Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından yapılan düzenlemeye göre; elektronik haberleşme hizmetlerinden yararlanan vatandaşlar, katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri, kısa mesaj, çağrı merkezi, internet ve benzeri yöntemlerle katıldıkları kampanya ve tarifedeki hizmetlerden basit bir yöntemle vazgeçme hakkına sahip olacak.
BTK Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayınlanan karara göre, önceden kaydedilmiş olup olmamasına bakılmaksızın sohbet, yarışma, şans oyunu ve benzeri hizmetler için kullanılan "özel içerikli hizmetler" kaldırıldı.
Kararda, elektronik haberleşme hizmetlerinden yararlanan abonelerin, katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri de dahil olmak üzere kısa mesaj, çağrı merkezi, internet ve benzeri yöntemlerle katıldıkları kampanya ve tarife kapsamındaki tüm hizmetlerden başvurduğu ya da ‘basit bir yöntemle’ vazgeçme hakkına sahip olacağı da ifade edildi. Bu kapsamda, "Uluslararası standartlar ile kurumun belirleyeceği standartlara uygun kalitede hizmetten yararlanma hakkı, görme engellilerin abonelik sözleşmelerini ve faturalarını kendilerinin faydalanabilecekleri şekilde talep etme hakkı, abonelerin istenmeyen mesaj ve iletileri almayı reddetme hakkı" maddeleri yönetmelikten çıkarıldı.
FESH İŞLEMİ 24 SAAT İÇİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Aboneliklerin, her zaman ücretsiz sona erdirebileceği kaydedilen düzenlemede, "İşletmeci fesih bildirimlerinde talebin alındığı bilgisini aboneye en geç 24 saat içinde iletecek. Fesih talebine ilişkin bildirimin yapıldığı andan itibaren 24 saat içinde aboneye sunulan hizmet kısıtlanacak ya da durdurulacak. Hizmetin 24 saat içinde kısıtlanmaması ya da durdurulmaması halinde abone sorumlu tutulamayacak. İşletmeci, abonenin fesih talebinin yapıldığı andan itibaren 7 gün içinde fesih işlemini gerçekleştirmek ve posta, elektronik posta, kısa mesaj ya da arama yöntemlerinden birini kullanarak abonelik sözleşmesinin feshedildiğini aboneye bildirecek." şartları yer alıyor.
Düzenlemeye göre, fesih işleminden sonra işletmeci, borcu olan abonelere geri kalan alacakları için en geç 4 ay içinde son faturayı gönderecek. Bu süre sınırı, son faturaya uygulanan gecikme faizi ve yasal takipten doğan faturalar için geçerli olmayacak. Aboneden daha önce alınan depozito, avans gibi ücretler veya abone alacakları varsa mahsuplaşmayı müteakip kalan tutar 15 gün içinde işletmeci tarafından aboneye iade edilecek.
İşletmeler, taahhütsüz abonelik sözleşmelerine son verme isteklerinden dolayı cezai şart veya cayma bedeli ve benzeri isimler altında bedel uygulayamayacak.
İŞLETMECİLER, SUNACAĞI HİZMET ÖNCESİ VATANDAŞI BİLGİLENDİRECEK
Katma değerli elektronik haberleşme hizmeti sunan işletmecilerin, hizmet sunması öncesinde hizmetin ücretiyle tanım ve kapsamına ilişkin tüketicileri ücretsiz bilgilendirecek. Kurum tarafından bilgilendirmeye ilişkin usul ve esaslar belirlenebilecek. Kurum, katma değerli elektronik haberleşme hizmetlerine şifreyle ve/veya benzeri yöntemlerle erişime ilişkin yükümlülükler getirebilecek. Abonelerin hatları, 900 alan koduna kapalı olacak, abonelerin yazılı talebiyle hatları bu hizmete açık hale getirilecek.
Tüketiciler tarafından sıklıkla dile getirilen ses, kısa mesaj hizmetlerinde yaşanan sorunlarla ilgili de çözüm getirildi. Buna göre, ses ve kısa mesaj veri ve benzeri hizmetlerin sunulduğu kullanım miktarına ilişkin sınıra ulaşıldığında, abonelerini bilgilendirecek.
TÜKETİCİNİN ŞİKAYETLERİ 2 YIL KAYIT ALTINDA TUTULACAK
İşletmeciler, tüketici şikayetlerinin cevaplanmasında şeffaf, hızlı ve kolay uygulanabilir bir çözüm mekanizması oluşturacak. Tüketici şikayetleri ve bu şikayetlere verilen cevaplar işletmeciler tarafından kayıt altına alınacak ve bu kayıtlar güvenlik tedbirleri alınarak asgari 2 yıl süreyle muhafaza edilecek. Kurum tüketici şikayetlerinin tasnifi neticesinde belirli bir konuya ilişkin şikayetlerin yoğunlaştığı ve/veya şikayet konusunun abone mağduriyetine yol açtığına kanaat getirmesi halinde, konuyu inceleyerek konu hakkında düzenleme veya denetleme yapabilecek.
Yapılan düzenlemede, abonelik sözleşmelerinde, işletmeciler görme engelli tüketicilerin talep etmesi halinde abonelik sözleşmelerini ve faturalarını asgari olarak Braille alfabesi ya da sesli dinletmek şeklinde ücretsiz sunacağı da kaydedildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz