İstanbul İstinaf Mahkemesi üyeliğine atanan Hakim Kemal Şahin’e, bu atama kararından beş gün sonra,
Facebook ve Twitter’daki paylaşımlarından ötürü Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından soruşturma başlatıldı. Kanıt olarak gösterilen paylaşımlarda; Şahin’in iki kızı ile birlikte Ermeni yazar Mıgırdiç Magrosyan’ı kitap fuarında ziyaret edip çektirdiği fotoğraf, Cizre ve Sur’da sivillerin hayatını kaybetmesine, devlete ve yargı kuruma yönelik eleştiriler yer alıyor
Hürriyet'ten İsmail Saymaz'ın haberine göre, Demokrat Yargı Derneği’nin kurucuları arasında yer alan Kemal Şahin, geçen 25 Mart’ta İstanbul İstinaf Mahkemesi üyeliğine atandı.
Atanmadan beş gün sonra, geçen üç ay içerisindeki Facebook ve Twitter paylaşımları nedeniyle Şahin’e HSYK tarafından soruşturma açıldı. HSYK 3. Dairesi de 7 Nisan’da soruşturma izni verdi.
Şahin’e yönelik suçlamalardan bazısı şöyle: Facebook hesabında, “
Türkiye Barolar Birliği’den Tahir Elçi’ye Destek” başlıklı yazıyı, “Terörizm torbasını meşrulaştıran bir açıklama” diye yayınlamak. İstanbul Kitap Fuarı’nda gazeteci Cengiz Mumay’ı ziyareti sırasında çektirdiği fotoğrafı, “Sevgili dostum Cengiz Mumay’ın ‘Ne çok terörist vurulmuş’ kitabının imza törenine gittim bugün, hem de JİTEM’e Türkiye Adliyesi’nin ‘Jötem’ dediği günlerde...” şeklinde yazdı.
Ayrıca Ermeni yazar Mıgırdiç Magrosyan’ı fuarda kızlarıyla beraber ziyaret ettiği sırada çektirdiği fotoğrafı, “
Gavur mahallesinden ‘tespih taneleri’ gibi dağıttığınız bir halkın evladı üstat Mıgırdiç Magrosyan’dan, kızlarım Yaren ve Dilan’la özür diledik. Kendilerini eksiltmemize karşılık bunca yoksulluk içinde birileri bizleri zenginleştirdikleri için çok minnettarız” diye yazmak. Twitter’da “Faillerden oluşan, bir faili meçhul cinayetleri araştırma komisyonu iledünya sorunlarını çözmek için toplanan G20 arasında fark yoktur” demek. Cizre’de öldürülen ve yedi gün boyunca ceseti sokakta kalan Taybet İnan ile Sur’da öldürülen İsa Oran’la ilgili paylaşımda bulunmak; Hakkari ve Cizre’nin taşınmasına göndermek yaparak Anayasa Mahkemesi ve Ombudsman’ın taşınmasını önermek, Abdullah Ataşçı adlı yazarın “Brindar” adlı kitabına ilişkin Radikal Kitap’ta çıkan yazıyı paylaşmak.
Ayrıca, “
Yarın karneler günü... ‘Dikenleri kopartılan yerleri teker teker kanayan’ coğrafyanın sağ kalabilen çocuklarının payına ‘savaş karnesi’ düşer” diye yazmak.
HSYK 3. Dairesi’nin soruşturma izni üzerine Hakim Şahin’den savunma yapması istendi. Fakat Şahin, hangi paylaşımın hangi ceza maddesini ihlal ettiğinin ve neyle suçlandığının belirtilmediğini kaydederek, “
İddianın olmadığı yerde savunma da olmaz. Bu bağlamda iddianız olmadığından savunmam da olmayacaktır” diye yanıt verdi.