YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hak-iş Genel Başkanı Arslan Konya’da

İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, katıldığı Hak-İş/Hizmet-İş Sendikası Konya Temsilciler Meclisi toplantısında, “Toplu iş sözleşmesiz...

İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, katıldığı Hak-İş/Hizmet-İş Sendikası Konya Temsilciler Meclisi toplantısında, “Toplu iş sözleşmesiz kalan işçilerin tepkilerini ortaya koyacağı eylemlerin tepkilerin dozajını ve nerede durup nerede başlayacağının kararını kimse veremez” dedi.

Toplantıya, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, sendika temsilcileri ve üyeleri katıldı.

Konya’da büyük bir görevlerinin olduğunu ifade eden Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Bizim tespitlerimize göre Konyamız'daki organize sanayi bölgelerinde öyle zannediyorum ki 50 binin üzerinde aktif sigortalımız var. Kayıtlı çalışanlardan bahsediyorum. Ve bunların her birinin üzerimizde hakkı var. Hak-İş'i onların ayağına götürmek onları Hak-İş’li yapmak onlara insanca yaşayabilecekleri ücretleri almak onlara sendikacılığın lezzetini onlara tattırmak bizim görevimiz. Krizi en az şekliyle atlatan ve hala ihracatını artırmaya devam eden bir ülkeden bahsediyoruz. Bölgesinin süper gücü olma yolunda dünyada söz ve karar sahibi olma yolunda bir ülkeden bahsediyoruz. Bu ülkeye yakışan bir sendikalı yaşamı yakışan bir endüstri ilişkileri sistemini kurmak zorundayız” dedi.

11 MİLYON KAYITLI İŞÇİDEN 880 BİNİ SENDİKALI

Arslan, “Türkiye'de ihracatta pazar ekonomisinde, gelişmede, alt yapıda, sosyal hizmetlerde biz batıyla yarışacağız. Endüstri ilişkiler sistemine gelince Afrika ülkelerinde geri olacağız. Gerçekten Türkiye'nin bu yapısı Türkiye'ye yakışmıyor. Türkiye’de 11 milyon kayıtlı işçimiz var. Bu 11 milyon kayıtlı işçimizin sadece 880 bini sendikalara üye. Konya 1 milyarda fazla ihracat yapacak ve 5 tane organize sanayi bölgesiyle, Türkiye'nin belli sektörlerde amiral gemisi olacaksınız. Ama sanayimizdeki bir tane iş yerine sendika girdiği zamanda kıyameti koparacaksınız ambargo uygulayacaksınız. Gerçekten bu Türkiye'ye yakışmıyor. Bu hazreti Mevlana'nın gönlüne de uygun değil. Hazreti Mevlana'nın insanlığa verdiği mesaja da uygun değil. Türkiye demokratikleştikçe, özgürlükleştikçe, geliştikçe, büyüdükçe kaçınılmaz olarak sivil toplum ve sendikalar güçlenecek” diye konuştu.

TÜRKİYE İŞ KAZALARINDA DÜNYA’DA 3. AVRUPA’DA 1. SIRADA

Muhafazakarların, dindarların emek hareketine emekçilere karşı mesafeliler diye bir algının bulunduğunu dile getiren Arslan, “Bence bu ne dindarlık, emekçilere ve sendikalara karşı olmayı gerektirir. Ne de muhafazakarlık. Bence dindarlığı ve muhafazakarlığı kendi lehlerine kullanarak böyle bir argüman geliştiriyor. Böyle bir şey olabilir mi? Böyle bir şey olamaz” dedi.

Türkiye’nin dünyada ilk üçe girdiği alanlardan bir tanesinin iş kazaları olduğunu hatırlatan Arslan, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti Dünyada 3., Avrupa'da 1. sırada. Günde dört tane işçimizi kaybediyoruz, iş kazalarında. Son günlerde yaşanan iş kazalarına kaza demiyoruz biz. Bir cinayetten bahsediyoruz. Demek ki biz tedbir alsak o insanları kaybetmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

200 BİN İŞÇİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ BEKLİYOR

Şubat 2012 tarihinden bu yana Çalışma Bakanlığı’nın Türkiye'de hiçbir iş yeri için yetki tespitlerini vermediğini vurgulayan Mahmut Arslan, “Şu ana kadar yaklaşık 800 iş yerinde 200 bin civarında işçi toplu sözleşme bekliyor. Meclis sabahlara kadar çalışarak o kadar çok yasa çıkarmasına rağmen çok önemli bir yasa olan toplu iş ilişkileri yasasını ne yazık ki parlamentodan çıkaramadı. Bu Türkiye için çok ayıp, çalışma hayatına da büyük bir haksızlık. Türkiye'nin yeterince sorun alanları var. Yeterince krizleri var. Yeterince uğraşmamız gereken sorunlarımız var. Bir de bu sorunu Türkiye'nin gündemine taşımayalım. Türkiye'de bunu hak etmiyor. Emekçiler de bunu hak etmiyor. Buradan en başta hükümet olmak üzere, tüm siyasi partilere TBMM Başkanı ve meclisteki grubu bulunan tüm partilere çağrı yapıyorum. Türkiye'yi hızla ve ne yazık ki hak etmediği bir krize doğru sürükletiyorsunuz. Toplu iş sözleşmesiz kalan işçilerin tepkilerini ortaya koyacağı eylemlerin tepkilerin dozajını ve nerede durup nerede başlayacağının kararını kimse veremez. O nedenle Türkiye'nin yeterince sorunu var. Yeni bir sorun ile Türkiye'yi uğraştırmak yerine bence çağdaş ülkelerde olduğu gibi Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerine uygun, aynı zamana Avrupa Birliği müttesabatına uygun ve çağdaş demokratik ülkelerdeki sendikal yaşamın mevzuatını Türkiye'ye taşıyarak bu sorunu çözmemiz gerekiyor” dedi.

Konuşmaların ardından Hak-İş Konya İl Temsilcisi Hizmet-İş Konya Şube Başkanı Vacit Sır, rahatsızlığı nedeniyle görevini İsmail Yağcı'ya bıraktı. Ha-İş Genel Başkanı ve İsmail Yağcı, sendikaya yapmış olduğu katkılarından dolayı Vacit Sır'a plaket verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler