Yıllık izinlerle ilgili ortaya çıkan 5 yıllık zaman aşımı detayı… Çalışanlar dikkat! İşçiler her ne sebeple olursa olsun işten ayrıldığında kullanılmayan izin ücretini alır. Ancak işverenler bazen ödeme yapılmaması adına çeşitli yöntemlere başvuruyor. Bu kapsamda izin parasını talep etmek için 5 yıllık sürenin kaçırılmaması gerektiği ifade ediliyor.
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala milyonlarca çalışan da bayram iznini kullanmaya hazırlanıyor. 9 günlük bayram tatiline yıllık iznini de ekleyenler için dikkat çeken detay ortaya çıktı. Bayram mesaileri ödemeleri nasıl hesaplanacak? Bayram tatilinde yıllık izin kullananlardan kaç gün düşecek? İşte detaylar...
Çalışan anne ve anne adayları için izin süreleri ile ilgili tartışmalar sürerken önemli gelişmelerin yaşandığı öğrenildi. Doğum oranları düşünce düğmeye basıldı ve çözüm için dört bakanlık ortak çalışma yürütmeye başladı. Doğum izni süresinin artırılmasının yanı sıra çocuk sayısına göre izin de gündeme geldi. İşte doğum izni ile ilgili son dakika haberinin detayları…
Mesai saatleriyle ilgili ortaya atılan iddia bugünün gündem maddesi oldu! Geçtiğimiz aylarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın dillendirdiği çalışma saatleri düzenlemesiyle alakalı kanun teklifi yolda. Haftalık çalışma saatlerini içeren kanun teklifinde 45 saatlik çalışma süresinden 40 saate düşüş planlanıyor. 12 ülke arasında Türkiye de var!
2024 yılında çalışan vatandaşlar, yasal tatil günleri ve hafta sonları kullanarak sadece 7 gün izin kullanarak 40 gün tatil yapabilecekler. Bu fırsatı değerlendirenler, uzun bir dinlenme ve tatil imkanı elde edecekler. Bu uygulama, vatandaşların tatil planlarını esnek bir şekilde yapmalarına olanak sağlayacak.
Baba ocağında yıllık izinlerini geçiren gurbetçiler yaşadıkları ülkelere dönüyor.
Tatil sezonunun başladığı günden bu yana Türkiye'ye 1 milyon 300 bin yolcu giriş yaptı.
Senelik ücretli izin hakkı, mevcut iş yerindeki minimum 1 yıllık çalışma süresini dolduran işçiler tarafından kullanılabilir. Ancak mevsimlik işçiler ile kısmi süreli çalışanların bu haktan yararlanıp yararlanamadığı gibi konular sıklıkla araştırılır. Bununla birlikte hangi durumlarda yıllık izin süresinin kullanılamadığı da yaygın olarak merak edilir. Dolayısıyla İş Kanunu kapsamındaki açıklamalara dayanarak, yıllık izin süresinin nasıl kullanılabildiği hakkındaki detaylar belirtilmelidir.
Emekli olup çalışmaya devam eden veya iş sözleşmesi tamamen feshedilen kişiler için yıllık izin süresi ve ücretine yönelik olan detaylar önem arz eder. Bu nedenle emeklilik sonrasında çalışıldığı zaman yıllık izin hakkının kaç gün olarak kullanılabildiği belirtilmelidir. Yine emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam etmeyen bir kişi için birikmiş yıllık izin süresinin denk geldiği ücretin nasıl hesaplandığı açıklanmalıdır. EYT'den yararlanan çalışanlar yıllık izin kullanabilir mi?
4857 sayılı İş Kanunu'nun bazı maddelerinde yıllık ücretli izin hakkına yönelik olan hususların belirtildiği görülür. Bu detaylar sayesinde yıllık ücretli izin alacağının zaman aşımı süresinin kaç sene olduğu da öğrenilebilir. İş sözleşmelerinin feshedilmesinden sonra yıllık izin ücreti ödenmeyen çalışanlar, yasal haklarını savunabilmeleri için bu alacağın zaman aşımı süresinin kaç sene olduğunu mutlaka bilmelidir. Senelik izin alacağı kaç senede zaman aşımına uğrar?
En az bir sene boyunca çalıştığı iş yerinden ayrılan bir kişinin kullanmadığı yıllık izin süresine denk gelen ücreti talep etmesi yasal bir haktır. Bu nedenle yıllık izin ücreti hesaplamasına dahil edilen değerlerin neler olduğu pek çok kişi için önem arz eder. Senelik izin ücreti hesaplamasında yer alan değerler bazı kesintileri de içerir. Dolayısıyla bu hesaplamanın bir örnekle açıklanması ve daha sonra kıdem ve ihbar tazminatıyla yıllık izin ücreti arasındaki farkın belirtilmesi gerekir.
Senelik izin ücretini almak isteyen bireyler için bu tutarın ne zaman ödendiği, bordroda hangi kısma yazıldığı ve nasıl hesaplandığı gibi konular önem arz eder. Dolayısıyla İş Kanunu'nda yer alan açıklamalar dikkate alınarak yıllık izin ücretinin nasıl muhasebeleştirildiği ve hesaplandığı hakkında bilgi verilmelidir. Bu konuda bilgi aktarımı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında ise maaşın brüt mü net mi olduğu ile senelik izin ücretinden hangi kesintilerin yapıldığı yer alır.
Senelik ücretli izin hakkını kullanmayı planlayan çalışanlar, bu dinlenme süresi kapsamında maaş ödemesinin yapılıp yapılmadığını sorgular. Bununla beraber yıllık izin ücretinin hangi durumlarda çalışan kişiye ödendiği de sıklıkla araştırılır. Buna bağlı olarak yıllık izin ücreti hesaplamasının nasıl yapıldığı da yaygın olarak merak edilen konular arasına eklenir. Bu konuların her biri hakkında bilgi alınması için ise İş Kanunu'nun ilgili maddesinin incelenmesi yeterlidir.
Senelik dinlenme hakkını kullanmak isteyen her bir çalışanın belli başlı konuları öğrenmeye çalıştığı görülür. Bu konuya yönelik olarak özellikle yıllık izin süreleri ile bu dinlenme hakkının nasıl ve hangi durumlarda ücrete dönüştürüldüğü araştırılır. Dolayısıyla İş Kanunu kapsamında yıllık ücretli izin hakkıyla ilişkili olarak belirtilen hususların açıklanması önem arz eder. Yıllık izin ücreti nasıl hesaplanır?
Bir çalışanın iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda kullanılmayan senelik ücretli izin süresini ücret olarak hak ettiği bilinir. Yani kullanılmayan senelik izin ücretinin belli başlı temel değerlerin yer aldığı bir işlemle hesaplanması mümkündür. Ancak yıllık izin ücretinin doğru bir şekilde hesaplanabilmesi için gelir ve damga vergisi tutarlarının öğrenilmesi mühimdir. Bu sayede iş yerinden ayrılan bir kişinin kullanmadığı senelik iznine denk gelen ücreti hesaplaması kolaylaşır.
Ücretli izinlerle ilgili merak edilen hususlar arasında bu izinlerin türleri ve süreleri öne çıkar. Dolayısıyla ücretli iznin ne anlama geldiği açıklandıktan sonra dinlenme haklarının çeşitleri ve kaç gün olduğu hakkında bilgi verilmelidir. Bu sayede çalışanların dinlenme haklarını gerekli koşullar oluştuğu zaman kullanmaları kolaylaşır. Ücretli izin türlerine dair açıklamalar yapıldıktan sonra değinilmesi gereken bir diğer husus ise bu hakların kullanılmadığı durumlarla ilişkilidir.
Yıllık ücretli izin hakkının nasıl kullanılması gerektiği hakkında bilgi edinilmesi önem arz eder. İzin süresine yönelik olan hususların dikkate alınması sayesinde İş Kanunu’na uygun bir şekilde yıllık dinlenme hakkı kullanılabilir. Bununla beraber söz edilen bu izni kullanmamayı planlayan kişiler için sürenin hangi koşullarda ücrete dönüştürülebildiği de açıklanmalıdır. Yıllık ücretli izin hakkı kullanılmadığı zaman bir sonraki seneye devreder mi?
Kapıkule Sınır Kapısı'ndan geçerek Belçika'ya giden Mehmet Solmaz: - "Gönlümüz, kalbimiz, her şeyimiz burada kalıyor. Nitekim gurbete gidiyoruz. Söyleyecek çok şey bulamıyorum, yaşadığımız hüzün ve keder anlatılamaz"
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personellerle ilgili yıllık izin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Büyük ölçekli bilgi işlem birimlerindeki sözleşmeli bilişim personelinin, çalıştığı dönem içerisindeki kullanmadığı yıllık izinlerle ilgili düzenleme yapıldı. Buna göre personele, devam eden sözleşme döneminde, eski izinleri kullanma hakkı verildi...
Almanya'ya dönen Yahya Tekgündüz: - "Hüzünle gidiyoruz, gelecek seneye kadar bu hüzünle yaşayacağız"
Yargıtay, milyonlarca çalışanı ilgilendiren yıllık izin ile ilgili emsal bir karara imza attı. İşçinin yıllık iznini kullandığının ispatının işverene ait olduğuna dikkat çeken Yargıtay, işçinin iş sözleşmesinin devamı süresinde kullanmadığı yıllık izinlere ait ücreti talep etmesinin mümkün olmadığına hükmetti. Yüksek mahkeme, işçinin iş sözleşmesinin devamı sırasında izin hakkının bulunduğunun tespitini talep etmesinde hukuki menfaati olduğuna vurgu yaptı. İşte dikkat çeken kararın detayları...
Hollanda'dan gelen Nebi Koyuncu: - "Kapıkule'den geçiş güzel ancak diğer ülkelerin kapıları sıkıntılı. Çok bekleme yaptık. Burada hiç beklemedik, direkt geçiyoruz"
Yıllık izinlerini Türkiye'de geçirecek gurbetçilerin sınır kapılarından girişleri arttı
Milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiren yıllık izin hakkı ile ilgili emsal nitelikte bir karar çıktı. Milyonlarca işçiyi ilgilendiren haftalık izin konusunda Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nden emsal nitelikte bir karar çıktı. Yüksek Mahkeme; haftalık iznin 24 saatten az olamayacağına, bölünemeyeceğine ve biriktirip izinle telafi edilemeyeceğine hükmetti. Kararda; haftalık tatilin bölünmesi halinde hiç kullandırılmamış sayılacağı belirtildi.
Yaz tatili dönemi yaklaştıkça tüm çalışanlar yıllık izin hakkı ile ilgili araştırmalarına başladı. 1-5 yıl arasındaki çalışanlar için yıllık izin süresi 14 gün olarak belirlendi. Ancak bu süreyi arttırmak mümkün. Tamamen işverenin inisiyatifi ile izin süreleri uzatılabiliyor. Çalışma hayatında gündem yıllık izin haline gelirken çalışanların bilmesi gereken detaylar…
Yargıtay'dan milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal izin kararı geldi. Yargıtay, işçinin mazerete dayanan bir kaç saatlik izin talebinin karşılanmaması üzerine yine de erken çıkmak istediğini açıklayınca, 'bir daha işyerine gelme' demeyi işveren feshi saydı. Yüksek Mahkeme; bu tür durumlarda kovulan işçinin ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanacağına hükmetti.
Yıllık izinlerle ilgili milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal bir karar geldi. Yargıtay, bir işçinin 16 yıldan fazla çalışmasına rağmen izin kullanmamasını "hayatın olağan akışına aykırı" olarak buldu. Alınan bu emsal kararla birlikte, yıllarca izin biriktiren işçilerin planı da suya düşmüş oldu...
Koronavirüs istirahat raporları ile ilgili son dakika gelişmesi yaşandı. Hastanelerdeki başvuru yükünü azaltmak için sağlık raporu alanlarla ilgili harekete geçildi. Bundan sonra koronavirüs nedeniyle alınan istirahat raporları yıllık izinden düşülecek.
Sosyal paylaşım sitesi üzerinden canlı yayın yaptığı sırada, yere düşen köfteleri alıp satılan köfteler arasına koyan ve işine son verilen gence Yargıtaydan sevindiren haber geldi. İş sözleşmesinin sona erme şeklinin ve haklı sebebe dayanıp dayanmadığının önemi bulunmadığı vurgulanan kararda yıllık izin ücreti alacağının gence ödenmesine karar verildi.
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal nitelikte bir karara imza atan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, kullanılmayan yıllık izinlerin ücretlerinin ödenmesinde son noktayı koydu. Yüksek Mahkeme, özel sektör çalışanlarının kullanmadıkları yıllık izinlerinin ücretinin ödenmesinin yasal zorunluluk olduğuna dikkat çekerek, bunun için zaman aşımı süresinin beş yıl olduğuna hükmetti. Ayrıca avukatların davalarda vekaletlerini dosyaya koymaması sebebiyle vekalet ücretini de alamayacağına hükmetti.
İşçilerin işe girdikleri maaşlarına dikkat ettikleri kadar, diğer haklarını da bilmesi çok önemli. İş Kanunu’nda her şey madde madde yer alıyor. En çok merak edilen meselelerden biri ise yıllık iznin maaşa dönüşüp dönüşmeyeceği. İşte cevabı…
Antalya'da tüm sağlık personellerine getirilen yıllık izin yasağının kaldırıldığı bildirildi.
1 hafta izin kullanan çalışanın izin günlerinden cumartesi de dahil 6 gün düşülmesi, örnek Yargıtay kararına bağlandı. Cumartesi günlerinin yıllık izin sürelerinden düşülmemesi ise, sadece iş sözleşmesinde cumartesi ve pazar günleri “hafta tatili” olarak belirlenen çalışanlar için geçerli olacak. Sözleşmesinde cumartesi pazar hafta tatili olarak yazanlar ise 7 gün tatil yapması halinde yıllık izin süresinden 5 gün kullanmış olacak ve cumartesi ve pazar ücretleri ödenecek.
Yıllık izinlerini Türkiye'de geçirmek için yola çıkan gurbetçilerin Kapıkule Sınır Kapısı'ndan geçişleri sürüyor.