Havaların soğumasıyla birlikte artabilecek muhtemel zatürre vakalarına karşı uyarılarda bulunan Göğüs Hastalıkları bölümü Uzman Doktor Büşra Çimen Şeker, “Zatürre ölümcül seyredebilen bir hastalıktır. Kronik hastalarda bu risk daha fazla olabilir” dedi.
Zatürrenin hem tedavi edilebilen hem de tedavi edilmezse ölüme kadar giden komplikasyonlara neden olan bir hastalık olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Herkes zatürre için risk altındadır. Her grip ve viral hastalıklar sonrası toplumda sayıları hızla artan zatürre salgınları görmeye başladık" dedi.
Yürüyen zatürre vakaları son günlerde hızla artış gösteriyor. Özellikle küçük çocuklar, yürüyen zatürre olarak bilinen hastalığa yol açabilen bakterilerle giderek daha fazla enfekte oluyor. Yürüyen zatürrede belirgin semptom, kuru başlayan ancak sonrada mukus üreten bir öksürüktür. Öksürük haftalarca sürebilir. Semptomların başlangıçta çok yavaş olduğu bu durum boğaz, soluk borusu ve akciğerlerde hasara yol açabilir.
Sıcak havaların iyice artmasının ardından klima kullanımı da artmaya başladı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ufuk Ertural, yaz aylarında artan klima kullanımıyla ilgili olarak vatandaşları uyararak, "Konforumuzu sağlayan klimalar, kabusumuz olmasın” dedi.
Zatürre, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalıktır. Özellikle risk gruplarında yer alan kişilerin zatürreye karşı bilinçli olması ve gerekli önlemleri alması hayati önem taşır. Peki, zatürre belirtileri nelerdir?
ABD’nin Boston kentinde Harvard Üniversitesi’nde yapılan kapsamlı bir araştırma, düzenli diş fırçalamanın akciğer hastalıklarına karşı etkili bir koruma sağladığını ortaya koydu.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'ne solunum yolu enfeksiyonu şikayetiyle başvuran günlük ortalama hasta sayısı, son 1 ayda yüzde 80 arttı. Yoğun bakım ünitesindeki yoğunluğun kış aylarında arttığını söyleyen Prof. Dr. Melike Cengiz, “Covid farklı varyantlarla halen devam ediyor. Hangi virüsle enfekte olursa olsun burada genel zatürre tedavisi yapıyoruz" dedi. Öte yandan Kovid-19 etkeni olan SARS-CoV-2'nin de yeni varyantlarının ortaya çıkmaya devam ettiğine dikkat çekildi.
Zatürre solunum sisteminin akciğerleri etkileyen ciddi bir enfeksiyonudur. Genellikle bakteriler, virüsler veya mantarlar tarafından tetiklenen zatürre, akciğer dokusundaki iltihaplanma sonucu oluşur. Hem gençlerde hem de yaşlılarda yaygın olan bu hastalık solunum yollarının enfeksiyonuyla başlar ve zamanla akciğer dokusuna yayılır.
Dilbilgisi konuları arasında yer alan ve sözcüklerin yazılışlarıyla alakalı önemli bilgiler içeren konu başlıklarından biri yazım kurallarıdır. Dilimizde bulunan kelimeleri doğru bir şekilde söylemek, okumak ve yazmak son derece önemli bir konudur. Bu kurallara dikkat edildiği takdirde ortaya daha akıcı cümleler çıkar. Yazımında genellikle yanlışlık yapılan kelimelerden biri zatürredir. Peki, zatürre nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?
Türk yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör yaşanan depremlerin sonrasında Türkiye’nin en çok konuşulan isimlerinden biri haline geldi. Depremlerle ilgi yaptığı açıklamalara dikkatle takip edilen Prof. Dr. Şengör hasta yatağından yaptığı paylaşımla hayranlarını endişelendirdi. Türk bilim insanı zatürreye yakalandığı için Azerbaycan seyahatini iptal etmek zorunda kaldığını söyledi ve sağlık durumu anlattı.
Deprem bölgesinde soğuk hava şartları, yetersiz beslenme ve hijyenik koşulların sağlanmaması nedeniyle birçok hastalık riski ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar deprem bölgelerinde yaşayan kişilere verilen yiyecek ve içeceklerin hijyenik olması hakkında uyarıyor. Yetersiz şartlar dizanteri riskini de beraberinde getiriyor.
Grip sanılan belirtiler çok ciddi hastalıkların başlangıcı olabiliyor. İngiltere'de yaşayan 21 yaşındaki genç futbolcu grip olduğunu düşünerek doktora gitti. Doktorda acı gerçekle karşılaşan genç futbolcunun iki bacağı da kesildi.
Ağız kokusu tıpkı terleme gibi vücutta meydana gelen rahatsız edici sağlık problemleri arasında yer alıyor. Ağız kokusu genellikle önemsiz görülse de bu durum hem sosyal hem de sağlık açısından sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Hijyen ve diş sağlığı nedeniyle de kaynaklanan ağız kokuları akciğer enfeksiyonunun ve çok çeşitli hastalıkların uyarıcı işareti olabilir.
Uyku daha sağlıklı ve zinde bir vücut için en temel ihtiyacımız olarak görülüyor. Uzmanlar uyku ile ilgili çok sayıda bilimsel araştırmalarda bulunuyor. Az ve çok uyumanın sağlık üzerindeki etkileri her seferinde belirtiliyor. Ancak sağlık için sadece uykunun saati değil nerede uyuduğumuz da önem taşıyor. Uzmanlar çarşafların 3 tane ölümcül hastalık riskini artırabileceğini açıklıyor.
Pnömoni, toplumda yaygın bilinen adıyla zatürre, virüs veya bakteriler nedeniyle akciğer dokusunda bulunan hava keseciklerinin enfeksiyonu olarak tanımlanıyor. Mikropların kolayca yayıldığı kapalı ortamlarda sık zaman geçirilmesi, soğuyan havanın vücut direncini düşürmesi ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki artış nedeniyle, zatürre sonbahar ve kış aylarında daha sık görülüyor.
Akciğer iltihaplanması olarak bilinen zatürre (pnömoni), enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen yaşam kayıpları içinde hala ilk sırada yer alıyor. Zatürre tanısının gecikmesinin yaşam kaybı riskini de artırıyor. Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra geçmeyen öksürük, devam eden dirençli ateş, koyu renkli balgam çıkarma ve nefes darlığının yeni gelişen zatürrenin bulgusu olabilir.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcak havalardan yana şikayetler de artmaya başladı. Bunaltıcı sıcaklıklardan korunmak adına vantilatör, klima gibi aletler kullanılıyor. Sıcak havalarda oldukça etkili sonuçlar veren klimalar sağlığınızı tehlikeye atıyor. Uzmanlar klima kullanımı hakkında uyarılarda bulunuyor.
Türkiye'nin ilk kadın ortodontisti Ayşe Mayda 105 yaşında vefat etti
Bir süredir hasta olduğunu açıklayan şarkıcı Mine Koşan, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla sağlık durumunu duyurdu. Ünlü şarkıcının bu haberinden sonra hayatı ve sağlık durumu merak ediliyor. Peki Mine Koşan kimdir, kaç yaşında hastalığı ne? İşte sağlık durumu...
Covid-19, grip ve soğuk algınlığı son zamanlarda en çok karıştırılan hastalıklar arasında yer alıyor. Virüsleri farklı olduğu için koronavirüs ile ilerleyişleri değişen grip ve soğuk algınlığından korunmak, sürdürülen aşılamalar sayesinde mümkün kılınıyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Fatma Nur Özdoğan, 6 aydan büyük herkesin grip ve zatürre aşılarını yaptırması gerektiğini söylüyor
ABD’li bilim insanları, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yol açtığı zatürrenin, sıradan zatürreden farklı olarak uzun süre belirti göstermeden ilerlediğini ve bu yüzden fark edildiğinde genellikle çok geç kalınmış olduğu uyarısında bulundu. Türünün ilk örneği olan çalışmada araştırmacılar, koronavirüsün akciğerlerin geniş bir bölgesini enfekte etmek yerine küçük noktalar halinde kümelendiğini görüntüledi. Bu durum ise Covid-19 kaynaklı zatürrenin diğer göğüs hastalıklarından çok daha uzun sürm
Göğüs hastalıkları; astım, bronşit, zatürre gibi rahatsızlıklardır ve akciğer fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Akciğerde yaşanan sorunlar ise vücudumuzun birçok organı ve genel sağlık durumumuz açısından hayati bir öneme sahiptir.
Spor yapan ve sağlıklı yaşamı benimseyen kişilerin de zatürre olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Levent Cem Mutlu, herkesin tedbirli davranması gerektiğine dikkat çekti. "'Ben sağlıklıyım zatürre olmam' gibi bir durum yok" diyen Mutlu, bağışıklık sistemi düşük olduğunda altta yatan hastalıkların ölüm riskini artırdığını söyledi.
Akciğer kanserinin kansere bağlı ölümlerde ilk sırada yer aldığını söyleyen İç Hastalıkları ve Tıbbı Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Alper Can, kanser hastalarının immün sisteminin daha zayıf olduğuna dikkat çekerek mutlaka zatürre ve grip aşısı yaptırmaları gerektiğini söyledi.
TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: - "KOAH'lı hastaları bulaşıcılığın daha yüksek olduğu, güneşin koruyucu etkisinin azaldığı bu günlerde evde maksimum korumaya almak zorundayız" - "Maske, 2 metre mesafe ve hijyen kurallarına çok dikkat etmeliler. Zorunlu kalmadıkça böyle zamanlarda dışarı çıkmasalar, kalabalık ortamlarda bulunmasalar iyi olur. Bu onlar için büyük risk"
Ülkemizde ölüm nedenleri arasında beşinci sırada yer alan zatürre, bebekler, çocuklar, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanlar için hayati tehlikeye neden oluyor. Hastalığı bu denli tehlikeli yapansa aniden ortaya çıkan ateş, üşüme-titreme, öksürük gibi zatürre belirtileri olduğunu söyleyen uzmanlar, zatürreden korunmanın en önemli yolunun grip aşısının yanı sıra gibi zatürre aşısı yaptırılması olduğuna dikkat çekiyor.
TÜ Rektörü Tabakoğlu: "Kovid-19 hastalığına yakalanan hastaların yüzde 5'inde zatürre gelişiyor"
TÜ Rektörü Tabakoğlu: "Kovid-19 hastalığına yakalanan hastaların yüzde 5'inde zatürre gelişiyor"
Halk arasında zatürre olarak bilinen pnömoni hastalığı, akciğerde yer alan hava keseciklerinin bir sıvı ile dolarak iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar. Çeşitli virüs ve bakterilere bağlı olarak oluşabilen bu hastalık, kimi zaman oldukça riskli ve tehlikeli olmasıyla bilinir.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, ülke genelinde yüzde 5,9 olan zatürre hasta oranının koronavirüsün yapısı gereği çok fazla değişmeyeceğini ancak tedbirlere uyup vaka sayısını azaltarak zatürreden kaynaklı yoğun bakımlara giren hasta sayısının önüne geçilebileceğini kaydetti.
Grip ve zatürre aşısı pandemi nedeniyle daha fazla önem kazandı. Yüksek ateşli bir hastalığın seyri sırasında ve aktif enfeksiyon döneminde yapılamadığı söylenen grip ve zatürre aşılarını herkesin yaptırması gerekiyor mu? Konu ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Füsun Eroğlu, kimlerin zatürre ve grip aşısı yaptırması gerektiğini anlattı.
Koronavirüsten korunmak için grip ve zatürre aşısı yaptırılması tartışılmaya devam ediyor. Sonbaharın gelmesiyle grip ve zatürre salgınlarına karşı korunmak için yaptırılmak istenen aşılarla ilgili açıklama yapan uzmanlar, grip ve zatürre aşısı olması gereken kişileri sıraladı.
Pandemi sürecinde önem kazanan zatürre aşısı, koronavirüsten korunma noktasında üzerinde durulan bir konu oldu. Zatürre aşısı için çağrıda bulunan İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Tamur, vatandaşların zatürre aşısının kendisine yapılıp yapılamayacağını öğrenmek için aile hekimlerine danışmalarını istedi.
İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sezai Taşbakan, zatürre aşısının koronavirüsü engellemediğini belirterek, "Koronavirüs zatürresi, bakterilerin sebep olduğu zatürreden çok daha ağırdır" dedi.
Zatürre ve grip aşısı talebe yetişemediklerini ve aşı talebi listesi oluşturmaya başladıklarını açıklayan Edirneli eczacılar, vatandaşların sıraya girdiğini söyledi.
Zatürre, akciğerlerde oluşan bir iltihaplanmanın neden olduğu ciddi hastalıklardan birisidir.
Öksürük, yüksek ateş, göğüste ve boğazda ağrı gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkan zatürre, son derece tehlikeli bir hastalıktır. Belirtilerin doğru bir şekilde gözlemlenmesi ve tez vakitte uzman desteği alınıp şikayetlerin yok edilmesi gereken zatürre hastalığında vücut direncini artırmak çok önemlidir.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs mücadelesi ve vaka sayısı ile ilgili güncel açıklamalarda bulundu. Bakan Koca'nın açıklaması sırasında kullandığı pnömoni kelimesi çok sayıda kişi tarafından merak edildi. İşte pnömoni hakkında bilinmesi gerekenler.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat Altıntaş, "Çin'den dünyaya yayılan korona virüsüne bağlı Türkiye'de vaka yok ancak zatürrede artış var" dedi.
Çin'de ortaya çıkan ve zatürreye benzetilen "gizemli hastalığın" sebebi olarak görülen yeni bir koronavirüsünün insandan insana bulaştığının doğrulandığı bildirildi.
Güney Kore'de zatürreye (pnömoni) benzetilen 'gizemli solunum yolu hastalığı' hastalığı nedeniyle bir kişi karantinaya alındı. Hastanede tedavi edilen kadının yaşadığı hastalığın nedeni henüz belirlenemedi. İşte dünyada paniğe neden olan o olayın detayları...
Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Öğretim Üyesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Filiz Koşar, akciğerde yapısal bozukluklara neden olan hastalıkları bulunanlar ve sigara içenlerin, zatürrenin daha sık görüldüğü ve ciddi seyrettiği hasta grupları olduğunu kaydetti.
Zatürre konusunda uyarılardan bulunan Uzm. Dr. Aziz Uluışık, “Zatürre hastalığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en fazla ölüme neden olan hastalıkların başında geliyor” dedi.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), dünyada geçen yıl beş yaşından küçük 800 binden fazla çocuğun zatürre nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zühal Karakurt, zatürre ve grip aşısıyla hastaların hastaneye yatmasına neden olacak ağır zatürrelerin önlenebileceğini bildirdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, soğuk havalarda zayıflayan bağışıklık sisteminin zatürreye neden olabildiğini, bu nedenle hastalığa yakalanmamak için vatandaşların sağlıklı beslenmesi ve düzenli kontrollerini yapması gerektiğini bildirdi.
Kış aylarında yaygınlaşan zatürrenin çoğunlukla griple karıştırıldığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Yazar, hastalığın bulaşıcı olduğu uyarısında bulundu.
Pnömoni veya diğer adıyla zatürre, tüm dünyada ve ülkemizde en sık görülen, yaşamı tehdit eden en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Peki, Zatürre belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? Zatürreden korunmak için neler yapılmadır? Tüm detaylar haberimizde...
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrin Öcal, zatürrenin, Dünya Sağlık Örgütü'nün 2019 raporuna göre tüm dünyada ölüm sebepleri arasında 4. sırada, enfeksiyon kaynaklı ölümler içinde ise birinci sırada yer aldığını söyledi.
İç Hastalıklar Uzmanı Doktor Bedrettin Oflaz, mevsimsel geçişlerde çocuklar, yaşlılar, gebeler, kronik hastalığı olanların risk grubu altında olduğuna dikkat çekti.
Malezya'da nehirdeki kirli suyu kullanan 14 kişi öldü
Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Sayıner: - "Hem zatürre gelişme riski hem de gelişmesi durumunda ölüm riski daha fazla olduğu için KOAH hastalarının aşılanması çok büyük önem taşımaktadır" - "Zatürreye yol açan mikroplardan ikisine karşı aşı bulunuyor. Birincisi grip aşısı, ikincisi de zatürreye en sık yol açan bakteri olan pnömokok aşısı. Dolayısıyla iki aşı da zatürreyi önlemede önemlidir" - "Aşılar daha sağlıklı ve uzun hayatlar sürmek için çok önemli. Her ne kadar çeşitli kaynaklarda aşıların zararları olabileceğine ilişkin savlar öne sürülüyorsa da bu tamamen yanlış bir algıdır"
Ege Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Sayıner: - "Hem zatürre gelişme riski hem de gelişmesi durumunda ölüm riski daha fazla olduğu için KOAH hastalarının aşılanması çok büyük önem taşımaktadır"
Ege Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Sayıner: - "Hem zatürre gelişme riski hem de gelişmesi durumunda ölüm riski daha fazla olduğu için KOAH hastalarının aşılanması çok büyük önem taşımaktadır"
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Erişkinlerde grip aşısı oranı yüzde 4, zatürre aşısının oranı ise binde 7. Erişkinlerde aşılamada çok gerideyiz" - "Kronik karaciğer, kalp, şeker gibi hastalığı bulunanlar ile 65 yaşını bitirenlerin mutlaka aşılanması lazım çünkü bu risk gruplarındaki kişiler grip ya da zatürre olduklarında hastalık ölümcül seyrediyor"
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Erişkinlerde grip aşısı oranı yüzde 4, zatürre aşısının oranı ise binde 7. Erişkinlerde aşılamada çok gerideyiz" - "Kronik karaciğer, kalp, şeker gibi hastalığı bulunanlar ile 65 yaşını bitirenlerin mutlaka aşılanması lazım çünkü bu risk gruplarındaki kişiler grip ya da zatürre olduklarında hastalık ölümcül seyrediyor"
Gebelikte hormonal değişikliklerle bağışıklık sistemi baskı altına girerken hastalıklar kaçınılmaz olur. Gebelikte grip tehlikeli midir, grip aşı ne zaman yapılır? Gebelikte gripten korunmanın yollarını uzmanlar açıkladı.
Havaların soğumasıyla beraber çocuklarda sık görülen solunum yolu hastalıklarında da artış görülmeye başlandı. Kreşe veya okula giden çocukların ilk senelerde sık hastalanması ise doğal bir süreçtir. Ancak bazı hastalıklar ciddi şekilde tehlikeli durumlara neden olabiliyor. İşte üzerinde durulması gereken riskli hastalıklar.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrin Öcal: - "Dünyada hala tüm nedenlere bağlı ölüm sebepleri içinde 4. sırada yer alan pnömoni, toplum sağlığını tehdit eden bir hastalıktır. Zatürre, enfeksiyona bağlı ölümler arasında ise ilk sırada yer almaktadır" - "Pnömoninin en çok görülen belirtileri, balgamlı öksürük, 39-40 dereceyi bulan yüksek ateş, terleme ve titreme, nefes darlığı ve göğüs ağrısıdır" - "Yaşlı bireyler, kronik hastalıkları olanlar, bağışıklığı baskılanmış olanlar pnömoni için daha fazla risk altındadırlar. Bu gibi kişiler için zatürreden korunmanın en güvenilir yolu aşıdır"
Halk arasında bilinen adıyla zatürre dünyada en sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Sıralamada 6. olduğu görülen pnömoni yani zatürre mikroorganizmalar nedeniyle meydana geliyor. Risk grubunda yer alan 65 yaş üstü kişiler ve kronik hastalığı olanlar için zatürre hayatı tehdit eden bir noktada olduğunu söylemek mümkün. Zatürre bulaşıcı bir hastalık olduğundan bir takım önlemler alınması da büyük önem taşıyan noktalar arasında
Türk Toraks Derneği KOAH Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç: - "Zatürre, KOAH'lı hastanın yaşam standardını daha da düşürüyor, hastalığın kontrol altında tutulmasını zorlaştırıyor. Bunların olmaması için hastanın zatürre olmaması gerekiyor, bunun için de aşı olması önemli. Dolayısıyla KOAH'lı hastanın zatürre olmasını engellemek lazım" - "Türkiye'de ve dünyada her 10 kişiden bir veya ikisinin KOAH olduğunu biliyoruz. Ancak hepsine teşhis konulmuş durumda değildir maalesef. Erkeklerde KOAH daha yaygın görülüyor lakin kadınlarda da son dönemde artmaya başladı"
2030'a kadar 11 milyon çocuk zatürreden ölebilir
Bakteri kaynaklı zatürre kalp için daha tehlikeli
Dünyadaki tüm ölüm nedenlerinin ön sıralarında yer alan zatürre (pnömoni) hastalığı, soğuk havalarla beraber düşen vücut direncini kırıyor. Kapalı mekanlar, toplu taşıma araçlarında hapşırık veya öksürükle mikroplar taşınabilir. Zatürre mikrobundan korunmak özellikle risk grubundaki kişilerde yaşamsal öneme sahip oluyor.
Soğuk algınlığı ile karıştırılan zatürre nedir? Kış aylarının korkulu rüyası olan zatürre belirtileri ile teşhisin doğru yapılmasına yardımcı olmaktadır. Zatürre risk faktörleri fazla olan bir hastalık olduğundan doğru teşhis konması büyük önem taşımaktadır. Öyle ki zatürre hastalarının akciğerinde hasar dahi kalabilmektedir. Bu sebeple zatürre teşhisi ve zatürre tedavisi doğru uygulanması gereken bir hastalıktır.Peki Zatürre aşısı kesinlikle kullanılması gerekir mi, zatürre tedavisi nasıl olur?
Uzun süredir kürk giymeyen Bülent Ersoy kürk orucu bozuldu.
Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaşçı: - "Özellikle 65 yaş üzeri bireyler ile böbrek yetmezliği, kronik karaciğer hastalığı, diyabet, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı, kanser tedavisi alan bireyler risk altındadır. Bu nedenle kronik hastalığı olan kişilerin her yıl ekim veya kasım ayında grip aşısı olmaları önerilir" - "Viral enfeksiyonların hiçbirinde antibiyotik kullanma gerekliliği yoktur. Birçok viral enfeksiyonda ne yazık ki antibiyotikler kullanılmakta, bu durum da vücudumuza faydadan çok zarar vermektedir"
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrin Öcal: - "Zatürre, hala tüm dünyada milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine yol açan ciddi bir hastalıktır. Gribin zatürreye dönüşmemesi için en güvenilir koruyucu yöntem aşılamadır" - "Basit bir grip, yaşlı hastalarda veya kronik akciğer hastalığı olanlarda solunum yetmezliği ve yoğun bakım ihtiyacına kadar ulaşabilen çok ağır tablolara neden olabilmektedir"
Modellik yapan 26 yaşındaki kadın, nargile içtikten bir gece sonra komaya girerek hayatını kaybetti.
Yeşilçam'ın Sultan lakaplı efsanesi Türkan Şoray, yakalandığı zatürre nedeniyle bir haftadır evinden dışarı çıkamıyor.
Bülent Ersoy'dan hayranlarını üzen haber... Türk Sanat Müziği'nin Diva'sı Bülent Ersoy'a zatürre teşhisi konuldu. Sanatçı Onur Akay, Bülent Ersoy’a zatürre teşhisi konulduğunu duyurdu.
Özellikle kış aylarında artış gösteren ve enfeksiyona bağlı ölümlerde başı çeken zatürre, dünyada her yıl 4 buçuk milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zekai Tarım, ölüm nedenleri arasında altıncı sırada yer alan zatürrenin, çoğu zaman griple karıştırılarak tedavisinde geç kalınmasının ciddi sorunlara hatta hayati risklere neden olabildiğini vurguluyor.
Yenidoğan bebekler ve 1 yaşından küçük bebeklerin sıkça karşılaştıkları sağlık sorunlarından biri olan hırıltı her zaman zatürre, bronşit anlamına gelmez. Kimi zaman geçici burun tıkanıklığına bağlı ya da gırtlak kıkırdaklarının yumuşak olmasından kaynaklı geçici boğaz hırıltıları da olabilir.
Havaların soğumasıyla kış hastalıklarının görülme sıklığı da artmaya başladı. Ancak bu hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alan zatürreye (pnömoni) karşı özellikle dikkatli olunması gerekiyor. Halk arasında zatürre olarak bilinen pnömoni, enfeksiyonlara bağlı ölümlerde dünyada birinci sırada yer alıyor.
Dünyada her yıl 920 bin çocuğun hayatını kaybettiği zatürre, mevcut yöntemlerle tedavisi çok pahalı bir hastalık. Ancak Bangladeşli bir doktorun geliştirdiği 1,25 dolarlık cihaz bu durumu değiştirebilir. Cihaz şu ana kadar 600'den fazla çocuğun hayatını kurtardı.
Havanın buz kestiği bugünlerde pek çoğumuz, kendimizi bir an önce ofise atmaya çalışıyoruz. Öğle tatillerinde değil yürüyüş yapmak, çalışma masamızdan kalkmıyoruz bile.
Geçtiğimiz günlerde kendisine zatürre teşhisi konulan ünlü oyuncu hayranlarına müjdeyi verdi.
Dr. A. Muhsin Kişioğlu, uzun süre geçmeyen gribe karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), İzmir'de 3'üncü Ulasal Erişkin Bağışıklama Sempozyumu düzenledi.
Amberin Zaman, hasta olduğu haberini yoğun bakımdan attığı tweetle duyurdu.
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof.Ceyhan,"Zatürre hem çocuklarda hem yetişkinlerde en çok ölüme neden olan hastalık" dedi.
Uzman Dr. Yahya Güngör, zatürre için risk faktörleri arasında sigara kullanımının da bulunduğunu belirterek, “Sigara içmekten kaçınmamız, zatürre olmaktan bizi kurtaracaktır” dedi.
Öksürük, aslında boğaz ve solunum yollarını temizlemeye yarayan faydalı bir refleks.
Göğüs hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Keskinel, zatürrenin hasta kişinin öksürmesiyle havaya karışması ve kişinin bunu soluması ile bulaştığını söyledi.
Zatürreden hastanede yatan kişiye çıkarılan fatura, insanı yatağa düşürecek cinsten...
İdo, serum takılan ve evinde istirahat eden annesinin yanından bir an olsun ayrılmıyor.
Evinde boğulmak üzereyken bulunup hastaneye kaldırılan ünlü sanatçının zatürreye yakalandığı öğrenildi.
Havaların soğumasıyla sık görülen alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik tedavisinin hastalığın türüne göre uygulanması ve gereksiz kullanımlardan kaçınılması gerektiği belirtildi.
Kanadalı bir grup araştırmacıya göre, bebeklere 1 yaşından önce antibiyotik verilmesi, 7 yaşına geldiklerinde astım hastalığına yakalanmaları riskini arttırıyor. 1 yaş altı bebeklere genellikle bronşit ve zatürree gibi alt solunum yolları enfeksiyonları veya kulak ve sinüs enfeksiyonlarında antibiyotik veriliyor.