Van, Türkiye’nin doğusunda yer alan ve tarih, doğa, kültür açısından büyüleyici zenginliklere sahip bir şehirdir. Van Kedisi, ülkemizde yalnızca bir evcil hayvan olmanın ötesinde, Van’ın kültüründe önemli bir yere sahiptir. Van Gölü ve Van kedileri elbette şehrin sembolleri, ancak bu güzel şehirde keşfedilecek daha pek çok şey vardır.
Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde Van Gölü'ne dalış yapan dalgıçlar, mikrobiyalitlere (mercan) dolanan yaklaşık 300 metre hayalet ağı temizledi. Yaklaşık 600 metre olduğunu tahmin ettikleri hayalet ağın sadece yarısını alabildiklerini söyleyen Yukarı Deniz Derneği Başkanı Cumali Birol, "Ülkemizde hayalet ağların ekosisteme ve canlılara ne kadar zarar verdiğini biliyoruz, bunu Van Gölü'nde de gördük" dedi.
Bitlis ile Van arasından toprak anlaşmazlığı başladı. Bitlisliler Van'dan Van Gölü'nü istedi. Vanlılar ise Bitlis'in eskiden Van toprağı olduğunu hatırlatarak 'Bitlis'i Van'a bağlayalım Van Gölü de tek bir il sınırları içinde yer alsın' dedi. İşte illerin toprak anlaşmazlığında son durum.
Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'ne girip yaz aylarında serinlemek isteyen çocukların saçları sarıya dönüyor. Prof. Dr. Hatice Uce Özkol, "Göle giren özellikle yağlı ciltler, bundan etkilenir. Gölün sodalı suyu, cildin ölü tabakasını alır. Dolayısıyla çocukların sık aralıklarla göle girmeleri, onların saçlarını sarartıyor. Çünkü bir açıcı etki yapıyor. Sodanın açıcı etkisi güneşle, bir de buranın rakımı da yüksek olduğu için saçları sarartıyor" dedi.
Bitlis'in Adilcevaz ilçesine gelen dalış tutkunları, uzman dalgıçlar eşliğinde Van Gölü'nün derinliklerine dalarak mikrobiyalitleri, batık gemileri ve su altında kalan yapıları keşfediyor.
Van'ın Tuşba ilçesinde açtıkları çiçeklerle Van Gölü kıyılarına renk katan badem ve kayısı ağaçları, doğaseverlerin ilgisini çekiyor.
Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin neslinin korunması için uygulanan 90 günlük av yasağının başlamasıyla balıkçılar teknelerini kıyıya çekti.
Van Büyükşehir Belediyesince yürütülen çalışmalarda, Van Gölü'nün zemininden 1 milyon 600 bin metreküp dip çamuru ve balçık çıkarıldı.
Yağışların azalması ve aşırı buharlaşma sonucu seviyesi düşen Van Gölü'nün kıyı kesiminde ortaya çıkan Selçuklu dönemine ait yosun tutmuş şahideler (mezar taşları), Van Müzesi laboratuvarında temizlenerek orijinaline uygun hale getiriliyor.
Su altı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan ile ekibi, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla Van Gölü'ne özel dalış gerçekleştirerek mikrobiyalitleri görüntüledi.
Bitlis'in Tatvan ilçesinde dalgıçlar, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla Van Gölü'nde Türk bayrağı açtı.
Van Gölü kıyıları, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan 1100 dönümlük alandaki rekreasyon projesi ve "Sahil Yolu" çalışması ile güzelleştiriliyor.
Van Gölü ve civarının depremselliği ile ilgili çalışmada Doç. Dr. Hamdi Alkan, "Van Gölü'nün doğusu, batısına göre daha yüksek riskli. Muradiye, Çaldıran, Özalp ve Erciş bu civara karşılık geliyor" dedi.
Van Gölü'nde geçtiğimiz günlerde 3 ayrı hortum oluşmuştu. O anlar ise vatandaşlar tarafından kaydedilmişti. Van Gölü'ndeki hortumlar bilim insanlarını endişelendirdi. "Daha önceki kayıtlarda görmedim. Ön incelemede de karşılaşmadım" diyen Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, "Böyle gezici siklonların oluşabilmesi ve böylesi hortumların gerçekleşmesi aslında çok özel durumların bir sonucudur" dedi.
Van Gölü'nde 3 noktada çıkan hortumlar görüntülendi.
Van'ın Erciş ilçesine bağlı Çelebibağı Mahallesi'nde gölün çekilmesiyle Urartu Krallığı tarafından inşa edilen tarihi kale ve kalıntıları ortaya çıktı. Bölgeye bir grup arkadaşıyla giden araştırmacı- gazeteci Nihat Çavuşoğlu, gölde yaklaşık 6 kilometre çekilme yaşandığını belirterek, "Urartu Krallığı zamanında Van Gölü kıyısında inşa edilen kale, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de onarımı yapılarak kullanılıyordu. Çekilme ile birlikte bu kale de gün yüzüne çıktı" dedi. İşte detaylar...
Van Gölü artan kuraklık nedeniyle küçülmeye devam ediyor. Yöre halkı tarafından 'deniz' olarak da adlandırılan Van Gölü, son yıllardaki aşırı kuraklıktan nasibini aldı. Toplamda 100 kilometrekarelik bir alandaki suların tamamen çekilerek karaya dönüşmesi, uzmanları endişelendiriyor. Van Gölü'nün haritadaki yerinin bile artık eskisi gibi olmadığı belirtildi.
Türkiye'nin en büyük gölü olan ve yöre halkı tarafından "deniz" olarak adlandırılan Van Gölü, son yıllarda kuraklık sonucu kıyı bölgelerindeki çekilme nedeniyle küçülmeye devam ediyor.
Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, küresel iklim değişikliğinin etkileri ve nüfus baskısından dolayı Van Gölü Havzası’ndaki sulak alanların gün geçtikçe yok olduğunu söyledi.
İranlı turistlerin yeni gözde adreslerinden biri ne Alaçatı ne Bodrum... Tatil için Van'ı tercih eden turistler Van Gölü'nde tatilin tadını doyasıya çıkarıyor. Akşam vakti kapalı mekanlarda, gündüzleri Van Gölü'nde eğlenen İranlılar esnafın da yüzünü güldürüyor. Turistler yüzlerce kişiyi alabilen 4 katlı eğlence gemisinde dans ve köpük partileri de düzenliyor. O eğlencelerden oldukça renkli görüntüler geldi.
Van Büyükşehir Belediyesince yürütülen çalışmalarda, Van Gölü'nün zemininden 1 milyon 200 bin metreküp dip çamuru ve balçık çıkarıldı.
Küresel iklim değişikliğinin etkisiyle büyük ölçüde su kaybının yaşandığı Van Gölü’nde, erken Cumhuriyet döneminde taşımacılık için kullanılan ahşap iskelenin kazıkları ortaya çıktı. İskelenin 2 metreyi bulan ahşap fore kazıkları su yüzeyine çıkarken, Ahmet Çıkla isimli balıkçı ise "Bütün çevre köylerden insanlar buraya gelip gemilerle şehir merkezine gidiyormuş. O dönemlerde burası çok işlek bir noktaymış." diye konuştu.
Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü'nde dalışlar gerçekleştiren Doğu Deniz Derneği ve HAK Arama Kurtarma Derneği üyeleri heyecanlandıran bir keşfe imza attı. Bitlis’in Tatvan ve Ahlat ilçeleri arasında Van Gölü’nde yapılan dalışta, Kayı tamgalı ve haç işaretli taşlar bulundu. 800 bin yıllık geçmişe sahip Van Gölü'nde yaşam merkezi olduğu tespit edilen alanlar da keşfedildi. İşte dikkat çeken keşfin detayları...
Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı'na katkı sunmak amacıyla bu yıl beşincisi düzenlenen Van Denizi Bisiklet Festivali sona erdi.
"Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı"na katkı sunmak amacıyla bu yıl 5.'si düzenlenen Van Denizi Bisiklet Festivali kapsamında Van'dan yola çıkan bisiklet tutkunları, Bitlis'in Tatvan ilçesine ulaştı.
Van'ın Erciş ilçesinde kuraklık nedeniyle su seviyesinin azaldığı Van Gölü'nde karaya oturan, pervaneleri ve gövdeleri zarar gören balıkçı teknelerinin demirlediği barınakta derinleştirme ve temizlik çalışması başlatıldı.
Van Gölü'nde çekilmeler ciddi boyuta ulaştı! Dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliğine sahip olan Van Gölü’ndeki çekilme sürüyor. Çekilmeyle, göle atılıp kirliliğe neden olan maddeler de gün yüzüne çıktı. Vatandaşlar son durumu şaşkınlıkla izliyor.
Van Gölü'nün Gevaş kıyısında yüzerken ayağına kramp girince üzerine çıktığı sudaki bir kayada mahsur kalan vatandaş, Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanlığı'nın uzaktan kumandalı can kurtarma aracıyla kurtarıldı.
Van'ın Gevaş ilçesinde Van Gölü koyları, bozulmayan doğası, kumsalı ve temiz suyuyla doğa tutkunları için çekim alanı oldu.
Van'ın Erciş ilçesinde besiciler, havanın ısınmasıyla sıcaktan bunalan büyükbaş hayvanlarını Van Gölü'nde yüzdürüyor.
Festival kapsamında kente gelen sporcu ve doğaseverler, dalgıçlar eşliğinde Van Gölü'ndeki mikrobiyalitlere dalış gerçekleştirdi.
Van'ın Gevaş ilçesinde bir minibüsün kontrolden çıkmasıyla feci bir kaza yaşandı. Minibüs Van Gölü'ne uçarken kazada 11 kişi yaralandı. Dalgıçlar gölde kimsenin kalıp kalmadığını kontrol etmek için göle dalış yaptı.
Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde hayatını kaybedenleri anmak amacıyla Van Gölü'nün derinliklerine karanfil bıraktı.
Küresel iklim değişikliği ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) düzenlediği uzay fotoğraf yarışmasıyla adını dünyaya duyuran Van Gölü'nü de etkiledi. Van Gölü'nde küresel iklim değişikliğinin etkisiyle yaklaşık 100 yıllık balıkçı iskelesi, büyük ölçüde su kaybından dolayı suların çekilmesiyle çamur içerisinde kaldı... Yaklaşık 100 yıllık balıkçı iskelesi, göldeki balçık temizliğinden sonra tekrar su yüzeyine çıktı.
Boğulma vakalarının yaşanmaması amacıyla uyarıların yer aldığı klip çeken Van Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şubesi ekipleri, Van Gölü kıyısında piknik yapan vatandaşlarla görüşerek dikkat etmeleri gereken konuları anlatıyor.
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Van Gölü kıyısına 16 kilometrelik sahil yolu yapacaklarını, 1100 dönümdeki rekreasyon çalışmasıyla kent sakinlerinin aileleriyle güzel zaman geçirebileceği mekanlar oluşturacaklarını belirtti.
Van Büyükşehir Belediyesince yürütülen çalışmalarda zeminden 1 milyon metreküp dip çamuru ve balçık temizlendi.
Van'da yağış miktarının azalması ve sıcaklığın artmasına bağlı olarak akarsuların debisinin düşmesi, üreme dönemindeki inci kefallerinin tatlı sulara göçünü zorlaştırıyor.
Türkçe sözcük ve sözcük grupları bakımından oldukça geniş ve zengin bir dildir. Türkçedeki kelimelerin arasında yer alan yer isimleri çok fazla kafa karıştıran bir konudur. Bu nedenle en fazla imla hatası yapılan konular arasında isimler bulunur. Van Gölü sözcüğü de bir yer ismi olarak nasıl yazılması gerektiği konusunda kafa karıştıran bir kelimedir. Bu tür sözcüklerin nasıl yazılması gerektiği konusunda en güvenilir kaynak Türk Dil Kurumudur. Peki, Van Gölü yazımı nasıl olmalıdır?
Van'ın Erciş ilçesinde mahalle halkı, kum yığınları nedeniyle Zilan Çayı'nda üreme göçü engellenen inci kefalleri için harekete geçti. Küreklerle bölgeye gelenler, kumları temizleyip, balıkların üreme göçünün yeniden başlamasını sağladı. Mahallede çiftçilik yapan 2 çocuk babası Kemal Yeğin (28), insani görev yaptıklarını söyledi.
Van'ın Muradiye ilçesinde kaçak inci kefali avlayan kişilere para cezası verildi.
Van Gölü'nden dikkat çeken görüntüler geldi. Gölün bazı kıyı bölgelerinde suların çekilmesiyle beraber gölün derinliklerinde bulunan mikrobiyalitlerin tamamı ortaya çıktı. Doğa fotoğrafçısı Murat Doğan, geçen sene fotoğraf çekmek için suya girmek zorunda kaldıklarını belirterek bu sene suyun 1,5 metre çekildiğini ve bunun ardından mikrobiyalitlerin gün yüzüne çıktığını söyledi. Boyunun 180 cm olduğunu ifade eden Doğan, mikrobiyalitlerin de 160 cm olduğunu aktardı.
Bitlis’in Ahlat ilçesinde etkili olan gök gürültülü sağanak yağışla birlikte Van Gölü’ne düşen şimşekler adeta geceyi gündüze çevirdi.
Yağışların azalması ve aşırı buharlaşma sonucu Van Gölü'nün kıyı kesimlerinde yaşanan metrelerce çekilme nedeniyle, üreme döneminde tatlı sulara göç eden inci kefalinin bu yıl daha fazla mesafe katetmesi gerekecek.
Van İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, yılın bu dönemlerinde Van Gölü'ne gelerek sulak alanlarda konaklayan göçmen kuşları korumak için "doğa nöbeti" tutuyor.
Van Büyükşehir Belediyesince yürütülen çalışmalarda, Van Gölü'nün zemininden 730 bin metreküp balçık ve dip çamuru çıkarıldı.
Van Gölü’nde son yılların en fazla su çekilmesinin yaşanmasıyla endişelendiren görüntüler ortaya çıktı. Gölde suların çekilmesiyle birlikte "su altı peribacaları" olarak nitelendirilen mikrobiyalit tarlaları oluştu. Her geçen gün farklı bölgelerde görülmeye başlanan mikrobiyalitler, gölde dalış turizmi açısından önemli bir yere sahip. Mikrobiyalitlerin gün yüzüne çıkması, kuraklığın ve su seviyesindeki azalmanın en büyük göstergelerinden biri olarak görülüyor.
Van'ın Erciş ilçesinde gölün çekilmesi sonucu Urartular dönemine ait açık hava tapınma alanında üç niş (duvar içindeki oyuk), kayaya oyulmuş iskele ve anakaya zeminine kazılmış mezarlar ortaya çıktı.
Bir dönemin en önemli gündem maddelerinden olan ve uzun süre konuşulan Van Gölü canavarı efsanesi yeniden gündeme geldi. Van Gölü'nde bir kişinin çektiği ve Van Gölü canavarı olduğu iddia edilen görüntüler sosyal medyada yayılınca tartışmanın fitili tekrar ateşlenmiş oldu. Görüntülere çok sayıda sosyal medya kullanıcısından yorum gelirken bazı kişiler görüntülerle dalga geçti, bazı kişiler ise bunun aksine gölde gerçekten de çok büyük bir canlının yaşıyor olabileceğine dikkat çekti.
Dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliğine sahip olan Van Gölü’ndeki çekilme sürüyor.
Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise en büyük sodalı gölü olarak bilinen Van Gölü'nde kuraklık nedeniyle alarm çanları çalıyor. Dünyanın en büyük mikrobiyalitleri göl suyunun çekilmesiyle birlikte gün yüzüne çıktı. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, çekilmeyle birlikte gölün kalbindeki sırlardan birine şahitlik ettiklerini belirterek, "Geçmişte su altında kalan yerlerde, mikrobiyalit tarlasının ortaya çıktığını görüyoruz. Adeta bağrına basmış olduğu bu gizemi bizlere sunuyor'' ifadelerini kullandı.
Van Büyükşehir Belediyesince yürütülen çalışmalarda, Van Gölü'nün zemininden 615 bin metreküp balçık ve dip çamuru çıkarıldı.
Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, ‘su altı peribacaları’ olarak da adlandırılan Van Gölü mikrobiyalitlerinin suların çekilmesinden dolayı zarar göreceği bilgisinin bilimsel temele dayanmadığını söyledi.
Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü’nde geçimini balıkçılık yaparak sağlayan vatandaşlar, kuraklığın etkisiyle limanlardaki su seviyesinin düşmesinden dolayı endişeleniyor.
"Üniversiteli Kürekçiler Van Denizinde Buluşuyor" etkinliği devam ediyor
"Üniversiteli Kürekçiler Van Denizinde Buluşuyor" etkinliği başladı
DSİ 17. Bölge Müdürü Ayhan Şahna: - "Kuraklığın etkilerini sadece sulak alanlarda değil Van Gölü'nde de çok net bir şekilde görüyoruz. Şu an Van Gölü'nde son 10 yılın ortalamasına baktığımızda 140 santimetre civarında bir düşme var" - Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş: - "Kuraklığın neden olduğu çekilmeyle beraber açığa çıkmış mikrobiyalitler rüzgarın aşındırmasıyla zamanla yok oluyor. Açığa çıkanları koruyamazsınız"
Mezbahaya götürülürken kaçıp Van Gölü'ne giren manda kurtarıldı
Van'da 4 yıl önce kurulan dalış okulunda eğitim görenler, gölün derinliklerindeki mikrobiyalitleri, batık gemiyi ve inci kefalini görme fırsatı buluyor
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı: - "Gölü korumak görevimizdir. Bu mirası atalarımızdan aldık, gelecek kuşaklara en güzel şekilde devretmek boynumuzun borcudur"
Vanlı kadınların Van Gölü için başlattıkları yürüyüş devam ediyor
"Umuda Pedal" ekibi Vanlı çocuklar için pedal çeviriyor
Kuraklığa bağlı çekilmenin yaşandığı bölgelerdeki adacıklarda kimi bisiklet sürdü, kimi de yürüyüş yaptı
Van Gölü'nün zemininden 550 bin metreküp dip çamuru temizlendi
Van'ın Erciş ilçesinde Urartular dönemine ait kalenin alt kısmında, gölde yaşanan çekilme sonucu 11 basamaklı liman ortaya çıkmış, Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, ''Şu ana kadar böyle bir yapıyla biz de ilk defa karşılaşıyoruz'' demişti. Limanın ortaya çıkmasından sonra ise bölgeyi defineciler adeta köstebek yuvasına çevirdi. Fotoğrafçı Ferzende Coşar, kalıntıların ortaya çıkmasının kendilerini heyecanlandırdığını ancak definecilerin çevreye verdiği zararı görünce büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi.
Van Gölü'nde olası kaza ve olaylarda arama kurtarma görevi icra etmek amacıyla Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde kurulan Dalış Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma Timi, kayıp ve boğulma vakaları gibi olaylara anında müdahale ediyor - Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanı Binbaşı Fırat Aslan: - "Yakın zamanda komutanlığımız bünyesinde göreve başlayan DEGAK timimiz, su sütünde ve su altında her türlü görevi yerine getirme imkan ve kabiliyetine sahip"
Van'ın Edremit, Gevaş, Erciş, Muradiye ile Bitlis'in Tatvan ilçelerindeki kıyılarda son yıllarda kuraklık nedeniyle ortaya çıkan iskele ve yapılar, gölün su seviyesindeki düşüklüğün boyutunu gözler önüne seriyor - Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş: - "1992-1993 yıllarında su seviyesi şimdiki seviyenin yaklaşık 3-4 metre üzerindeydi. Yıllar içinde bu azaldı. Son iki yılda birkaç metre gibi çok ciddi bir seviye alçalması var"
Dalış eğitmeni Serkan Ök: - "Büyük ihtimalle defineciler limanın bulunduğu bölgede arama yapmış, çıkan toprakları ve kaya parçalarını limanın ağzında bulunan delikten göle atmışlar"
Van'da kadınlar, Van Gölü'ne dikkati çekmek için yürüyor
Van Gölü'ndeki Adır Adası'nda çıkan yangın kısmen kontrol altına alındı
Van'ın Erciş ilçesinde Urartular dönemine ait kalenin alt kısmında, gölde yaşanan çekilme sonucu 11 basamaklı liman ortaya çıktı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, "Van Gölü'nün sularının çekilmesiyle teknenin yaklaşabileceği, sabitlenebileceği bir alan ortaya çıkmış durumda. Buranın yüklerin boşaltılması için yapıldığını görüyoruz. Hemen kalenin altında yer alıyor. Şu ana kadar böyle bir yapıyla ilk defa karşılaşıyoruz" dedi.
YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu: - "Van Gölü'nün sularının çekilmesiyle teknenin yaklaşabileceği, sabitlenebileceği bir alan ortaya çıkmış durumda. Buranın yüklerin boşaltılması için yapıldığını görüyoruz. Hemen kalenin altında yer alıyor. Şu ana kadar böyle bir yapıyla ilk defa karşılaşıyoruz"
Van Gölü'nde 32,2 metre uzunluğunda mikrobiyalit görüntülendi. Su Altı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan'ın ekibiyle yürüttüğü çalışmada, dikitlerin oluşumunu sağlayan ve dipten gelen tatlı su çıkışları da kayıt altına alındı. Ceylan, ''Yeni bir keşfe daha imza attık. Dip noktası 32,6 metre olan, yüzey aralığı farkını çıkardığımızda 32,2 metre boyunda yeni mikrobiyaliti kayıt altında aldık. Şu anda Van'da, dünyada kayıt altına alınan ve belgelenen en büyük mikrobiyalit bu'' ifadelerini kullandı.
Su Altı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan'ın ekibiyle yürüttüğü çalışmada, dikitlerin oluşumunu sağlayan ve dipten gelen tatlı su çıkışları da kayıt altına alındı - Ceylan: - "Şu anda Van'da, dünyada kayıt altına alınan ve belgelenen en büyük mikrobiyalit bu"
Doğuştan görme engelli Bager Çalışcı: - "Beethoven'a olan özlemimi ve sevgimi dindirmek için hem gün batımında hem de Van Gölü kıyısında ay ışığında 'Ayışığı Sonatı' parçasını çaldım. Çok mutluyum"
Çevredeki yerleşim yerlerinden gelen atık sular nedeniyle gölün zemininde oluşan balçık ve dip çamuru, belediyeler tarafından temizlenerek kirliliğin önüne geçilmesi hedefleniyor - Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani: - "İş makineleriyle 3,5 metreye kadar dip çamuru temizliği yapıyoruz. Temiz kumu buluncaya kadar bütün çamur temizlenecek"
Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı: - "Oldukça ünik bir eser. Şimdiye kadar Urartularda parçalar halinde bulunsa da tüm olarak kayıtlara geçmiş tek örnek olması açısından heyecan verici. Üzeri bezemeli bu eser, büyük olasılıkla bir mimari süsleme öğesi olarak kullanılmış"
Urartular döneminde Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, Van Gölü'ne hakim 2 bin 300 rakımdaki tepeye inşa edilen kaledeki faaliyetlerin büyük bir yangın nedeniyle sona erdiği belirlendi - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Coşkun: - "Kalenin batı bölümünde, kale ile ilişkili olacak hizmet binalarının da varlığını görmekteyiz. Mutfak ve kaleye hizmet sağlayacak çeşitli odaların varlığını tespit ettik"
Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan: - "Umuyoruz ki bu tür birliktelikler Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin olumlu gelişmesine yardımcı olur. Gerçekten bu coğrafyayı paylaşan halklarız. Bin yıllık ortak geçmişimiz var"
Edremit Belediye Başkanı İsmail Say: - "Proje kente yeni bir soluk getirecek. Bu heyecanla yaptık ve faaliyete geçtikten sonra önemli bir destinasyon noktası haline gelecek. Van'a gelen tüm turistlerin uğrak bir noktası olacak" - DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray: - "Limanda demirleyecek gemi çevreye hiçbir atık bırakmayacak. Sıvı atıklar sızdırmaz depoya alınacak vidanjör ile toplanacak. Sıfır atık sistemi kurulacak otelde atıklar ayrıştırılacak"
Van Gölü'nün kirlilikten arındırılarak gelecek kuşaklara daha temiz bırakılması amacıyla Van ve Bitlis'teki belediyeler kıyılardaki ahırları yıkacak, arıtma tesislerinin tamamının aktif çalışmasını sağlayacak
Edremit Belediye Başkanı İsmail Say: - "Artık insanlarımızın huzura, güvene, mutluluğa ihtiyacı var. Bunun bir parçası olmak istedik. Elimizden geleni de yapıyoruz"
Malazgirt Zaferi etkinliklerine katılacak atlı birlik Van Gölü sahilinde devriye görevi yaptı
Van Gölü'nde dip çamuru temizliği devam ediyor
Festivale katılan 250 bisiklet tutkunu, Van Gölü çevresinde 450 kilometre pedal basacak
Van'ın Erciş ilçesinde dünyaevine giren Ahmet Sadık Aras (24) ile Feyza Demirel (24) çifti, üzerlerindeki gelinlik ve damatlıkla Van Gölü sahilinde çöp topladı. Damat Ahmet Sadık Aras, "Van Gölü bizim için çok önem arz ediyor" derken, gelin Feyza Demirel ise "Bu mutlu günümüzde çevre bilincine dikkat çekmek için böyle bir etkinlik yapmak istedik." ifadelerini kullandı. Gelin ve damat daha sonra da düğün salonuna geçerek davetlilerle birlikte dans edip halay çekti.