Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Hafızanızı Geliştirmek İçin Bilimsel Olarak İspatlanmış 10 Yöntem. Bari Bunları Unutmayın!

İsimleri, tarihleri, yüzleri hatırlamak. Bazısı akşam ne yediğini anımsayamazken, 5 yaşındaki hatıralarını tüm detaylarıyla anlatabilenler var: El insaf! Hafızanızı onlarca yüzlerce kat güçlendirmeniz biraz zor ama var olanı daha etkin kullanabilmek için bilim adamları ne işe yarar ne yaramaz aramış, bulmuşlar.

Hafızanızı Geliştirmek İçin Bilimsel Olarak İspatlanmış 10 Yöntem. Bari Bunları Unutmayın!

Bir şeyi almaya gitmeden önce odayı gözünüzde canlandırın, hayalinizde cismi gidip alın ve mümkün olduğunca çok ayrıntı canlandırmaya çalışın.

Amacınızı kafanızda resimleştirmeniz hem hatırlamanızı hem de yapmanızı kolaylaştırıyor. Böylelikle beyninize bir ön çağırma yaparak bir nevi ısındırıyorsunuz.

Örneğin gözlüğünüzü ya da anahtarlarınızı bulamıyorsanız en son onları gördüğünüz an ve sonrasını gözünüzde canlandırın. Ya da yarın gitmeyi planladığınız yeri ve yapacaklarınızı uyumadan önce kafanızda senaryolaştırarak kendi kısa filminizi çekin.

Bilgisayar oyunu oynayın! (Şaka değil.)

Hoopppp, oyun bağımlılarına gün doğar gibi oldu. Araştırmalara göre günde 20 dakika bilgisayar oyunu oynayanlarda beynin bilişsel faliyetlerinden sorumlu gri madde oranı artıyor.

Bu kadar güzel haber olmaz, bir de kötü haber var. 20 dakikanın üzerinde daha fazla madde artışı olmadığı gibi; fazla uyarana maruziyet, gözlerde hasar ve duruş kaynaklı kemik/kas sorunlar ile karşılaşma ihtimaliniz de artıyor. "Chunking Teknigi"'ni öğrenin.

Chunking günümüz psikoloji dünyasında kümeleme anlamına geliyor. Yapılan araştırmalara göre insanların kısa süreli hafızalarında 4 ile 7 şeyden fazlasını tutamadıkları gözlemlenmiş. Kümeleme tekniği benzer grupları bir araya getirerek tek bir parça olarak hatırlamaktır.

Zaten bunu telefon numarası hatırlama, TC kimlik numarası söylemede kullanıyoruz (umuyorum ki tek tek söylemiyorsunuzdur tüm rakamları). Böylece yine aynı sayıda ama daha büyük hacimli şeyleri hatırlamak mümkün. Müzik hafızanın da gıdası; gücünü kullanın.

Sabah konuştuğunuz insanın ismini unuturken, minibüste duyduğunuz o şarkının dilinize dolandığı oldu mu? Ya da çocukken kullandığınız tekerlemeleri seneler sonra hala hatırlıyor musunuz? İşte bu melodinin gücü.

Tekrarlar ve ritim hafızanızın gücünü arttıyor. O nedenle ders çalışırken sözsüz bir müzik dinlemek ya da bir dili şarkılarla öğrenmek her zaman alternatiflerinizde olmalı. Uzun listeleri hatırlamak için anımsatıcı not dizileri(nimonik ya da menmonik) ve akrostişler yapın.

Mesela sıfat fiiller konusu vardır. Başlıca sıfat filer şunlardır; an (en), ası (esi), maz (mez), ar (er), dık (dik), acak (ecek), mış (miş).

Bunları şu şekilde hafızanıza kaydedebilirsiniz: “Anası mezar dikecekmiş.”

Ya da soy gazlar için;
hergele (helyum)
necip (neon)
arsız (argon)
karısını (kripton)
kesip (ksenon)
rendeledi (radon)

Bu ve benzeri örnekleri kullanarak hele bir de üzerine ritim eklerseniz tadından yenmez. Hafıza sarayınızı inşa edin.

Hafıza Sarayı, Antik Roma'dan bu yana, inanılması güç hafıza özelliklerini elde etmek için kullanılan bir yöntemdir. 8 kez Dünya Hafıza Şampiyonu olan Dominic O'Brien, bu tekniği kullanarak 2808 adet iskambil kağıdını sırasıyla saymayı başarmıştır.
Hafıza Sarayı tekniği, daha önceden bildiğimiz yerleri iyi hatırlayabildiğimiz fikrine ve sembolleştirmeye dayanır.

Sherlock ve Hannibal'dan hatırladığımız bu teknikle ilgili internettebirçok kaynak ve araştırma bulabilirsiniz. "Ya ben bu tipi bi yerden hatırlıyorum." dememek için ilk tanıştığınızda kişileri kafanızda birden fazla duyu ile kodlayın.

Tanıştığınız birinin ismini unutmak çok da eğlenceli bir tecrübe olmayabiliyor. Bu tatsız durumdan kaçmak için tanıştığınız kişiye ismini kullanarak soru sorun, onu başkasıyla tanıştırırken ismini kullanın, bunları yaparken mümkün ise kişinin omuz ya da koluna dokunun, yüzünü kafanızda hayal edin ve içinizden ismini tekrarlayın.

Bir de göz kontağını unutmamak lazım tabi. Ne kadar absürd o kadar iyi: Sözel hafıza yetersiz, görsel hikayeleştirmelerle zenginleştirin.

Kelimeleri hikayeleştirerek ve hikayeyi kafamızda kısa film haline getirerek daha fazla şey hatırlayabilmemiz mümkün.Üstelk hikaye ne kadar komik, saçma, hatta inanılmazsa o kadar iyi. Video ingilizce ama ana fikri anlamanız için ideal.

Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur!

Kafaya darbe almama,doğru beslenme, yeterli egzersiz ve beyninizi geliştirmek için birşeyler öğrenmek gibi temel sağlık kurallarını uygulamak mühim. Beyninizi ve vücudunuzu sağlıklı tutmadığınız da hafızanızı da sağlıklı tutmanız mümkün değil. Yeterli kalori almak, doğru vitamin ve yağ asidi desteği, açık hava koşuları,sudoku, zihinden dört işlem,klavye yerine kalem kullanmak gibi basit yöntemleri günlük hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz. Dikkat edin, tekrar edin!

Sosyal medyanın yeni favorisi "Pandayı Bul" gibi oyunlar, yolda yürürken etrafınıza birazcık daha dikkatli bakmanız, sizin için küçük ama hafızanız için büyük bir adımdır.

Bu tekniklerin hepsini yapmanız elbette mümkün değil, içinden uygun olanları yapmalı ve sürekli pratik yapmalısınız. Bazılarını da günlük hayatınızın bir parçası haline getirmek faydalı olabilir.

En Çok Aranan Haberler