HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Halı sahada maç yapanlar tehlike altında

Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Sedit Kıvanç Muratlı, halı sahalarda futbol oynayanların büyük tehlike altında olduğunu söyledi

Halı sahada maç yapanlar tehlike altında

Yrd.Doç.Dr. Muratlı, "Sporseverler zemin kaplama materyaline dikkat etmelidir. Bu tür sporlarda ideal olan çim sahalardır. Zeminin sertliği darbelerin de şiddetini artırmakta bu da insan omurgasına, eklemlerine ciddi hasarlar verebilmektedir” dedi.

Zeminleri uygun olmayan malzemeden döşenen halı sahaların sakatlıklara davetiye çıkardığını belirten Yrd.Doç.Dr. Sedit Kıvanç Muratlı, sahalarda mutlaka fizyoterapist bulunması gerektiğini, sporcuların dizlik ve dirseklik kullanmalarının önemli olduğunu, uygunsuz koşullar nedeniyle meydana gelecek sakatlanmaların ileriki süreçte hareket kısıtlılığına kadar gidebilecek ciddi tehditler doğurabileceğini kaydetti.

Yrd.Doç.Dr. Muratlı, “Sporseverler zemin kaplama materyaline dikkat etmelidir. Bu tür sporlarda ideal olan çim sahalardır. Plastik kaplamalarda sakatlanma riski yüksek olmaktadır. Zeminin sertliği darbelerin de şiddetini artırmakta bu da insan omurgasına, eklemlerine ciddi hasarlar verebilmektedir” dedi.

Yapay çim zemin kaplamanın 1960'larda başlayan bir uygulama olduğunu ve kısa zamanda popülerleştiğini hatırlatan Yrd.Doç.Dr. Sedit Kıvanç Muratlı, sağlıksız zemin kaplamalarına bağlı olarak çok sayıda vaka ile karşılaştıklarını söyledi. Yrd.Doç.Dr. Muratlı, halı sahalarda yapılan maçlarda, sporculardan kaynaklı sakatlanmalara da dikkat çekti. Buralarda spor yapan kişilerin çoğunlukla profesyonel sporcular olmadığını belirten Yrd.Doç.Dr. Sedit Kıvanç Muratlı, özelikle maç öncesinde ısınma çalışmalarına önem verilmediğini söyledi. Yrd.Doç.Dr. Muratlı şunları kaydetti:

“Sakatlanmaların tek sebebi uygunsuz halı sahalar değildir. Çoğunlukla insandan kaynaklı faktörler de bulunmaktadır. Burada maç yapan sporseverler maça egzersiz yapmadan başlamaktadır. Isınma çalışmaları olmadan birden kaslara yüklenilmekte ve olumsuz sonuçlar beraberinde gelmektedir. Yaralanma riskinin fazla olduğu bu durumları önlemek için muhakkak maç öncesi idman yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte yaşı spor yapmaya elverişli olmayanlar, çeşitli olumsuz fiziki ve sağlık problemi bulunanlar bu tempolu müsabakalardan kaçınmalıdırlar.”

'BAZI VAKALARDA TAM İYİLEŞME OLMUYOR'

Önemli yaralanma ve sakatlanmaların engellenmesinde halı saha işletmecilerine önemli görevler düştüğünü de kaydeden ÇOMÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Sedit Kıvanç Muratlı, işletmecilerin öncelikle maç yapmaya uygun ortamı sağlamaları, halı sahalarda antrenör, fizyoterapist, sağlık çalışanı bulundurmaları gerektiğini belirtti. Yrd.Doç.Dr. Muratlı, “Bu durumlara bağlı problemler özelikle bacak ve ayakları içeren alt kısımlarda olmaktadır. Ayak bileği ve diz eklemlerinde ciddi hasarlar meydana gelmektedir. Ön çapraz bağı, menüsküs yaralanmaları, ayak bileğinde bağ yaralanmaları, ayakta kırık çıkık çokça karşılaştığımız sorunlar olmaktadır. Bu tür olayların önemli bir kısmında ciddi cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir. Bazı zamanlar bu durum uzun süreli rehabilitasyona kadar gitmektedir. Daha da önemlisi bazı vakalarda tam iyileşme olamamakta, hareket kısıtlılığı kalabilmektedir” dedi.

En Çok Aranan Haberler