HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hakim ve savcı adaylarına dil eğtimi

ANKARA (İHA) - Adli Yargı Hakim ve Savcı Adayları ile İdari Yargı Hakim Adaylarının Yabancı Dil Eğitimi İçin Yurt Dışına Gönderilme Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Adli yargı hakim ve savcı adayları ile idari yargı hakim adaylarının, yabancı dilde yayımlanmış eserleri ve karşılaştırmalı hukuka ait mevzuatı inceleyip hukuki uyuşmazlıkları yorumlayıp çözüm üretmeleri hususunda yetişmeleri için yurt dışına gönderilerek yabancı dil öğrenmelerini sağlamak amacıyla hazırlanan yönetmelik, adli yargı hakim ve savcı adayları ile idari yargı hakim adaylarını kapsıyor. 4954 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Kanunu'nun 28. maddesine dayanılarak hazırlanan yönetmelik 14 maddeden oluşuyor. Yönetmelikte adli yargı hakim ve savcı adayları ile idari yargı hakim adaylarının yabancı dil eğitiminin süresi, "Adaylar, staj döneminin son altı ayında yabancı dil eğitimi için yurt dışına gönderilebilirler. Yabancı dil eğitim programının süresi, son eğitim döneminin başlangıç tarihi dikkate alınarak belirlenir" ifadeleri ile tespit ediliyor. Adayların, yabancı dil eğitimi için yurt dışına gönderilmelerinde de 'Staj döneminin onbir ayını tamamlamak', 'Disiplin cezası almamış bulunmak', 'Taksirli suçlar hariç olmak üzere, haklarında üç aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir fiilden dolayı soruşturma veya kovuşturma bulunmamak' şartları aranıyor.

Yönetmelikte, yurt dışına gönderilecek adli yargı hakim ve savcı adayları ile idari yargı hakim adaylarının belirlenmesiyle ilgili de şu ifadelere yer veriliyor:
"Adaylar, bu yönetmeliğin ilgili maddesindeki şartları taşımak koşuluyla, Devlet Memurları Kanunu'nun 78. ve 79. maddesi ile 80. maddesi gereğince hazırlanan 7/7756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde, çalışma süresi şartına tabi olmaksızın, Adalet Bakanlığı için Bakanlar Kurulu'nca uygun görülen kontenjana göre yurt dışına gönderilebilirler. Ancak, ayrılan kontenjandan fazla başvuru bulunması halinde yurt dışına gönderilecek adaylar sırasıyla;
a) Doktora veya yüksek lisans programını tamamladıklarını veya devam ettiklerini belgeleyenler,
b) Hakim adaylığı yazılı sınavındaki notları,
c) Yabancı dil seviyeleri
dikkate alınarak Personel Genel Müdürlüğü'nce belirlenir. Yurt dışına gönderilecek adaylar için Bakanlar Kurulu'nca ayrılacak kontenjana, adayların gönderilecekleri ülkede yabancı dil kursuna katılmalarına ve eğitim programının gerçekleştirilmesine ilişkin bütün işlemler Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından yerine getirilir."
Yurt dışına gönderilen adli yargı hakim ve savcı adayları ile idari yargı hakim adaylarından bitirdikleri yabancı dil kursundan alacakları başarı belgesini, yurda döndükleri tarihi takip eden 15 gün içinde Personel Genel Müdürlüğü'ne vermeleri de isteniyor. Yönetmelikte, adaylardan, eğitimleri sırasında; yapılan ara sınavlarda üst üste iki kez başarısız olanların, eğitim gördüğü kursa düzenli olarak devam etmeyenlerle, kendi kusurları sebebiyle kursla ilişiği kesilenler ve hakim ve savcı adaylığına yakışmayan tutum ve davranışları tespit edilenlerin derhal yurda geri çağrılacakları ve haklarında gerekli yasal işlem yapılacağı ifade ediliyor.

En Çok Aranan Haberler