HABER

Halepçe katliamını Türk gazeteci anlatacak

Halepçe katliamını Türk gazeteci anlatacak

Çektiği fotoğraflarla Halepçe'de yaşanan faciayı dünyaya duyuran gazeteci Ramazan Öztürk 21 yıl sonra katliam yaşanan kentte.

RAMAZAN ÖZTÜRK'ÜN GÖZÜNDEN HALEPÇE KATLİAMI

Ramazan Öztürk 21 yıl sonra katliam nedeniyle yargılanan Kimyasal Ali olarak bilinen Ali Hasan El Mecid'in yargılandığı mahkemede tanık olarak ifade verecek. Ramazan Öztürk o dönem çektiği 60 fotoğrafı mahkemeye delil olarak gösterecek.

21 YIL SONRA "SESSİZ TANIK" FOTOĞRAFINI ÇEKTİĞİ SOKAKTA
13 Mart'ta Süleymaniye'deyim. Bu tarihten 17 Mart'a kadar Halepçe ve Kuzeydeki birçok yerde Halepçe Katliamı'nın 21. yıldönümü nedeniyle bir dizi etkinlik yapılacak. Dünyanın birçok ülkesinden insanlar davetli. Nagazaki ve Hiroşima kentlerini temsil eden yetkililer de olacak. Çünkü Halepçe bu kentlerle kardeş şehir..

RAMAZAN ÖZTÜRK'ÜN GÖZÜNDEN HALEPÇE KATLİAMI

Ben bu etkinliklerde birçok yerde konuşmacı olacağım. 16 Mart günü, Halepçe'nin sembolü olan ve tüm dünyada bilinen Sessiz Tanık Fotoğrafını çektiğim fotoğraf makinemi, Halepçe'deki soykırım müzesine bağışlayacağım. burada bir tören yapılacak..

17 Mart'ta ise Bağdat'ta olacağım.Bağdat'ta Halepçe Katliamı için kurulan mahkemede tanık olarak dinleneceğim. Mahkemeye, Sessiz Tanık dahil Halepçe'de çektiğim yaklaşık 60 fotoğrafı delil olarak sunacağım.

O SOKAĞA 21 YIL SONRA İLK KEZ GİTTİ
21 yıl sonra ilk kez Mart başında Halepçe'ye gittim..
Bundan önce defalarca Irak'a ve Kuzey Bölgesine gittim ama bir türlü Halepçe'ye gitmeye yüreğim elvermedi..
Sonunda gittim.. 21 yıl sonra tanıklık ettiğim katliam şehrini dolaştım..
Sessiz Tanık fotoğrafını çektiğim sokaga gittim..

RAMAZAN ÖZTÜRK'ÜN GÖZÜNDEN HALEPÇE KATLİAMI

O ev yok artık. kapısı örülmüş ve merdiven basamakları kaldırılmış..
Bunun Irak askerleri tarafından katliam dünya medyasında çıkmaya başlayınca yani sessiz tanık yayınlanınca yapmışlar...
Şimdi Halepçe yetkilileri muhafaza ettikleri kapıyı yerine takacak, merdiven basamaklarını yapacak ve fotoğrafın bir heykelini de oraya koyacaklar...
Irak cumhurbaşkanı Talabani beni Bağdat'ta davet etti...
İki gün evinde misafiri oldum.
Çünkü Talabani benim 22 yıllık arkadaşım. Saddam rejimine karşı savaşırlarken Süleymaniye yakınlarındaki dağ köyü Yaksemer'de karargahında görüşmüş iki hafta boyunca onlarla kalmıştım.
Sonraki yıllarda birçok ülkede birçok kez daha görüşmüş röportajlar yapmıştım...
Talabani ile iki dost olarak sohbet ettik sonra da Halepçe üzerine röportaj yaptım.

İNSANLIK TARİHİNİN UTANÇ SAYFASI HALEPÇE KATLİAMI
Kimyasal gaz saldırısı sonrası Halepçe Katliamı olarakta biliniyor. İran-Irak Savaşı esnasında, Saddam Hüseyin'in, 1986-1988'de Irak'ın kuzeyinde yaşayan Kürtlere karşı düzenlettiği El-Enfal Harekâtı adlı imha operasyonunun bir parçasıdır.

RAMAZAN ÖZTÜRK'ÜN GÖZÜNDEN HALEPÇE KATLİAMI

Saddam Hüseyin'in 23 Şubat - 6 Eylül 1988 tarihleri arasında El-Enfal Harekâtını şiddetlendirdiği dönemde Mart ayının ortasında İran ordusu Zafer-7 Harekâtı adlı genel taarruzu başlattı. Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı Peşmergeler de İran Ordusu ile işbirliği yaparak Halepçe kasabasına girdi.

Saddam Hüseyin İran ordusunun ilerleyişini durdurmak için Irak ordusunun Kuzey Cephesi Komutanı olan Korgeneral Alî Hasan al-Majîd al-Tikritî'ye (batı medyası tarafından 'Kimyasal Ali' lakabı ile bilinir)'e zehirli gaz bombaları kullanmayı emretti.

'Kimyasal Ali'16 Mart 1988'de zehirli gaz bombalarını taşıyan sekiz MiG-23 uçağı tarafından Halepçe kasabasına bombardıman düzenlendi. Halepçe sakinleri, İran askerleri ve Peşmergelerle birlikte 5 binden fazla insanın öldüğü, 7 binden fazla insanın da yaralandığı tahmin ediliyor. Ancak Irak Savaşı'ndan sonra bölgeye giren yabancılar tarafından bu rakamın daha da büyük olduğu tespit edildi.

19 Ağustos 1988'de Irak ve İran, ateşkes anlaşmasını imzaladılar. Irak ordusu ateşkesten 5 gün sonra Halepçe'yi geri aldı ve bu işgal esnasında 200 sakinin öldürüldüğü söylenmektedir.

Süleymaniye Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Fuat Baban, 7 Aralık 2002 tarihli 'The Sydney Morning Herald' gazetesinde yayımlanan 'Experiment in Evil' başlıklı makalesinde, Halepçe'de özürlü doğum oranının Hiroşima ve Nagasaki'nin 4-5 katı olduğunu iddia etti. Amerika ise bu iddiayı suistimal ederek Zayıflatılmış Uranyum mermilerini kullanmasını meşrulaştırmaya çalıştı.

Mart 2007'de Halepçe'yi ziyaret eden bir Japon heyeti Hiroşima'ya yapılan atom bombası saldırısı'ndan hasar gören Aogiri (İmparatoriçe Pavlonyası)nin fidesini hediye etti.

Cihan/Vikipedia

Fotoğraflar: Gazeteci Ramazan Öztürk

En Çok Aranan Haberler