Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde duvara çarpan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Uluslararası Yol Federasyonu (IRF) 2023 Global Başarı Ödülleri kapsamında; Zigana Tüneli ‘yapım metodolojisi’, Eğiste Hadimi Viyadüğü ise ‘kalite yönetimi’ kategorisinde birinci seçildi. Özellikle Eğiste Hadimi Viyadüğümüz, tüm jüriler tarafından birinci seçilerek bu kategoride önemli bir başarıya imza attı” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon ve Gümüşhane arasında yer alan Zigana Tüneli'nden 1,5 ayda 251 bin 100 aracın geçiş yaptığını açıkladı.
Avrupa ve Türkiye’nin en uzun, dünyanın 3. en uzun tüneli olan ve 3 Mayıs tarihinde düzenlenen törenle hizmete giren yeni Zigana Tünelinde hareket halindeki bir otomobil yanarak küle döndü.
Türkiye ve Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli’nin hizmete açılmasıyla binlerce aracın geçiş sağladığı Zigana Geçidi sessizliğe büründü. Zigana Dağı geçidi güzergahında restoran ve otel işleten çok sayıda işletmeci ise eski günlerini aramaya başladı. Bir işletmeci ise, “Akaryakıt tankerlerinden başka kimse geçmiyor artık buradan, onlara kaldık sadece. Eski günleri çok arıyoruz" diye konuştu.
Zigana Tüneli bugün hizmete açılıyor. Kullanıcılar 'Zigana Tüneli nerede ve kaç kilometre?' gibi soruların yanıtlarını araştırmaya başladı. Türkiye ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olan Zigana Tüneli'nin temeli 17 Mart 2017'de atılmıştı. Sona gelinen tünelde açılış yapılıyor. Peki, Zigana Tüneli nerede, kaç km? Zigana Tüneli nereleri bağlar? İşte ayrıntılar...
Hizmete girdiğinde dünyanın en uzun üçüncü, Avrupa’nın ve Türkiye'nin en uzun birinci çift tüplü karayolu tüneli olacak olan Yeni Zigana Tüneli önümüzdeki nisan ayında yapılması planlanan açılış için gün sayıyor. Bağlantı yollarıyla birlikte 15,1 km’ye ulaşacak yolun açılmasıyla Trabzon-Gümüşhane arasında mesafe yaklaşık 30 dakika azalırken, mevcut yol 8 kilometre kısaltılmış olacak. Zamandan 40 milyon TL, akaryakıttan 99 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 139 milyon TL tasarruf edilecek.
2023 yılı Nisan ayında hizmete girmesi beklenen ve Türkiye’nin gurur projelerinden biri olarak gösterilen Yeni Zigana Tüneli, asfaltlama ve elektro mekanik çalışmalarının yüzde 90’i, bağlantı yollarının ise yüzde 93’i tamamlandı.
Dönemin başbakanı Binali Yıldırım tarafından 17 Mart 2017'de temeli atılan Zigana Tüneli'nde tarih belli oldu. Bakan Karaismailoğlu dev projenin açılış tarihiyle ilgili açıklama yaptı. Tünel, Gümüşhane ile Trabzon arasındaki ulaşımı 40 dakika kısaltacak. Projeyle zamandan ve akaryakıttan yıllık 58,1 milyon lira tasarruf sağlanacak.
Tamamlandığında dünyanın ikinci, Avrupa'nın ve Türkiye'nin en uzun çift tüplü karayolu tüneli olan Zigana Tüneli'nin bu yılın sonunda hizmete girmesi bekleniyor. Sürücülere büyük kolaylık sağlayacak tünel, bittiğinde Trabzon-Gümüşhane arası araçla 1,5 saat olan ulaşım süresi 40 dakikaya düşecek. Mevcut yolun kısalması ile seyahat süresi otomobiller için 30 dakika, ağır tonajlı araçlar için 60 dakika azalacak.
Dönemin başbakanı Binali Yıldırım tarafından 17 Mart 2017'de temeli atılan Zigana Tüneli'nde ışık göründü. Tamamlandığında, dünyanın en uzun 2'nci, Avrupa'nın ise en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olacak. Bakan Karaismailoğlu, Zigana Tüneli Işık Görme Töreni’ne katıldı. Karaismailoğlu, “500 personelle 7 gün 24 saat esasına dayanan yoğun çalışmalarımızı daha da hızlandırarak 2022 yılı sonuna kadar imalatlarımızı tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.
Dönemin başbakanı Binali Yıldırım tarafından 17 Mart 2017'de temeli atılan Zigana Tüneli'nde son gelindi. Tamamlandığında, dünyanın en uzun 2'nci, Avrupa'nın ise en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olacak. Kazı çalışmaları tamamlanan tünelde yarın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla ışık görme töreni düzenlenecek. Tünel, Gümüşhane ile Trabzon arasındaki ulaşımı 40 dakika kısaltacak. Projeyle zamandan ve akaryakıttan yıllık 58,1 milyon lira tasarruf sağlanacak.
Doğu Karadeniz Bölgesi'ni Orta Doğu, Kafkaslar ve İran'a bağlayan tarihi İpek Yolu'nun geçtiği güzergahta 17 Mart 2017 tarihinde temeli atılan ve o gün bugündür devam eden rüya proje yeni Zigana Tüneli'nin inşaatında sona yaklaşıldı. Yeni Zigana Tüneli'nde ışığı görmeye 90 metre kaldı. Tünel tamamlandığında Trabzon ile Gümüşhane arası araçla 1,5 saat olan ulaşımın 40 dakikaya düşecek.
İnşası bittiğinde Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük çift tüp karayolu tüneli, dünyanın ise en uzun ikinci karayolu tüneli olacak yeni Zigana Tüneli’nde kazı çalışmalarının yüzde 91'lık kısmı tamamlandı.
Trabzon-Gümüşhane kara yolu üzerinde yapımı devam eden, bittiğinde çift tüpte 29 kilometre uzunluğuyla dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise en uzun kara yolu tüneli unvanını alacak Yeni Zigana Tüneli Projesi'nde yüzde 87 seviyesine gelindi.