Nöroloji Uzmanı Dr. Nasuh Ağaoğlu, migreni "beyin kan damarlarındaki kimyasallarla yaşanan değişim nedeniyle meydana gelen, başın bir tarafında tekrarlayan zonklama ataklarının eşlik ettiği baş ağrısı türü" olarak tanımladı. Migren ağrılarının çoğunun çok şiddetli seyrettiğini söyleyen Uzm. Dr. Ağaoğlu, “Migren ağrısı olanlar baş ağrısına eşlik eden faktörler nedeniyle günlük işlerini tamamlamakta zorlanır” dedi.
Hafta içi her gün Beyaz Tv ekranlarında yayınlanan Nur Viral'le Hayatta Her Şey Var programı işlediği konular ve canlı yayındaki itiraflarla sık sık sosyal medyada gündem oluyor. Programın son bölümüne Uzman Psikolog Fatih Reşit Civelekoğlu'nun kadınların güzellik anlayışına dair yaptığı açıklamalar damga vurdu. Civelekoğlu 'Köylerde, kırsallarda cinsellik...' diyerek hiç çekinmeden anlattı. O saydıkça ünlü sunucu utandı.
Genellikle sadece yorgunlukla kendini belli eden D vitamini eksikliği kadınlar adına sessiz bir salgın gibi. Kemik sağlığı için çok önemli olan bu eksiklik ayrıca osteoporoza ve kırıklara da yol açabiliyor. Depresyon ve ruh halinde değişime kadar gidebilen D vitamini eksikliğine dair uzman isim uyarılarda bulundu. İşte detaylar...
Muş’un Malazgirt ilçesine bağlı Saftekin Mahallesi’nde Jandarma Uzman Çavuş Mustafa A. (24), evinde ölü bulundu. İlk bulgular, Mustafa A.’nın silahlı saldırı sonucu vurulmuş olabileceği ihtimalini ortaya koyarken, kesin ölüm nedeni yapılacak otopsiyle belirlenecek.
Iğdır'da görevden uzaklaştırılan bir uzman çavuş Ferdi B., otomobilde tartıştığı boşanma aşamasındaki eşi Esra B.'yi defalarca bıçakladı. Kanlar içinde yerde kalan Esra B. olay yerinde hayatını kaybederken, Ferdi B. kadını öylece bırakıp teslim olmaya gitti. Katil gözaltına alınırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Hafta içi her gün Beyaz Tv ekranlarında izleyicisinin karşısına çıkan Nur Viral programında uzman isimleri konuk ediyor ve özel hayata dair, sağlığa dair önemli konuları işliyor. Programda sorulan sorular ve canlı yayındaki itiraflarsa sık sık sosyal medyada gündem oluyor. Programa bu defa Dr. Yavuz Dizdar'ın sağlıklı bir cilt için verdiği tavsiye damga vurdu. Nur Viral o tavsiyeyi duyunca inanmakta güçlük çekti.
İnsan vücudunda yer alan çeşitli organlar, çeşitli nedenlere bağlı olarak işlevlerini yerine getiremez hale gelirlerse dışarıdan bazı müdahalelerde bulunulması gerekir. Bunun için de erken tanı son derece önemlidir. Belirtiler halinde alanında uzman bir doktora gidilmelidir.
Soğuk havada, özellikle baş ve boyun bölgesinin iyi korunması gerektiğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Makbule Deniz Borucu, “Soğuk havalarda muhakkak atkı ve bere takmalı, yüzünüzü koruyacak alternatif maskeler de kullanabilirsiniz. Rüzgar ve rüzgarla gelen soğuk hava dalgası yüz sinirlerinizi kolayca zedeleyebilir. Saçlarınız ıslak ya da nemliyken dışarı çıkmamalısınız. Ani sıcaklık değişimlerinden uzak durmalısınız” dedi.
Vitamin deposu meyvelerle ilgili zaman zaman gündeme gelen bir tartışma var. Adı parafin... Meyvelerin üzerini kaplayan bu kimyasal onların daha parlak ve daha canlı görülmesini sağlıyor. Hatta daha uzun süre bozulmadan da kalmasını sağlayabiliyor ama bunu yaparken de insan sağlığını ciddi şekilde bozuyor. Peki, bu zehri almamak için ne yapmak gerekiyor? Uzman isimler yanıtladı.
Sabah uyandığınızda temiz kokulu bir nefese sahip olmak neredeyse imkansız. Bunun nedenleri kötü ağız hijyeni, gece boyunca ağız kuruluğu yaşanması veya yatmadan önce keskin kokulu bir yemek yemek olarak sıralanabilir. Ancak gün boyu geçmeyen kötü ağız kokusundan şikayetçiyseniz bunun birçok sebebi olabilir. Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, depresyon, stres ve anksiyete gibi psikolojik durumların kötü ağız kokusunu artıran temel faktörler olduğunu açıkladı.
Sağlık Bakanlığı, yenidoğan yoğun bakımların detaylı takibinin yapılması amacıyla kurul oluşturdu. Alanında uzman 13 hekimden oluşan Yenidoğan Bilim Kurulu, hastanelerinin yoğun bakım hizmetlerini denetleyecek.
İnsan sağlığı için yararları ile bilinen birçok ürün, yiyecek ya da içecek bazı durumlarda kalıcı hasarlara da neden olabilir. Bu sebepten herhangi bir rahatsızlık durumunda vakit kaybetmeden o alanda uzman bir doktora danışılmalıdır. Peki aspartam nedir, zararlı mı? Aspartam içeren ürünler neler?
Son zamanlarda yurdun farklı yerlerinden gelen deprem haberleri vatandaşları tedirgin etmeye devam ederken bugün bir haber de Rize'den gelmişti. Rize'de bugün meydana gelen deprem paniğe yol açtı. AFAD verilerine göre Hemşin ilçesindeki depremin büyüklüğü 4,7 olarak açıklanmıştı. Deprem sonrası Prof. Dr. Okan Tüysüz sosyal medya hesabından bir açıklamada bulundu.
Havaların soğumasıyla birlikte artabilecek muhtemel zatürre vakalarına karşı uyarılarda bulunan Göğüs Hastalıkları bölümü Uzman Doktor Büşra Çimen Şeker, “Zatürre ölümcül seyredebilen bir hastalıktır. Kronik hastalarda bu risk daha fazla olabilir” dedi.
Günlük yaşamın stresine bağlı olarak değişen duygu durumları ya da ruhani hasarlar zamanında bir uzman doktora danışılmadığı takdirde artarak ilerleyebilirler. Eğer müdahale edilmezse stres, fiziksel hastalıklar olarak da kendisini gösterebilir ve vücuda olumsuz çeşitli etkiler yapabilir. Peki, bir rahatsızlık olarak dillendirilen akatizi nedir, belirtileri nelerdir? Akatizi geçer mi? Akatizi nasıl geçer?
Bebek bekleyen anneler ve babalar bu süreçte çok dikkatli olmaları gerektiğini bilirler. Bu süreçte en önemli konulardan biri de alanında uzman bir doktorun kontrolünde ve onun yönlendirmelerine uyarak hareket etmektir. Doktorun uygun gördüğü testler zamanında yapılmalıdır.
Yaşlanmanın vücutta birçok değişikliğe yol açtığını ve yaş aldıkça ilk kaybedilen dokunun iskelet kası olduğunu belirten Prof. Dr. Mehtap Kaçar, Sarkopeni (yaşa bağlı kas kaybı) hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Kaçar, "Sarkopeni genel olarak 35 yaşında başlar ve düzenli olarak kas yapıcı antrenman yapmayan yetişkinler her on yılda yaklaşık 2 ila 3 kilogram kas kaybeder. Özellikle 60 yaşından sonra sık görülür ve 80 yaşın üzerindeki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 50’sini etkiler" diye konuştu.
Normal doğumun anne ve bebek için en yararlı ve sağlıklı doğum şekli olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Erdal Bilen, "Anne ölüm riski düşüktür. Doğum sonrası depresyona girme oranı düşüktür. Normal doğum, doğum sayısını sınırlandırmaz. Anne sonraki doğumlarını da normal yolla yapabilir" dedi.
Vatandaş asgari ücretin 2025 yılında ne kadar olacağını merak ediyor. Enflasyon raporu toplantısında yıl sonu enflasyon tahmininin yukarı yönlü değiştirilmesi ile asgari ücret için yazılan senaryolar sıfırlandı. Yüzde 25'ten yüzde 50'ye kadar tahminler yapılıyorken birçok uzman tek bir oran üzerinde birleşmeye başladı. SGK Uzmanı Murat Bal asgari ücretli için kritik açıklamalarda bulundu.
Deprem Türkiye'nin değişmez bir gerçeği. Depremle beraber korkulan felaketlerden biri de tsunami. Beklenen depremlere göre hesaplama yapıldığında Türkiye'de 3 metrelik tsunami oluşması uzmanlara göre sürpriz değil. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz Marmara Bölgesi için uyarı yaparak riskli sahiller tek tek sıraladı.
Son dönemlerde yaygın olarak görülen hastalığa dair uyarılar gelmeye devam ediyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hasan Çetinkaya, çocuklarda görülen el ayak hastalığının önemsenmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Çocuklarda görülen tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 30'unu löseminin oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Ömer Doğru “Türkiye ve dünya genelinde çocukluk çağı lösemisinin görülme oranları benzerdir. En sık görülen yaş grubu ise 2 ila 5 yaş arası çocuklardır. Lösemi genellikle ailesel geçiş göstermez, ancak belirli genetik koşullar altında risk faktörü oluşabilir” dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Alper Aykanat, son dönemde çocuklarda oldukça fazla görülen el-ayak-ağız hastalığının, damlacık yoluyla erişkinlere de bulaşabileceğini belirterek, uyarılarda bulundu.
Uzman Psikolog ve yazar Gökhan Çınar’ın programına konuk olan ünlü şarkıcı İrem Derici'den samimi itiraflar geldi. Özel hayatıyla gündemden düşmeyen ünlü isimn Google'dan sildirmek istediği şeyi açıkladı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, "La Nina etkisiyle beraber önümüzdeki günlerde yağış rejimi böyle devam ederse, kış aylarında yeterli yağışları almak suretiyle hem yeraltı suyu beslenmesi açısından hem ülkemizin su kaynakları açısından sevindirici bir süreci birlikte yaşayabiliriz. El Nino etkisi 'la Nina' etkisine yani soğuk hava etkisine bırakmaya başladı" dedi.
Tüketilen gıdaların içerdiği katkı maddelerinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini açıklayan Diyetisyen Gizem Özölmez, raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılan gıda katkı maddelerinin, doğru kullanılmadığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
Her 1000 kaloriye 14 gram lif tüketin farkı görün! Uzman isim Çisem Gündüz, lif ve fermente gıdaların bağırsak mikrobiyomuna katkı sağlayarak sağlık ve ruh halini iyileştirdiğini vurguladı. Bağırsak mikrobiyomunun vücudun birçok önemli işlevinde rol oynadığını belirten Gündüz, "Araştırmalar, tip 2 diyabet ve bazı kanser riskini azalttığını bulmuştur" sözlerini ekledi.
Konut fiyatlarındaki artış herkesin gündeminde. Hem satılık hem de kiralık evlerdeki yüksek fiyatlar dikkat çekerken bir yandan da konut ilanlarında yeni dönem başlıyor. 1 Ocak itibarıyla yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilmeyecek. 31 Aralık tarihine kadar da ilan sahiplerine geçiş süreci tanındı. Uzman isim yeni dönemin konut fiyatları üzerinde nasıl bir etkisinin olabileceğini değerlendirirken İstanbul ile Eskişehir'i örnek gösterip "Konut fiyatının aynı olması çok enteresan geliyor" dedi.
Temmuz ayında kiraya zam oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. İstanbul, Ankara ve İzmir'de kira fiyatları vatandaşın elini yakıyorken son zamanlara konut kiralarında bir düşüş görüldü. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, taşınmayı düşünen vatandaşlara seslenerek, "Yıl sonuna kadar taşınmakta fayda var" dedi.
Yeni yıla yaklaşırken Türkiye'nin odağı asgari ücret zammında. 2023 sonunda 10 işçiden 6'sı asgari ücretin yüzde 20 fazlasının altında çalışıyordu. IMF uzmanı Jim Walsh, faiz indirimi için henüz erken olduğunu bunun için asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini belirtti.
Son dönemde Kızılcık Şerbeti'nden ayrılmasıyla gündeme gelen Müjde Uzman'ın, kendisi gibi oyuncu olan Birand Tunca ile aşk yaşadığı iddia edildi. Müjde Uzman bu haberle deliye döndü.
