ANKARA (ANKA) – CHP, Hakim ve savcıların atanmasını düzenleyen yasa teklifine karşı sert muhalefetini sürdürüyor.
TBMM Genel Kurulu'nda, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda değişiklik öngören ve AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç tarafından hazırlanan yasa teklifi görüşülüyor. Teklifin geneli üzerinde konuşan CHP Afyon Milletvekili Halil Ünlütepe, teklifin geliş şekli, zamanı ve yapılmak istenen düzenlemeleri eleştirdi. CHP'nin yasa üzerindeki görüşlerini yineleyen Ünlütepe, parlamento tarihinde bir kanunun bu şekilde görüşüldüğüne tanık olmadığını söyledi.
-CHP : "İYİMAYA'YA GÜVEN DUYMUYORUZ"-
TBMM Adalet komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'ya CHP olarak güven duymadıklarını belirten Ünlütepe, "Komisyon başkanı bize, muhalefet şerhi hazırlamamız için iki saat müsaade verdi, alelacele teklif üzerinde komisyon raporunu hazırladı. Muhalefet şerhi koyulmadan teklifin raporu hazırlandı" dedi.
-"İSTİFA EDİN"-
İtirazlarını Meclis Başkanı Köksal Toptan'a ilettiklerini ve Meclis Başkanı'nın da komisyon raporuna itiraz ederek CHP'nin muhalefet şerhini rapora koydurduğunu hatırlatan Ünlütepe, "Meclis Başkanı bile size güvenmedi, itibar etmedi. Meclis Başkanı Toptan raporu geçersiz saydı. Adalet Komisyonu Başkanı hemen istifa etmesi lazım. Sizin bu durumda istifa etmeniz gerekir" diye konuştu.
-"12 EYLÜL HATIRLATMASI"-
DTP Grubu adına teklifin geneli üzerinde söz alan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da teklifi yönelik eleştirileri sürdürdü.
Sözlerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerinden dolayı hapis yattığını, 12 Eylül dönemini ve aynı zamanda 12 Eylül'de CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'un avukatı olduğunu söyleyerek başladı. Kaplan, "O günleri unutmayalım. Herkesin bağımsız yargıya hukuka ihtiyacı var. Kendi ellerimizle yargıyı siyasallaştırmaya kalkarsak çok büyük yanlışlıklar yaparız" dedi.
-"SİYASİ GÜCE EN YAKIN SAVCILARDIR"-
AKP hükümetinin bu yasayla, yargıda yüzde yüz ve muhafazakar bir kadro oluşturmaya çalıştığını öne süren Kaplan, "Bu çok tehlikeli. Hakim ve savcılara ‘çocuklarımız' diyen AKP'liler, yargı bağımsızdır. Hiç kimse sizin çocuklarınız değil. Yargıçları bir kere savcılardan ayırmak gerekir. Bağımsız yargıda siyasi güce en yakın olan savcılardır" diye konuştu.
- "SİLAHLARIN EŞİTLİĞİ İÇİN, SAVCILARIN YASASI AYRI OLMALI"-
AKP'nin yargıçları hedef aldığını belirten Kaplan, "Yargıçların hedeflenmesi için aynı yasa teklifinin içerisinde hem yargıçlar hem savcılar yer almıştır. Silahların eşitliği ilkesi gereği savcıların yasası ayrı olmalıdır. Nasıl ki avukatların yasasının ayrı olması gibi" dedi.
-"CUMKHURBAŞKANI AKP'NİN NOTERİ Mİ?"-
"Bu yasanın 5 Aralık'tan önce yürürlüğe girmesi gerekiyor. Çünkü size göre 5 Aralık'ta bu yasa çıkmazsa 100 hakim savcı işsiz kalacak. Meclis'te muhalefeti yok saydınız. Meclis'i yok saydınız. İki gün nasıl yetecek Cumhurbaşkanına. Cumhurbaşkanı makamını yok sayıyorsunuz. Cumhurbaşkanı AKP'nin noteri mi?" diyen Kaplan, AKP'nin Anayasa çalışmalarına da vurgu yaptı. Kaplan, "Teklifi böyle geçirirseniz, Anayasa çalışmalarınıza da katılmayacağı. O Anayasa çalışmanızı kayle almayacağız. Yargıyı ayaklar altına aldıktan sonra gerisi teferruattır. Sizi halka, hakka hukuka havale ediyorum" diye konuştu.
-İYİMAYA'YA ELEŞTİRİ-
MHP Grubu adına teklifin geneli üzerinde söz alan Konya Milletvekili Faruk Bal da, AKP'li Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'yı eleştirdi. İyimaya'nın muhalefet partilerinin, yasaya "muhalefet şerhi" hazırlamak için verdiği 2 saatlik süreyi anımsatarak, AKP'nin bu yasayı çıkarmak için bu kadar acele davranmasını anlamadığını söyledi.
-AKP GRUBU'NDAN ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARINA ÖVGÜ-
AKP Grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, muhalefet partilerinin Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya'ya yönelik , "içtüzüğe uygun davranmadı" yönündeki eleştirilerine cevap verdi.
Bozdağ, Adalet Komisyonu çalışmalarının TBMM İçtüzüğü'ne uygun olarak yapıldığını belirtti.
Anayasa Mahkemesi'nin, hakim ve savcıların atanması yönündeki dün açıkladığı kararı da savunan Bozdağ, açıklanan metni Genel Kurul'da okudu. (ANKA)