YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

HAK-İŞ Başkanı Arslan: Darbelere hayır dediğimiz için yargılanıyoruz

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ile Genel Başkan Yardımcısı Settar Aslan ve eski genel başkan,...

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ile Genel Başkan Yardımcısı Settar Aslan ve eski genel başkan, AK Parti Çorum Milletvekili, TBMM İdare Amiri ve Sendika Onursal Genel Başkanı Salim Uslu, HAK-İŞ'in 12 Eylül 2010 Anayasa Referandumu'nda astırdığı 'Darbelerin Karanlığından Demokrasinin Aydınlığına Evet' afişleri dolayısıyla yargılanıyor.

HAK-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ile Genel Başkan Yardımcısı Settar Aslan ile avukatların katıldığı duruşma, Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi. Genel Başkan Arslan ve Genel Başkan Yardımcısı Settar Aslan, suçlamaları reddetti. Genel Başkan Arslan, HAK-İŞ'in 12 Eylül Anayasası'ndan kurtulmak için yaptığı mücadelenin mahkemede sonuçlanmış olmasından duyduğu üzüntüyü ifade etti. Arslan, "Bu dava sadece bizim değil, temsil ettiğimiz 500 binin üzerindeki üyelerimizin de suçlanması ve yargılanması anlamına geliyor. Bunu kabul etmiyoruz. İddianameyi reddediyoruz. Suçlamaları kabul etmiyoruz. HAK-İŞ ve yöneticileri herhangi bir suç işlememiştir. Bize yöneltilen suçları reddediyoruz." dedi.

Türkiye'nin en büyük demokratik sivil toplum kuruluşlarından birisinin, anayasanın değiştirileceği bir referandumda iradesini ortaya koymasının doğal olduğunu belirten Arslan, genel kurul ve yönetim kurulu kararları doğrultusunda referandum öncesi anayasa değişikliklerine evet demek nedeniyle yargılanmayı kabul etmediklerini vurguladı. Arslan, "Bu, Türkiye'ye yakışmıyor. Mahkemeden de beraatımızı talep ettik. Umarım bu gerçekleşir." diye konuştu.

Avukat Muharrem Özkaya ise 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 60/2. maddesinde gösterilen yasaklılar arasında sendika ve konfederasyonların bulunmadığını söyledi. Müvekkillerinin suç işleme kasıtlarının bulunmadığını ve atılı suçun hiçbir şekilde işlenmediğini belirten Özkaya, beraat talep etti. HAK-İŞ Konfederasyonu'nun bugüne kadar yapılan bütün anayasa değişikliklerinde taraf olduğunu, en son yapılan referandumda da sendikalar kanunu, grev ve toplu iş sözleşmesine ilişkin çok önemli düzenlemelerin oylandığını hatırlatan Özkaya, HAK-İŞ'in eskiden beri olduğu gibi bu değişiklik konusunda da taraf olduğunu kaydetti.

HAK-İŞ, anayasa değişikliğine ilişkin 12 Eylül 2010'daki referandum öncesinde, Ankara'nın çeşitli semtlerindeki bilboard'lara 'Darbelerin Karanlığından Demokrasinin Aydınlığına Evet' başlıklı ilanlar vermişti. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), referandumla ilgili olarak 23 Ağustos 2010 Pazar akşamına kadar duvar ilanı, flama ve bayrak asılamayacağına ilişkin kararı hatırlatılarak, ilanların yasaklanan tarihlerde verildiği iddiasıyla dava açılmıştı. HAK-İŞ yöneticileri hakkında, ''Yasak propaganda yapmak'' suçundan 6'şar aydan 1'er yıla kadar hapis cezası isteniyor. Duruşmaya, 19 Nisan tarihinde devam edilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler