunları görülmektedir. Bu cilt problemlerinin giderilmesinde Wilkinson gibi çeşitli pomad ve krem türleri kullanılmaktadır. Peki, Wilkinson pomad vücutta ne kadar kalmalı ve cinsel organa sürülür mü?
Dünyada 300 milyon kişinin uyuz hastalığına yakalandığını belirten Prof. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Soğuk ortamda uyuz parazitinin daha uzun süre hayatta kalabilmesi ve yazın terdeki antimikrobiyal peptidlere duyarlı olmaları sebebiyle sonbahar ve kış aylarında görülme sıklığı artar. Uyuz hastalığı kişiden kişiye 15-20 dakika arasında uzun temaslarda bulaşır. Şikâyetler genelde el parmak araları, el bileğinin iç kısmı, koltuk altları, bel, kalça, ayak ve ayak bileğinde daha şiddetlidir." dedi.
Uyuz, halk arasında yanlış bir şekilde kişisel hijyen eksikliği ile ilişkilendirilebilecek bir hastalıktır. Ancak uyuz temizlikle değil de genellikle enfekte bir kişi ile temas sonucu bulaşan bir parazitin neden olduğu bir enfeksiyondur. Uyuz, doğru tanı ve tedavi ile başarılı bir şekilde yönetilebilen kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Belirtileri fark edildiğinde zaman bir doktorla ile iletişime geçmek, uyuzun hızlı bir şekilde kontrol altına alınması için önemlidir. Peki, uyuz nasıl geçer?
Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Prof. Dr. Müge Güler Özden'den uyuz ile ilgili önemli bir uyarı geldi. Pandemi sonrası uyuz hastalığının hızla arttığına dikkat çeken Özden, "30 kat hızla yayılıyor, hepimizi tehdit altına alıyor, herkes her an uyuz olabilir. Uyuz görülen tüm ailenin aynı anda hasta olsun olmasın tedavi edilmesi çok önemli. Kıyafetler 60-70 derecede yıkanmalı, kızgın ütü ile dikiş araları dahil ütülenmeli" dedi.
Türkiye'de uyuz vakalarının sayısı her geçen gün artıyor. Temas yoluyla bulaşan uyuz hastalığı ile ilgili uzmanı yapılması gerekenleri anlattı. Doç. Dr. Mustafa Tosun, hastalığın kışa geçiş aylarında arttığını ifade etti. İşte uyuz hastalığı belirtileri ve korunmak için karşı yapılması gerekenler...
Uyuz, temasla bulaşan bir hastalık olarak biliniyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Vildan Yazıcı ise uyuz vakalarının geçen yıllara göre yüzde 30 arttığını ifade etti. Dr. Vildan Yazıcı, “Kısa süreli tokalaşmalarla uyuz bulaşmaz veya ihtimal daha düşüktür. Fakat daha uzun süren sarılma, aynı kişisel eşyaları, aynı yatak, havlu ve giysileri kullanma gibi yollarla bulaşabilir. Mağazalarda denediğimiz kıyafetlerden de uyuz bulaşma riski var” dedi.
Türkiye'de uyuz vakalarındaki artış giderek tedirgin edici bir hal alıyor. Prof. Dr. Gülsüm Gençoğlan, "4-6 ay sürekli bir türlü uyuzdan kurtulamayan aileler oluyor" diyerek çocukların okulda geçirdiği vakte yönelik uyarıda bulundu. Gençoğlan ayrıca otelleri işaret ederek tehlikeye dikkat çekti ve yapılmaması gerekenleri bir bir sıraladı.
Son günlerde hastaneye kaşınma ve döküntü şikayetleriyle gidenlerin sayısında artış yaşanıyor. Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol 10 vakadan birinin, Prof. Dr. Diden Dinçer Rota ise 2 hastasından birinin uyuz olduğunu ifade etti. Vatandaşlara kalabalığın olduğu alandan uzak durması çağrısı yapılırken 15 dakikalık bir temasın dahi riskin artmasına yol açtığı aktarıldı.
Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Durdu, "Şu an, günümüzde polikliniğe gelen hasta sayısını 40 olarak ele alırsak; bunun en az 3- 4'ü uyuz vakası olmaktadır. Bu konuda bazı çalışmalar yapılmış. Son 3- 4 yıl içerisinde 30- 40 kat arttığı ile ilgili veriler var" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü 'ihmal edilmiş tropikal hastalık' diye tanımladığı uyuzun hala varlığını sürdürdüğünü açıkladı. Türkiye'de Covid-19 pandemisi döneminde uyuz hastalığının görülme sıklığı yüzde 50 artış gösterdi. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Yürekli, “Skabiyes uyuz hastalığı senkoptes skabiyes adı verilen bir parazit tarafından oluşturuluyor. Bu parazit insan vücuduna girdiği an, insan avcuna girdiği an hemen tünel kazmaya başlıyor.' diye konuştu.
Kwellada losyon etken maddesi permetrin olan bir ilaçtır ve genellikle kafa derisinde ve vücutta görülen bit ve sirke gibi parazitlerin tedavisinde kullanılır. Bu losyon, parazitlerin sinir sistemine etki ederek ölümünü sağlar. Kullanmadan önce etiket ve talimatları dikkatlice okumak önemlidir. Tedaviye başlamadan önce cilde uygulama alanı temizlenmeli ve kurulanmalıdır.
Yapılan ilgi çekici dövmeler sosyal medyada oldukça etkileşim alıyor. Dövme sanatçıları yaptıkları dövmeleri paylaşarak sosyal medya takipçilerinin yorumlamasını istiyor. TikTok'ta müşterisinin yüzüne çil yaptığı anları gösteren bir sanatçı oldukça kötü yorumlara maruz kaldı.
Kovid-19 pandemisinin etkileri devam ediyor. Birçok hastalığın tetiklenmesine yol açan Kovid- 19 hem sağlık hem de sosyal anlamda oldukça zorlu durumlara neden oldu. Uzman doktor Kovid-19 dönemiyle birlikte uyuz vakalarının da arttığını belirterek geceleri görülen belirtiye karşı uyardı.
Uyuz en rahatsız eden hastalıklar arasında yer alıyor. Kaşıntının şiddeti uykusuzluğa yol açabiliyor. Uyuzun bulaşıcı bir hastalık olması vakaların gittikçe artmasına neden oluyor. Uzmanlar Türkiye'de görülen uyuz vakalarının her geçen sene daha fazla artması hakkında uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Canan Karatay, gündemden düşmeyen isimlerin başında yer alıyor. Halk sağlığı, beslenme, kalp, kolesterol gibi konuların yanı sıra insan sağlığı ile ilgisi olan her şeyle ilgili detaylar paylaşan Canan Karatay, Türkiye’de endişelerin artmasına neden olan uyuz vakaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Okulların bir haftalık aradan sonra yeniden başlaması sonrası aileler uyuz tehlikesine karşı endişeli. Karatay, uyuzu yok eden doğal yöntemlerle ilgili çarpıcı tasviyelerde bulundu.
Koronavirüs sonrası eve kapanma ile birlikte uyuz vakaları son 3 yılda ciddi miktarda arttı. Tekrar açılma ile birlikte ise uyuz vakalarının artışı hızlandı. Uzmanlar, uyuzun tedavi edilmezse kendi kendine iyileşmeyen bir hastalık olduğuna dikkat çekerken insanları gerekli önlemleri almaları konusunda uyardı.
Uyku sağlıklı bir vücut için en gerekli olan ihtiyaçlar arasında bulunuyor. Ancak birçok insan uyku problemleri çekiyor. En çok görülen uyku problemlerinden olan uykusuzluk yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Son zamanlarda artan uyuz vakaları uykusuzluğa neden olan etkili hastalıklar arasında bulunuyor.
Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Derya Can: - "Her yıl dünyada 300 milyondan fazla kişi uyuz ve bite yakalanıyor. Uyuz ve bit kişiden kişiye yakın temas veya ortak kullanılan eşyalar ile bulaşıyor. Bu yüzden çocuklarınızın kişisel temizliğine dikkat edin"
Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Selda Pelin Kartal: - "Dünyada uyuz hastalığı son yıllarda farklı ülkelerde, farklı zaman dilimlerinde artıyor. Türkiye'de de son 3,5-4 yılda eski yıllara kıyasla en az 4 kat artış söz konusu" - "Uyuzda bağışıklık olmadığı için hastalık tekrar tekrar aynı kişilere bulaşabilir. Bu nedenle beraber yaşayan, yakın temas içinde olan insanların tedavilerinin mutlaka eş zamanlı yürütülmesi lazım"
Pandeminin global ölçekli hâkimiyeti sebebiyle insanlar karantina altında, evlerinde yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldılar. Bu süreçte karantina koşullarında, özellikle kalabalık ailelerde yakın temas alanlarının çoğalması ve hastaların Covid-19 virüsü sebebiyle hastanelere gitmekten çekince duyması durumu uyuz vakalarının artmasında çok büyük etmendir.
Alerji ve uyuz özellikle yaz aylarında artış gösteriyor. Alerjinin ve uyuzun etkilerini azaltmak adına çeşitli yöntemler deneniyor. Ancak denenen bu yöntemlerin birçoğu işe yaramıyor. Alerji ve uyuzun kaşıntılarını azaltmak adına doğal ürünlerin büyük oranda etkisi bulunuyor.
Uyuz hastalığı, kaşıntı ile başlayıp yaraya dönüşmesi nedeniyle oldukça rahatsız eden bir durumdur. Mikroskobik bir böceğin neden olduğu uyuz hastalığının kızarıklık, döküntü, şişlik ve kabarcıklar gibi belirtileri vardır. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman uyuz nedir, neden olur, uyuz kaşıntısına ne iyi gelir diyenler uyuz tedavisi hakkında bilgi bulmaya çalışırlar. Kişilerin hayatını dayanılmaz boyuta getiren uyuza ne iyi gelir?
Covid-19 nedeniyle birçok hastalığa yakalanma oranı arttı. Hem psikolojik hem de bedensel hastalıkları etkilen koronavirüs son zamanlarda uyuz vakalarının artmasına yol açtı. Uyuz kolayca yayılması nedeniyle her kesimden insana bulaşabiliyor. Uyuz olan kişinin çevresinin de tedavi edilmesi gerekiyor. Uzmanlar artan uyuz vakaları konusunda uyarıyor…
Diyarbakır'da son günlerde artan uyuz vakaları halkı tedirgin ederken, uzmanlar aile içi bulaşa dikkat çekti. Dermatoloji Uzmanı Dr. Sevgi Yüksekbağ "Son dönemlerde vaka artışının nedenlerinden biri de aslında aile bireylerinin yetersiz tedavi almasını görmekteyiz. Hem hastalar hem aile bireyleri yetersiz tedavi alıyor" dedi.
Türkiye'deki uyuz vakalarında özellikle son bir yılda, pandemiyle birlikte artış yaşanıyor.
Uyuz vakalarında bugünlerde hızlı bir artış gözlendiğine dikkat çeken Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zekai Kutlubay, önceki yıllardan farklı olarak bu yıl "dirençli uyuz vakalarında" patlama yaşandığını söyledi. Evde uzun süre kapanmaya bağlı olarak da aile içi bulaşların arttığını söyleyen Doç. Dr. Kutlubay, "Hastalar artık ailece polikliniklerimize başvuruyor" dedi.
İnsanlık tarihi kadar eski bir hastalık olan 'uyuz', geçmişten günümüze insanlar arasında en çok sorun olan hastalıklar arasında yer alıyor. İnsanlar arasında doğrudan doğruya temas ile bulaşarak sorun oluşturan bu rahatsızlık, en çok sonbahar ve kış mevsiminde görülüyor.
İnsanlık tarihi kadar eski bir hastalık olan 'uyuz', geçmişten günümüze insanlar arasında en çok sorun olan hastalıklar arasında yer alıyor. İnsanlar arasında doğrudan doğruya temas ile bulaşarak sorun oluşturan bu rahatsızlık, en çok sonbahar ve kış mevsiminde görülüyor.