HABER

"Hak ihlalleri oluyor"

ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu, Anayasa değişikliği için 2. tur oylamalarının yapılması amacıyla saat 13.00'te TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin başkanlığında açıldı. Gündem dışı ilk sözü AK Parti Diyarbakır Milletvekili ve TBMM İnsan hakları İnceleme Komiyonu üyesi Cahit Torun aldı. Torun, '10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü' dolayısıyla yaptığı konuşmada, Türkiye'de insan hakları ihlallerinin, gözaltında kayıpların durdurulması gerektiğini söyledi.

Ardından Torun'a cevap için kürsüye Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ertuğrul Yalçınbayır geldi. Sözlerine, "Türkiye'de insan hakları ihlaleri olmaktadır" diye başlayan Yalçınbayır, "Bu kurumsallaşmış değildir. Bireyseldir ama ihmallerin boyutu bireysellik konusundaki tereddütleri de beraberinde getirmektedir" diye konuştu.

İnsan hakları ihlallerinin sadece devlet kurumlarının mücadelesiyle değil topyekün bir mücadele ile ortadan kaldırılabileceğini savunan Yalçınbayır, "Sivil toplum örgtüleriyle işbirliği gerekir, hatta bunlarla işbirliği devletin kurumlarıyla olan işbirliğinden daha önemlidir. Onların önerileri bizi sarsacaktır ancak bu sartıntı içinde zaman zaman işkence görülmektedir, insan hakları ihlalleri olmaktadır" dedi.

İNSAN HAKLARI İLE İLGİLİ YENİ SÖZLEŞMELER GELİYOR Bakan Yalçınbayır, insan hakları ihlallerinin önlenmesi konusunda bir çok uluslararası sözleşmenin Meclis gündemine getirileceğini ifade ederek bunları şöyle açıkladı: "Sözleşmeler paketi TBMM'nin gündemine gelecektir, BM medeni ve siyasal haklar sözleşmesi, BM ekonomik, sosyal ve kültürel haklar sözleşmesi, Avrupa sınır ötesi televziyon sözleşmesini değiştiren protokol, yolsuzluklara karşı ceza hukuku sözleşmesi ve yine özel hukuk sözleşmesi ve özel sözleşmeler TBMM gündemine birinci olarak getirilecektir. Bir yıl içinde yapılacak yasal düzenlemelerle ilgili çalışmalarımız ne kısa zamanda takdim edilecektir".

İŞKENCE İNSANLIK SUÇU
Yalçınbayır sözlerini şöyle sürdürdü: "İşkence insanlık suçudur. İşkencede affı bu Meclis kabul etmemiştir. Geçen dönem af kanunu diye bilinen erteleme kanununda işkence kapsam dışı bırakılmıştır. İşkencede biz ceza zaman aşımının ve dava zaman aşımının olmaması neticesinie doğuracak idare ve yasal düzenlemeleri elbirliğiyle yapıyoruz. Bu irade ülkenin elbirliğiyle koyduğu bir iradedir. İnsan hakları eleştiri günü kınama olma günü olmaktan daha ziyarede bir barış günü sevgi günü olarak kabul edeceğimiz yıllarda hep birlikte buluşacağız. Gün bugündür. İnsan hakları ihlalleri karşısında her zaman herkese karşı, her yerde kayden ve fiilen tanınması, gecikmeksizin hemen şimdi insan hakları bizim ve tüm Türkiye'nin sloganıdır, idealidir".

En Çok Aranan Haberler