Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası son dakika faiz kararını duyurdu. Banka beklentilere paralel olarak politika faizini yüzde 50'de sabit bırakırken uzmanlardan da ilk değerlendirmeler geldi.
Parası olan bankalara koşmuştu. Mevduat faizi yatırımcılarını üzdü, düşüş hızlandı. Merkez Bankası'nın adımları sonrası bankalarda faiz oranları yüzde 50'nin altına indi. Düşüş devam eder mi, vade seçimi kazancı nasıl etkiliyor?
Merkez Bankası'nın adımları sonrası kredi muslukları sıkılırken ve faiz oranları artarken sıfır faizle kredi veren bankalar belli oldu. Daha önce beş banka sıfır faizle kredi kampanyasını paylaşırken bir banka daha bu kampanyaya katıldı. Hangi bankalar sıfır faizle kredi veriyor? Vade sayısı ve kredi miktarı ne kadar? Hepsi belli oldu...
Merkez Bankası'nın TL mevduatı destekleyen adımının ardından bankalarda faiz oranı yüzde 60'a dayandı. Yeni adım sonrası yatırımcılar neler bekliyor? Faiz oranı daha da artar mı, vade sayısı en avantajlısı hangisi?
Krediyle araç alacakları ilgilendiren düzenleme geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, elektrikli araç kredilerine ilişkin sınırları değiştirdi. Taşıt kredisi kararı piyasaları nasıl etkiler? İşte detaylar...
Hazine ve Maliye Bakanlığı tahvil ihracı için 4 finans kuruluşuna yetki verdi. İhracın fiyatlaması piyasa koşullarına bağlı olarak yarın yapılacak.
Merkez Bankası verilerine göre, kısa vadeli dış borç stoku, geçen yılın kasım ayında 2022 yıl sonuna kıyasla yüzde 15,3 arttı. Özel sektörün kısa vadeli dış borcu da yüzde 5,4 artarak 92,2 milyar dolar oldu.
Ekonomi ve finans alanlarında kullanılan ifadelerden biri de vadeye kadar getiri ifadesidir. Vadeye kadar getiri, tahvillerin ya da herhangi bir sabit gelirli menkul değerin anapara ve faiz ödemelerinin bugün baz alınarak belirlenen değerini tahvilin piyasadaki değerine göre eşitleyen indirim oranıdır. Kuponlu ve kuponsuz olmak üzere iki türü olan vadeye kadar getiri hesaplama işlemi nedir ve nasıl yapılır?
Bir menkul kıymetinin değerinin belirlendikten sonra ileri tarihte bu değerden alınmasını veya satılmasını sağlayan sözleşmelere vadeli işlemler sözleşmesi denilir. İngilizcesi "Forward Contract" olarak bilinen Vadeli İşlemler Sözleşmeleri için belirlenen dört asgari unsur mevcuttur. Vadeli işlemler sözleşmesi nedir?
Geçmişte iflas riskine karşı koruma kalkanı olarak görülen zorunlu karşılıklar, günümüzde ise bir piyasa likidite kontrol aracına dönüşmüştür. Bu zorunlu karşılıkların oranı, Merkez Bankası tarafından vade süresine göre belirlenir. İngilizcesi "Maturity Based Reserve Requirement" olan vadeye dayalı zorunlu karşılıklar sistemi nedir?
Kişiler, para kazanmayı amaçladıkları sürece yüksek risk barındıran yatırımlardan kaçınabilir. Dolayısıyla vadeli piyasalar, para kazanmak isteyen yatırımcıların sıklıkla dikkat ettikleri hususlardan biridir. Risklerin daha kolay bir şekilde yönetilebilmesi açısından işlem sürelerinin uzatılabilmesi önem taşır. Vadeli piyasa ne demektir?
İngilizcesi "Term Premium" olarak belirtilebilen vade primi, yatırımcıların daha az tercih ettikleri vade ile ilişkilidir. Yapılan vadeli işlemler arasında vade priminin ödenmesi de söz konusudur. Genelde yatırım aracının vadesinin artması ile birlikte vade priminin miktarı da değişiklik gösterir. Vade primi nedir?
Finans ve ekonomi alanında yapılan bazı sözleşmeler bulunur. Standart vadeli işlemler sözleşmesi de bu sözleşmeler arasında yer alır. Sözleşmenin taraflarına standart hâle getirilmiş olan kalitede ve miktarda olan bir ürünün ya da malın ödemesini taraflar tarafından belirlenmiş olan ileri tarihlerde yapma hakkı verir. Taraflar bu tarihte alım ve satım işlemi gerçekleştirebilirler.
İleri işlemler olarak da bilinen standart vadeli işlemler işlemlerin ileri tarihlerde gerçekleşeceğini ifade eder. Belirli bir değerin önceden belirlenmiş olan bir rakamdan ve yine daha önce belirlenmiş olan bir tarihte teslim edileceğini ön gören bir ifadedir. Spekülatif amaçla gerçekleştirildiği zaman teoride sınırsız bir kâr ve zarar olasılığı taşır.
Son dakika haberi: Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklamasının ardından bir duyuru da BDDK'dan geldi. Yeni düzenlemeye göre; tüketici kredilerinde genel vade sınırı 50 bin ila 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay olarak belirlendi. Kredi kartlarının asgari ödemesinde de değişikliğe gidildi. İşte detaylar...
20.000 Türk lirasının 32 günlük vadeli mevduat faiz getirisi açıklandı. Kamu ve ING, FibaBank, AnadoluBank, Alternatif Bank, Burgan Bank, Odeabank, Garanti BBVA gibi bankaların 32 günlük vadeli mevduat faizinin getirisi belli oldu.
Uygulama sayesinde müşteriler, çeklerinin vadesi geldiğinde hesapları müsait olmasa bile ödemelerini yapabilecek
Elektronik eşya, seyahat ve sağlık harcamalarında kredi kartı taksitlerini düzenleyen yönetmelikler yayımlandı.