Marmara Denizinde yer alan 9 adet ada grubu, Prens Adaları’nı oluşturur. Hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle dikkat çeken adalar, her yıl yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası hâlindedir. Prens Adaları ismini ise Bizans ve Osmanlı dönemlerinde sürgün yeri olarak kullanıldığı için almıştır. Peki, Prens Adaları nelerdir ve Prens Adaları isimleri nelerdir?
Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Turgutreis açıklarındaki Yassıada'nın derinliklerinde bulunan batıklar görüntülendi.
Türkiye demokrasisi, 17 Eylül 1961'de tarihinin en kara günlerinden birini yaşadı, 1950 seçimlerinde yüzde 52,7 oyla iktidara gelen ve 10 yıl süreyle başbakanlık yapan Adnan Menderes idam edildi - Ordu, 12 Eylül 1980 darbesiyle yönetime üçüncü kez el koydu - 12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ile bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisinde görev alanların yargılanmasını önleyen maddenin, 12 Eylül 2010'da yapılan halk oylamasının ardından yürürlükten kaldırılmasıyla darbecilerin yargılanmasının önü açıldı
2013 yılında ismi Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak değişikliğe uğrayan Yassıada, ülkemizde yaşanan 1960 darbesinin ardından idamla sonuçlanan yargılamaların yapıldığı adadır. Ada, isminin değiştirilmesiyle beraber yeniden düzenlenme halindeydi ve bunun sonucunda çehresi bambaşka bir hale geldi. İşte Yassıada nerede, hangi ile bağlı gibi soruların cevabı ve ada hakkındaki diğer detaylar...
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'Yassıada' teklifinin TBMM'de kabul edilmesiyle ilgili "TBMM, demokrasi, hukuk, siyaset ve devlet tarihindeki bir kara lekeyi daha sildi" dedi.
AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleri, TBMM Anayasa Komisyonu'nda oy birliğiyle kabul edilen ve bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağının kaldırılmasını içeren kanun teklifine tam destek verdi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Yassıada yargılamalarına ilişkin düzenlemenin Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamı kararlarına ilişkin hükmün yok sayılmasına etki edip etmeyeceğiyle ilgili "farklı bir düzenleme olabilir" dedi.
Türk demokrasi tarihinde 'kara bir leke' olarak anılan 27 Mayıs 1960 darbesi, 60. yılında demokrasi ve özgürlük konusunda ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak hizmete sunulması için törenle açılacak olan Yassıada'da yaşananlar bir belgesel halinde basınla paylaşıldı.
27 Mayıs 1960 darbesinin 60. yılında Demokrasi ve Özgürlükler Adası adıyla bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan Yassıada'dan ilk kez göreceğiniz fotoğraflar geldi. İşte Türk demokrasi tarihinde 'kara bir leke' olarak anılan olayın üzerinden geçen yılların ardından Yassıada Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nın son hali...
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 4. yüzyıldan bu yana "sürgün ve esaret adası" olarak anılan Yassıada'nın bugünden itibaren "Demokrasi ve Özgürlükler Adası" olarak anılacağını bildirdi.
2015 yılında Yassıada ve Sivriada'daki tarihi ve kültürel değerlere sahip yapıların korunarak yenilenmesi ve adaların hizmete sunulması amacıyla temeli atılan proje 5 yıl sonra sona erdi.
27 Mayıs 1960 darbesinin ardından Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idamına karar verildiği Yassıada, darbenin 60. yıl dönümünde, 5 yıllık çalışmaların sonunda Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak açılıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak yeniden düzenlenen Yassıada'da yürütülen çalışmaları havadan inceledi
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: (1) - "Bu adanın (Demokrasi ve Özgürlükler Adası) fevkalade bir durum olmazsa yıl sonu itibarıyla açılışını yapacağız" - "Böylece adayı, temennim odur ki; sadece ulusal değil, uluslararası bazda da toplantılarımızın yapıldığı bir ada haline getirelim" - "Ada, ziyaretçilerin 27 Mayıs darbesi sonrası yaşanan yargılamaları gerçek mekanlarında gezerek hissetmeleri ve bu hissin bütün ziyaretçilere yayılmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Böylece, 27 Mayıs'ta yaşananların mimari anlamda yaşatılarak, tarihte yaşanmış acılarla yüzleşilmesi, onlardan ders çıkarıp geleceğe umutla bakılması amaçlanmıştır" - "Sivriada'da bir amfi tiyatro yapabilirsek burası süper bir şey olur. Sivriada'yı da çok çok önemli bir cazibe merkezi haline getirebileceğimize inanıyorum"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Demokrasi ve Özgürlük Adası" olarak yeniden düzenlenen Yassıada’yı ziyaret etti. Erdoğan, "Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nın yıl sonu itibariyle açılışını yapacağız" dedi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Demokrasi ve Özgürlükler Adası" olarak yeniden düzenlenen Yassıada'yı ziyaret etti
Yassıada'nın muhafız subaylarından Mehmet Nuri Taşdelen: - "Duruşmaları seyrederken, 'bebek davası', 'köpek davası' gibi incir kabuğunu doldurmayan şeylerin ortaya çıkarıldığını gördük. Sukutuhayale uğradık. Hep deniyordu ki 'Şunu yaptı, bunu yaptı', 'Şu kadar milyar kaçırdılar, şu kadar insan öldürdüler'. Bunların olmadığını da görünce bir sempati, acıma hissi oluştu." - "Ben görmedim ama prostat kontrolü yapılmış. Bu muayeneye ilişkin ses kayıtlarının da olduğu söyleniyor. Bu ses kayıtları devletin elinde var. Yapıldıysa çok büyük ayıp, idamla ne alakası var. Hakaret olarak yapılan, çirkin bir hareket" -"Bir aile görüşmesinde eşi, iki çocuğuyla beraber ziyaret ediyor Menderes'i. Mizanseni şöyle yapmışlar. Komutan ortada koltukta oturuyor. Eşi bir tarafında, oğlu bir tarafında oturuyor. Menderes ayakta, böyle gariban gibi duruyor. Bir nevi manevi olarak ona acı çektirmiştir bu durum. Başbakanlık yapmış bir insanın, henüz suçu kesinleşmeden ailesinin yanında küçük düşürülmesini doğru bulmuyorum" - "Çok önemli günlerde her şeyi düzenleyerek, mizansen yapılarak çekilen fotoğrafların yeterli olmayacağını düşündüm. Yassıada'daki gerçek durumu tespit etmek açısından gizli olmasına rağmen, fark edilmesi halinde ordudan atılma hatta hapis cezası alma ihtimalini bile göze alarak, 400'e yakın fotoğraf çektim" - "Menderes, iddianame üzerinde sürekli notlar tutardı. İdam edildikten sonra şahsi eşyaları valizlere kondu ama o iddianameler atılmıştı, ortadaydı. Ben onları sakladım"
Merhum Başbakan Adnan Menderes, "Yeter söz milletindir" diyerek çıktığı siyaset yolundaki demokrasi hamleleri, kalkınma atılımları ve çok partili siyasi hayata geçişin ardından milli iradeyi sandığa yansıtan ilk başbakan sıfatıyla Türkiye'nin önemli siyasi isimleri arasında yer aldı - Demokrasiye olan inancını, "Dörtlü Takrir" ismiyle cumhuriyet tarihine geçen ve CHP parti tüzüğündeki antidemokratik ilkelerin kaldırılmasını talep eden önergeye imza atarak gösteren Menderes, bu inancını Demokrat Parti iktidarında da sürdürdü - "Arapça ezan okuma yasağını" kaldırarak dini özgürlüklerin önünü açan Menderes'in politikalarıyla ekonomide kalkınma dönemine giren Türkiye'de, serbest piyasa ekonomisine geçişe hız verildi, tarımda makineleşme çalışmaları başladı - Ekonomi, siyaset, eğitim ve toplumsal alanda yaptığı reformlar ile Türk halkının zihninden silinmeyen siyasi liderlerden biri olan Menderes, milli irade ve demokrasiye vurulan ilk darbede idam edildi
Darbenin yapıldığı yıl TBMM'deki 8 kadından 7'si Demokrat Parti milletvekiliydi ve bütün tüm kadın vekiller Yassıada'da yargılandı - Kadın vekillere yönelik suçlamalar, Anayasayı İhlal Davası ve Gayrimeşru Servet İktisabı Davası'nda yoğunlaştı - Yassıada'da çeşitli baskılara ve kötü muameleye maruz kalan kadın vekiller, haksız kazanç davasından beraat ederken, Anayasayı ihlal Davası'ndan suçlu bulundu - Kamu görevinde bulunmaları yasaklanan kadın vekiller, 4 ile 5 yıl arasında değişen hapis cezalarını Kayseri Cezaevi'nde çekti - DP İstanbul Milletvekili Necla Tekinel, parti içinde yaptığı muhalefeti ve 20'ye yakın milletvekili ile altında imzası bulunan Adnan Menderes'e verdikleri mektubu savunmasında delil göstermek isteyen avukat eşi Hakkı Tekinel'i davasına sahip çıkmak adına avukatlıktan azletti - Kadın milletvekilleri dışında, öğrencilerin Beyazıt Meydanı'ndaki protestoları sırasında, Turan Emeksiz'in "seken bir kurşunla öldürüldüğüne" ilişkin raporun altında imzası olan Doç. Dr. Talia Bali Aykan, polisin Emeksiz'i bilerek öldürdüğüne yönelik rapor vermesi yönündeki baskılara boyun eğmediği için Yassıada'da hakim karşısına çıktı
Eski Bakan Ali Naili Erdem: - "27 Mayıs darbesi, siyasi hayatımız için kara bir lekedir, bir facialar silsilesidir. Seçimle iktidara gelen bir siyasi parti alaşağı edilmiştir. Orta çağın zulmü neyse 27 Mayıs'ta o zulüm Türkiye'de yaşatılmıştır" - "Menderes bir medeniyet kavgası yapmıştır. Menderes hala dağlarda, köylerde, kasabalarda ve şehirlerde yaşıyor. Yüreği insanlık sevgisiyle dolu olan her insanda Adnan Bey yaşıyor"
Eski Bakan Ali Naili Erdem: - "27 Mayıs darbesi, siyasi hayatımız için kara bir lekedir, bir facialar silsilesidir. Seçimle iktidara gelen bir siyasi parti alaşağı edilmiştir. Orta çağın zulmü neyse 27 Mayıs'ta o zulüm Türkiye'de yaşatılmıştır" - "Menderes bir medeniyet kavgası yapmıştır. Menderes hala dağlarda, köylerde, kasabalarda ve şehirlerde yaşıyor. Yüreği insanlık sevgisiyle dolu olan her insanda Adnan Bey yaşıyor"
Yassıada'nın 'Demokrasi ve Özgürlük Adası' olarak yeniden düzenlemesi projesinde sona gelindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 27 Mayıs'ta Yassıada'yı ziyaret etmesi bekleniyor.
Türk demokrasi tarihine utanç vesikaları olarak geçen "Yassıada"nın acılarını ve hüzünlerini yansıtan hatıraların yer aldığı özel koleksiyon, Ata Müzayede bünyesinde bir araya getirildi - 27 Mayıs 1960 darbe döneminin karanlığına ışık tutan 13 bin parçalık özel koleksiyon, dönemin mebus, bürokratları ile Yassıada davalarına tanıklık etmiş kişilerin ailelerinden, yakınlarından ve koleksiyonerlerden 50 yılda toplandı - Ata Müzayede Sanat Danışmanı Recep Sadri Sayıoğulları: - "Bu koleksiyonun çağdaş, güne yakışır bir müzecilik anlayışıyla değerlendirilmesi gerekir"
27 Mayıs 1960 darbesi sonrası Yassıada'da kalp krizi geçirip vefat edince cenazesi Eyüp Kabristanı'na defnedilen İstiklal Savaşı gazisi ve DP Afyonkarahisar Milletvekili Gazi Yiğitbaşı'nın oğlu Şehabettin Yiğitbaşı, o dönem yaşadıklarını anlattı - Afyon Kocatepe Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Yiğitbaşı: - "Babamın vefatından 10 gün evvel izin aldık, Kasımpaşa Asker Hastanesinde yatıyordu, oraya kaldırmışlardı. 5-10 dakika izin verdiler, o zaman görüştük. Çok ağır hastaydı, çok zor konuşuyordu, zor bakıyordu. Hemen hemen hiç konuşamadık" - "Yassıada'ya hiç gitmedim. Gitmeyi çok isterim ama sağlığım el vermiyor. Yassıada benim için zulümdür, büyük bir lekedir, yanlış bir harekettir" - "Babam soruşturma geçiriyor, dosyasında hiçbir şey bulamıyorlar. 'Hangi suçtan götürüldü' derseniz, yani suç çok ama aslı yok. Siyasetten böyle bir travma yaşadık"
27 Mayıs 1960 darbesi sonrası Yassıada'da kalp krizi geçirip vefat edince cenazesi Eyüp Kabristanı'na defnedilen İstiklal Savaşı gazisi ve DP Afyonkarahisar Milletvekili Gazi Yiğitbaşı'nın oğlu Şehabettin Yiğitbaşı, o dönem yaşadıklarını anlattı - Afyon Kocatepe Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Yiğitbaşı: - "Babamın vefatından 10 gün evvel izin aldık, Kasımpaşa Asker Hastanesinde yatıyordu, oraya kaldırmışlardı. 5-10 dakika izin verdiler, o zaman görüştük. Çok ağır hastaydı, çok zor konuşuyordu, zor bakıyordu. Hemen hemen hiç konuşamadık" - "Yassıada'ya hiç gitmedim. Gitmeyi çok isterim ama sağlığım el vermiyor. Yassıada benim için zulümdür, büyük bir lekedir, yanlış bir harekettir" - "Babam soruşturma geçiriyor, dosyasında hiçbir şey bulamıyorlar. 'Hangi suçtan götürüldü' derseniz, yani suç çok ama aslı yok. Siyasetten böyle bir travma yaşadık"
Dönemin mebus, bürokrat ile Yassıada davalarına tanıklık etmiş kişilerin aileleri ve koleksiyonerlerden 50 yılda toplanan "Yassıada"nın acılarını, hüzünlerini yansıtan hatıraların yer aldığı 15 bin parçalık özel koleksiyon, online müzayedede satışa sunulacak - Merhum Başbakan Menderes'in tespihi ve saatinin yanı sıra Menderes idama götürülürken Bayar ve Kirazoğlu'nun okuduğu Amme Cüzü, Yassıada duruşmalarında kullanılan mikrofon, Refik Koraltan'a ait imzalı müdafaa kitabı ile idamlar sonrasında Milli Birlik Komitesi üyelerine gönderilen teşekkür evrakı, koleksiyonun en değerli parçaları arasında yer alıyor - Ata Müzayede Sanat Danışmanı Dr. Recep Sadri Sayıoğulları: - "Dersler çıkarılacak bir dönemi, benim anlatmaya kabiliyetimin yetmediğine inanıyorum fakat bu parçalar fazlasıyla anlatıyor. Bu koleksiyon sadece Türk milletinin değil, tüm dünya insanlarının istifadesi için son derece önemli"
AK Parti tarafından 'Demokrasi ve Özgürlük Adası' olarak yeniden düzenlenen Yassıada'nın görüntüsü sosyal medyayı salladı. Sosyal medya kullanıcıları Yassıada'nın son görüntüsüne tepki gösterdi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan: - "Bizans zindanlarının bulunduğu, haksız ve hukuksuz yargılamaların gerçekleştiği, 1960 darbesi sonrasında dönemin Başbakanı Adnan Menderes ile bakanları Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'nun idam sürecinin başladığı Yassıada'nın yeni yapılanması ile tüm dünyaya demokrasi ve özgürlükler konusunda mesaj verilecek" - "(Ada) Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen devlet adamlarına ya da yabancı misafirlere veya kongrelere ev sahipliği yapacak. Oraya gelenler yine orada bulunan kongre merkezindeki otelde konaklayacak. Bir nevi Yassıada, Davos gibi olacak" - "Ada şu an şantiye gibi. Bu yapılar kalktığında adanın yalnızca yüzde 20'si yapılaşma, yüzde 60'ı açık ve yeşil alan kullanımı, geriye kalan yüzde 20 de kayalık alan olacak"
27 Mayıs 1960 darbesinin ardından idam edilen dönemin başbakanı Adnan Menderes'in duruşmalarına vatani görevini yaparken katılan ve Menderes'in cezaevi sürecinde görev alan 80 yaşındaki Halit Selvi, o dönem Yassıada'da yaşadıklarını anlattı - Halit Selvi: - "Menderes çok iyi bir insandı ama Menderes'i 'niye yaptın, niye ettin' diyerek boşuna idam ettiler. Onun başbakanlık yaptığı dönemde kıtlık, hırsızlık yoktu. Hükümeti döneminde yaptığı önemli ve başarılı işler dava konusu yapılarak savunması istendi ancak rahmetliğin sözünü tamamlamadan mahkeme başkanı tarafından azarlanarak yerine oturtulmasına çok tanık oldum"
Cumhuriyet tarihinin 27 Mayıs 1960'taki ilk darbesinin ardından Yassıada'da tutuklu 9 ismin ölümü, adadaki işkenceye varan kötü muamele iddiaları nedeniyle şüpheli bulunuyor - Yassıada'daki Demokrat Parti'nin Ermeni milletvekillerinden Zakar Tarver, ölüm sebebi kalp krizi olarak açıklanmasına rağmen pek çok tanığın ifadesine göre görevli subaylar tarafından dövülmesi sonucu yaşamını yitirdi - Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Faruk Oktay, "Celal Bayar ve Adnan Menderes size öğrencilere ateş et emrini verdi ama siz ateş etmediniz değil mi?" sorusuna istenilen cevabı vermemesi nedeniyle çeşitli işkencelere maruz kalıp hayatını kaybetti
27 Mayıs 1960 darbesinin ardından kurulan özel mahkemede Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Afgan Kralı'nın kendisine hediye ettiği ve değeri bilirkişi tarafından bin lira olarak tespit edilen köpeği, hayvanat bahçesine 20 bin liraya satmakla suçlandı - Kamuoyunda "Köpek Davası" olarak bilinen davanın, mahkeme tutanaklarına göre, köpeğin satışından elde edilecek parayla İzmir'de çeşme yapılması talimatını verdiğini ispatlayan Bayar, mahkeme heyetini ikna edemedi - Avukatların, köpeğin değerinin takdir edilmesi için yaptığı başvuru da mahkeme tarafından reddedildi
Marmara Denizi’nde İstanbul’a 13 km uçaklıktaki Yassıada’nın (Demokrasi ve Özgürlükler Adası) imara açılmasıyla 2015’te başlatılan otel ve kongre merkezi inşaatı, devam ediyor.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Yassıada'da ağaçların kesildiği iddiasıyla ilgili olarak, açaıklamada bulundu.
Yassıada'nın ismi, İstanbul İl Genel Meclisi kararıyla "Demokrasi ve Özgürlük Adası" olarak değiştirildi.
Dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve arkadaşlarının 1960 askeri darbesi sonrası idam edildiği Yassıada, müze olmayı beklerken imara açıldı. Yüzde 5 olan inşaat izni yeni plan ile yüzde 65'e çıkarıldı.
27 Mayıs darbesi sonrasında idam edilen dönemin Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın yeğeni Hasan Serdar Bilir, sorumluların cezalandırılması için suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın açıklamasında, "Gelecek nesillere ibret olması için" ifadesi yer aldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bakanlığının çalışmaları ve hedefleri hakkındaki soruları yanıtladı.