İş dünyası temsilcileri yaptıkları açıklamalarla dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından kamuoyuyla paylaşılan yeni asgari ücreti değerlendirdi. Yeni asgari ücretin hayırlı olması temennisinde bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı YDO ile ilgili taleplerini dile getirdi. Asmalı, "Sayın Cumhurbaşkanımızdan, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak yüzde 43,93 oranındaki yeniden değerleme oranını yüzde 30 seviyesine çekmesini takdirlerine arz ediyoruz" dedi.
Yeni yıla sayılı günler kaldı. 2024'te kullanılan fiyatlar her anlamda tarihe karışacak. Cezalar da bunun içinde dahil. Ticaret Bakanlığı'ndan da konuyla ilgili açıklama geldi. Denetimlerde uygulanan idari para cezalarının, 1 Ocak 2025'ten itibaren %43,93 oranında artırılmasına karar verildi. Daha öncesinde bu senenin yeniden değerleme oranının yüzde yüzde 43,93 olduğu duyurulmuştu.
Pasaporttan ehliyete Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV) yurt dışı çıkış harcına, trafik cezalarından telefon kayıt harcına kadar çok sayıda kalemi etkileyen Yeniden Değerleme Oranı (YDO) yüzde 43,93 olarak açıklanmıştı. Buna göre 2025 araç muayene ücretleri de belli olmuş oldu. CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, TÜVTÜRK araç muayene fiyatlarını eleştirdi. Peki, araç muayene ücretlerine ne kadar zam geldi?
Milyonları etkileyecek olan yeniden değerleme oranı bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni oranla beraber ehliyet, pasaport, MTV, telefon harcı, trafik cezaları da değişecek. Resmi Gazete'de zam oranı yüzde 43,93 olarak belirlendi. Kesinleşen oranların ardından 2024 fiyatları için son günlere girildi. 2025'te geçerli olacak fiyatlar ise kalem kalem hesaplandı.
Gıda, hizmet ve daha pek çok kalemde her yeni gün gelen zamların yanı sıra yeniden değerleme oranına bağlı olarak vergi, ceza ve harçlara gelecek zamlar şimdiden merak edilmeye başlandı. Pasaport, ehliyet ve MTV gibi tutarları belirleyen bu oranın ne kadar olacağı araştırılırken vergi uzmanı Zeki Gündüz yüzde 44 tahminine işaret etti. Gündüz, "Netleşme bu ay sonu itibarıyla Kasım başında olacak" dedi.
Vergi, harç ve ceza tutarlarını belirleyen yeniden değerleme oranı için Resmi Gazete’den yeni karar duyuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 50’ye kadar azaltma veya arttırma yetkisi bulunan yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 58,46 olarak tespit edildi. Erdoğan bu yetkisini geçtiğimiz yıl Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) yüzde 122,9’dan yüzde 61,5’e indirilmesi için kullanmıştı.
2024 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde belli oldu. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip, Vergi Usul Kanunu kaynaklı artırma veya azaltma yetkisini kullanmazsa 2024 yılında vergi ve harçlar yüzde 58,46 oranında artırılacak. İşte ehliyet harcı, pasaport harcı, yurt dışı telefon harcı ve diğer tüm detaylar...
2023 yılı üçüncü geçici vergi döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 34,80 olarak tespit edildi.
MTV’den trafik cezasına, emlak vergisinden çevre ve temizlik vergisine, pasaport harcından ehliyet ücretlerine tüm hepsi yılbaşından itibaren zamlanacak. Kasım ayı başında belli olacak Yeniden Değerleme Oranı’nın yüzde 60 seviyesinde olması beklenirken, gözler bir kez daha Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vergilerde indirim yetkisini kullanıp kullanmayacağına çevrildi.
Yeniden değerleme oranına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yüzde 122,93 olarak ilan edilen oranda indirim için tüm gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yetki kullanıp kullanmayacağına çevrildi. Peki yeni zam sonrası trafik cezaları, ehliyet, pasaport ücretleri, harçlar, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve emlak vergisi ne kadar oldu? İşte kalem kalem yeni zamlı rakamlar…
Yeni yılda vergi, harç ve cezalara yüzde 123 zam oranı duyan herkes kara kara düşünme başladı. Bu kapsamda 2023 trafik cezaları da yüzde 123 oranında artacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden değerleme oranındaki indirim yetkisini kullanması gündemde. Ancak oranlarda indirimin yapılmaması halinde araç sürücülerini 4.250 TL’ye kadar cezalar bekliyor. İşte yeni 2023 trafik cezası tarifeleri…
2023 IMEI kayıt ücreti merak ediliyordu. 2023 yılı için yeniden değerleme oranının netleşmesiyle IMEI kayıt harcı olarak da bilinen yurt dışından telefon getirme harcının tutarı da ortaya çıktı. Her yıl ekim ayında 12 aylık yurt içi ÜFE verisine göre belirlenen yeniden değerleme oranıyla, eğer Cumhurbaşkanı, Vergi Usul Kanunu kaynaklı artırma veya azaltma yetkisini kullanmazsa 2023'te vergi ve harçlar yüzde 122,93 artacak. Peki 2023 IMEI kayıt harcı ne kadar olacak?
Enflasyon rakamlarının açıklanması ile yeni bir detay ortaya çıktı. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeniden değerleme oranı şimdiden yüzde 118,92’ye ulaştı. Önümüzdeki iki ayda enflasyon 'sıfır' bile olsa 2023 vergi ve ceza artışlarına esas teşkil edecek 2022 yılı yeniden değerleme oranı yüzde 118,92 olacak.
Enflasyon rakamlarının açıklanması ile yeni bir detay ortaya çıktı. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeniden değerleme oranı şimdiden yüzde 117,33'e ulaştı. Önümüzdeki üç ayda enflasyon 'sıfır' bile olsa 2023 vergi ve ceza artışlarına esas teşkil edecek 2022 yılı yeniden değerleme oranı yüzde 117,33 olacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığının (Gelir İdaresi Başkanlığı), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu yıl için yeniden değerleme oranı yüzde 36,2 olarak tespit edildi. Yeniden değerlenme oranın belirlenmesinin ardınan 2022’de konutlarını kiraya verenler için getirilen vergi istisnası 7 bin liradan 9 bin 500 TL’ye çıkarılıyor.
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni tebliğe göre, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da uygulanan para cezaları yeniden değerleme oranında artırıldı. 1 Ocak 2022'den geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre en düşük ceza 452 liradan 615 liraya, en yüksek ceza 228 bin liradan 311 bin liraya çıkarıldı.
TESK'ten yeniden değerleme oranında indirim talebi
Vergi, harç ve cezaların artışında belirleyici olan yeniden değerleme oranı yüzde 36,20 olarak açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu rakamı düşürme ve artırma yetkisi bulunuyor.