ANKARA (İHA) - Saadet Partisi Grup Başkanı Ömer Vehbi Hatipoğlu ile Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Bekaroğlu ve Teoman Rıza Güneri, DSP Grup Başkanvekili Emrehan Halıcı'yı TBMM'deki makamında ziyaret ettiler.
Bekaroğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "DSP Grubu erken seçim gündemiyle Meclis'in toplanmasını istemiyor. Toplanırsa da erken seçim kararı alınmasına hayır diyecekler. Bizim söylediğimiz ise Meclis'in 1 Ağustos'ta toplanması, Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası ile AB Yasalarını görüşmesi, bütün partilerin mutabakata varacağı bir tarihte de seçim tarihinin belirlenmesi. Kendileri seçimin normal tarihinde yapılmasını ve hükümetin bu şekilde devma edeceğini söylüyorlar. Ortak noktamız Meclis'in seçim gündemi ile değil AB yasaları gündemiyle toplanırsa bu konuda destek vereceklerini söylüyorlar. Zaten siyasetteki bu belirsizlik düzeldiği andan itibaren de böyle bir çağrı için kendileri de çalışmaları başlatmış durumdalar. 1 Ağustos'ta seçim gündemi değil ama AB Yasaları gündemiyle Meclis'in toplanmasına 'evet' diyorlar" dedi.
Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Bekaroğlu, bir soru üzerine DSP'nin bu görüşünün bir intiba değil bizzat verilen cevaplar olduğunu belirterek, "İstemiyorlar. Kesinlikle istemiyoruz diyorlar. Biz seçimin normal zamanında yapılmasını istiyoruz. Seçim gündemiyle Meclis'in olağanüstü toplanmasına karşı oy kullanacaklarını söylüyorlar" diye konuştu.
Bir başka soru üzerine Bekaroğlu, DSP'nin MHP'nin Meclisi 1 Eylül tarihinde toplamaya yönelik çağrısına destek vermeyeceklerinin DSP'li yöneticiler tarafından açıklandığını da kaydetti.
HALICI'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR DSP Gup Başkanvekili Emrehan Halıcı ise açıklamalarında Bekaroğulu'nun söylediği gibi erken seçime karşı olduklarını kaydetti. Halıcı, "Bizim bu konuda tavrımızda bir değişiklik yok. Başbakanımızın daha önce de ifade ettiği üzere biz seçimin normal zamanında yapılmasını arzuluyoruz. Erken seçimin şu an Türkiye'nin yararına olmadığını düşünüyoruz. Eğer erken seçim yapılacaksa da bunun mümkün olduğu kadar geç olmasının şu an uygulanan programlara da yararı olacağını düşünüyoruz. Meclis'in erken seçim gündemli bir toplantıya çağrılması ile ilgili bizim bir tavrımız bir hareketimiz olmayacak" dedi.
Hem idam cezasının kaldırılması hem de AB ile ilgili yapılacak çalışmalar ve Meclis içtüzüğünün ele alınması ile ilgili bir toplantı yapılmasının zorunluluğunu vurgulayan Halıcı, gündemi bu olan bir olağanüstü çağrının kendi düşünceleri olduğunu, bunun için de parti içi değerlendirme yapmaları gerektiğine işaret etti.
MHP'YE GÖNDERME Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Halıcı, DSP'de istifaların devam edip etmeyeceği, istifa edenlerin dönüp dönmeyeceği yönündeki bir soru üzerine, "Bu aslında daha önce bahsediyorduk partimizle ilgili, Sayın Genel Başkanımızla ilgili büyük bir senaryo, büyük bir tuzak büyük bir oyun var biz bunu mutlaka bulacağız ve buna mani olacağız demiştik. Son günlerdeki gelişmeler bizim bu endişelerimizin ne kadar haklı olduğunu ortaya çıkardı. Maalesef bu hareketi organize eden özellikle partimizdeki birkaç kişi partimize aslında zarar verimyorlar, ama etkilemeye çalıştıkları arkadaşlarımıza zarar veriyorlar. Bence şu an ayrılma kararı veren arkadaşlarımız da mantıklı düşündükleri takdirde doğruyu bulabilirler. Onları tekrar sağduyuya davet etmek istiyorum. Durumu iyi değerlendirsinler. Hem iç dünyayı hem dış dünyayı. Bu senaryoların arkasında kimlerin olduğunu, bu senaryolara kimlerin katkı verdiğini, bunun sonucunda da Türkiye'nin ne kazanacağı çok iyi hesaplamaları lazım. Çok boyutlu çok katkılı senaryoya karşı direncimiz sürüyor. Tutarlı ve kararlı tavrımızda bir değişiklik yoktur. Ayrılan arkadaşlarımız için tabii ki üzülürüz. Ama tutarlı bir siyasi parti olarak yolumuza da devam edeceğimizi yakın bir süre içinde göreceksiniz. Bununla ilgili çok olumlu gelişmelerimiz olacak" karşılığını verdi.
Halıcı, 'İstifa edenlere sağduyu çağrısının aynı zamanda partiye bir çağrı mı olduğu'nun sorulmasına, "Bu olayı organize eden en baştaki birkaç arkadaşımızın dışında maalesef diğer arkadaşmarımız onların etkisi altında kalmışlardır. Onların da kendi durumlarını yeyeniden değrelendirmelerinin yararlı olacağını düşünüyorum" karşılığını verdi.
Halıcı, MHP'nin 1 Eylül tarihinde olağanüstü toplantı çağrısı olduğunu belirterek, buna destek verip vermeyecekleri sorusuna, "Erken seçimle ilgili çeşitli tarihler ortaya atılıyor. Biliyorsunuz Meclis'te siyasi partilerde şöyle bir alışkanlık var. Seçim lafı gündeme geldiği zaman, partiler bu seçimden kaçamama, sanki bir meydan okuma gibi seçime her zaman her partinin hazır olduğunu ifade etme alışkanlığı var. Tabii ki doğrudur. DSP olarak biz de seçime hazırız. Ancak bu meydan okumanın devamında olarak ille bu seçim şu tarihte yapılsın diye bir şartlanma ile de hareket etmeyi doğru bulmuyoruz. Seçimin erken yapılmasının ülkemiz yararına olmadığını ordada ifade ederiz" karşılığını verdi.
Halıcı, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in DSP'den istifasını bekleyip beklemediklerinin sorulmasına ise şu karşılığı verdi: "Biz partimizden hiç kimsenin istifa etmesini beklemeyiz. Ancak herkesinde Sayın Genel Başkanımızın etrafında ve parti ilkeleri doğrultusunda hereket etmesini bekleriz".