Son dakika haberi: 1 Temmuz itibarıyla kira artışında yüzde 25'lik sınır kaldırılmış, TÜFE'ye göre kira artışının yapılmasına karar verilmişti. Bu karar sonrası TÜİK'in her ay açıkladığı yıllık enflasyona göre kira artış oranı belli olmaya başladı. TÜİK, bugün Kasım ayı enflasyonunu açıkladı. Peki, yıllık enflasyona göre Aralık ayı kira artış oranı ne kadar oldu? Kira zammı ne kadar olacak? İşte detaylar...
Son dakika... 1 Temmuz itibarıyla kira artışında yüzde 25'lik sınır kaldırılmış, TÜFE'ye göre kira artışının yapılmasına karar verilmişti. Bu karar sonrası TÜİK'in her ay açıkladığı yıllık enflasyona göre kira artış oranı belli olmaya başladı. TÜİK, bugün ekim ayı enflasyonunu açıkladı. Peki, yıllık enflasyona göre kasım ayı kira artış oranı ne kadar oldu? İşte detaylar...
Temmuz ayında kiraya zam oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. İstanbul, Ankara ve İzmir'de kira fiyatları vatandaşın elini yakıyorken son zamanlara konut kiralarında bir düşüş görüldü. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, taşınmayı düşünen vatandaşlara seslenerek, "Yıl sonuna kadar taşınmakta fayda var" dedi.
Kiracı ile ev sahibi arasında kira fiyatları nedeniyle tartışmalar yaşanırken, Temmuz ayı itibariyle kirada uygulanan yüzde 25'lik zam sınırı kaldırıldı. Fahiş fiyatların önüne geçebilmek için yapılan uygulamanın ardından, kira fiyatlarının en yüksek olduğu İstanbul’da en ucuz ve en pahalı semtler belli oldu.
Son dakika haberi… 1 Temmuz itibarıyla kira artışlarında yüzde 25'lik zam oranının kaldırıp TÜFE'ye göre kira artışının yapılmasına karar verilmesiyle vatandaş her ay açıklanan enflasyon oranlarını takip etmeye başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün ağustos ayının enflasyon oranını açıklamasıyla eylül ayı kira artış oranı da belli oldu. Peki eylül ayında kira zammı ne kadar olacak? İşte detaylar..
Temmuz ayı itibarıyla kira artış oranında yüzde 25'lik sınır kalkmış ve aylık olarak TÜFE'ye göre kira zam artışı gerçekleştirilmesine karar verilmişti. Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü'ne (OECD) üye ülkelerin Konut Fiyat Endeksi'ndeki yıllık artış oranlarını açıkladı. Buna göre Türkiye birinci sırada yerini aldı.
Devletin yüzde 25 sınırı olmasına rağmen ev sahiplerinin fahiş zam talep etmeleri kiracıları ile tartışmaya neden olmaya devam ediyor. Gaziantep’e öğretmen olarak atanan Kiracı Alper Öztürk her yıl yüzde 100 yapılmasına rağmen bu yıl daha fazla isteyip bir de üstüne sahte kira belgesi düzenleyince hem dava yoluna gitti hem de ev sahibin yaptıklarını afiş etti.
Tüketiciyi fahiş kira fiyatlarından korumak için yüzde 25 zam sınırlaması bulunuyordu. Bu sınırlamanın kalkması ile beraber eski kiracılarla piyasadaki rayiç kiralar arasındaki fark artmıştı. 5 yıldan uzun bir süredir aynı konutun kiracı olan vatandaşlar ise medyada sıklıkla konuşulan "geriye dönük kira bedeli alınabilir mi?" sorusunun cevabını arıyordu. Peki geriye dönük kira fiyatı talep edebilir mi? İşte cevabı...
Konut satış istatistiklerinin açıklanması ile emlak sektöründeki tablo ortaya çıktı. Bu kapsamda dün beklenmedik bir sürpriz yaşandı. Konut satışları yüzde 25 kira zam sınırının kalkması ile 1 ayda yüzde 60 arttı. Sektör temsilcileri elinde biraz da olsa nakit parası olanların kredi değil de şirketlerin yaptığı kampanyalara yöneldiğini söyledi. Yatırımlık konutlara talep yeniden artarken, “Nakit parası olan getirisi yüksek evlere yöneliyor” yorumunu yaptılar.
Son dakika haberleri… Milyonlarca kiracı ve ev sahibinin gözü TÜİK’ten gelecek haberdeydi. Kirada yüzde 25 zam sınırının kaldırılması sonrası Temmuz ayı enflasyonu ile Ağustos 2024 kira zam oranı belli oldu. Açıklanan rakamlar kontrat süresi dolan ev sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor. Peki TEFE TÜFE ile kira artış oranı ne oldu, kira zammı ne kadar? İşte 2024 Ağustos ayı kira artış oranı...
Yüzde 25 kira zam sınırının bitmesinin öncesinde ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklara arabulucu çare olmuştu. Davalar bir bir çözüme kavuşurken yaşanan iki örnek dikkat çekti. Bu kapsamda arabulucu huzurunda önemli bir anlaşmaya imza atıldı. İşte detaylar...
İstanbul'da istediği zammı alamayan ev sahibi çileden çıktı, kiracısını kendince cezalandırma yöntemi 'pes' dedirtti. Ev sahibinin istediği zammı kabul etmeyip yasalara uygun orandaki zamlı kira ücretini gönderen kiracı neye uğradığını şaşırdı. Kiracı Zehra Çavdar, "Kafamızdan aşağı pis sular akıyor. Ev sahibinin zulmü altında yaşıyoruz” diyerek isyan etti.
Ev sahipleri ve kiracılar arasında tahliye ve kira artışı davaları devam ederken yüzde 25 kira artış sınırı da iki yılın ardında 1 Temmuz'da kaldırılmıştı. Emlak piyasası 1 Temmuz sonrası kiralık evlerin sayısında artış beklerken tablo terse döndü. Kiralık daireler yüzde 50 azaldı. Uzman isim, "Mayıs, haziran ve temmuz aylarında fiyatlar yükselişe geçti" değerlendirmesini yaptı.
Ev sahibi ve kiracıların yakından takip ettiği ‘kira zammı’ haberleri ile ilgili önemli bir gelişme daha yaşandı. Yargıtay'dan yüzde 25 zam sınırının kalkmasının ardından ev sahipleri karşı karşıya kalan kiracılarla ilgili dikkat çeken bir karar geldi. Yargıtay, kirada yapılacak artışta 12 aylık TÜFE ortalaması baz alınmasına hükmetti. İşte kira zammı ile ilgili o kararın detayları…
Ev sahipleri ve kiracıları ilgilendiren haber... 1 Temmuz itibarıyla iki yılın ardından kirada yeni dönem başladı. Yüzde 25 kira artış sınırının kalkmasının ardından ev sahibi ve kiracılar zam oranını araştırmaya başladı. Temmuz ayında kira zam oranı ne kadar oldu? Artışlarda üst sınır var mı? Uzman isim yanıtladı.
ABD'de tutuklu yargılanan Eylem Tok'un Türkiye'ye iade edilip edilmeyeceği merak konusu oldu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç konuyla ilgili soruya yanıt verdi. Bakan Tunç ayrıca kira zammında yüzde 25 sınırının kalkmasıyla ilgili de açıklama yaptı.
Son dakika haberi: Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Bir dönemin sonuna gelindi. Kira artışında yüzde 25 sınırı 1 Temmuz itibarıyla kalktı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından temmuz ayı kira zam oranı da belli oldu. Kiralarda tavan zam oranı yüzde 65.07. Söz konusu oran yüzde 25 sınırı uygulamasının kalkmasıyla iş yerlerinde olduğu gibi konutlar için de geçerli olacak.
Ankara'da internete koyduğu ilanla evini 15 bin 850 TL'ye kiraya vermek isteyen S.K (59), kendisine ulaşan emlakçının 'Evini 20 bin liraya kiraya verebilirim' teklifini, 'Sizin gibiler yüzünden ev kiraları tavan yaptı' diyerek reddetti. S.K., emlakçı ile yazışmalarını sosyal medyada paylaşıp, Ticaret Bakanlığı'na şikayette bulundu. Bakanlık tarafından konut ilan fiyatlarında fahiş artış yaptığı belirlenen 889 emlak işletmesine 88 milyon 900 bin lira para cezası uygulandığı belirtildi.
8 Haziran 2022 yılında getirilmişti konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı. Aradan 2 yıl geçti ve bu dönem artık kapandı. Bugünden itibaren konut kiralarına yapılacak zamlar yeniden tüketici fiyat endeksine göre ayarlanacak. Peki yeni dönemde kiracıları ve ev sahiplerini neler bekliyor? Temmuz kira zammı ne olacak? Detaylar belli oldu. Öte yandan kira zam sınırından sonra yeni bir uygulama daha devreye alınacak. Kirasını elden ödeyenler için düzenleme vergi paketine girdi…
Kira zammında yüzde 25 zam sınırının kalkmasına 4 gün gibi bir süre kalırken, 1 Temmuz itibariyle kira artışlarında nasıl bir süreç işleneceği merak konusu oldu. Mynet'e konuşan avukatlar Oğulcan Şakrak ve Emrehan Arıkan, hem ev sahibi hem de kiracının sahip olduğu hakları tek tek açıkladı.
1 Temmuz 2024 beraberinde birçok yeni düzenlemeyi de getirecek. Konut kira fiyatlarındaki artışta yüzde 25 sınırı kaldırılacak. Emekli ve memur maaşı zammı yılın ikinci yarısı için bir kez daha belirlenecek. İşte Temmuz ayı ile birlikte tüm herkesi ilgilendiren 5 yeni düzenlemenin detayları…
Türkiye'de kira artışında yüzde 25 sınırının kalkmasına günler kala dikkat çeken bir araştırma sonucu yayımlandı. Araştırmaya göre Türkiye kira artışında Avrupa'nın zirvesinde yer alırken kendisini ikinci sırada takip eden Macaristan'ı ise 10'a katladı. Kiracılar ev sahiplerinin yüzde 25 zam sınırını uygulamamasından ve fahiş kiralardan şikayetçi.
Yüzde 25 kira sınırı 1 Temmuz’dan itibaren bitecek. Kiralarda ayrıca elden ödemeye ise yeni vergi yasası paketinde son verilmek isteniyor. Tüm bunların yanında dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. Kiralarda üçüncü bir düzenlemenin gelecek yıl hayata geçirilmesinin planlandığı öğrenildi. Bu kapsamda bankaya yatırılan kiradan yüzde 20 vergi kesilebileceği kaydedildi. Uygulamanın yılda bir defa beyanname vererek ödedenen kira vergisinin yerine geçmesi bekleniyor.
Kiracı ve ev sahipleri dikkat! 1 Temmuz sonrası yüzde 25 kira sınırlaması uygulamasına son verilecekti. Kritik tarihe günler kala ev sahiplerinden hiç de şaşırtmayan zam talepleri gelmeye başladı. Sektör temsilcileri, ev sahiplerinin kiracıları altışar aylık iki ayrı kontrat yapmaya zorladığını dile getiriyor. Kira zammında ise Temmuz ayında en az yüzde 60’lık artış yaşanabileceğini kaydediyorlar.
Kiradaki fahiş artışın önüne geçmek için 2 yıldır uygulanan yüzde 25 sınırlaması günler sonra sona erecek. Uygulamanın uzatılması yönünde bir çalışma olmadığı ekonomi yönetimi tarafından dile getirilirken düzenlemenin kalkmasıyla birlikte kira fiyatlarında yaşanacak hareketlilik merak ediliyordu. Emlak sektörü temsilcileri kirada düşüş değil aksine yükselişlerin yaşanacağının altını çiziyor.
Türkiye İstatistik Kurumu, hanehalkı bütçesinden yapılan harcama alanlarını açıkladı. En fazla pay konut ve kira harcamalarına ayrıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yüzde 25 kira zammı sınırı açıklamalarıyla kira ve konut fiyatları yeniden gündem olmuştu.
Konutta yüzde 25 kira sınırının uzatılmayacak olması kiracıları düşündürdü. Avukat Ali Onar kiracıların paniğe kapılmaması gerektiğini, ev sahiplerinin kafasına göre artış yapamayacağını söyledi. Onar eskisi gibi yıllık enflasyon ortalamasına göre tavan artışın belirleneceğini belirtip “Yüzde 100 - 200 gibi artışlar yapılamaz. Kira sözleşmelerinde böyle hüküm olsa dahi bu sözleşme geçersiz. Bir tavan miktarı belirlenmiştir. Yasa, kiracıyla ev sahibi arasında makul denge sağlamak istemekte” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kira zammında yüzde 25 sınırı düzenlemesinin uzatılmayacağı sinyalini vermesinin ardından 1 Temmuz sonrası için hazırlıklar da başladı. Yüzde 25 sınırının kaldırılmasını bekleyen ev sahiplerinin boş dairelerini kiralamaya başlayacağı düşünülüyor. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı da kirada yüzde 25 sınırının kaldırılmasının fiyatları nasıl etkileyeceğini anlattı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Son dönemde vatandaşın belini büken enflasyon problemi konusunda Bakan Şimşek, bütün aktörlerin sabırlı olmasını, enflasyonun yakında kalıcı olarak düşeceğini ifade etti. Ayrıca kiralarda %25 artış sınırı düzenlemesiyle ilgili de Bakan Şimşek, "Bunu uzatacak bir düzenleme yapmazsak zaten ortadan kalkıyor; şu anda bir düzenleme yapma çalışmamız yok." dedi.
Son dakika haberi: TÜİK'in enflasyon verilerini açıklamasıyla haziran ayı kira artış oranı da belli oldu. Konutlarda yüzde 25 kira zam sınırı 1 Temmuz itibarıyla sona erecek. İş yerlerindeki artış oranı ise haziran itibarıyla yüzde 62,51 olarak belirlendi.
Ev sahipleri ve kiracıların gözü 1 Temmuz'da yüzde 25 kira zam sınırı için verilecek kararda. Yüzde 25 zam sınırı kaldırılır mı? Kaldırılırsa kira fiyatları nasıl etkilenir? Piyasadaki ilanlardan konutların yüzde 60'a yakınını boş konut ilanları oluşturuyor.
Yüzde 25 kira zam sınırının 1 Temmuz itibarıyla bitecek olması ile artışta TÜFE hesaplamasına geri dönülecek. Emlak sektörü temsilcileri sınırın sona ermesinin ardından boş tutulan evlerin de piyasaya arz edilmesini bekliyor.
Kira zammında yeni dönem 2 Temmuz'da başlıyor, yüzde 25 sınırı kalkıyor. Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren karar sonrası kira zamlarının nasıl belirleneceği merak konusu oldu. Ev sahipleri istediği oranda zam yapabilecek mi? Kiracısını evinden tahliye edebilecek mi? sorularına yanıt aranırken, Uzmanlar 'Kiracılar korkmasın' dedi ama, 5 yıl detayına dikkat çekti. Yeni dönemde kontrat yılı büyük önem taşıyacak. İşte tüm detaylar...
Yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz’da kalkacak. Yeni dönemde üst zam sınırı ise 12 aylık TÜFE rakamları ortalaması kadar olacak. İstanbul'da konut kiraların bir yılda yüzde 53, iki yılda yüzde 226 artarken bir eve sahip olmayan emekliler için yeni bir krizin kapıda olduğu ifade ediliyor. İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökce dikkat çeken veriler paylaşarak, “Piyasa mekanizması ile ‘evsiz emekli’ler ve büyük bir sosyal sorunla karşı karşıya kalacağız” uyarısında bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yüzde 25 kira zammı sınırıyla ilgili sözleri gündemdeki yerini korurken Areda Survey araştırma şirketinin anketindeki sonuçlar da dikkat çekti. Halkın yüzde 59,5'i resmi oran sınırının tekrar uzatılması gerektiğini düşünüyor.
Kirada zam sınırı için Hazine Bakanı Mehmet Şimşek'ten milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren açıklama geldi. Bakan, Temmuz ayında bitecek yüzde 25 kira zam sınırının devam etmeyeceğini açık açık dile getirdi. Peki kira zammı nasıl hesaplanacak? Sistemde eskiye dönüş göründü! 12 aylık enflasyon ortalaması artık sadece işletmeler için değil konutlar için de geçerli olacak. İşte detaylar…
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber'de Türkiye Ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Şimşek merak edilen 'KDV artışı olacak mı' sorusuna 'KDV artışı öngörmüyoruz' diyerek yanıt verdi. Ayrıca Temmuz ayında sona erecek yüzde 25 kira zam sınırına ilişkin, "Kira artışlarına yüzde 25 zam sınırı büyük ihtimalle devam etmeyecek" dedi. Merkez Bankası rezervleri için, "Benzeri görülmemiş hızda iyileşme var" ifadelerini kullandı.
1 Temmuz’da süresi dolacak yüzde 25 kira zam sınırlaması için alınacak yeni karar merakla bekleniyor. Sürenin uzatılmaması durumunda ise emlak piyasası eski düzenine geri dönecek. Uzmanlar kira fiyatlarına ilişkin olası senaryoları sıralarken, “Kiralık konut fiyatlarında tansiyonun bu yaz da yükseleceğini değerlendirebiliriz” yorumunu yaptılar. İşte detaylar…
Kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmıştı. Peki yüzde 25 zam sınırı kaldırılacak mı? Kira fiyatları gerileyecek mi? Merkez Bankası’nın PPK özet metninde kritik bir ipucu geldi. Banka, “Kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan regülasyonun yakın gelecekte yürürlükten kalkacak olmasının kira enflasyonuna etkisi de yakından takip edilecektir” dedi. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı kira sınırlaması için merak edilen sorulara yanıt verdi.
Ev sahipleri ve kiracıların gözü kirada yüzde 25 sınırının uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin kararda. Meclis'in konut mesaisi bu hafta başlıyor. Kira sınırı düzenlemesinin de görüşülmesi gündemde.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 31 Mart yerel seçimleri ve Ramazan Bayramı için verdiği ara 16 Nisan Salı günü sona erecek. Mesaiye hızlı bir başlangıç yapacak parlamentonun önünde birçok kritik madde olacak. Genel Kurul’da kısa bir süre sonra sona erecek kirada yüzde 25 sınırlaması, kira sözleşmeleri ve kripto para yasası gibi konular görüşülecek.
TÜİK, enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre; iş yerlerinde uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 57,50 oldu. Konutlarda ise yüzde 25 zam sınırı temmuz ayına kadar devam ediyor.
Son dakika haberi: Gözler TÜİK'teydi, beklenen açıklama geldi. Şubat ayı enflasyon rakamlarıyla birlikte 'Mart ayında kira artış oranı ne kadar olacak?' sorusu da yanıtını buldu.
Son zamanlarda gayrimenkul sektöründe dikkat çeken hareketlilik yaşanıyor. Yurt dışından ev alan Türk yatırımcıların sayısı her geçen gün artıyor. Düşük vergi ve dolar bazlı yüksek kira getirisi için rotayı yurt dışına çeviren gayrimenkul yatırımcıları, en çok Amerika, İngiltere ve Dubai'yi tercih ediyor. Peki yatırımcının yurt dışına çıkış sebebi ne? Yurt dışından ev almanın avantajları ve kira getirisi nedir? İşte detaylar...
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yüzde 25'lik kira zam tavanı uygulamasıyla ilgili yeni açıklama geldi. Yüzde 25 sınırı uzatılacak mı?
Kira artışlarına yüzde 25 sınırı tartışmaları sürerken Büro Memurları Sendikası Genel Başkanı'ndan hükümete yeni çağrı geldi. Yazgan, gıda ve tüketim malzemeleri için de düzenleme talep etti.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kiralarda fahiş artışın önüne geçmek için uygulanan yüzde 25 sınırlamasıyla ilgili açıklama yaptı. Temmuz'da dolacak uygulamayla ilgili Bakan Tunç "1 Eylül’den itibaren kira davalarında arabuluculuk dönemini başlattık. Yüzde 25 kira artışı durumunun sürmesine gerek kalmayacak" dedi.
Kira artışının önüne geçmek için hükümet bir kez daha kolları sıvadı. Yüzde 25 kira artışı sınırı kira zamlarına çare olmayınca yeni formüller gündeme geliyor. Bunlardan biri de boş tutulan evlerden daha fazla vergi alınması. Peki bu durum kira artışını nasıl etkiler? Faruk Erdem canlı yayında bu formülle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İşte yeni formülün detayları...
Rusya ve Ukrayna savaşı sonrası bu iki ülkeden yoğun göç alan Antalya'daki yerleşik yabancı nüfusu, son 1 yılda 40 bin azaldı. Oturum izinlerinin uzatılmaması, yeni gelenlere izin verilmemesi, konut ve kira fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle Antalya'dan Dubai ve Sırbistan'a yoğun göç yaşanıyor. Konut fiyatları ve kiralarda da yüzde 15- 25 civarında düşüş başladı.
Yüksek enflasyon ve beraberinde gelen yüksek kira artışları sonrası hükümet konutlarda yüzde 25 zam sınırı koymuş, iş yerleri içinse enflasyon TÜFE ortalamasından hesaplanmaya devam etmişti. Bu süreçte çok sayıda mal sahibi ve kiracı tartışması yaşandı. Son örneği ise Pendik'te meydana geldi. Yüzde 500 zamla kirayı 50 bin lira yapmak isteyen dükkan sahibi kiracısını, "Eşinin dul kalmasını istemiyorsan çık" diyerek tehdit etti.