Her deseninde ayrı bir anlam ifade eden Hakkari kilimlerine, özellikle Avrupa ülkelerden yoğun talep geliyor.
Hakkari’de genç kızların büyük bir özenle dokuduğu kilimler Avrupa'da büyük bir ilgi görüyor. Bundan kısa bir süre önce Danimarka'nın başkenti Kopenhag, Arabistan’ın Riyad kenti ve Letonya'nın başkenti Riga'da sergilenen Hakkari kilimleri, Avrupalı ve Arapların ilgi odağı oldu. Özellikle İsviçre, Almanya ve Hollandalılar Hakkari kilimlerini çok beğeniyor. Hakkari'de bulunan kilim atölyesinde çok sayıda kilim siparişi verildi.
-KİLİMLER DÜNYADA RAĞBET GÖRÜYOR-
Yaklaşık 20 yıldır Hakkari Merkez Bulak caddesi üzerinde kilim işletmeciliği yapan Şerafettin Ege, Hakkari kilimlerine dünyanın her yerinde sipariş aldıklarını ve yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Hakkari kilimlerinin Hem Türkiye'de hem de dünyanın çeşitli ülkelerinden yoğun ilgi gördüğünü belirten Ege, yaptıkları kilimleri yurt dışına gönderdiklerini ifade ederek, "Büyük bir emekle kurduğumuz atölyelerde genç kızlarımızın dokudukları kilimleri 50 ile bin TL arasında satışa sunuyoruz. Hakkari kilimleri her gün biraz daha değer kazanıyor. Kültürel etkilerin kalıcı olması nedeniyle İsviçre, Almanya, Hollanda gibi bir çok Avrupa ülkesinden sipariş alıyoruz. Amacımız bu kültürel mirasa sahip çıkmak" dedi.
Hakkari'de geçimini kilim yaparak sağlayan Nurcan Ateş ise, yıllardır büyük bir sabır, aşk ve sevgiyle kilim dokuduklarını, çok zor bir iş olmasına rağmen amaçlarının Hakkari kültürünü dünyaya yansıtmak olduğunu vurguladı.
-KİLİMLER KÜLTÜR BİRİKİMİNİN AYNASIDIR-
Hakkari İl Kültür ve Turizm Müdürü Emin Özatak, Hakkari'de yaklaşık 30 farklı kilim deseni bulunduğunu ifade ederek, her desenin ayrı öykü ve anlam taşıdığını belirtti. Kilimin, yöre halkının sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamında çok önemli bir yere ve değere sahip olduğunu ifade eden Özatak, "Her evde her genç kız, mutlaka kilim dokumasını öğrenir ve çeyiz sandığına kendi eliyle dokuduğu birkaç desenden kilim bulundurur" diye konuştu.
Hakkari kilimlerinin yurt içi ve dışında büyük ilgi gördüğünü belirten Özatak, şöyle devam etti:
"Tamamen kök boyadan imal edilen Hakkari kilimleri, yüzlerce yıllık kültür birikiminin aynasıdır. Yün büyük bir sabırla ip haline geldikten sonra, kök boyalara batırılır. En doğal ve canlı renkleri alan ip, kadınların elinde dokunarak kilime dönüşür."(ANKA)