HABER

Halaçoğlu: "Önemli bir hizmette bulundum"

Halaçoğlu: "Önemli bir hizmette bulundum"

Ankara (AA)- Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu, Kayseri'de yaptığı ve kamuoyunda tartışılan açıklaması ile ilgili olarak "Ben söz konusu açıklamayı yapmakla, çok önemli bir hizmette bulundum ülkeye... Türk-Kürt çatışmasının önüne geçecek bir hadiseydi söylediklerim, nasıl içiçe girdiklerini gösteriyor" dedi.

Türkiye Ulusal Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (TUSAM) tarafından düzenlenen "Türk Kimliği ve Türkiye Üzerinde Oynanan Oyunlar" konulu panel, Hilton Oteli'nde yapıldı.

Türk Metal Sendikası Başkanı ve Türkiyem Topluluğu Sözcüsü Mustafa Özbek, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Türk Tarih Kurumu Başkanı Halaçoğlu'nun Kayseri'deki bir sempozyumda söylediği sözlerin, bazılarını tedirgin ettiğini ve kendisine saldırıların başladığını söyledi. Halaçoğlu ve ekibinin çalışmasının Türkiye'nin elinde bulunan en büyük fırsat olduğunu ifade Özbek, bunların derlenerek dünya kamuoyuna sunulması ve 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının böylece susturulması gerektiğini belirtti.

Panele dinleyici olarak katılan ancak adının sık sık geçmesinden dolayı panel başkanı tarafından konuşma yapmaya davet edilen Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu ise Kayseri'de yaptığı konuşmanın ezbere değil belgelere dayandığını, Osmanlı devletinin tuttuğu Tahrir Defterleri'nin araştırmanın temelini oluşturduğunu söyledi.

Halaçoğlu, şöyle konuştu:
"Benim Kayseri'deki konuşmam, 12 yıldır sürdürülen bir çalışmanın sonucudur. 100'den fazla tahrir defteri incelendi. Tahrir defterleri, Osmanlı, bir yeri kendi bölgesine aldığı zaman orada yaşayanları baba adıyla kaydettiği, ne kadar toprağı olduğu, ne kadar ürün ektiği, ne kadar hayvanı olduğu ve vergi verme şekillerini gösteren bir defterdir.'Bugün kendisinin Kürt, hatta Kürt-Alevi olarak gösteren Ermeniler var' dedim. Bu hangi anlama gelir? Aleviler Ermeni mi demektir veya Kürtler
Türk müdür demektir? Hayır, ben öyle bir şey söylemedim. Benim söylediğim çok farklı. 'Bugün kendini Kürt olarak nitelendiren bir çok insan aslında bu kayıtlara göre Türkmen görünmektedir' dedim. Bunun ırkçılıkla alakası var mı?"

Yaptığı çalışmanın, "etnik siyaset" yapılan Türkiye için önemli olduğunu vurgulayan Halaçoğlu, "Elimde kaynak var diyorum, değerlendirelim diyorum, ama kabul edilmiyor, çünkü hedef başka" dedi.

Ermeni diasporasının "1,5 milyon Ermeni öldü" yönünde görüş ifade ettiğini anımsatan Halaçoğlu, söz konusu iddiaları araştırmak için Osmanlı'nın yanı sıra İngiliz, Fransız, Alman, Rus ve İran arşivlerinden de yararlandıklarını anlattı.

Yaklaşık iki senelik gizli çalışmanın sonunda 70 bin belgenin kopyasını Türkiye'ye getirdiklerini anlatan Halaçoğlu, "Çünkü bu konu nazik bir konu. Belki çalışma izni verilmeyecekti duyulduğu takdirde" dedi.

Halaçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünyadaki Ermeni nüfusunu tespit için yapılmış 1921 yılına ait bir araştırma var. İngiliz ve ABD'liler yapmış. Birincisi 817 bin Ermeni, Türkiye'den başka ülkelere göç etmiş ve bunların da hangi ülkelerde olduğu rakam rakam veriliyor. İkincisi, halen '1921'de Anadolu ve İstanbul'da Ermeni kimliği ile 281 bin Ermeni yaşamaktadır' diyor, bunu da tespit etmiş. Sonra Müslüman olan Ermenilerden bahsediyor. 'Şu kadar Ermeni de Müslüman olarak Türkiye'de yaşamaktadır ve bu rakamlara dahil
değildir' diyor. Bunları topladığımızda 1 milyon 200 bin civarında Ermeni elde ediyoruz.

ABD arşivlerinde, Kongre Kütüphanesi'nde çeşitli raporlar var bunlardan bir tanesini inceledik. ABD'nin o dönemki Diyarbakır temsilcisi, aynı zamanda Mısır'daki Ermeni Milli Delegasyonu Başkan Yardımcısı olan Thomas Mıgırdiçyan, raporunda hangi Ermeni aşiretinin hangi adla Türk aşiret adını aldığını yazıyor.

İkincisi David isminde bir ABD'li, 'Osmanlı İmparatorluğu'nda Kürtler' diye bir araştırma yapıyor. İsim değişikliklerini belirtmiş. Ermeni ismini vermiş, ardından Türkçe ne olarak değiştirildiğini vermiş."

En Çok Aranan Haberler