ANKARA(ANKA) - Buna göre, hac ve umre ziyaretleri kapsamında uluslararası her türlü seyahat hizmetlerini verme yetkisini haiz seyahat acenteleri tarafından düzenlenecek hac ve umre seyahatlerine ilişkin iş ve işlemleri belirleme yetkisi Diyanet İşleri Başkanlığı'nda olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı, hac ve umre ibadetlerinin usulüne uygun, sağlık ve güvenlik içinde, yolcuların hakları korunacak şekilde yerine getirilmesi amacıyla yurt içinde ve yurt dışında gerekli tedbirleri alacak. İlgili ülke, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, bu konulardaki hizmet ve faaliyetleri düzenlemek, yürütmek ve denetlemek yetkisi Diyanet İşleri Başkanlığı'nda olacak.
Diyanet, acentelerin, hac ve umre ile ilgili yurt içinde ve yurt dışındaki faaliyetlerini seyahatin her safhasında gözetlemek, denetlemek ve denetim sonuçlarını değerlendirerek tanzim edilecek raporları gerektiğinde ilgili mercilere iletecek, hac ve umre seferi düzenleyecek acentalerin Başkanlık ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca müştereken tespit edilmiş olan niteliklerini, Başkanlığa müracaat şeklini, zamanını, şartnamenin nereden ve nasıl alınacağını ve gerekli diğer hususları ilân edecek, şartları taşıyan acentalarla şartname esaslarına göre düzenlenen sözleşmeyi imzalayacak.
Hac ve umre hizmetlerinde din görevlisi olarak görevlendirilecekler, Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavına (MBSTS) girenler arasından, Başkanlıkça belirlenecek kriterler çerçevesinde seçilecek. Hac ve umre hizmetlerinde, müracaat esnasında veya pasaport verilmesi, aşı yapılması ve diğer belgelerin düzenlenmesi sırasında hiçbir vakıf, dernek, kuruluş veya kişi adına bağış istenmeyecek.
Seyahat Acenteleri, Mekke ve Medine'de hac ve umre irtibat büroları açmak ve bu büroların adresleri ile telefon numaralarını ve sorumlularını Türkiye'de hareket tarihinden en az 10 gün önce Başkanlığa yazılı olarak bildirecek.