Bir birleşik sözcüğün Türkçe yazım kurallarına uygun olan kullanımı hakkında yorum yapılırken bu kelimenin yapısı incelenmelidir. Böylelikle hâlihazır gibi birleşik yapıda olan sözcüklerin hangi sebebe bağlı olarak nasıl yazılması gerektiği anlaşılır kılınabilir. Halihazır kelimesi TDK güncel çevrim içi sözlüğü kapsamında şimdiki, bugünkü durum olarak tanımlanır. Birleşik yapıda olduğu bilinen ve ne anlama geldiği belirtilen bu sözcüğün doğru yazılışı da yine TDK kapsamındaki kurallara göre açıklanmalıdır.
İsim sözcüğü olan hâlihazırın nasıl yazılması gerektiği konusunda bilgi aktarılırken bu kelimenin kökeni ve yapısı incelenmelidir. TDK güncel çevrim içi sözlüğü üzerinden hâlihazır sözcüğü aratıldığı zaman bu kelimenin birleşik yapıda olduğu görülür. Arapça kökenli olan hâl ve hazır sözcüklerinin bir araya getirilmesi sonucunda oluşturulan hâlihazır ifadesinin ilk kelimesi –i eki almıştır.
Bu birleşik kelimenin ilk sözcüğünün -i ekini aldığı göz önünde bulundurulduğu zaman "Hâlihazır ayrı mı yazılır?" sorusuna kolaylıkla cevap verilebilir. Bugünkü, şimdiki durum olarak tanımlanan hâlihazır ayrı bir şekilde yazılmamalıdır. Yani bu sözcüğün Türkçe yazım kurallarına uygun olarak kullanılması için bitişik şekilde yazılması gerekir. Yapılan bu açıklamaları anlaşılır kılmak amacıyla doğru ve yanlış olan hâlihazır yazımı aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Cümle içerisinde isim sözcüğü olarak kullanılan hâlihazır bitişik olarak yazılır. Nitekim bu sözcüğü oluşturan Arapça kökenli kelimelerden ilkinin –i eki aldığı görülür. Bu bilginin doğrulanması amacıyla hâlihazır TDK güncel çevrim içi sözlüğü gibi kaynaklar üzerinden incelenebilir. Söz edilen inceleme tamamlandığı zaman da bu birleşik kelimenin bitişik olarak yazılmasını doğru olduğu anlaşılır. Hâlihazır doğru yazılışı hakkında detaylı bir şekilde açıklama yapılmasıyla birlikte bu birleşik kelimenin yer aldığı örnek cümleler şu şekilde sıralanabilir: