Adana'da, Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) ve Adana Sanayi Odası (ADASO) işbirliğinde "Güneş Enerjisi ve Enerji Depolama" semineri gerçekleştirildi.
Niğde Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 2024'te yaklaşık 24 megavatlık GES'lerin devreye girmesiyle enerji ihtiyacının yüzde 30'unu güneşten karşılayacak.
Muş'ta plastik bidon ve ambalaj ürünleri üretimi yapan Masum Özdemir, yıllık elektrik tüketiminin yarısını fabrikasının çatısına kurduğu güneş enerjisi santralinden (GES) karşılıyor.
Küresel ısınmanın yarattığı iklim sorunlarına çözüm olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına ilgi her geçen gün artıyor. Bu enerji kaynakları arasında en yaygın olanı güneş enerjisi olarak karşımıza çıkıyor. Güneş enerjisi sistemleri, güneş ışığını elektrik enerjisine dönüştürüyor, bunu yaparken de çevreyi koruyor. Siz de güneşten faydalanarak konutlarınızda elektrik üretmek ve yüksek elektrik faturalarınıza son vermek ister misiniz? O hâlde yazımızı okumaya devam edin.
Batman'ın Kozluk ilçesinde hayata geçirilen "Yenilenebilir Enerji ile Damlama Sulama Projesi" sayesinde çiftçiler elektrik maliyetlerinden kurtulmanın yanı sıra sulu tarıma geçerek ürün verimini arttıracak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Şanlıurfa'ya kurulacağı açıklanan Yenilenebilir Enerji Endüstri Bölgesinin Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki toplam kapasitesini yüzde 50 artırması hedefleniyor.
Ağrı'da kurulan santralin yetkililerinden Erdal Andıç: - "Yaptığımız yatırımlarla diğer yatırımcıları da teşvik etmiş oluyoruz. Buraya gelecek yatırımların artacağını düşünüyoruz"
İlk 10 yılda 10 bin kişiye istihdam sağlaması hedeflenen Türkiye'nin 19'uncu serbest bölgesi Batı Anadolu Serbest Bölgesi, kasım ayından itibaren yatırımcıların fabrika kurmasına hazır hale gelecek - Batı Anadolu Serbest Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler: - "Burada büyümek isteyen epey şirket var, hem mevcut şirketlerden hem yabancı şirketlerden hem de Türkiye'ye yeni gelecek olan şirketler var. Tabii ki yenilenebilir enerjiye öncelik vereceğiz. Çünkü bu sektörün Türkiye'ye, Türkiye'nin bu sektöre ihtiyacı var"
Güneş panelleri üreten firmanın genel müdürü Ahmet Kurada: - "Arazide suyu bulmuşken enerjiyi de oraya taşımak zorunda kalmıyorsunuz. Güneşin müsait olduğu alanlarda bu sistemi uygulayabiliyoruz"
İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde yenilenebilir enerji dönüşümü hareketi
Avrupa Birliğince, şehirlerin enerji konusunda kendi kendine yetebilmesi, yenilenebilir enerji kullanımının artırılması ve enerji verimliliği uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla 2030 yılına kadar 100 şehir pilot bölge seçilecek
Protokole göre, OSB Müdürlükleri ve OSB sanayicileri, herhangi bir Kuveyt Türk şubesine başvurarak kredi sürecini başlatabilecek, GES yatırımlarında piyasa koşullarına göre uygun kar payı ve vade imkanlarından yararlanabilecek
YEKA projeleriyle, Türkiye'de güneş ve rüzgar enerjisi alanlarında kapasite artışı yanında, yerli sanayinin geliştirilmesi, nitelikli personel yetiştirilmesi ve tedarik zinciri gibi konularda yeni fırsatlar oluşturulması hedefleniyor
"Depolama problemi kısa vadede çözülemeyecek ama 2050’ye dek bu sorunu çözmek zorundayız, yüksek kaliteli ve makul fiyatlı depolama mümkün olmalı" - "Fosil yakıt endüstrisinde muazzam bir çıkar söz konusu; genel olarak bu endüstri kamu ve özel mülkiyetler de dahil 14 trilyon dolar değerinde. Kimse bu paradan vazgeçmek istemez ama vazgeçmek zorundalar. İşte en büyük sorun bu"
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 80 dönümlük araziye belediye tarafından kurulan güneş enerjisi santralinde üretilen elektrikten ayda ortalama 1 milyon 250 bin liralık gelir elde ediliyor - Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu: - "Hem belediyemize gelir sağlamak hem de enerji maliyetlerini daha asgariye düşürmek için bu çalışmayı yaptık"
Enerjisa Enerji AŞ CEO'su Murat Pınar: - "Teknosa ile geçtiğimiz sene LED dönüşüm projeleri ile başlattığımız iş birliğimizi Güneş Enerji Santrali (GES) ile bir adım öteye taşımaktan ayrıca çok memnunuz" - Teknosa CEO’su Sitare Sezgin: - "Bu adımla 2022 enerji tüketim tahminlerine göre toplam tüketimimizin yüzde 38’ini yenilenebilir kaynaklardan elde edeceğiz"
Karacabey'de güneş enerji santraliyle günlük bin hanenin elektriği karşılanacak
Binalara en az yüzde 5 "yenilenebilir enerji" şartı getiren düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenleme ile bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binaların kullandığı enerjinin en az yüzde 5'inin güneş enerjisi paneli, rüzgâr enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması zorunlu olacak. 1 Ocak 2023'ten itibaren projeleri yeni düzenlemeye göre hazırlanmayan binalara ruhsat verilmeyecek.
Elektrikte ikinci kademe tüketime yılbaşından itibaren gelen yüzde 127 oranında zam, elektrik faturası yükselen bireysel kullanıcıları ve işyerlerini, kendi enerjisini üretmeye yöneltti. Sektör temsilcileri beklenenden yüksek oranda gelen zammın, yenilenebilir enerjiye olan talebi 4-5 kat artırdığını söyledi.
Sanayicilerin son günlerdeki en önemli gündem maddelerinden birinin enerji fiyatlarındaki yüksek artışlar olduğuna dikkat çeken GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan, sanayi kuruluşlarının güneş enerjisine yatırım yaparak en büyük gider kalemlerinden olan enerji maliyetlerini düşürerek, üretim maliyetlerini azaltabileceklerini vurguladı.
Bursa'da "5. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Konferansı" gerçekleştirildi
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun: - "Özellikle batarya üretimi, bunun tamamen yerli kaynaklarla üretilmesi konusu üzerinde duruyoruz" - "Yerli kaynaklarımızı kullanarak bu sistemleri üretmemiz ve bunun yaygınlaşmasını sağlamamız, hem dışarıya bağımlılığımızı azaltacak hem de ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak"
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi: -"Birlik olarak, Türkiye’de bir ilk olacak Yenilenebilir Enerji Ekipmanları İhracatçıları Birliğini kurmak için çalışmalara başladık"
Birleşik Krallık’taki bilim insanları, insan atıklarını elektriğe dönüştürebilen yeni bir temiz enerji yakıt hücresini ortaya çıkardı.
Global Enerji Derneği Başkanı ve Domino Fuarcılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dilek: - "Her iki lambadan biri ithal doğal gaz ya da kömürden yanıyor. Artık yenilenebilir enerjiyi daha yaygın hale getirmek istiyoruz. 2050'de sıfır karbon emisyon hedefimiz var. Bu konuda gece gündüz çalışıyoruz" - CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan: - "Bir güneş paneli 2 tane 30 yaşındaki çam ağacının önlemiş olduğu kadar karbon salımı önlüyor. Bu anlamda güneş enerjisi, karbon salımı önüne geçecek önemli teknoloji" - Arena Enerji Genel Müdürü Serkan Çelik: - "Fuara katılan firmaların tamamı ya yenilenebilir enerji üretimini ya da enerji tüketiminde tasarrufu sağlayacak teknolojileri sunuyor"
Gaziantep'te Engelsiz Yaşam Merkezinin elektrik ihtiyacı güneşten karşılanacak
LG Electronics (LG), sürdürülebilirlik stratejisinin önemli bir bileşeni olarak 2050 yılına kadar tamamen yenilenebilir enerjiye geçiş taahhüdünü kamuoyuna duyurdu.
Dünya genelinde faaliyet gösteren enerji şirketleri 2030'a kadar yenilenebilir kaynaklardan üretilen 25 teravatsaat elektriği hidrojen formunda depolamayı amaçlıyor.
İngiliz petrol şirketi BP'nin 2021 Dünya Enerji İstatistikleri Raporu'na göre, Covid-19 salgını gölgesinde geçen 2020'de küresel enerji talebi, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük düşüşünü yaşadı.
Sermaye Piyasası Kurulu tarafından Kartal Yenilenebilir Enerji Üretim AŞ dahil olmak üzere 2 şirketin daha halka arz başvurusunu onaylandı. Yatırımcılar ve vatandaşlar "Kartal Yenilenebilir Enerji Üretim halka arz ne zaman?" sorusunu merak ediyor. Peki Kartal Yenilenebilir Enerji Üretim halka arz ne zaman? Kartal Yenilenebilir Enerji Üretim halka arz hisse fiyatı ne kadar olacak? İşte ayrıntılar...
Üniversite yerleşkesinde geçen yıl hayata geçirilen "500 kilovat Fotovoltaik Güneş Enerji Santrali Kurulumu" projesi sayesinde, yılda 900 bin lira civarında tasarruf sağlanıyor - Rektör Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut: - "Yaklaşık 4 yıllık sürede bu sistem kendisini amorti ediyor ve ondan sonra bir anlamda bedava size kalıyor. Bu da üniversitemiz için oldukça önemli bir kaynak olarak devam ediyor"
YEKDEM kapsamında 1 Temmuz itibarıyla devreye girecek hidroelektrik santralleri için kilovatsaat başına 40 kuruş, rüzgar ve güneş enerjisi santralleri için 32 kuruş, jeotermal enerji santralleri için 54 kuruş alım garantisi verilecek - GÜYAD Başkanı Cem Özkök: - "Bu tarihten itibaren devreye giren santrallerde ilk Türk lirası bazlı ödeme tahminen ağustos ayı ortalarında gerçekleşir"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: - "YEK-G gönüllülük esasına dayanacak. Üreticilerimize ve tüketicilerimize kullandıkları elektriğin kaynağını seçme alternatifi sunuyoruz" - "Üretilen her 1 megavat elektrik üretimine karşılık özel bir kod tanımlanacak. Bu da sistemin veri doğruluğunu ve takibini sağlayacak" - "İlerleyen dönemde YEK-G, AB'nin karbon vergisi yükümlülükleri ve sınırda karbon vergisine karşılık kullanılabilecek"
Tüketicilere yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiyi kullandığını belgeleme imkanı sunan YEK-G Sistemi ile bu sistemin işletileceği Organize YEK-G Piyasası'nın açılışı 21 Haziran'da yapılacak - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ve EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tancan: - "YEK-G Sistemi ve Organize YEK-G Piyasası ile birlikte üretilen ve tüketilen elektriğin kullanımının yaygınlaştırılması, sektörümüze yeni bir kaynak oluşturulması, çevreye karşı duyarlılığın artması ve gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzun olduğunun hatırlanması hedeflerimiz arasında" - "Katılımın gönüllülük esasına dayandığı YEK-G Sistemi ve Piyasası'nda yıl sonuna kadar piyasa katılımcılarımızdan piyasa katılım ücreti alınmayacak"
Milyonlarca yatırımcı son dönemde halka arz olacak şirketleri takip etmeye devam ediyor. Şirketler konuyla ilgili art arda açıklamalar yaparken, Kartal Yenilenebilir Enerji halka arz ne zaman sorusu da merak edilmeye başlandı. SPK tarafından arzı onaylanmış olan şirketler belirlenecek tarihlerde halka arzını gerçekleştirecek. Peki Kartal Yenilenebilir Enerji halka arz ne zaman? Kartal Yenilenebilir Enerji halka arz hisse kodu ve hisse fiyatı nedir? İşte yanıtı...
Danimarka'nın İstanbul Başkonsolosu Anette Galskjot: - "Türkiye rüzgar sektörü her yıl yaklaşık 500 megavatlık istikrarlı kurulu güç artışıyla son 10 yılda Avrupa'nın en büyük piyasalarından biri haline gelerek kendini ispatladı" - "Danimarka Exim Bankası'nın yeni finansman aracı EKF Yeşil Dönüşümü Hızlandırma Programı ile Türkiye'deki fizibilite çalışmalarına finansman desteği verilebilir"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar: - "(AB IPA 2 Enerji Sektörü Teknik Yardım Programı) Faz 2 programı sonuçları kapsamında, 2017-2020 döneminde 4,8 milyar dolar yatırım yapıldı. Toplamda 1,2 milyar dolar tasarruf sağlanırken, 10 milyon ton karbon emisyonu azaltımı gerçekleştirildi" - "Dünya Bankası ile Faz 3 ve Faz 4 programları kapsamında iş birliğine devam ediyoruz" - Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste T. Kouame: - "Enerji sektörünü ve yeşil dönüşümü güçlendirerek Türkiye'nin ekonomisini güçlendirme çalışmalarını desteklemeye kararlıyız"
Zorlu Yenilenebilir Enerji şirketinin yurtdışında 300 milyon dolar tutarında beş yıl vadeli dolar cinsi tahvil ihracında talep toplama tamamlandı.
Bakan Fatih Dönmez, Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği’nin (YENADER) düzenlediği "Dünya’da Yeni Ekonomik Düzen, İklim Krizi ve Yenilenebilir Enerjinin Önemi" başlıklı zirveye video konferans yöntemiyle katıldı.
Aydem Yenilenebilir Enerji'nin halka arzında 5 kat talep toplandı ve 1,3 milyar liralık işlem büyüklüğüyle son 3 yılın en büyük halka arzı gerçekleştirildi. Aydem Enerji'nin, AYDEM kodu ile 29 Nisan Perşembe günü, Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlaması bekleniyor.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel: - "Yüzde 100 yenilenebilir elektriğe geçiş, fosil yakıtlara olan bağlılığımızı azaltırken, müşterilerimizin kaynaklarını daha etkin bir şekilde yönetmelerine ve karbon emisyonlarını azaltmalarına yardımcı olacak" - "Vodafone olarak, çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunmak amacıyla yenilenebilir ve alternatif enerji kaynaklarına yatırım yapmaya devam edeceğiz"
Son yılların en büyük halka arzlarından Galata Wind Enerji'nin ihraç edilen hisselerine 6.7 kat talep gelirken, halka arz edilen hisselerin %24.4'ü yabancı kurumsal yatırımcılara satıldı.
Yılın ilk çeyreğinde devreye giren elektrik kapasitesinin yüzde 97,9'unu yenilenebilir kaynaklar oluşturdu.
İzmir'de deniz üstüne kurulacak rüzgar ölçüm direğinde son aşamaya gelindi
Halka arz için SPK'ya başvuran Galata Wind Enerji'nin talep toplama tarihi 15-16 Nisan olarak açıklanmıştı. Halka arzı bugün başladı. Galata Wind Enerji'nin hisse fiyatı 5,06 olarak aktarılırken, talep toplama işlemi ise Garanti BBVA Yatırım liderliğinde yapılıyor.
Dünyada yenilenebilir enerjide kurulu güç, geçen yıl 260 gigavat artarak toplam 2 bin 799 gigavata yükseldi.
Akıllı telefon devi Samsung, yenilenebilir enerji ile ilgili yatırımlarını sürekli olarak artırıyor. Firma Avrupa ve Çin merkezli fabrikalarında tamamen yeniden kullanılabilir enerji tercih ediyor. 2019 yılında bu rakam yaklaşık olarak yüzde 92 seviyesindeydi. 2020 yılında ise yüzde 100 oldu.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası’nın (I-REC) sanayi ve ticarethane müşterileri tarafından alınmasına destek veren CK Enerji, sertifikanın satışını blokzinciri üzerinden yaptı. Alıcı ve satıcı birbirini görmeden blokzinciri tabanlı Foton I-REC Platformu’dan işlemlerini tamamladı.
Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanının önde gelen şirketlerinden birisi olan Zorlu Enerji yatırım açıklaması yaptı.