B12 vitamininin kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekleyerek anemi riskini azalttığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Sarıaydın, "Yorgunluk, halsizlik, enerji düşüklüğü, unutkanlık, hafıza sorunları, konsantrasyon bozukluğu, karıncalanma ve uyuşma gibi sinir sistemi bozuklukları, baş dönmesi, nefes darlığı, soluk cilt, anemi, dilde şişme veya ağrı, depresyon, ruh hali değişiklikleri gibi belirtiler B12 vitamini eksikliği işareti olabilir." dedi.
H vitamini diğer adıyla biotin B grubu vitaminlerinden biridir ve B7 vitamini olarak da bilinir. Metabolizmanın düzgün çalışmasına yardımcı olur. Özellikle karbonhidrat yağ ve proteinlerin parçalanarak enerjiye dönüştürülmesinde önemlidir. H vitamini eksikliği çeşitli nedenlerle gelişir ve şüphesi olan kişilerin bir sağlık uzmanına danışması önemlidir. Peki, H vitamini eksikliği neden olur? H vitamini eksikliği belirtileri ve tedavisi nedir?
H Vitamini, B7 vitamini ve biotin olarak da bilinir. Suda çözünen bir B vitamini olan bu vitamin enerji üretiminde ve protein metabolizmasında önemlidir. En yaygın bilinen özelliği ise cilt, saç ve tırnak sağlığını desteklemesidir. Peki, H vitamini nedir, ne işe yarar? H vitamini nelerde var? H vitamini faydaları nelerdir?
İnsanların temel yaşamsal faaliyetlerini yerine getirebilmesi için ihtiyaç duydukları şeylerden biri de vitaminlerdir. Vitaminlerin bazıları vücutta üretilirken bazıları da yiyecekler aracılığı ile vücuda alınır. B vitamini de vücudun temel yaşamsal faaliyeti için önemli rol oynayan vitaminlerden biridir.
Vücudumuzda bazı vitaminlerin eksik olması durumu sağlık problemlerini beraberinde getirebiliyor. Uzm. Dr. Müge Yetener, B12'nin vücudumuzun olmazsa olmaz vitaminlerinden biri olduğunu söyleyerek “Eksikliği halsizlik ve yorgunluktan, sinir sistemi sorunlarına, nefes darlığından baş dönmesine, bellek problemlerine kadar pek çok sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor” dedi.
Bilinçsiz yapılan vitamin alımları bazen kötü sonuçlara neden olabiliyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Nail Özhan, “Kanser hastaları, gereksiz yere ihtiyaç olmadığı halde vitamin kullanımında tam tersine fayda yerine zarar da görebiliyor” dedi.
Yüzümüz, sağlık durumumuzun bir yansıması olabileceği gibi bazı vitamin eksiklikleri de yüzümüzde belirgin şekilde ortaya çıkabilir. Yüzümüzden okunan belirtiler bize vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminler ve besin maddeleri hakkında ipuçları verir. Bu nedenle, vücudunuzdaki vitamin eksikliklerini tespit ederek doğru besinleri tüketerek sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürmek önemlidir.
Sağlıklı bir yaşam sürmek ve vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almak için pek çoğumuz vitamin takviyelerine başvuruyoruz. Bu vitaminleri almanın zamanlaması önemli bir faktördür. Doğru vitaminleri doğru zamanlarda almak, vücudunuzun bunlardan en iyi şekilde yararlanmasını sağlar. İşte, aldığınız vitaminlerin etkisini ikiye katlamak için dikkat etmeniz gerekenler...
Kuruyemiş çeşitlerinden biri olan bademin faydaları saymakla bitmiyor. İşlem görmemiş yani çiğ bademin rafine edilmiş veya işlenmiş bademlere göre daha besleyici olduğu biliniyor. Kalp-damar sağlığından sindirim sistemini düzenlemeye kadar birçok yararı olan bademin hiç duymadığınız faydaları haberimizde.
Faydaları olduğu için geçmişte çok sık kullanılan ama günümüzde unutulmaya yüz tutmuş birçok besin bulunuyor. Uzun biber olarak da bilinen darülfülfül baharatının faydalarını duyanlar kısa süreli şaşkınlık yaşıyor. Uzmanlar, darülfülfülün cinsel gücü artırma ve enfeksiyonları giderme gibi birçok faydası olduğunu söylüyor.
Doğada, çoğu hastalığın bitkisel çözümü bulunuyor. Yüzyıllardır şifa vermesi için kullanılan tahıllardan biri ise, uzmanların önerileri arasında yer alıyor. Dünyanın en zengin magnezyum kaynağı olan darının faydalarını duyan adeta kaşık kaşık tüketiyor. İşte darının sağlığa faydaları...
Günümüzde sağlıklı bir yaşam sürdürmek için dengeli ve besleyici bir beslenme düzeni önemli bir rol oynamaktadır. Ancak bazen yoğun iş temposu, stresli yaşam koşulları veya yetersiz beslenme alışkanlıkları nedeniyle vücudumuz ihtiyacı olan bazı vitaminleri ve mineralleri yeterince alamayabilir. Bu noktada, vitamin ve mineral destekleri, sağlığımızı korumak ve vücut fonksiyonlarımızı düzenlemek için önemli bir araç haline gelir.
Yediğimiz meyve ve sebzeler sağlığımız için önemli etkiler yaratıyor. Ülkemizde sıklıkla tüketilmeyen bir gıda A ve C vitamini deposu olarak görülüyor. Bu gıdanın saymakla bitmeyen faydalarına rağmen değeri yeteri kadar bilinmiyor. Faydalarını öğrenenler markete koşuyor.
Omega-3 bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmayı sağlar. En yüksek Omega-3 kaynağının balık olduğu bilinse de balık sevmeyenler alternatif Omega-3 kaynaklarını araştırıyor. Doğada bulunan en kuvvetli ağrı kesici olarak bilinen bir gıdanın Omega- 3 konusunda somon balığını solladığı öğrenildi.
Günlük hayatımızda kullanmadığımız ama oldukça faydaları olan birçok gıda bulunuyor. Unutulmaya yüz tutan darülfülfül baharatının faydaları da duyanları şaşırtıyor. Uzun biber olarak da bilinen darülfülfül mesir macununun da içinde kullanıyor. Darülfülfülün cinsel gücü artırma ve enfeksiyonları giderme gibi birçok faydası bulunuyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiren yüksek vitamin içeren gıdalar hastalıklara karşı korunmamızı sağlıyor. Özellikle kış aylarında daha fazla düşen bağışıklık sistemini güçlendirmek, bağırsakları temizlemek için oldukça etkili bir yiyecek bulunuyor. Kış aylarının vazgeçilmezi olarak görülen bu gıda vücudu zırh gibi koruyor.
Omega 3 kaynağı balıklar kış aylarının vazgeçilmezi olarak görülüyor. Sevilerek tüketilen balıkların vücuda sağladığı faydalar saymakla bitmiyor. Ancak balığın faydaları hakkında yapılan açıklamalarda balığın en önemli kısmını çöpe attığımız ortaya çıktı. İşte balığın tüm faydalarından yararlanmamız için doğru tüketimi...
Kışın artış gösteren hastalıklar yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Grip, soğuk algınlığı nedeniyle birçok kişi iş ve okula gitmekte zorluk çekiyor. Bu tarz hastalıklara yakalanmamak için bağışıklığı güçlü tutmak ve kalabalık ortamlarda korunmak oldukça önem taşıyor. Hemen hemen her evde bulunan bir içecek birçok hastalığın şifası oluyor.
Unutkanlık, halsizlik, odaklanamama, anksiyete… Bugünlerde pek çok kişi bu tür sorunlardan şikayetçi. Günlük yaşantıyı olumsuz etkileyen ve yaşam konforunu azaltan bu şikayetlerin altında birçok neden yatabiliyor. O nedenlerden biri de vitamin eksikliği!
Ağız ve diş sağlığı genellikle önemsiz görülse de dişlerde ortaya çıkan rahatsızlıklar yaşam kalitesini oldukça etkilemektedir. Özellikle diş çürükleri birçok kişinin dayanılmaz ağrılar yaşamasına neden olmaktadır. Uzmanlar diş çürüklerini önlemek için yapmanız gereken basit adımları paylaştı.
Cinsellik hakkında bilinmeyen birçok bilgi bulunuyor. Spermin faydaları da üzeri kapalı olan konulara arasında. Sperm ile temas etmek birçok insan için tiksindirici ve mide bulandırıcı olarak görülse de sperm dünyanın çeşitli yerlerinde farklı alanlarda kullanılıyor. İşte spermin şaşırtan faydaları...
K vitamini bağırsaklar tarafından emilimi kolay olan bir vitamindir. Bağırsaklardaki yararlı bakteriler tarafından sentezlenen ve besinler K vitamininden zengin olduğu için eksikliği nadir olarak görülür. Yağda eriyen K vitamininin başlıca görevi kan akışkanlığının kontrolünü sağlamaktır. Kanın pıhtılaşmasında K vitamini önemli roller üstlenir. Peki K vitamini nelerde var, hangi besinler K vitamini açısından zengindir?
Süt içmenin faydaları çocukluktan itibaren beynimize aşılanan bilgiler arasında bulunuyor. Hem kemik sağlığı hem de kronik hastalıklar üzerinde oldukça etkili sonuçlar sağlayan sütün yediden yetmişe herkes tarafından tüketilmesi öneriliyor. Ancak sağlık için içilen süte çok dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar sağlığınızı tehdit eden çiğ sütleri kesinlikle içmemeniz gerektiğini belirtiyor.
Sarımsak yemeklerin vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor. Keskin kokusuna rağmen oldukça sevilen sarımsağın faydaları saymakla bitmiyor. Ancak yemek yaparken uygulanan bazı hatalar sarımsağın vitaminini alıp götürüyor. Sarımsaktan maksimum derecede vitamin almak istiyorsanız aşağıda bulunan yöntemi deneyebilirsiniz.
Günümüzün hızlı yaşam tarzı hazır yemek kültürünü de peşinden getirdi. Katkı maddeli, hazır yemekler pratik olsa da sağlığımızı altüst ediyor. Vücudun sağlıklı kalması için farklı besin kombinasyonlarından oluşan sağlıklı bir beslenmeye ihtiyaç vardır. Besinler, vücudun sağlıklı gerekli fonksiyonları yapabilmesi için görevleri yerine getirmesine yardımcı olur.
Boza nostaljik içecekler arasında bulunuyor. Tadı ve kokusu bizi çocukluğumuza götürüyor. Üzerine dökülen tarçın ve leblebi bozanın lezzetine lezzet katıyor. Sevenin çok sevdiği sevmeyenin ise uzak durduğu bozanın faydalarını duyanlar şaşırıyor. Osmanlı'dan bu yana yıllardır süre gelen boza kanser, öksürük, enfeksiyon, bağışıklık sistemi bozuklukları gibi çok çeşitli hastalıklara şifa oluyor.
Vitaminler sağlığımız için oldukça büyük öneme sahiptirler. Eksikliğinde çeşitli rahatsızlıklara yol açarak hastalıklara neden olmaktadırlar. En önemli vitaminler arasında bulunan C vitamininin eksikliği de büyük sorunlara yol açmaktadır. C vitamini eksikliğini gösterdiği belirtilere göre anlayarak önlemenizi alabilirsiniz.
Yaşlılık vücudun yaşadığı doğal süreçler arasında bulunuyor. İnsan yaşlandıkça vücutlarında değişimler meydana geliyor. Ancak yaşanan bu değişimler bazı nedenlere bağlı olarak erken yaşta ortaya çıkabiliyor. Saç beyazlaması da erken yaşta görülen yaşlılık etkilerinden olabiliyor. Saçlarınızın erkenden beyazlamaması için aşağıda yer alan besinlerden uzak durmanız gerekiyor.
Yediğimiz gıdalar sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Birçok hastalığa zemin oluşturabiliyor. Özellikle paketli gıdalar sağlığımızı büyük ölçüde tehdit ediyor. Hazır satılan noodle’lar da sağlığı tehdit eden gıdalar arasında bulunuyor. Uzmanlar noodle tüketimi hakkında uyarıyor.
Zaman geçtikçe sağlığımızda, cildimizde, saçlarımızda yaşlılık etkileri görülmeye başlıyor. Günlük alışkanlıklarımız bu etkinlerin artmasına veya azalmasına neden olabiliyor. Bilim erken yaşlanmamız neden olan 7 alışkanlığa karşı uyarıyor.
Bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla vitamin eksikliği görülebiliyor. Vitamin eksikliği hastalıklara ve büyümenin yavaşlamasına neden oluyor. Oldukça önemli olan vitamin eksikliği teşhis edip kontrol ettirmek çocuklarınızın gelişimi için önem taşıyor. Çocuğunuzun vitamin eksikliği olup olmadığını gösterdiği belirtilere bakarak öğrenebilirsiniz.
Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklar özellikle mevsim geçişlerinde sıklıkla görülür. Bulaşıcı olan bu hastalıklardan korunmanın yolu, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaktır. İşte bağışıklık sistemini güçlendirmenin 7 yolu...
Özellikle diyet yapanların sıklıkla kullandığı vitaminler, düşünüldüğü kadar masum olmayabiliyor. Sağlık sektörünün demirbaşı haline gelen vitaminler çoğu zaman sağlık yerine zarar verebiliyor. Vitaminlerle ilgili çalışmalar devam ederken dikkat çeken sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Harvard Health tarafından yapılan son çalışmanın sonuçlarına göre bu 6 vitamin takviyesi yüksek dozda alındığında kanser ve felç de dahil olmak üzere bir dizi ciddi sağlık sorununa maruz bırakabilir.
Pratik ve vitamin deposu yayla çorbası sofralarda ve lokantalarda sıklıkla yerini alır. Yayla çorbasını ilk defa deneyecekler için tarifi haberimizde derledik. Özellikle soğuk havalarda içilen yayla çorbası birçok kişinin favorileri arasında yer alıyor.
D vitamini eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflamasını sonucu hastalıklara davetiye çıkarır. D vitamininin en iyi kaynağı güneş olmakla beraber, D vitamininden zengin besinler; somon, ton balığı, karaciğer, yumurta ve süttür. D vitamini bağışıklığı koruyup geliştirir. D vitamini eksikliği olduğunda kemik erimesi, diyabet, kalp- damar hastalığı, hipoglisemi, kas güçsüzlüğü, yorgunluk ve ağrı olur.
İki yılın aşkın bir süre önce ortaya çıkan ve dünyayı kasıp kavuran Covid-19 (koronavirüs) virüsü kişisel hijyen kadar vitaminlerin de ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı. Hastalıktan uzak, sağlıklı bir yaşam için vitaminler önemli rol oynuyor. Ancak kontrolsüz vitamin kullanımının faydası kadar zararı ortaya çıkabilir. Fonksiyonel Tıp çalışmaları yürüten Uzman Dr. Aynur Ketene, Mynet okurları için vitamin kullanımı hakkında önemli detaylar verdi.
Takviyeler, özellikle diyetimiz yetersiz olduğunda besin ihtiyaçlarımızı karşılamamıza yardımcı olan değerli bir araçtır. Takviyeler, vücudumuza enerji vermeye, kardiyovasküler sistemimizi sağlıklı tutmaya ve stres seviyemizi sabit tutmaya yardımcı olan vitaminleri, mineralleri, amino asitleri ve mikro besinleri sağlamaya yardımcı olabilir.
İnsan sağlığı için önemli vitaminlerden olan B12, DNA ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna büyük fayda sağlar. Fakat, B12 vitamini, vücut tarafından üretilmediğinden dolayı çeşitli gıdalar yoluyla alınması gerekir. B12 eksikliği hâlinde vücutta çeşitli rahatsızlıklar görülebilir. Peki B12 eksikliği belirtileri ve tedavi yöntemi neler? İşte detaylar...
Alzheimerdan korunmak için sağlıklı beslenmenin oldukça önemli olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan, alzheimerdan korunmak için faydaları besinleri sizler için anlattı.
Milyonlarca insanın ‘kansere yakalanmayalım, kalp hastası olmayalım, daha uzun ve sağlıklı yaşayalım' diye her gün avuç avuç kullandıkları vitamin ve antioksidanların kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltmadığı, erken ölümleri engellemediği gibi tam aksine kanser riskini artırabileceğini gösteren araştırmalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor.
Milyonlarca insanın ‘kansere yakalanmayalım, kalp hastası olmayalım, daha uzun ve sağlıklı yaşayalım' diye her gün avuç avuç kullandıkları vitamin ve antioksidanların kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltmadığı, erken ölümleri engellemediği gibi tam aksine kanser riskini artırabileceğini gösteren araştırmalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Mynet okurları için yazdı.
Amerikalı bilimadamları, D vitamininin bazı tür kanserlerin gelişimini yüzde 50 oranında engelleyebildiğini belirlediler.
Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden zengin olan mantarın şeker, kalp, damar hastalıkları ve aneminin düşmanı olduğu ortaya çıktı.
Taşıdıkları A ve C vitaminleri, kalsiyum ve demir sebebiyle tercih edilen kış otları, Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'nde büyük rağbet görüyor.
Havaların soğumasıyla birlikte grip ve soğuk algınlığının görülme riski de hızla artıyor. Uzmanlar, bu aylarda hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yolunun yeterli ve dengeli beslenmek olduğunu belirtiyor. Özellikle, karbonhidrat, protein, mineral, vitamin ve yağdan oluşan besinlerin tüketilmesi hastalıklardan ve bazı enfeksiyonlardan korunmak için etkili olduğu kaydediliyor.
Erciyes Üniversitesi (EÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Neriman İnanç, vücudun gereksinim duyduğu vitamin ve mineral eksikliğinin farklı belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi.
Besleyici, koruyucu, tedavileri destekleyici ve iyileştirici özellikleri nedeniyle her yaş grubunun istediği kadar tüketebileceği kefirin, sıcak yemeğe ilave edilerek yenmemesi gerektiği bildirildi.
Doğada kendiliğinden yetişen ve normal çileğe oranla daha küçük olan yaban çileğinin vitamin deposu olduğu bildirildi.
Gfk Türkiye'nin araştırmasına göre, Türk halkının yüzde 20'si vitamin kullanıyor. Bunların yüzde 64'ünü de kadınların oluşturduğu belirlendi.
Meyve ve sebze suları, içerdiği vitamin ve minerallerden dolayı sağlıklı ve zinde olmanın yanı sıra güzelleşmede de önemli rol oynuyor.
Türk mutfağının geleneksel tatlısı aşure, kuru meyve katıldığı için vitamin; baklagil ve tahıllar bir arada kullanıldığı için de protein deposu haline geliyor. İçine en az 7 farklı madde konulan aşurenin en az 7 kişiye dağıtılması gerektiğine inanılır. İçinde sadece bitkisel yağlar olduğu için kolesterol oranı sıfırdır. Enerji deposudur. B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerir.
Beslenme ve diyet uzmanı Esra Kurtuluş Ergün, kış mevsiminde hem fazla kilolardan kurtulmak hem de hastalıklardan uzaklaşmak isteyenlerin mevsimin mevye ve sebzelerini bol bol tüketmelerini tavsiye etti.
Genç ve sağlıklı bir cilde sahip olmak için vitaminin önemine dikkat çeken uzmanlar, C ve E vitaminlerinin ciltte kırışmayı engellediğini ifade ediyor.
Son yıllarda dünyada bir vitamin modasıdır gidiyor. Herkes, önüne gelen vitamini bir bardak suyla mideye indiriyor.
Doktora danışmadan, bilinçsizce kullanılan vitaminlerin zehirlenmelere yol açtığı bildirildi.
İç huzuru ve beslenme tarzımızın doğrudan etkilediği cildimiz için yapacağımız en büyük iyiliklerden biri de, onu, koruyucu etkilerini gözardı edemeyeceğimiz vitamin ve minerallerle takviye etmek olacak.
Vücuttaki biyolojik olayların normal olmasını, insan ve hayvanın dengeli gelişmesini sağlayan organik maddeler olan vitaminlerin doğal yoldan edinilmesinde büyük faydalar bulunduğu bildiriliyor.