Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında gerçekleştirdiği saha denetimleri 2024'te 1,1 milyonu aştı. Bakan Mehmet Şimşek "Vergide adalet ve verimlilik ilkesi çerçevesinde kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye yönelik denetimlerimiz yeni nesil analiz teknikleriyle sürecek. Bakanlık olarak bu yıl da bir yandan vergiye gönüllü uyumu gözetirken bir yandan da kayıt dışıyla mücadele denetimlerimizi katbekat artırarak yeni bir safhaya geçeceğiz" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi denetimleri konusunda harekete geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek MÜSİAD toplantısındaki açıklamasında "Vergi yükünün adil dağılımını sağlayacak tedbirler var. Büyük mükelleflerin, yıllardır zarar açıklayan mükelleflerin incelenmesini önceliklendirdik" dedi. Şimşek konuşmasında "Vergi yükünün adil dağılımını sağlayacak tedbirler var" ifadelerini kullandı.
Asgari ücretlinin 2025 yılında alacağı maaş kesinleşti. Memur ve memur emeklisi ise refah payının gelip gelmeyeceğini öğrenmek için bugün yapılacak olan kabine toplantısını beklemeye başladı. Maaşlara zam gelmesi ile beraber çalışanlar bu sene ne kadar vergi ödeyeceklerini de merak etmeye başladı. SGK Başmüfettişi İsa Karakaş, çalışanların 2025 yılında ne kadar vergi ödeyeceklerini hesapladı. İşte detaylar...
Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı, geçen yıl gerçekleştirdiği vergi incelemeleri sonucunda, gecikme faizleri hariç 120 milyar lirayla rekor kamu alacağının tahakkuk ettirilmesini sağladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Kayıt dışılıkla mücadelemizin sonuçlarını alıyoruz. Vergide adalet ve etkinliği artırmak için ne gerekiyorsa yapacağız" ifadelerini kullandı.
Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV), ilk taksit ödemesi 1 Ocak itibarıyla başladı ve 31 Ocak tarihinde sona erecek. 7440 sayılı yapılandırma düzenlemesi kapsamında da 20'nci taksit ödemelerinin ay sonuna kadar yapılması gerekiyor.
2025'e saatler kala yepyeni zamlar geldi. Bu zamlardan biri de Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için yapılan yüzde 43,93 oranındaki artış. Dün akşam Resmi Gazete'de yer alarak açıklanan bu zam, yüzde 30'luk asgari ücret zammıyla karşılaştırılmaya başladı. AK Partili eski vekil Şamil Tayyar "Toplarken kepçe, dağıtırken kaşık" deyip ekonomi yönetimini "üzerinde durmadığı bir hesap hatası" olduğunu öne sürerek sert şekilde eleştirdi.
Son dakika haberi: Yeni vergi oranları Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda yeni ÖTV, KDV, emlak vergisi ve MTV tebliğleri yer aldı. Sıfır araçta en düşük Motorlu Taşıt Vergisi 4 bin 834 liraya yükseldi.
Devletin ve yerel yönetimlerin, kamu hizmetlerinde harcanması amacı ile, yasalar doğrultusunda direkt olarak ya da kimi maddelere göre bazı hizmetlerin üzerine eklenerek dolaylı bir biçimde, vatandaşlardan topladıkları paralar vergi olarak adlandırılır. Peki, Özel İletişim Vergisi nedir? Özel İletişim Vergisi kimlerden alınır?
Kanada'daki 2 ay boyunca geçerli olacak vergi tatili kararı çok konuşuldu. Buna göre bazı ürünlerden 2 ay boyunca vergi alınmayacak. Gelişmeyi Kanada Başbakanı Justin Trudeau duyururken kararın birçok temel ihtiyaç ürününü kapsadığı görüldü. Peki, bu kararın detayları neler? Trudeau neyi amaçlıyor ve yansımaları neler olacak? İşte detaylar...
Hazine ve Maliye Bakanlığı, son dönemde özellikle sosyal medya üzerinden yaygınlaşan yaşam koçluğu, mentörlük, meditasyon, mindfulness (farkındalık) ve terapi gibi hizmetlerden gelir elde edenlere yönelik vergi denetimlerine hız verdi. Bakan Şimşek, "Bu denetimlerde kayıt dışı kazanç elde eden mükellefler izaha davet edilmeye başlandı" sözlerini kullandı.
Cep telefonu faturalarına gelen zamlar halkı isyan ettirirken hat sahiplerinden alınan vergi oranlarında da artışa gidiliyor. 2024 yılında telefon hattı sahiplerinden her ay düzenli olarak alınan Özel İletişim Vergisi 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yıllık 575 lira olacak. Yeni yılda yüzde 43.93 zamlanacak ÖİV aylık olarak 47 lira 91 kuruş olarak hesaplandı.
