Deriyi etkileyen bulaşıcı bir hastalık olan uyuz son yıllardan hızla yayılmaya başladı. Dermotoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkin Pekmezci, uyuz vakalarındaki artışa dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Hastalığın temasla bulaştığını ve kaşıntıyla kendini gösterdiğini vurgulayan Dr. Pekmezci, “Kollarda, ellerde, dirseklerde ve karın bölgenizde kaşıntı ve kızarıklık varsa uyuz olmuş olabilirsiniz. Uyuz vakalarının sayısı her geçen gün artıyor” dedi.
Uyuz hastalığı, deriyi etkileyen bulaşıcı bir rahatsızlıktır ve "sarcoptes scabiei" adlı mikroskobik akarın neden olduğu bir enfeksiyon sonucunda ortaya çıkar. Bu akar, derinin üst katmanlarına yerleşerek yuva yapar ve bulunduğu bölgelerde yoğun kaşıntıya yol açar. Uyuzun en belirgin belirtileri arasında geceleri artan şiddetli kaşıntı, kızarıklık, deri döküntüleri ve içi sıvı dolu kabarcıkların oluşumu yer alır. Peki, uyuza ne iyi gelir?
Dünyada 300 milyon kişinin uyuz hastalığına yakalandığını belirten Prof. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Soğuk ortamda uyuz parazitinin daha uzun süre hayatta kalabilmesi ve yazın terdeki antimikrobiyal peptidlere duyarlı olmaları sebebiyle sonbahar ve kış aylarında görülme sıklığı artar. Uyuz hastalığı kişiden kişiye 15-20 dakika arasında uzun temaslarda bulaşır. Şikâyetler genelde el parmak araları, el bileğinin iç kısmı, koltuk altları, bel, kalça, ayak ve ayak bileğinde daha şiddetlidir." dedi.
Uyuz, halk arasında yanlış bir şekilde kişisel hijyen eksikliği ile ilişkilendirilebilecek bir hastalıktır. Ancak uyuz temizlikle değil de genellikle enfekte bir kişi ile temas sonucu bulaşan bir parazitin neden olduğu bir enfeksiyondur. Uyuz, doğru tanı ve tedavi ile başarılı bir şekilde yönetilebilen kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Belirtileri fark edildiğinde zaman bir doktorla ile iletişime geçmek, uyuzun hızlı bir şekilde kontrol altına alınması için önemlidir. Peki, uyuz nasıl geçer?
Türkiye'de uyuz vakalarının sayısı her geçen gün artıyor. Temas yoluyla bulaşan uyuz hastalığı ile ilgili uzmanı yapılması gerekenleri anlattı. Doç. Dr. Mustafa Tosun, hastalığın kışa geçiş aylarında arttığını ifade etti. İşte uyuz hastalığı belirtileri ve korunmak için karşı yapılması gerekenler...
Uyuz vakalarında artış görüldüğü şu günlerde uzman isimden korkutan bir açıklama geldi. İstanbul Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Sercan Ahmet Uluç yaptığı açıklamada 'Uyuz vakası görmediğimiz gün yok' diyerek durumun ciddiyetini vurguladı. 'Üstelik hastalık artık dirençli' diyen Uluç, ilacının olduğu ancak SGK tarafından karşılanmadığını dile getirdi.
Kovid-19 pandemisinin etkileri devam ediyor. Birçok hastalığın tetiklenmesine yol açan Kovid- 19 hem sağlık hem de sosyal anlamda oldukça zorlu durumlara neden oldu. Uzman doktor Kovid-19 dönemiyle birlikte uyuz vakalarının da arttığını belirterek geceleri görülen belirtiye karşı uyardı.
Son yıllarda artan uyuz vakalarında hastanelerin acil servisleri başta olmak üzere polikliniklerde de uyuz rahatsızlığı nedeniyle gelen hasta sayısında artış yaşanıyor. Uyuz hastalığında yaşanan bu artış tedirgin ederken uzmanlar uyarıda bulundu. Erken teşhisin bulaşmanın önüne geçeceğini belirten uzmanlar, en ufak belirtide hastaneye başvurulması gerektiğini belirtiyor.
Uyku sağlıklı bir vücut için en gerekli olan ihtiyaçlar arasında bulunuyor. Ancak birçok insan uyku problemleri çekiyor. En çok görülen uyku problemlerinden olan uykusuzluk yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Son zamanlarda artan uyuz vakaları uykusuzluğa neden olan etkili hastalıklar arasında bulunuyor.
Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Selda Pelin Kartal: - "Dünyada uyuz hastalığı son yıllarda farklı ülkelerde, farklı zaman dilimlerinde artıyor. Türkiye'de de son 3,5-4 yılda eski yıllara kıyasla en az 4 kat artış söz konusu" - "Uyuzda bağışıklık olmadığı için hastalık tekrar tekrar aynı kişilere bulaşabilir. Bu nedenle beraber yaşayan, yakın temas içinde olan insanların tedavilerinin mutlaka eş zamanlı yürütülmesi lazım"