D vitamini, kemik sağlığından bağışıklık sistemine kadar vücudumuzda pek çok önemli fonksiyonu destekler. Dolayısıyla D vitamini eksikliği durumu bazı sağlık problemlerini de beraberinde getirebilir. Yorgunluk, kas ağrıları ve depresif ruh hali gibi sıkça yaşanan belirtiler, D vitamini eksikliğinin sinyalleri olabilir.
Limon, yemeklere, salatalara, içeceklere ve daha pek çok mutfak lezzetine tat katan vazgeçilmez bir gıdadır. Bol miktarda c vitamini içeren limonu kesip içerisine tuz eklediğinizde ortaya çıkan sonuçlar çok şaşırtıyor. İçerisine tuz eklediğiniz limonu yatak odanıza koyun bakın neler oluyor...
En verimli uyku saatleri 23.00-03.00 arasıdır. Uzmanlar yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, halsizlikle başa çıkabilmek için vücuda dinçlik veren besini açıkladı.
Her akşam vaktinde yatmanıza ve yeterli uyku aldığınızı düşünmenize karşın sabahları yorgun bir şekilde uyanıyorsanız neden, vitamin eksikliği olabilir. Uzmanlar, uykusuzluğa neden olabilen 5 vitamin eksikliğine dikkat çekip tüketmeniz gereken besinleri açıkladı.
Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu hepimiz duymuşuzdur. Ancak çocukların kahvaltıyı atlaması veya yetersiz bir kahvaltıyla okula gitmesi daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Uzman diyetisyen Hande Soydemir, çocuklarda kahvaltının önemini ve eğer kahvaltı etmeden okula giderlerse ne gibi sonuçlar doğurabileceğini anlattı.
Ezber bozan açıklamaları nedeniyle sık sık gündem olan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay dikkat çeken bir uyarıda bulundu. Sık sık 'Pilim bitti' diyerek yaşadıkları halsizliklerden dem vuranlara öneride bulunan uzman isim, içsel stres kadar fiziksel stresten de uzak durulması gerektiğini belirtip "Deli danalar gibi koşarsak, 8 saat tenis oynarsak halsizlik olur” dedi.
Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca sağlıklı uyku için karanlık bir ortamda uyumamız gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Vefik Arıca, “Işık açıkken uyumak, özellikle okula giden çocuklarda yorgunluğa neden olabilir” dedi.
Erken teşhis sağlık açısından önemlidir. Vücudu dinlemek, en ufak bir değişimi ve bedeninin verdiği tepkiyi fark etmek bu nedenle oldukça mühimdir. Kanser dünya üzerinde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada bulunuyor. Uzmanlar "Erken tanı hayat kurtarır" diyerek durumun ehemmiyetine dikkat çekerken taramalar için de mutlaka uzmana gidilmesini tavsiye ediyor. İşte kanser hastalarının yüzde 86’sında görülen o belirti...
Koronavirüsün yeni varyantı Eris dünyada hızla yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün EG.5.1 şeklinde tanımladığı Eris virüsü hakkında Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Müzalin Çiğdem Yıldırım, “Henüz Türkiye'de görülmeyen Eris varyantı nedeniyle dünyada vaka sayısında son üç aya göre yaklaşık yüzde 80 artış yaşandı. Omicron varyantına benzer olan Eris varyantı belirtileri arasında baş ağrısı, kuru öksürük, burun akıntısı ve eklem ağrısı görülüyor” dedi.
Vücudumuzun en önemli organlarından biri olan böbrekler hayati önem taşıyor. Kronik böbrek hastalığı belirtileri denildiğinde ilk akla sık idrara çıkmak ve çok susamak gelse de bilinmeyen birçok belirti bulunur. Hastaların birçoğu bu belirtilere neden olan kronik böbrek hastalığını son evrede fark etmektedir. İşte herkesin bilmesi gereken böbrek hastalığı belirtileri...
Böbrekler kandaki atık ürünlerin temizlenmesini sağlayarak sağlığımız için hayati önem taşırlar. Toplumda sıklıkla görülen böbrek hastalıklarının belirti erken aşamalarda önemsiz sanılarak göz ardı edilebiliyor. Ancak böbrek hastalıklarını ilerlemeden teşhis etmek ve doğru tedaviye başlamak bu hastalığı kontrol altına almanızı sağlayabiliyor.
Genlincikgiller familyasına ait Papaver cinsinden bir tür olan haşhaş, doğada bulunan en kuvvetli ağrı kesici olarak biliniyor. Uzmanlar, özellikle uykusuzluk ve yorgunluk problemlerine şifa olan haşhaşın birçok hastalığa da birebir geldiğini söylüyor.
Yorgunluk genellikle ağır işler, uykusuzluk, mevsim geçişleri, stres gibi nedenlerden dolayı kaynaklanıyor. Ancak uzun süreli geçmeyen yorgunlukların altında farklı hastalıklar olabiliyor. Uzmanlar geçmeyen yorgunluğun MS hastalığı için uyarı olabildiğini belirtiyor.
Dünya üzerinde en fazla ölüme sebep olan sağlık durumları arasında yer alan kalp krizi hakkında bilinçli olmak hayati önem taşıyor. Kalp krizi belirtisi denildiğinde ilk akla gelen göğüs sıkışması olsa da kalp krizinden aylar önce ortaya çıkan bir belirtinin uyarıcı işaret olduğu öğrenildi. İşte kalp krizinin ilk belirtisi...
Covid-19 ile gelen pandeminin ardından artan evden çalışma biçimleri birçok kişinin hayal ettiği çalışma ortamı olarak görülüyordu. Ancak zaman geçtikçe evden çalışmanın hem sağlığı hem de psikolojiyi olumsuz etkilediği öğrenildi. Ev ve ofis ortamında çalışmanın etkilerini araştıran bir ankette çalışanların hissettikleri paylaşıldı.
Kanser, hem hastayı hem de çevresini derinden etkileyen bir hastalık. Erken teşhis ve doğru tedavi edilmediğinde ölümcül etkileri olabilen kanserin birçok belirtisi bulunuyor. Bu belirtiler kişiden kişiye veya kanserin türüne göre değişim gösterebiliyor. Ancak ilerlemiş kanser hastası olan herkes aynı dayanılmaz belirtiyi yaşadığını belirtiyor. İşte o tehlikeli kanser belirtisi...
Kanser çağımızın en tehlikeli hastalıkları arasında bulunuyor. Her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan kanseri erken teşhis etmek hayati önem taşıyor. Özellikle en ölümcül kanser olarak bilinen pankreas kanserinin belirtileri hakkında bilinçli olmak hayatı kurtarabiliyor.
Sağlıklı ve kuvvetli olmak adına çok çeşitli yöntemler deneniyor. Dünya üzerinde yüzyıllardan beri kullanılan çeşitli sağlık kürleri bulunuyor. Rus ve Çinli hekimlerin kullandığı alüminyum folyo yöntemi dünyada birçok kişi tarafından bilinse de ülkemizde yeteri kadar bilinmiyor. Vücuda alüminyum folyo sarmanın faydaları şaşırtıyor.
Uyumak gün içerisinde yorulan bedenimizi ve zihnimizi dinlendirmenin en iyi yolu olarak görülüyor. Uzmanlar düzenli uykunun ne kadar önemli olduğunu belirtiyorlar. Ancak çeşitli uyku problemleri nedeniyle birçok insan uykusunu yeterli derecede alamıyor. Toplumda sıklıkla görülen yorgun uyanma durumu sağlık konusunda büyük risk oluşturuyor.
Kalp hastalığı nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybediyor. En ciddi hastalıklar arasında bulunan kalp hastalığı hakkında bilinçli olmak hayati önem taşıyor. Uzmanlar bazı ciddi kalp hastalığı belirtilerinin görmezden gelindiğini belirtiyor. Aşağıda yer alan belirtilerden birine veya birkaçına sahipseniz doktora gitmeniz gerekiyor.
Van’ın merkez Edremit ilçesinde bulunan Miyazaki Koru Parkı’nda, yaklaşık 10 metre uzunluğunda taş ve kumdan oluşan ‘şifa yolu’, çıplak ayakla yürüyenlere şifa oluyor. Vatandaşların ilgisini çeken kum yolu, 8 parkurdan oluşuyor. Yorgunluk ve kas ağrısına iyi geldiği iddia edine parkurdaki kumda çakıl taşı, cüruf, siyah kum, dere çakılı, kaya tuzu, ponza, beyaz ve siyah dolomit taşı bulunuyor.
Kanser tüm hayatı etkisi altına alan ölüme sebep olabilen tehlikeli hastalıklar arasında üst sırada yer alıyor. Değişen yaşam koşulları kanser vakalarının artmasına sebep oluyor. Uzmanlar kanserin tehlikeli etkilerini azaltmak için erken teşhis etmenin hayati önemi olduğunu vurguluyor. Kanserin bazı belirtileri var ki genellikle sabahları görülüyor. Bu belirtileri sürekli olarak görüyorsanız mutlaka doktora başvurmanız gerekiyor.
Kış aylarında bağışıklıklarda düşüşler yaşanıyor. Bu düşüklükler hastalıklara çok daha kolay bir şekilde yakalanmamıza neden oluyor. Vitamin eksiklikleri bağışıklığın düşmesine neden oluyor. Özellikle D vitamini kış aylarında en çok eksilen vitaminler arasında bulunuyor. Ancak her gün yenilen bir besin tüm D vitamini ihtiyacınızı karşılayabilir.
Böbrekler sağlığımız için çok önemli bir yere sahip. Vücudumuzun sağlıklı çalışması adına böbrek sağlığına dikkat etmemiz gerekiyor. Sabahları yaşanan bazı problemler böbrek yetmezliği hakkında uyarıcı işaretler verebiliyor. Eğer ki aşağıda bulunan belirtileri sıklıkla görüyorsanız mutlaka doktora başvurmanız gerekiyor.
Kış aylarına yaklaşırken grip ve nezleye yakalanma riski atıyor. İnanılmaz bir yorgunluğa neden olan gripten korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekiyor. Bunun yolu da sağlıklı beslenmekten geçiyor. Pekmez ve limon karışımı grip ve çeşitli hastalıklar için çok etkili sonuçlar veriyor.
Vitaminler sağlığımız için oldukça büyük öneme sahiptirler. Eksikliğinde çeşitli rahatsızlıklara yol açarak hastalıklara neden olmaktadırlar. En önemli vitaminler arasında bulunan C vitamininin eksikliği de büyük sorunlara yol açmaktadır. C vitamini eksikliğini gösterdiği belirtilere göre anlayarak önlemenizi alabilirsiniz.
Yorgunluk yaşam kalitesini oldukça düşürüyor. Yorgunluğun etkilerini azaltmak için çeşitli yöntemler deniyor olabilirsiniz. Ancak ilk olarak geçmeyen yorgunluğunuzun nedenini öğrenmeniz gerekiyor. Yorgunluğunuzun altında yatan neden oldukça tehlikeli olabilir.
Hastalıkların yol açtığı belirtilere karşı daima dikkatli olmamız gerekiyor. Birçok hastalık sabahları çeşitli belirtiler gösteriyor. Tiroid hastalıkları da sabahları rahatsızlık yaşamanıza neden oluyor. Sadece sabahları görülen bu belirtiyi fark ederek tiroid tedavisine erkenden başlamanız mümkün.
Kulak çınlaması en sık rastlanan günlük rahatsızlıklar arasında bulunuyor. Oldukça sık rastlandığı ve kolayca geçtiği için görmezden gelinin kulak çınlamaları tehlikeli olabiliyor. Michelle Francis yaşadığı kulak çınlamasını sinüs enfeksiyonu sandı ancak yapılan testler sonucunda beyninde tümör olduğu anlaşıldı.
Dünya genelinde en yaygın sağlık sorunlarından biri olan kalp krizi, bilinenin aksine çok net belirti verebilen bir rahatsızlık değil. Yeni yapılan araştırmalar semptomların cinsiyet, yaş ve sağlık profiline bakılarak değiştiğini ortaya koyarken, daha az belirti veren ve çoğu insanın farkında bile olmadığı 'sessiz' kalp krizi ise erken müdahale edilmediğinde büyük sorunlara neden olabiliyor.
Gözler tüm duygularımızı ifade etmemizi sağlıyor. Bu nedenle gözlere yapılan bakımlar oldukça önem taşıyor. Eğer ki göz altı torbalarından şikayet ediyorsanız bu probleminizi çözmek doğal yöntemlerden geçiyor. Her evde bulunan malzemeler göz altı torbalarına elveda diyebilirsiniz.
Covid-19 ve maymun çiçeği vakalarının ardından gelen domates gribi salgını tüm dünyada tedirginliğe neden oldu. Çocuklarda görülen bu salgın nedeniyle ebeveynlerin bilinçli olması gerekiyor. Ebeveynler internet üzerinden “Domates gribi nedir?” , “Domates gribi nasıl bulaşır?” gibi araştırmalar yapıyorlar. İşte domates gribi ile ilgili tüm merak edilenler…
Sigara kullanımının sağlık için ne kadar zararlı olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Sigaranın zararlarından uzak durmak isteyenlerin alternatifleri arasında bulunan elektronik sigara cihazları da göründüğü kadar masum değil! Uzmanlar elektronik sigaralar hakkında uyarıyor.
Kansızlık toplumda sıklıkla görülen hastalıklar arasında bulunuyor. Özellikle kadınlarda daha fazla görülen kansızlık fazla önemsenmese de tedavi ettirilmemesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Kansızlığı tedavi ettirmek için altında yatan nedeni öğrenmek gerekiyor.
Çocuk felci yıllardır devam eden bir hastalıktır. 1957’den beri yapılan aşılarla %99 oranında azalma görülse de hâlâ Afrika ve Asya’daki bazı ülkelerde görülmektedir. Londra’da yapılan araştırma sonucunda kanalizasyonda felce neden olan virüs tespit edildi. Uzmanlar çok hızlı yayılan çocuk felci hakkında uyarılarda bulundu. Çocuk felci nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir?
Kabızlık veya ishal en sık görülen tuvalet sorunları arasında bulunuyor. Genellikle yenilen yiyeceklerden kaynaklandığı düşünülen bu sorunlar sürekli olarak tekrar ediyorsa altında yatan nedeni araştırmak gerekiyor. Oldukça tehlikeli olan kolon kanserinin belirtileri arasında dışkılamada kabızlık ve ishal gibi değişiklikler yer alıyor. Kolon kanseri belirtileri nelerdir?
Diyabet toplumda en sık görülen hastalıkların başında geliyor. Tüm sağlığı etkileyen diyabeti önceden teşhis etmek ve uygun tedavi yöntemlerini uygulamak sağlık için çok büyük önem taşıyor. Uzmanlar ayaklarınızda gördüğünüz değişimlerin diyabet belirtisi olabileceğini belirtiyor.
Uyurgezerlik veya uykuda konuşmak birçok insanın maruz kaldığı durumlar arasında yer alıyor. Toplumda çok çeşitli uyku sorunları yer alıyor. Bu sorunlar arasında bulunan seksomnia hastanın uyku sırasında cinsel birliktelik yaşamasına neden oluyor. Bilinçsizce yapılan bu hareketler ciddi sorunlara yol açabiliyor.
Böbrek tüm vücudu etkileyen organlar arasında yer alıyor. Sağlık için böbreklere zarar verecek alışkanlıklardan uzak durmak gerekiyor. Böbrek yetmezliği toplumda sıkça görülen ciddi hastalıklardan. Böbrek yetmezliğinin gösterdiği belirtilere dikkat ederek hastalığınızı erken teşhis etmeniz mümkün.
Kansızlık toplumumuzda en sık rastlanan hastalıklar arasında yer almaktadır. Günlük aktiviteleri yaparken bile zorlayıcı olabilen kansızlığın mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Kansızlık için yediğiniz yemeklere dikkat edebilirsiniz.
Her geçen gün beyin tümörü görülen kişi sayısında artış meydana geliyor. Beyin tümörleri çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Beyin tümörlerinin temel belirtilerini bilerek erken teşhis etmek tedavi sürecinde oldukça etkili sonuçlar alınmasını sağlıyor.
Birkaç yıldır hayatımızın parçası haline gelen ve birçok değişim yaşamamıza neden olan Covid-19 etkileri hala devam ediyor. Her Covid-19 geçiren kişiler bu süreci farklı yaşıyor. Uzun Covid geçiren hastalarda bilinen Covid-19 belirtilerinin dışında da belirtiler görülüyor.
