Amacınızı kafanızda resimleştirmeniz hem hatırlamanızı hem de yapmanızı kolaylaştırıyor. Böylelikle beyninize bir ön çağırma yaparak bir nevi ısındırıyorsunuz.
Örneğin gözlüğünüzü ya da anahtarlarınızı bulamıyorsanız en son onları gördüğünüz an ve sonrasını gözünüzde canlandırın. Ya da yarın gitmeyi planladığınız yeri ve yapacaklarınızı uyumadan önce kafanızda senaryolaştırarak kendi kısa filminizi çekin.
Hoopppp, oyun bağımlılarına gün doğar gibi oldu. Araştırmalara göre günde 20 dakika bilgisayar oyunu oynayanlarda beynin bilişsel faliyetlerinden sorumlu gri madde oranı artıyor.
Chunking günümüz psikoloji dünyasında kümeleme anlamına geliyor. Yapılan araştırmalara göre insanların kısa süreli hafızalarında 4 ile 7 şeyden fazlasını tutamadıkları gözlemlenmiş. Kümeleme tekniği benzer grupları bir araya getirerek tek bir parça olarak hatırlamaktır.
Sabah konuştuğunuz insanın ismini unuturken, minibüste duyduğunuz o şarkının dilinize dolandığı oldu mu? Ya da çocukken kullandığınız tekerlemeleri seneler sonra hala hatırlıyor musunuz? İşte bu melodinin gücü.
Mesela sıfat fiiller konusu vardır. Başlıca sıfat filer şunlardır; an (en), ası (esi), maz (mez), ar (er), dık (dik), acak (ecek), mış (miş).
Bunları şu şekilde hafızanıza kaydedebilirsiniz: “Anası mezar dikecekmiş.”
Ya da soy gazlar için;
hergele (helyum)
necip (neon)
arsız (argon)
karısını (kripton)
kesip (ksenon)
rendeledi (radon)
Hafıza Sarayı, Antik Roma'dan bu yana, inanılması güç hafıza özelliklerini elde etmek için kullanılan bir yöntemdir. 8 kez Dünya Hafıza Şampiyonu olan Dominic O'Brien, bu tekniği kullanarak 2808 adet iskambil kağıdını sırasıyla saymayı başarmıştır.
Hafıza Sarayı tekniği, daha önceden bildiğimiz yerleri iyi hatırlayabildiğimiz fikrine ve sembolleştirmeye dayanır.
Tanıştığınız birinin ismini unutmak çok da eğlenceli bir tecrübe olmayabiliyor. Bu tatsız durumdan kaçmak için tanıştığınız kişiye ismini kullanarak soru sorun, onu başkasıyla tanıştırırken ismini kullanın, bunları yaparken mümkün ise kişinin omuz ya da koluna dokunun, yüzünü kafanızda hayal edin ve içinizden ismini tekrarlayın.
Kelimeleri hikayeleştirerek ve hikayeyi kafamızda kısa film haline getirerek daha fazla şey hatırlayabilmemiz mümkün.Üstelk hikaye ne kadar komik, saçma, hatta inanılmazsa o kadar iyi. Video ingilizce ama ana fikri anlamanız için ideal.
Sosyal medyanın yeni favorisi "Pandayı Bul" gibi oyunlar, yolda yürürken etrafınıza birazcık daha dikkatli bakmanız, sizin için küçük ama hafızanız için büyük bir adımdır.
Bu tekniklerin hepsini yapmanız elbette mümkün değil, içinden uygun olanları yapmalı ve sürekli pratik yapmalısınız. Bazılarını da günlük hayatınızın bir parçası haline getirmek faydalı olabilir.