2022 yılında yapılan bir araştırma, A1 alt grubuna ait gen ile erken yaşta felç geçirme riski arasında önemli bir ilişki buldu... Yaklaşık 17 bin felçli ve 600 bin sağlıklı kişi üzerinde gerçekleştirilen çalışmaya göre, A grubuna ait gen varyasyonunu taşıyan bireyler, diğer kan gruplarına göre daha riskli çıktı. Uzman, A kan grubunun yüksek riskinin kan pıhtılaşma faktörleri ve damar hücreleriyle ilişkili olabileceğini belirtti.
Dil ve Konuşma Terapisti Beyza Erkaya Güler, Dünya Kekemelik Günü nedeniyle yaptığı açıklamada erkeklerde kekemeliğin daha sık görüldüğünü belirtti. Kekemelik durumunun bir zekâ problemi olmadığının altını çizen uzman isim, kekeleyen bireylerin normal ya da normal üstü zekaya sahip olabileceğini belirtti.
Jandarma Genel Komutanlığına 300 lojistik, 10 bando alt branşlarında olmak üzere 310 uzman erbaş alınacak.
Kızılcık Şerbeti dizisinde hayat verdiği 'Alev' karakteri ile adından söz ettiren Müjde Uzman 'tükendim' diyerek projeden ayrılmıştı. Alev'in gidişi tüm Kızılcık Şerbeti izleyenlerini üzdü ancak ünlü ismin yeni sezonda yeni bir proje ile anlaştığı ortaya çıktı. Uzman, şimdi de özel hayatıyla gündeme geldi. Ünlü ismin yakışıklı oyuncu Birand Tunca'yı etiketleyerek yaptığı paylaşım kafaları karıştırdı...
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve soğuk havalardan etkilenmeden sağlıklı bir kış geçirilmesi için beslenme önerilerinden bahseden Uzman Dr. Filiz Çalışkan Esen, "Soğuk hava vücudun daha fazla enerji harcamasına neden olabilir ve bu da iştahı artırabilir. Bu dönemde sağlıksız atıştırmalıklardan kaçınılması gerekiyor. Soğuk havalarda vücudunuz daha fazla kaloriye ihtiyaç duyabilir ancak bu ihtiyacı abur cubur ile karşılamak yerine sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmek önemlidir" dedi.
Türkiye tarihinin en büyük skandallarından biri yaşanırken iddanamede adı geçen doktorlar hala yenidoğan bebeklerle ilgilenmeye devam ediyor! PKK terör örgütüne üye olmak suçundan hüküm giyen Fırat Sarı, İstanbul İl Sağlık Müdürü tarafından eş zamanlı operasyon yapılınca ilk iş Beykent Üniversitesi Hastanesi'ndeki yenidoğan doktoru Hayrettin Yıldız'ı aramış. Bu uzman doktorun adı da iddianamede geçiyor.
Bebekleri katleden 'Yenidoğan Çetesi'ne ilişkin soruşturmada kilit rol oynayan ve iddianamede 'bilgi sahibi' sıfatıyla ifadelerine yer verilen dönemin İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Özel Hastaneler Denetim Birimi’nde uzman olarak görev yapan Dr. Malik Türkay Esin, operasyonun başlama sürecini anlattı. Dr. Esin "Kayıtları dinlemesem, görmesem, bunun bir korku filmi olduğunu düşünürdüm" dedi.
Yaş ilerledikçe ortaya çıkabilen hastalıklardan biri olan kemik erimesi sessiz ilerleyerek tehlike oluşturuyor. Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Erdem Sultanoğlu, osteoporozun önlenmesi, teşhisi ve tedavisi konusunda farkındalık oluşturmak için ‘'20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü'' dolayısıyla bilgilendirmede bulundu.
Polis ekipleri 23 Eylül'de Ümraniye'de 26 suç kaydı bulunan Yunus Emre Geçti'yi yakalamak için harekete geçmişti. Operasyonda suç makinesi Geçti, polis Şeyda Yılmaz'ı şehit etmişti. Elim olay sonrası Beyoğlu'nda gerçekleşen iğrenç taciz olayında da faillerin suç kaydının kabarık olduğu ortaya çıkmıştı. Olaylar akabinde kamuoyunda, işlenen suçların cezasız kaldığı yönünde bir kanı oluşmuştu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da yeni ceza infaz sistemi düzenlemesi içerisinde olduklarını dile getirmişti.
Mevsim geçişleri, ruhsal ve fiziksel hayatımızın dengelerini etkiliyor. Hem duygudurum değişiklikleri hem de vücut bağışıklığımızın zayıfladığı bu dönemlerde uzmanlar, doğal yöntemlerle güçlenmenin mümkün olduğunu söylüyor. Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci, soğuk havalara geçiş döneminde vücut direncini artırmak için antioksidanlar ve A, C, E vitaminleri ile çinko, magnezyum, selenyum gibi minerallerin takviyesini artırmak gerektiğini söyledi.
Dakikalar önce meydana gelen Malatya depreminin uyarısı aylar öncesinden yapılmış! Uzman isimlerden Naci Görür ve Osman Bektaş, Malatya'nın ciddi deprem tehlikesi altında bulunduğunu defalarca kez ifade etmiş.
Doom spending kavramı bir anda gündemimize girdi. Ne olduğunu okuduktan sonra çoğu kişinin "Bu benmişim" dediği kavram; gelecekten umutsuz olan bireylerin, para biriktirmek yerine anı yaşamak için lüks tüketime yönelmesini tarif etmek için kullanılıyor. Tüm dünyada giderek yayılan bu yeni kavramla ilgili Türkiye'de yapılan araştırmanın sonuçları dikkat çekerken, uzman isim İslam Memiş'ten 2030 uyarısı geldi.
Hem sonbaharın gelmesi hem de okulların açılmasıyla birlikte covid, influenza ve diğer viral enfeksiyonların görülme sıklığında bir hayli artış yaşanmaya başladı. Salgın hastalıklara dair uyarılarda bulunan uzman isimler, okul, alışveriş merkezleri ve cami gibi sosyal ortamda daha dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
Tarım ve Orman Bakanlığının son günlerde yiyeceklerle ilgili yayınladığı liste firmaların insan hayatını nasıl riske attığını bir kez daha gözler önüne serdi. Domuz eti skandalının yanında bazı kebaplarda tekila kokoreçte viski tespit edilmişti. Peki işletmeler etin içine neden alkol koyar? Uzman isim merak edilen soruyu yanıtladı.
Sebze ve meyveleri tüketmeden önce sirke ve karbonatlı suda yıkamak zararlı kimyasallardan kurtulmanın en etkili yollarından biri. Bunu pek çok kişi biliyor ama bununla yetinmeyip akıl almaz yöntemler deneyenler de yok değil. Yumurtayı sabunlayan da var sebze ve meyveleri bulaşık makinesine atan da. Bakın uzman isimler bu konuda ne diyor...
İstanbul’da yaşayan 33 yaşındaki Çiğdem Telli, 1 yıl önce oyun oynadığı kızının kazara dirseğiyle göğsüne çarpması nedeniyle göğsünde bir kitle fark etti. Bunun üzerine doktora başvuran Telli, göğsünde tümör olduğunu öğrenerek tedaviye başladı. 1 yıl süren kemoterapi ve tedavinin ardından meme kanserini atlatan Telli, "Kızım benim kurtarıcım oldu." dedi.
Kahvaltı yapmadan okula giden çocuklar için kuruyemişlerden oluşan ara öğünlerin eklenmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Şükriye Eral, “Çocukların okullara aç gitmeleri yerine ara öğünler ekleyebiliriz. En azıdan öğle yemeğine kadar aç kalmamış olurlar” dedi.
Günlük yaşamda insanların en çok şikayetçi olduğu konulardan biri boğaz enfeksiyonudur. Boğazda ağrı, şişlik ve ateşle beraber ortaya çıkan boğaz enfeksiyonu, gerek sıvı bir şeyler tüketirken gerekse yemek yerken rutini olumsuz bir şekilde etkiler. Boğaz ağrısı bireysel olarak uygulanabilen doğal yöntemler ile geçirilebilir. Fakat iltihap durumu devam eder ve artış gösterirse uzman bir doktora başvurulması gerekir.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetimlerinin sonuçları ortaya çıktıktan sonra ülkede birçok vatandaş nerede ne yiyeceğini şaşırdı. Birçok işletmedeki ürünlerde çıkan tek tırnaklı hayvan eti vatandaştaki güveni bir hayli kırdı. Uzmanlar vatandaşları piyasadaki etlerle ilgili olarak uyardı. Uzman isimler ayrıca aracı kamyonetlerde yaşanan tek tırnaklı tehlikesinin de altı çizdi.