Karaciğer vücudun sağlığını koruması için en önemli organlar arasında yer almaktadır. Karaciğeri temizlenmesi ve yenilenmesi için doğru beslenme oldukça önemlidir. Karaciğer yetersizliği ve temizliğinin sağlanamaması birçok sağlık sorununa yol açmaktadır. Sağlıklı beslenmek ve bazı doğal çayları içmek karaciğerin temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
Günümüzde kronik yorgunluk ve unutkanlık pek çok insanın en büyük sorunları haline gelebiliyor. Şekli gibi benzediği organ olan beyne büyük katkıları olduğu bilinen ceviz, yorgunluk ve unutkanlık gibi zihinsel sorunlara büyük fayda sağlayabiliyor. Omega 3 içeriğiyle yararının büyük olduğu bilinen cevizin suyu birçok soruna şifa olabiliyor. İşte doğal enerji veren ceviz suyunun mucizevi faydaları...
Yorgunluk çok sık yaşanan bir durum olsa da gün sonunda veya uykudan uyandıktan sonra yorgunluk etkilerinin azalmış olması gerekiyor. Hiç geçmeyen ve tekrarlayan yorgunluk hissi sağlık hakkında uyarıcı belirtiler arasında bulunuyor. B12 eksikliği hiç geçmeyen yorgunluk ve çeşitli belirtiler ile kendini gösteriyor.
Balın mucizevi faydalarını bilmeyen yoktur. Tuz ise genellikle zararları ile ön plana geliyor. Bal ve tuzu karıştırıp birlikte yemek kimsenin aklına gelmemiştir. Sabahları yataktan kalkmak zor geliyorsa, sürekli yorgun hissediyorsanız bal ve tuz karışımını deneyebilirsiniz. Bal ve tuz karışımı gün içerisinde enerjinizi yükselterek dinç kalmanızı sağlayacaktır.
MS hastalığı toplumun korktuğu hastalıklar arasında yer alıyor. Tüm yaşamı etkileyen MS hastalığının olumsuz etkilerini azaltmak için erken teşhis edilmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin izlenmesi gerekiyor. Doğru tedavi ile MS hastalığında sakat kalmak önlenebiliyor.
Bunun da sütü mü olur demeyin! Sarımsak sütünü ilk duyuşunuzda şaşırmış olabilirsiniz. Tek başına bile oldukça faydalı olan sarımsağın sütünün tüketilmesi sizi oldukça şaşırtsa da etkileri de şaşırmanıza neden olacak. Sarımsak sütünü evde yaparak birçok probleminizi çözebilirsiniz.
Yorgunluk ve halsizlik birçok etkene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Öncelikle bedenimizin sesini dinlemeli ve ona uygun çözümler yaratma yoluna gitmeliyiz. Ardından yorgunluğa, halsizliğe iyi gelen yiyecekler ve bitki çaylarına yönelerek gün içindeki bitkin halimizden sıyrılabilir, kendimizi daha dinç hissedebiliriz. Yorgunluğa, halsizliğe ne iyi gelir?
Ne kadar uyursanız uyuyun hala yorgun mu hissediyorsunuz? Gün içerisinde çok kolay bir şekilde mi yoruluyorsunuz? Bu hiç geçmeyen yorgunluklar kronik hastalıklardan, uyku düzeninizin bozukluğundan, yaptığınız işlerinden olabildiği gibi yediğiniz yemeklerden de kaynaklanıyor olabilir. Yenilen yemeklerin yorgunluğa oldukça etkisi bulunuyor.
Son günlerde yorgunluktan şikâyet edenlerin sayısı giderek artıyor. Günlük yaşantınızda enerjinizi düşüren, mutsuzluk hissine yol açan yorgunluğun altında kronik bir hastalık yatmıyorsa, beslenme ve yaşam biçiminizi gözden geçirmenizde fayda var.
Sürekli yorgun uyanmak, vücut ağrısı ve hafıza sorunları yaşamak görünmez hastalık fibromiyaljinin en önemli belirtilerinden bazıları. Son dönemde ve özellikle pandemi sürecinde kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülen, vücutta yaygın ağrı ve kronik yorgunluğa sebep olan fibromiyalji hakkında toplum yeterince bilgi sahibi değil. Peki fibromiyalji nedir? İşte belirtileri ve tedavi yöntemi...
Göz altı morlukları her kesimden insanın yaşadığı sorunlar arasında. Göz iletişim kurulurken en dikkat çeken noktalardan. Bu sebeple göz altı morluklarını çözmek önem arz ediyor. Göz altındaki koyu halkaları çözmek adına uyku ve yemek düzeninizi belirleyebilirsiniz.
Karaciğer, beden sağlığı için önemli organlardandır. Karaciğer vücudun zararlı maddelerden arınmasını sağlamaktadır. Bazı zamanlarda görevini tam anlamıyla yerine getirememektedir. Bu da beden sağlığını zararlı etkilemektedir. Karaciğerinizin yorgun olup olmadığını öğrenmek için bu belirtilere dikkat edebilirsiniz…
Uykunuz sürekli bölünüyorsa veya uyandığınızda yorgun hissediyorsanız uyku apneniz olabilir. Uyku apnesi uyurken kısa süreli boğulmalara sebep olabiliyor. Ciddi sorunlara yol açan uyku apnesinin tedavi edilmesi gerekiyor. Uyku apnesinden kurtulmak için hayat alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekiyor. Uyku apnesi olanlar bu alışkanlıklara dikkat etmeli...
Gün içindeki yoğun iş temposundan ve şehir yaşantısından dolayı yorgun hissetmek gayet olağan bir durum. Genelde dinlendikten sonra geçen yorgunluklar sürekli tekrarlamaya başladıysa, alışkanlıklarınızı ve beslenmenizi gözden geçirmeniz iyi olabilir. Peki sürekli yorgun hissetmenize neden olan alışkanlıklar ve yiyecekler neler? İşte detaylar...
Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Uzm. Diyetisyen Canel Öner Sayar, sağlıklı bir besin kaynağı olan kestanenin faydalarına ilişkin yaptığı açıklamada, kestanenin çabuk yorulan ve halsiz düşen zayıf kişiler için enerji deposu olduğunu belirtti. Sayar ayrıca kestanenin erken yaşlanmayı önleyerek vücuttaki toksinlerin de kolay bir şekilde atılmasını sağladığını kestanenin tam bir bağırsak dostu olduğunu söyledi.
Hayat koşturması ve stres faktörü yorgun bir görünümün yüzünüze yerleşmesine sebep olabilir. Peki bu görünümden kurtulmak için ne yapmak gerekir? Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu yorgun görünüm izlerini nasıl ortadan kaldırabileceğinizi sizler için anlattı.
İdrar yolu enfeksiyonunda altta yatan pek çok neden bulunduğuna dikkat çeken Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Bülent Çelik, idrar yolu enfeksiyonu tedavisi için şikayetlerin göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekti.
Elektrolitler, suda çözündükleri zaman küçük ve elektrik yüklü iyonlara bölünen minerallerin ismidir. Elektrolitler, vücut sıvılarını regüle ettikleri için, kişilerin fiziksel aktiviteleri sırasında oldukça önem kazanırlar. Elektrolitlerin kandaki seviyesinin normal değerlerin üzerine çıkması ya da altında kalması kişide bir dengesizliğe yol açabilir.
Kronik yorgunluk hissi son dönemlerin kaçınılmaz rahatsızlıklarından oldu. Pek çok işten geri kalmaya neden olan ve kişide üşenme duygusunu tetikleyen yorgunluk hissinden kurtulmak mümkün. Bazı besinleri tüketerek önleyebileceğiniz kronik yorgunluk hayatınızda engel olmaktan çıkacak. Atıştırmalık rolü ile hayatımızın bir parçası olan badem, kronik yorgunluğa iyi gelen besinler arasında yer alıyor.
Pandemi süreci ile birlikte artış gösteren kronik yorgunluk sendromu ile ilgili bilgi veren uzmanlar, günümüzde pek çok kişinin ortak sorunu olan bu durumun neden kaynaklandığını anlattı. Kronik yorgunluk sendromunun başka hastalıklardan kaynaklanabileceğini söyleyen Prof. Dr. Tekin Akpolat kronik yorgunlukla baş etme noktasında neler yapılabileceğini anlattı.
Göz altı morlukları en çok rahatsız olunan cilt problemlerinden biri. Yorgunluktan ya da tamamen genetik olarak oluşabiliyor. Çeşitli kozmetik ya da kimyasal yöntemler denense de evde tamamen doğal malzemelerle de göz altı morlukları geçirilebilir ya da hafifletilebilir. Göz altı morluklarına iyi gelen şeyler yazımızda…
D vitamini eksikliği, dünyada ve ülkemizde sıkça rastlanan durumlar arasında yer alıyor. D vitamini eksikliği, yaygın vücut ağrısı, kas eklem ağrısı, sırt kalça ağrısının yanı sıra halsizlik ve yorgunluğa sebep olabildiğini söyleyen uzmanlar, doğal yollardan alınabilecek d vitamini takviyesi için yapılması gerekenleri anlattı.
Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, yapılan bir çalışmaya dikkat çekerek, "Koronavirüs enfeksiyonu geçirmiş hastaların yüzde 60'ında 6 ay boyunca yorgunluk ve nefes darlığı gibi semptomların devam ettiğini fark etmişler. Bu da hastanın hala tam olarak iyileşmediği anlamına gelebilir" dedi.
Koronavirüs salgını sebebiyle çoğumuz evlerimizde oturuyoruz. Yeterince uyumamıza ve çok fazla enerji harcamamamıza rağmen her sabah uyanmak için mücadele ediyoruz. Nedenini uzmanlar anlatıyor.
İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Mehmet Emin Erdem kişide dinlenerek geçmeyen yorgunluğun, ‘kronik yorgunluk sendromu’ olarak adlandırılan bir sağlık sorunu olabileceğini söyledi.
Kan şekerinde yaşanan dengesizlikler yorgunluk hissini artırabiliyor. Rejeneratif Tıp Uzmanı Dr. Aşkın Nasırcılar, kan şekeri dengesizliği ve yorgunluk ilişkisi ile ilgili merak edilenleri yanıtladı.
Yorgunluk söz konusu olunca aklımıza ilk gelen çözümlerden biri uykudur. Peki uyumak tek başına yorgunlukla mücadele için yeterli olabilir mi? Uykunun kalitesi nasıl artırılabilir? Rejeneratif Tıp Uzmanı Aşkın Nasırcılar, uyku ve yorgunluk ilişkisi hakkında bilgiler verdi.
Yorgunluğunuzun sebebinin psikolojinizle ilgili olabileceğini hiç düşündünüz mü? Kronik Depresyon, bilinen en yaygın yorgunluk sebeplerinden biridir. Rejeneratif Tıp Uzmanı Dr. Aşkın Nasırcılar, depresyon nedenleri ve mücadele ipuçları hakkında bilgiler paylaştı.
Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Kurnaz, demir eksikliğinin halsizlik gibi şikayetlere neden olduğunu belirterek, “Halsizlik ve yorgunluk şikayeti olan bireyler anemi açısından değerlendirilmelidir” dedi.
Yorgunluğun en şaşırtıcı nedenlerinden birinin hareketsiz yaşam olduğunu biliyor muydunuz? Rejeneratif Tıp Uzmanı Dr. Aşkın Nasırcılar, hareketsiz yaşamın yorgunluk ile bağlantısı ve çözüm yolları hakkında bilgiler verdi.
Soğuk havaların yerini bıraktığı güneşli bahar günlerine rağmen kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Uyku isteği, dikkat eksikliği veya eklem ağrıları gibi yakınmalarınız var mı? Yanıtınız ‘evet’ ise bu şikayetlerinizin nedeni ‘bahar yorgunluğu’ olabilir!
Önemsiz gibi görünen, ancak büyük bir rahatsızlık ve sorun yaratabilen yorgun bir ruhun belirtilerini sizin için derledik. Bu belirtilerden biri veya bir kaçına sahipseniz tebrikler tükendiniz!
İzmir Multiple Skleroz Derneği, MS hastaları için yoga kursu açtı ayrıca film terapisi seansları uygulamaya başladı - Yorgunluk, dengesizlik, hissizlik, uyuşma gibi rahatsızlığa bağlı yaşadıkları sorunları aşmak isteyen MS hastaları haftada bir gün yoga yapıyor ve film seanslarında buluşuyor - MS hastası Nur Akkor: - "Yoga bize 'sihir' gibi geliyor. Ben eski bir MS'liyim ve gün içerisinde çok yoruluyorum. Yoga ile kendimi daha iyi hissediyorum" - Hastalardan Hüseyin Güzlük: - "İşimden dolayı bazen uzun yol yapıyoruz. Fazla yürüdüğüm zaman ayaklarım birbirine dolaşıyor. Yogadan sonra bunu elimine ettik. Yoga rahatlattı"
Gebelikteki son üç ay büyük beklentilerin olduğu bir dönemdir çünkü, bebeğinize kavuşmaya birkaç hafta kalmıştır. Gebelik dönemi ne kadar rahat geçerse geçsin bu son dönemde, ağrı ve uykusuzluk çoğu gebe için rahatsızlık verici bir durumdur. Yine bu dönemde neyin normal neyin anormal olduğunun bilinmesi de çok önemlidir.
İyi ve çok yorulmadan çalıştığınız bir işiniz, sorunsuz bir aile hayatınız var. Yaşamınızı sağlıklı bir şekilde sürdürmek için de birçok önlem alıyorsunuz. Ama tüm bunlara rağmen kendinizi sürekli yorgun hissediyor, sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor, bir türlü iyileşemiyorsunuz. Tüm bu sağlık sorunlarının nedeni D vitamini eksikliği olabilir.
Kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlü tutmak hastalıklardan koruyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmede bitki çaylarının önemine dikkat çeken uzmanlara göre, kuşburnu iyi bir C vitamini kaynağı ancak demleme süresine dikkat edilmeli. Adaçayının ise antimikrobiyal etkisi mikroplardan ve bakterilerden koruyor. Ateşli hastalıklarda zencefil, yorgunlukla başa çıkmada papatya çayı etkili oluyor.
Sabahları zor uyanıyorsanız, gün içinde kendinizi yorgun ve stresli hissediyorsanız nedeni kahvaltı yapmama alışkanlığınız olabilir. Güne doğru besinlerin uygun miktarlarda buluşturulduğu bir kahvaltı sofrası ile başlamak, pek çok hastalığın önüne geçmekle birlikte kilo alımını engelliyor, üstelik stressiz ve gerginlikten uzak bir gün geçirmenizi sağlıyor.
Yoğun bir günlük programınız oluşu, işiniz, trafik ya da sorumluluklarınızın artışı tek başına yorgunluğunuzun nedeni olmayabilir. Enerji eksikliğinin nedenlerinden ilki diyetin etkisi olabilir: Araç doğru yakıt olmadan çalışmadığı gibi vücut da doğru besin verilmediği zaman tam anlamıyla işlev gösteremez.
Sabahları yorgun uyanmak, gün içinde yaşanan halsizlik, günlük işleri yaparken yaşanan isteksizlik ve genel bir bitkinlik hali… Çoğu zaman yüksek iş temposu ve şehir yaşamının hızından kaynaklandığı düşünülen bu belirtiler aslında ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Prof. Dr. Birsel Kavaklı, yorgunluğun en sık görülen nedenleri ve dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.
Her ilkbahar dönemlerinde kişiler kendilerini yorgun hisseder, alerjik rahatsızlıklar yaşar ya da solunum rahatsızlığı çekerler. İşte baharda en sık görülen 5 hastalık.
Çok sayıda insan yorgunluktan yakınıyor. Bu modern yaşamın bir sorunu mu yoksa çok daha eskilere dayanan fiziksel ve ruhsal bir hastalık mı?
19. yüzyıl ve sonrasında toplumlardaki sosyal dokunun değişimi, çalışma şartlarının, kişisel rollerin farklılaşması ve ağırlaşması sonucu yorgunluk çok sık duyulan bir şikayet olmaya başlamıştır.
Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesinde görev yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hicran Yeşilyurt, en az 3 ay boyunca yorgunluk hissedenlerin doktora gitmeleri gerektiğini söyledi.
İş yoğunluğu, stres ve zihni meşgul eden sorunlar uykusuzluğa yol açıyor.
Yaz mevsiminde sürekli halsizlik ve yorgunluktan yakınanlara, 'öğün sayılarını arttırmaları, sürekli sıvı içmeleri, daha çok meyve yemeleri ve dondurma yerine dondurulmuş gıdaları tercih etmeleri' öneriliyor.
Karaman İl Sağlık Müdürü Mustafa Köşker, baharın neşe vermesinin yanında kronik yorgunluk sorununu beraberinde getirdiğini söyledi.
Yaz mevsiminde sürekli halsizlik ve yorgunluktan yakınanlara, 'Öğün sayılarını arttırmaları, sürekli sıvı içmeleri, daha çok meyve yemeleri ve dondurma yerine dondurulmuş gıdaları tercih etmeleri' öneriliyor.