YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Habitat 3 Türkiye Raporuna Eleştiri: Ulusal Rapor Katılımcı Değil, Öz Eleştiri Yok

- Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından düzenlenen “Habitat 3 ve Türkiye” panelinde Habitat 3 Türkiye raporu masaya yatırıldı. Panelde Habitat 3’de

- Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından düzenlenen “Habitat 3 ve Türkiye” panelinde Habitat 3 Türkiye raporu masaya yatırıldı.

Panelde Habitat 3’de sunulan Türkiye raporunun katılımcı olmadığı, öz eleştiri yapılmadığı belirtilirken, “Türkiye raporu şeffaf, hesap verilebilir değil. Finanslaşma eleştirisi yok. Ulusal raporda sadece kentleşmeye demografik süreç olarak bakılıyor” görüşü savunuldu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından düzenlenen “Habitat 3 ve Türkiye” panelinin Moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ruşen Keleş yaptı. Panele ODTÜ Kamu Yönetim Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Tarık Şengül, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ayşegül Mengi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Tayfun Çınar ve Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Doç. Dr. Nilgün Görer Tamer katıldı.

“Habitat raporu yönetenlerin bu ülkeyi sevmediğinin göstergesidir.”

Panelin açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “17-20 Ekim'de Ekvator'un Quito şehrinde gerçekleştirilen Habitat 3 Konferansı’nın Türkiye’nin hazırladığı rapor açısından neler getiriyor neler götürüyor masaya yatırıyoruz. 20 yılda bir yapılan Habitat konferansına sunulan Türkiye raporu aldatmacalarla, yanlışlarla dolu. Ülkemizin bu düzeyde temsil edilmesi,yönetenlerin, bu ülkeye karşı sevgi sorunu yaşadıklarının göstergesidir” dedi. Moderatör Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ruşen Keleş, şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler ekonomik toplumsal kültürel konulardaki atmış adımlardan bir tanesi de insan yerleşmeleri ve bu konudur. BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde konut barınma ve yerleşmeye direk veya en direk etkisi olacak konular arasında 25. Maddede yer almıştır. Konut insan haklarından bir tanesidir. Birleşmiş Milletler Teşkilatı bu ve benzeri hak ve özgürlükleri insanlar için yararlanacak duruma getirmek için pek çok toplantılar yapmıştır. Birinci Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-HABITAT) Toplantısı 1976 yılında Kanada'nın Vancouver kentinde yapmıştır. 20 yıl sonra ikincisi 1996 yılında İstanbul’da yapılmıştır. Üçüncüsü ise Ekvator’un başkenti Quito’da yapılmıştır. Üçüncüsü 2016 yılında 17-20 Ekim tarihleri arasında Ekvator'un Quito şehrinde gerçekleştirilmiştir. Temel insan hak ve özgürlüklerinin arasında beslenme, barınma, temiz içme suyu kullanma sağlık eğitim istihdam güvenlik gibi bütün bu haklardan insanların din, dil, ırk ayrımı olmaksızın yararlanmalarını öngören bir uluslar arası belge karşısındayız. Türkiye açısından bunların hepsi önemlidir. Fakat toprağın mülkiyeti ve kullanım tarzına özen gösterilmesi ilişkin kural 1976’dan beri bütün belgelerinde Birleşmiş Milletlerin yer almasına rağmen bu açıdan acaba nereden nereye kadar gelinmiştir. Sorgulanması gereken bir sorudur. Birleşmiş Milletlerin insan yerleşimleri toplantılara paralel olarak birde çevre ilgili zirveler 1992 yılında Rio’da toplandı adı konmadı.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler