Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete, yeni Türk Ticaret Kanunu ile Türkiye ekonomisinde yeni bir perde açıldığını söyledi.
Mete, yenilenen Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan değişiklikler hakkında iş dünyasını bilgilendirmek amacıyla Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TTSO) düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, yeni kanunda yapılan değişikliklerin iş dünyası açısından getireceği düzenlemeleri anlattı. TOBB olarak yeni kanuna çok önem verdiklerini kaydeden Mete, küresel krizin ardından dünyada yeni bir rekabet haritasının şekillendiğini, bu yeni ortama uyum sağlayan ülkelerin daha hızlı büyüdüğünü, daha fazla zenginleştiğini söyledi. "Türkiye'de ekonomiyi büyüten, yatırımları ve istihdamı sağlayan özel sektörümüzdür" diyen Mete, özel sektörü güçlendirecek her adımın, gündemin esas maddesi olması gerektiğine dikkat çekti.
Yeni Ticaret Kanunu’nu ‘sanayicinin, tüccarın ve esnafın anayasası’ olarak tanımlayan Mete, "Ekonomimizin kurumsal altyapısını güçlendirecek bu kanuni düzenlemeye, bu yüzden büyük önem verdik. Zira 2011 yılında 1950 model arabayla daha fazla yol alabilmemiz mümkün değildi. İşte bu nedenle, yıllardır Meclis gündeminde bekleyen bu kanunun, öncelikle yasalaşması için, geçen sene iktidar ve muhalefet partilerini TOBB başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu, diğer meslek örgütleri başkanları ile birlikte ziyaret etti. Sonrasında, hem bu yasal düzenlemelerin gerçekleşmesi, hem de bu süreçte siyasette sağlanan diyalog ve uzlaşma, iş dünyamıza büyük moral vermiş, yeni başarılara ulaşma mücadelemizde bizleri motive etmiştir." dedi.
Kanunun bütün maddelerinde mutabık olmadıklarını, bazı maddelere itirazları olduğunu da vurgulayan Mete, kanunun yürürlük süresinin uzun tutulması sayesinde, bunların da çözülmesini beklediklerini ifade etti.
“Yeni Ticaret Kanunu ile Türkiye ekonomisinde yeni bir perde açılıyor” diyen TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Uluslararası standartlarda kurallar, ticari hayata hâkim olacaktır. Şirketlerimizin, özellikle de KOBİ’lerin bu yeni döneme uyum sağlaması için önemli hazırlıklar yapması gerekiyor. Bu hazırlığı yapmayan veya geciktiren şirketlerimiz, rekabette zorlanacaklardır. Eski Ticaret Kanunu, 1957'de yürürlüğe girmiştir. Kabul edildiğinde, zamanın en iyi ve çağdaş kanunlarından biri olarak nitelendiriliyordu. Yaklaşık 54 yıldır Türk ticari hayatını düzenleyen temel kanun idi. Ancak, zaman geçtikçe, günümüz ihtiyaçlarına yeterince cevap verememeye başlamış, ekonomik ve teknolojik gelişmelerin gerisinde kalmıştır. Yeni ticaret kanunu, önemli ölçüde temel felsefe ve yaklaşım değişikliği içermektedir. Bu da halen mevcut şirketlere, uyum konusunda önemli yükümlülükler getirmektedir."
Yeni kanunun 31 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olmasına rağmen, bazı yükümlülüklerin bir kısmı için tanınan sürenin, kanunun yayımı ile birlikte başladığını belirten Mete, yeni kanunla, göstermelik paylarla yapay şirketler kurulması döneminin de kapanacağını sözlerine ekledi.
TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise konuşmasında yeni Ticaret Kanunu’nun iş hayatında olumlu değişimler getireceğini ifade etti. Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun, şirketler için yeni bir dönemi başlattığını vurgulayan Hacısalihoğlu, "Bu dönem ülkemiz şirketlerinin tüm dünyada rekabet güçlerinin artacağı bir dönem olacaktır. İnanıyorum ki kurumsal yönetişim prensiplerinin oturmasıyla birlikte bu dönem ülkemizin yetiştirdiği profesyonel yöneticilerin sayısını daha da arttıracak ve onları diğer ülkelerin profesyonel yöneticilerine oranla daha fazla rekabetçi kılacaktır. Yeni yasanın getirdiği kurumsal yönetişim ve şeffaflık gibi prensipler ülkemizde doğrudan sermaye yatırımı yapacak uluslararası şirketler açısından da özendirici olacaktır." dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz