Türkiye’de 2017 yılından bu yana eski tip kimlikler yeni tip çipli kimlik kartları ile değiştirilmektedir. Yeni tip kimlik kartlarında yer alan çip nedeni ile kimlik sahibine ait tüm bilgilere ulaşılabilmektedir. Bu nedenle eski nüfus cüzdanlarında yer alan bazı bilgiler yeni tip kimlik kartlarında yazılı değildir. Yeni tip kimlik kartlarına geçmek için son tarih resmi açıklamalar doğrultusunda 31 Aralık 2023 olarak belirtilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının eski tip nüfus cüzdanlarından yeni tipi çipli kimlik kartlarına geçme işlemleri Ocak 2017 tarihinde başlatılmıştır. Yeni tip çipi kimliklere geçmek için son tarih 31 Aralık 2023 olarak belirlenmiştir. Eski tip ve yeni tip kimlik kartlar arasında belirgin farklar görülmektedir. Bu farklardan biri de bazı bilgilerin yeni tip çipli kimlik kartlarında yer almamasıdır. Peki, yeni kimliklerde cilt no nerede yazıyor?
2016 yılından bu yana devam eden yeni kimlik kartı başvurularının 31 Aralık 2023 tarihinde sona ereceği söylenmiştir. İç İşleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklama doğrultusunda kimlik yenileme işlemleri devam etmektedir. Yeni kimliklere geçiş dışında evlilik, kayıp, çalıntı durumlarında da yeni kimlik için başvuru yapılabilmektedir. Peki, evlilik nedeniyle kimlik yenileme ücreti nereye yatırılır?
2016 yılının Mart ayından itibaren eski tip nüfus cüzdanları yeni tip çipli kimlik kartları ile değiştirilmeye başlanmıştır. Bu işlemi yapmayan kişiler için resmî bir açıklama ile bildirilen tarihten sonrasında ceza uygulanacağı söylenmektedir. Yeni kimlik kartı için son başvuru tarihi 31 Aralık 2023 olarak belirtilmiştir. Uygulama kapsamında yeni kimliklerin ehliyet ile birleştirilip birleştirilmeyeceği de açıklanmıştır. Peki, yeni kimlik ehliyet yerine geçer mi
Her Türk vatandaşının zorunlu şekilde sahip olduğu ve taşıdığı kimlik kartları birkaç yıl önce yenilendi. Eski tip iki renkli kimlik kartları yeni tip çipli kartlarla değiştirilmeye devam ediyor. Bu değişim ve yenileme işleminin yapılması için belirlenen süre ise 2023 yılı itibarıyla dolacak. Yeni tip çipli kimlik kartı başvurusu yapmak için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Bu şartlardan biri de kimlikte kullanılacak olan fotoğrafın özelliklerini kapsıyor.
Yeni kimlik belgesine sahip olmak için öncelikle randevu almanız ve gerekli belgelerle en yakınınızdaki İlçe Nüfus Müdürlüğüne başvuru yapmanız gerekir. Başvuru için gerekli eski kimlik belgesi ve biyometrik fotoğrafınız ile kimlik belgesi başvuru ücretini ödemeniz gerekir. Bununla birlikte bu süreçte dikkat edilmesi gereken farklı detaylar da mevcuttur. Buna göre yeni kimlik çıkarma işlemleri nasıl yapılır, gerekli evraklar nelerdir?
Her Türk vatandaşı eski kimlik kartlarını çeşitli gerekçeler ile değiştirebilir. Evlilik, boşanma, yeni doğan bebek, yıpranma gibi birçok sebeple yeni kimlik kartı için nüfus müdürlüklerine başvuru yapılır. Yapılan başvuru doğrultusunda işlem başlar. Yeni kimlik birkaç gün içinde PTT aracılığı ile kişiye teslim edilir. Kimliğin teslim sürecini hem internet üzerinden hem de telefona sorgulamak mümkündür. Yeni kimlik PTT takibi nasıl yapılır?
Her Türk vatandaşı herhangi bir gerekçe ile kimlik başvurusunda bulunma hakkına sahiptir. Yeni kimlik talebinin sebebine bağlı olarak kişiden yerine getirilmesini istenecek şartlar değişiklik gösterebilir. Kimlik kartı yenileme süreci ve işlemleri son zamanlarda daha kolay ve daha hızlı hale gelmiştir. Başvuru yapıldıktan ve tüm şartlar yerine getirildikten birkaç gün sonra yeni kimliğin teslim edilmesi mümkün olur. Yeni kimlik kaç günde, ne zaman gelir?
Türkiye çipli kimlik uygulamasına geçmesi ile birlikte vatandaşlar yeni kimlik kartlarını almaya başladı. Tüm evraklarını eksiksiz bir şekilde tamamlayan ve randevusuna giden vatandaşlar ortalama 1 hafta içinde yeni kimliklerine sahip olabilir. Nüfus ve Vatandaşlık İşlerine yapılan başvuru ile başlayan süreçle ilgili merak edilen sorulardan bir tanesi de; kimlik yenileme kaç gün sürer? İşte ayrıntılar...
Kimlik kaybedilmesi ya da çalınması durumunda telefon ya da internet aracılığı ile kayıp bildirimi yapılabilir. Kayıp bildirimi sonrası yeni kimlik işlemleri için istenen evrakları tamamlamak ve kayıp ceza ücretini ödemek gerekir. Peki, çalıntı kimlik yenileme ücreti nedir?