Gazianteplilerin vazgeçilmezi olan kahvaltılık zahter, geçmişten günümüze sofraları süslemeye devam ediyor. Birçok fayda barındıran kahvaltılık zahter karışımı deneyenlerin vazgeçilmez lezzeti haline geliyor. Kansere karşı korumadan bağışıklık güçlendirmeye kadar etkileri olan zahter karışımı genellikle kahvaltılarda tüketiliyor.
Gaziantep’te kış aylarında soğuk algınlığına ve gribal enfeksiyonlara karşı doğal ilaç olarak bilinen zahter çayına ilgi arttı. İlginin yoğun olduğu zahter çayı siyah çaya rakip oldu.
Bitkilerin insan sağlığına birçok faydası vardır. Her bitki farklı bir hastalığın tedavisinde kullanılır. İlaç yapımında da bitkilerden yararlanılır. Görüntü olarak kekiğe benzeyen zahter yabani bir ot çeşididir ve genellikle Orta ve Güney Anadolu'da yetişir. Ülkemizde en çok Gaziantep'de bulunan zahter bitkisi genellikle baharat olarak kullanılsa da çay olarak tüketildiğinde vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olur. Peki, zahter çayı faydaları nelerdir?
Kilis'te yaşayan Metin Aslan Tutlu, Suriye sınırının sıfır noktasındaki arazisine ektiği alternatif ürün zahterden yüksek gelir elde etti - Tutlu: - "Şu an alan susuz olduğu için yılda 2 veya 3 hasat yapacağız ama sulama ve gübre olduğu zaman 5-6 hasat yapılıyor"
Kırsal bölgelerde kendiliğinden yetiştiği gibi çiftçiler tarafından da ekimi yapılan zahterde bu yıl 250 ton rekolte bekleniyor - İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu: - "Üretilecek 250 ton zahterin yaklaşık 200 tonu ihraç edilecek"
Zahter ülkemizde yoğun olarak yetişen hoş kokulu ve lezzetli bir bitkidir. Özellikle salatalara lezzet kalmak amacıyla ve kahvaltılarda sıklıkla tüketilmektedir. Zahterin insan sağlığı için pek çok faydası da bulunduğundan insanlar yoğun olarak zahteri tüketmektedir. Zahter tadı ve kokusuyla kimi zaman kekiği andırmaktadır. Ancak ikisi birbirinden farklı ve birbirinden şifalı iki bitkidir.