İnternette veya telefondan haritalı adres bilgisi yani konum paylaşan esnaflar artık para ödemek zorunda mı kalacak? İşletmelerle bu paylaşımı sağlayanlar, yıllık bin 750 TL ile 1 milyon 750 bin TL arasında izin bedeli ödeyecek iddiası gündem oldu. İzinsiz paylaşım yapanlara, para cezası kesileceği iddia edilirken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan peş peşe açıklama geldi: "Esnafın konumunu paylaşması ile hiçbir ilgisi yok"
Ticaret Bakanı Ömer Bolat yurt dışından yapılan alışverişlere yönelik yeni düzenlemeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ek gümrük vergisi kararlarının temel amacının yerli üreticiyi korumak olduğunu söyleyen Bolat, tüketicilerden bu konuda anlayış beklediklerini aktardı. Konuyla ilgili olarak sosyal medyada birçok tepki paylaşımı yapıldı.
Yurt dışından posta veya hızlı kargo ile gelen eşyalara ilişkin yeni bir düzenlemeye gidildi. 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanmasına Dair Karar’ın 63. maddesinde yapılan değişiklikle, yurt dışından sipariş edilen ve posta ya da hızlı kargo taşımacılığıyla gönderilen ürünlerin nakliye ücretlerinin de eşyanın değerine dahil edileceği kararlaştırıldı.
Milyonları etkileyecek olan yeniden değerleme oranı bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni oranla beraber ehliyet, pasaport, MTV, telefon harcı, trafik cezaları da değişecek. Resmi Gazete'de zam oranı yüzde 43,93 olarak belirlendi. Kesinleşen oranların ardından 2024 fiyatları için son günlere girildi. 2025'te geçerli olacak fiyatlar ise kalem kalem hesaplandı.
Gayrimenkul sahiplerini ya da ev, dükkan almak isteyenleri yakından ilgilendiren düzenleme hayata geçiriliyor. Bir süredir gündemde olan ve üzerinde çalışılan gayrimenkuldeki yeni dönem 2026 yılında hayata geçirilecek. Söz konusu düzenlemeyle birlikte; vergi adaletinin sağlanması için artık rayiç bedel yerine gerçek değer esas alınacak. Ayrıca gayrimenkullerin gerçek değerinin takibine yönelik yeni bir mekanizma kurulacak.
Milyonlarca memurun gözü kulağı memur maaşlarına yapılacak zamda. Bunun yanında refah payı, seyyanen zam gibi detaylar da merak edilirken özellikle memur maaşlarındaki vergi dilimi formülü büyük önem taşıyor. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'dan çarpıcı bir vergi dilimi açıklaması geldi. Yalçın, sabit gelirlilerin yıl ortasında yüzde 20 ve 27'lik vergi dilimine girdikleri formülden vazgeçilmesi ve vergi diliminin yüzde 15'te sabitlendiği tablonun hayata geçirilmesi gerektiğini bildirdi.
Kasım ayının sonuna gelinmesiyle beraber gözler ekonomi yönetiminin 2025 için alacağı kararlara çevrildi. Bunun içinde kamu çalışanlarının maaşları, asgari ücret ve yeni vergilendirmeler var. Cumhur İttifakı ortağı MHP ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e taleplerini iletti. Refah payı ve asgari ücrete vurgu yapan MHP, 'imar ve emlak rantı mutlaka vergilendirilmelidir.' dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan ve kamuoyunda 'vergi yüzsüzleri' olarak bilinen listede Erzurumspor FK'nın eski 5 futbolcusu yer aldı. Geçen sezonlarda Erzurumspor FK'da top koşturan; Arvydas Novikovas, Jugurtha Hamroun, Mitchell Glenn Donald, Petrus Boumal Mayega ve Arturo Rafael Mina Meza vergi borçlarını ödemedi. Bu isimlerin yaklaşık 5 milyon lira vergi borcu bulunuyor. Kulüp bu futbolcuların FIFA şikayeti nedeniyle 3,5 dönem transfer yasağı almıştı.
Ekim ayı enflasyonunun belli olmasıyla MTV oranları da belli oldu. 2025 yılı yeniden değerleme oranı yüzde 43.93 olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu oranı yüzde 50 artırma ve yüzde 50 azaltma yetkisi de bulunuyorken şu an için bir indirim beklentisi bulunmuyor. Ekonomist Muhammet Bayram konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Dünya Bankası ve OECD verilerine göre, Türkiye'nin vergi ödeme alışkanlığı oldukça düşük bir seviyede. OECD'e göre, Türkiye vergi kaçakçılığında birinci sırada yer alırken aynı zamanda vergi aflarının olumsuz bir etki oluşturduğunu da gösteriyor. Yapılan araştırma Türkiye ekonomisinin yüzde 30'unun kayıt dışı sektörün oluşturduğu ise gözler önüne serildi.
Netflix, 2022 yılından bu yana Ulusal Mali Savcılığı'nın 'kara para aklama', 'ağır vergi dolandırıcılığı' ve 'organize bir çete' gibi suçlamalarla yürüttüğü soruşturmalarla uğraşıyordu. Müfettişler harekete geçti, Fransa ve Hollanda'daki ofislerinde eş zamanlı operasyon yapıldı.
Memur ve işçiler gibi maaşlı çalışanların kazançları her yıl gelir vergisi tarifesine göre vergilendiriliyor. TÜİK'in ekim ayı enflasyonunu açıklaması ile beraber Yeniden Değerleme Oranı belli olmuştu. Cumhurbaşkanı'nın yetkisini kullanarak bu oranı yüzde 50 artırma, azaltma yetkisi bulunuyor. Bir düzeltme yapıldığı takdirde vergi diliminin 110 bin TL’den 158 bin TL’ye yükselmesi bekleniyor...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün Ekim ayı enflasyon oranını açıkladı. TÜİK'in açıkladığı enflasyon verisine göre ekim ayı enflasyonu yüzde 2,88 olurken yıllık enflasyon yüzde 48,58 oldu. Ekim ayının enflasyon oranının açıklanması ile beraber, yeniden değerleme oranının (YDO) güncel fiyatları belli oldu. Buna göre, YDO sonrasında MTV artış oranı alt sınırı yüzde 8,78 olurken, üst sınır yüzde 65,89 oldu.
TÜİK tarafından açıklanan verilerin ardından pasaport, ehliyet, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), gelir vergisi gibi pek çok kalemdeki artış oranı da belli oldu. Buna göre; yeniden değerleme oranı, yüzde 43,93 olarak açıklandı. Söz konusu oranın 2025 yılında vergi ve harçlara zam olarak uygulanması bekleniyor. İşte MTV'den pasaport ücretlerine, ehliyet ücretlerinden trafik cezalarına ve telefon kayıt harcıyla yurt dışı çıkış harcına kadar pek çok kalemdeki değişiklikler...
Geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 5 milyon lirayı aşan vergi ve ceza borcu bulunan mükelleflerin listesini internet sitesinde yayımlamıştı. 36 bin mükellefin yer aldığı listede mükelleflerde akaryakıt, petrol ve madencilik, demir-çelik şirketlerinin ön planda olması dikkat çekti. Vergisini ödemeyenler için İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) ve yılbaşından itibaren hayata geçecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) sistemleri hayata geçirilecek.
Türkiye 'vergi yüzsüzleri'ni merak ediyordu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi borcunu ödemeyenleri 'vergi yüzsüzleri' diyerek kamuoyuyla paylaştı. Bakanlığın açıkladığı 'vergi yüzsüzleri' listesinde tanıdık bir isim de yer alıyor. 5 milyon TL'yi aşan vergi ve ceza borcu bulunan mükelleflerin yer aldığı 'vergi yüzsüzleri' listesinde Cem Uzan 39'uncu sırada yer alıyor. Cem Uzan'ın borcunun 907 milyon TL olduğu açıklandı.
Vergi borcu bulunan kişilerin 'vergi yüzsüzleri' olarak açıklanmasına daha öncesinde karar verilmişti. Vergi dairelerinde vergi yüzsüzlerinin bulunduğu listelerin asıldığı ise geçtiğimiz haftalarda haber olmuştu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Vergi borçlusu olarak bugün açıklayacağımız listede yer alan 36 bin 806 mükellefin 30 bin 696'sının borcunun tahsil kabiliyeti yok" ifadelerini kullandı. Bugün vergisini ödemeyen kurum ve kişilerin listesi yayımlandı.
TÜRK-İŞ, çalışanların yüksek vergi yüküyle karşı karşıya olduğunu belirten ve vergi konusundaki mevcut sorunlar ile bu sorunlara çözüm önerilerini içeren rapor hazırladı. Kabine üyeleri, TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler ile milletvekillerine gönderilen raporda, "vergi tarifesinin yeniden değerleme oranında güncellenmesi, tarifenin her yıl yeniden değerleme oranında arttırılması" talep edildi.
Yeni yıla az kalmışken TBMM'de de 2025 Mali Yılı Merkezi Bütçe Teklifi'nde 'brüt' vergi gelirinin öngörüsü paylaşıldı. Buna göre, önümüzdeki yıl beklenen vergi gelirinin 7,3 trilyon lirası tüketilen mal ve hizmetlerin fiyatı içinde çeşitli adlar altında yer alan dolaylı vergilerden sağlanacak. Üçte ikilik oranı kapsayan bu miktar, 2025 yılında en fazla vergi ödeyecek kesimin tüketiciler olduğunu gösterdi.
2024 yılında emekli olanların 2025 yılında emekli olanlara göre daha fazla emekli maaşı alacak olması bu sene emeklilik dilekçelerinin artmasına neden oldu. Tecrübeli personel kaybının yaşanmasından dertli olan Şeker İş Sendikası Başkanı İsa Gök, Antalya'da katıldığı bir seminerde konu ile ilgili konuştu ve vergi sisteminin değişmesi gerektiğini vurguladı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi ya da farklı mahiyetteki belgelerin düzenlenmesi durumunda ceza kesilecek. Ayrıca kayıt dışı faaliyette bulunan kişilere yüzde 50 oranında artırımlı zam uygulanacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), sahte "vergi borcunuz var" e-postalarına karşı vatandaş ve mükellefleri uyardı. Başkanlığın Dijital Vergi Dairesinin internet sayfasının kopyalanması ile oluşturulan sahte bir siteye yönlendirilerek dolandırıcılık girişimlerinde bulunulduğu ortaya çıktı.
AK Parti savunma sanayi fonu adı altında attığı son vergi adımı büyük tepki toplasa da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in anlattıkları gündem yarattı. Bakan Şimşek kimsenin vergi vermek istemediğini belirterek fırıncı ve kuaförlerle ilgili dikkat çeken örnekler verdi. Şimşek açıklamasında “Büyükşehirden 32 daire alan vatandaşın vergi kaydı yok. 65 milyona araba alan var, gelirini izah edemiyor. Ekmekte KDV %1 ama en çok vergi kaçağı fırıncılarda” dedi.
Türkiye'nin "vergi yüzsüzleri" açıklanırken ülkenin en tanındık simalarından Acun Ilıcalı da "üç yıldır vergi ödemediği" iddiasıyla gündeme geldi. Ilıcalı'dan iddiaya yanıt gecikmedi. "Hokkabaz" ve "cahil" diyen ünlü isim vergi iddiasını yalanlarken ateş püskürdü.
Ekonomide geçtiğimiz günlerin en çok konuşulan konusu 100 bin lira kredi kartı limiti olanlardan 750 liralık savunma sanayi harcı alınacak olmasaydı. AK Parti bu teklifini geri çekti ve yeni formül üzerine yoğunlaştı. Bakan Mehmet Şimşek'e sunulan yeni teklifte “Kredi kartı limiti 100 bin TL olan vatandaştan 750 lira alınmasındansa, 1 milyon limiti olandan 10 bin lira alınsın ya da kademeli pay olsun” denildi.
Devlete kesinleşmiş 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan, kamuoyunda 'vergi yüzsüzleri' olarak adlandırılan mükelleflerin isimlerinin yer aldığı listeler açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mükelleflerin yer aldığı liste illerin vergi dairelerinde ilan edildi.
AK Parti’nin Savunma Sanayi Fonu adı altında duyurduğu son vergi paketinin yankıları hala sürerken dikkat çeken bir bilgi daha ortaya çıktı. Vergi uzmanı Ozan Bingöl Türkiye’de yılın ilk 9 ayında ödenen vergi miktarını açıklayarak ‘yine de yetiremedik’ diye isyan etti.
Vergisini ödemeyenlerin listesinin kamuoyu ile paylaşılacağı daha öncesinde duyurulmuştu. Halk arasında 'vergi yüzsüzleri' olarak bilinen mükelleflerin isimlerin bugün itibarıyla tüm vergi dairelerinde açıklanacak. Ayrıca 1 Kasım'dan itibaren de Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden duyurulacak.
Son zamanlarda hemen her kalemde gelen vergiler vatandaşın suratını astı. Pek yüz güldürmeyen vergilere Güldür Güldür ekibi mizahi yönden yaklaşınca kahkahaların eksik olmadığı bir skeç ortaya çıktı. Sosyal medyada ses getiren fragmanda vergi şakaları birbiri ardına geldi.
AK Parti geçtiğimiz cuma günü Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifini TBMM'ye sunmuştu. Birçok ayrıntısı olan kanun teklifinde en çok göze çarpan kredi kartlarından yapılacak olan kesinti ile SGK Uzmanı Ozan Bingöl canlı yayında damga vergisine de dikkat çekti. Bingöl, "Küçük işletmelerini bu boğar" diyerek sitem etti.
AK Parti'nin hazırladığı yeni vergi düzenlemesi Türkiye'nin gündemine otururken, özellikle kredi kartı limitiyle ilgili ek vergi önerisi çok konuşuldu. Kanun teklifine tepki gösteren Demokrat Partili Cemal Enginyurt'un Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e verdiği yeni vergi önerileri gündem oldu. Enginyurt "Ekim geldi hâlâ güneşten faydalanıyoruz. Mehmet bu güneş işine de el atsan kardeşim, iyi vergi var. Dedikodu Türkiye'de en fazla yapılan şey. Vergi al, kesin vergi rekortmeni oluruz" dedi.
Kredi kartı limitine göre 750 lira kesinti ile yeni gelecek vergiler gazeteci Fatih Altaylı'nın da gündeminde yer aldı. 'Bu kadar vatandaşı eşek yerine koyan başka bir şey olamaz' diyen Altaylı eski bakan Vahit Kirişçi'nin lüks arabası için yeni bakanı arayıp küfür ettiğini söyledi ve, 'bu şatafat sürsün diye sana bana vergi' sözleriyle isyan etti.
Cumhur İttifakı ortağı BBP lideri Mustafa Destici, savunma sanayiine destek için vatandaştan 750 TL'lik vergi kesilmesini öngören yasa teklifine karşı çıkanlara tepki göstermiş "Ver kardeşim! Vermezsen sonun Suriye, Irak, Filistin gibi olur. Onun vermediği 750 lirayı da biz veririz, bu millet verir" demişti. Destici tartışmaların ardından yeni bir açıklama yaparak "Belki limiti 100 binin üzerinde değil de 'harcaması 100 binin üzerinde olanlardan 750 lira alınır' şeklinde düzeltilebilir." dedi.
Savunma sanayiine destek için vatandaştan 750 TL'lik vergi kesilmesini öngören yasa teklifi tartışma yarattı. Cumhur İttifakı ortağı BBP lideri Mustafa Destici, yasaya karşı çıkanlara tepki gösterirken konuyu DEM Partili olmaya, Yunanistan'ı ve Ermenistan'ı savunmaya dek götürdü. Bir de tavsiyede bulunan Destici, "Onun vermediği 750 lirayı da biz veririz, bu millet verir" dedi.
Geçtiğimiz Cuma günü Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na kaynak sağlamak için 100 bin TL ve üstü kart limiti olan vatandaşlardan yıllık olarak 750 TL alınması yönündeki kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. Konu ile ilgili Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, belirlenen kart limiti oranı hakkında değerlendirme yaparak, "Vatandaşın biraz daha aklına yatabilirdi" ifadelerini kullandı.
AK Parti'nin savunma sanayine ek fon oluşturmak amacıyla hazırladığı yeni vergi düzenlenmesi gündem olmuştu. Kol saati ve kredi kartından vergi gibi birçok başlığın bulunduğu düzenlemeyle ilgili dikkat çeken bir iddia öne sürüldü. Buna göre oyuncak bebek ve 3 tekerlekli bisiklet gibi oyuncaklardan da vergi alınacak. Söz konusu iddiayla ilgili olarak Gelir idaresi Başkanlığı'ndan açıklama geldi.
100 cc ve altı motosikletler için vergi zorunlu mu? soruları merak konusu oldu. Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi içerisinde 100 cc ve altı motosikletlerden vergi alınması detayı motosiklet sahibi olan vatandaşların gündeminde yer aldı. Peki vergi ne kadar olacak? 50 cc ve 100 cc motosikletlerden vergi alınacak mı? İşte detaylar...
Limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından alınması planlanan Savunma Sanayii Fonu'na vatandaşlardan tepki gelmişti. İktisatçı Mahfi Eğilmez de 750 lira olarak alınması beklenen vergi uygulamasının bir 'yanlış' olduğunun altını çizerek, "Kredi borçtur. Vergi, borçludan değil krediyi veren alacaklıdan alınır. Bilimden uzaklaştıkça feci bir kavram kargaşasının içine giriyoruz." dedi.
Dün AK Parti'nin duyurduğu yeni vergi paketi gündemin ana başlığı haline geldi. Pakette en çok dikkat çeken madde ise limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kredi kartlarından Savunma Sanayii Destekleme Fonu için alınacak 750 lira oldu. Bunun üzerine vatandaşlar bu miktarı merak etmeye başladı. Verilere göre limiti 100 bin TL ve üzerinde olan yaklaşık 61 milyon 955 bin 106 kart bulunuyor. Buna göre Savunma Sanayii Destekleme Fonu için 46 milyar 466 milyon 329 bin 428 TL'lik gelir hedefleniyor.
AK Parti, savunma sanayisindeki yatırımlar için ihtiyaç duyulan ek kaynağın oluşturulması amacıyla TBMM'ye bir teklif sundu. Teklifte birçok alanda yeni vergiler yer aldı. Gazeteci Fatih Portakal söz konusu vergi düzenlemesi ile ilgili dikkat çeken bir iddiada bulundu. Portakal, "Savunma Sanayi Fonu diyorlar ya, hiç alakası yok. Sıcak para fonu yaratmaya çalışıyorlar" dedi.
AK Parti tarafından hazırlanan yeni vergi paketi, bir anda gündemin ana başlıklarından biri haline geldi. Detaylara göre 100 bin TL üzeri limiti olan kredi kartlarına yıllık 750 TL savunma sanayi katılma payı alınacak. Bu durumla ilgili olarak paylaşımda bulunan Ekonomist Özgür Demirtaş, "Yalan mı?" diyerek 3 madde sıraladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi paketi için harekete geçti! AK Parti, TBMM'ye vergi paketini getiriyor. Limiti 100 bin TL'nin üzerindeki kredi kartlarından savunma sanayi katılma payı alınması gündem olurken 5 bin TL'den yüksek kol saatlerinden de ÖTV alınması sürpriz olarak karşılandı.
Gıda, hizmet ve daha pek çok kalemde her yeni gün gelen zamların yanı sıra yeniden değerleme oranına bağlı olarak vergi, ceza ve harçlara gelecek zamlar şimdiden merak edilmeye başlandı. Pasaport, ehliyet ve MTV gibi tutarları belirleyen bu oranın ne kadar olacağı araştırılırken vergi uzmanı Zeki Gündüz yüzde 44 tahminine işaret etti. Gündüz, "Netleşme bu ay sonu itibarıyla Kasım başında olacak" dedi.
OVP kapsamında TÜFE bazında enflasyon oranı yüzde 17,5 düzeyinde öngörülüyorken yılbaşı itibarıyla emlak, çevre, temizlik, özel iletişim ve motorlu taşıt gibi vergiler için yüzde 44 bandında zam bekleniyor. Bu vergiler ise Vergi Usul Kanunu'na göre her yılın başında “yeniden değerleme oranı” kadar artırılıyor.
Yeni vergi paketi mi geliyor? Milyonların merak ettiği soruyu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yanıtladı! Kripto ve borsadaki yeni dönem hakkında da konuşan Şimşek, vergilerle ilgili ortaya atılan iddialara da son noktayı koyarak önümüzdeki süreçte böyle bir düzenlemenin gündemlerinde olmadığını belirtti.
TBMM bugün açılıyor. En önemli gündem ise ekonomi olacak. Peki, yeni yasama gündeminde masaya hangi konular gelecek? AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yasama yılı öncesi değerlendirmelerde bulunarak 'ilave vergi' iddialarına yanıt verdi. Güler, 2024 ile 2025'te emekli olacaklara bağlanacak aylıklardaki farkla ilgili ise "Şu anda kanun teklifi haline gelmiş bir şey yok. Bakanlığımız bu konuda çalışmalarını devam ettiriyor" dedi. Güler, emeklilik sistemiyle ilgili de sinyaller verdi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), salgın ve sonrasında meydana gelene enflasyonist ortamda işletmeler ve bireylerin üzerindeki vergilerin azaltılması eğiliminin artık yavaşlama ve tersine dönme belirtileri gösterdiğini açıkladı.
Adana Defterdarlığı tarafından açıklanan 2023 yılının gelir vergisi rekortmenleri listesinde, A Milli Takım Teknik Direktörü Vincenzo Montella ilk sırada yer aldı.
Adana Demirspor'u çalıştırdığı dönemde 36 milyon 479 bin liralık vergi beyanında bulunan Vincenzo Montella, Adana'nın gelir vergisi rekortmeni oldu. İşte detaylar...
Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin usul ve esasları yeniden düzenlendi.
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" ile yeni iş kuranlara müjde geldi. Tebliğe göre, yeni işe başlayan mükelleflerden ilk 3 yıl boyunca asgari vergi alınmayacak. Ayrıca, mevcut yatırım teşvik belgesine sahip mükelleflerin hakları da korunacak.
1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile mükellefler, gelir ve hasılat farkı %20'yi aşarsa izaha çağrılacak. Gelir İdaresi Başkanlığı, ticari ve serbest meslek erbabı için yeni bir denetim mekanizması oluşturdu. Her yıl en az 12 kez yapılacak yoklamalarla, günlük ve aylık hasılat tutarları kontrol edilecek. Bu düzenleme, vergi kaçakçılığını önlemeyi hedefliyor. Ayrıca, teknogirişim şirketleri çalışanlarına verilen pay senetleri belirli şartlarla gelir vergisinden muaf tutulacak.
Sosyal medya ve internette içerik üretimine yönelik gelir vergisi istisnasında kapsam düzenlemesi yapıldı. İstisnaya, elektronik ortamlarda verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazançlar da dahil edildi.
Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu'na önemli yenilikler getirdi. 2025'ten itibaren sıfır araç alanlar, elektronik tebligat sistemine dahil edilecek. Ayrıca, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla ilgili düzenlemeler netleşti ve entegrasyon şartları belirlendi. Dijital Vergi Dairesi'nin kapsamı genişletilerek mali müşavirlere mükellefler adına işlem yapma yetkisi verildi. Bu düzenlemelerle hem bürokrasi azalacak hem de kayıt dışı ekonomiyle mücadele güçlenecek.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu yıl için yeni bir vergi paketi planlanmadığını ve borsa ile kripto vergilerinin artık gündemlerinde olmadığını belirtti. Yılmaz, enflasyon muhasebesi konusunun yıl sonunda yapılacak değerlendirmelerle netlik kazanacağını ve yatırımları korumak amacıyla gerekirse yasal düzenlemeler yapılabileceğini ifade etti.
Ankara genelinde 2023 yılı vergi rekortmenleri açıklandı. Rahmi Koç, 480 milyon TL gelir vergisiyle zirveye yerleşirken, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. kurumlar vergisinde 5.8 milyar TL ile lider oldu. Listeye giren birçok mükellef ismini gizlerken, ekonominin dev oyuncuları vergi rekortmenleri arasında öne çıktı. İşte o liste...
Sadece ilk aşamada 3 milyar liralık sahte fatura tespit edildi! Vergi kaçakçılığıyla mücadeleyi derinleştirerek yürüten Hazine ve Maliye Bakanlığının merceğinde 4 bin 500 mükellef var. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek " Yapay zekanın da desteğiyle sahte faturayla vergi kaçakçılığı yapanların tespitinde ve cezalandırılmasında daha etkili yöntemleri devreye alıyoruz" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Yeni vergi gelecek mi?' sorusuyla ilgili "Genel KDV oranlarında artış gündemimizde yok. İki, kurumlar vergisinde bir artış gündemimizde yok. Gelir vergisi dilimlerine ilişkin bir artış gündemimizde yok" dedi. Enflasyonla ilgili Bakan Şimşek "2025'in ikinci yarısında rahatlama çok belirgin bir şekilde hissedilecek" diye konuştu. Ayrıca istifa söyletilerine de çok net bir yanıt verdi: 'Benim bir ünvan merakım yok...'
Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN üzerinden tahsilat yaparak vergi kaçıran 250 mükellefe yönelik incelemede, ilk aşamada 1,5 milyar liralık kazancın kayıt dışı bırakıldığını tespit etti ve bu tutar üzerinden 250 milyon lira vergi cezası uyguladı.
Hazırlanan yeni tebliğ taslağında kayıt dışı ekonomi ile mücadele için yeni iki uygulamaya yer verildi. Buna göre, vergi mükellefi olanların kendi aralarındaki alışverişlerinde, 7 bin lira ve üzeri ödemelerde, banka veya kredi kartı kullanımı zorunluluğu mükellef olmayanlara da getirilecek. Ayrıca kiralarda elden ödeme dönemi bitiyor. Ödemeler, bankalar veya PTT aracılığıyla yapılacak.
Önce Dilan Polat, sonra Engin Polat... 3 ayrı suçtan toplam 20'şer yıldan 40'ar yıla kadar hapis istemiyle yargılanan çift tahliye edildi. Engin Polat'ın babası "Vergisel bir şey olmuştur. Yok diyemem" derken kara para aklama, örgüt kurma gibi suçları reddetmişti. Gazeteci Cem Küçük ise vergi kaçıranları savunduğu çıkışıyla dikkat çekti. "Türkiye’de vergi vermemek toplum nezdinde ağır suç kabul edilmez" diyen Küçük şu soruyla tartışma yarattı: "Ama Türkiye’de vergi kaçırmayan var mıdır acaba?"
İş yerlerinde alınması ve belirtilmesi mecburi olan bazı belgeler vardır. Bunlardan biri de vergi levhasıdır. Vergi levhaları vergi tarhına esas olan gelir tutarları ile bu tutarlara karşılık gelen vergi miktarlarını ifade eden içeriğini ve şeklini Maliye Bakanlığı’nın belirlediği belge olarak tanımlanabilir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Tahsilat Genel Tebliği Seri: A Sıra No: 1'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" hazırlanmıştı. Hazırlanan tebliğ, resmi gazetede yayımlandı. Buna göre, 5 bin liranın üzerinde yapacakları ödemeler sırasında hak sahiplerinden vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge talep edilecek.
Son yıllarda enflasyon nedeniyle market ürünleri, benzin derken bir de alkol ve sigaraya zam gelmişti. Yapılan istatistiki çalışmalar sonucunda bir vatandaşın dört bira ve bir paket sigara için ödediği verginin ücreti yüzde 125 arttığı belirlendi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı 50 milyon liranın altında olan mükelleflerin geçici vergi dönemleriyle ilgili harekete geçti. 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemleri itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapmalarına gerekmeyeceği Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Geçtiğimiz günlerde Gelir İdaresi Başkanlığı 2023 vergi rekortmenlerini açıkladı. GİB'in verilerine göre, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar 2023 yılı vergi rekortmeni oldu. Konu hakkında hiçbir açıklamada bulunmayan Bayraktar, ilk kez konuştu.
Nisan ve Haziran ayını kapsayan yılın ikinci çeyreğinde gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri için son gün yaklaşıyor. İş dünyasında, 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarılmıştı. Bunun üzerine 10 soruda merak edilen enflasyon muhasebesi açıklandı.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerine ilişkin verilen sürenin tarihinin uzatıldığını açıkladı. GİB'in internet sitesinden yaptığı açıklamaya göre 13 Eylül'ün sonuna kadar uzatıldığı ifade edildi.
Gelir İdaresi Başkanlığı 2023 yılı vergi rekortmenlerini paylaştı. Başkanlığın açıkladığı verilere göre Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar birinci olurken; kardeşi Haluk Bayraktar ikinci oldu. Haluk Bayraktar sosyal medya hesabı üzerinden konu ile ilgili açıklamada bulundu.
Gelir İdaresi Başkanlığı, bugün 2023 yılının vergi rekortmenlerini açıkladı. İlk sırada 2022 de olduğu gibi Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise sosyal medya hesabından 2023 Türkiye vergi rekortmenlerini tebrik etti.
2023 gelir vergisi rekortmenleri Anadolu Ajansı tarafından paylaşıldı. Türkiye'nin vergi rekortmeni Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar olurken, ikinci sırada Haluk Bayraktar, üçüncü sırada Mustafa Rahmi Koç yer aldı.
Gelir İdaresi Başkanlığı, kurum vergi beyannemeleri ve geçici gelir konularına ilişkin açıklama yayınladı. Başkanlığın duyurusuna göre, kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerinin 6 Eylül Cuma gününe kadar uzatıldı.
Uraz Kaygılaroğlu, örnek vatandaşlığını gösterdi, belgesini kaptı. Vergisini düzenli ödeyen oyuncu, Kadıköy Vergi Dairesi’nden Teşekkür Belgesi’ni aldı.
Yurt dışından yapılan internet alışverişlerinde yeni düzenlemeler 21 Ağustos itibariyle devreye girdi. 4458 sayılı Gümrük Kanunu çerçevesinde, yurt dışı e-ticaret platformlarından yapılan hızlı kargo alışverişlerinin limiti 150 Euro’dan 30 Euro’ya çekildi. Avrupa Birliği'nden gelen kargolarda vergi oranı yüzde 30, AB dışı ülkelerden gelenlerde ise yüzde 60 olarak belirlendi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetim süreçlerinin tamamen elektronik ortama taşınmasını sağlayacak altyapıyı oluşturacaklarını bildirdi. "Yeni sistemle, vergi müfettişleriyle mükellefler elektronik ortamda bir araya gelecek, görüşmeler bu ortamda yapılacak ve tutanaklar elektronik alınacak." diyen Bakan Şimşek e-uzlaşma dönemine geçileceğini aktardı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 'yeni ekonomi porgramı kapsamında vergide yeni düzenlemeye gidiyor. Yapılan taslak çalışmaya göre, vergi sorgulamak için ücret ödenecek. Ödenecek ücret ise 25 kuruş ile 360 TL arasında değişkenlik gösterecek.
Mücbir sebep hali devam eden mükellefe vergi borcu için "ilave süre" imkanı tanınacak. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 4 il ve 2 ilçedeki mükellefler için mücbir sebep hali 31 Ağustos'ta sona erecek. Söz konusu halin devam ettiğini belirten mükellefler, bağlı bulundukları vergi dairelerine bireysel talepte bulunabilecekler. Başvuruların Gelir İdaresi Başkanlığınca değerlendirilmesinin ardından mükelleflerin vergi borçlarının ödenmesi için ilave süre verilebilecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bildirim yükümlülüklerinin ve bürokratik süreçlerin azaltılması amacıyla bir dizi uygulamayı devreye alacaklarını belirterek, "Bu kapsamda, gider pusulasını elektronik ortama taşıyor, e-Defter uygulamasını yaygınlaştırıyor, Ba-Bs bildirimlerini kaldırıyor ve elektronik tebligatın kapsamını genişletiyoruz." dedi.
Kayıt dışılıkla mücadele kapsamında bir sigaraya rekor ceza uygulandı. Tütün ürünleri imalatıyla uğraşan firmanın kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlendi. Firmaya 6 milyar lira ceza kesildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten açıklama geldi.