YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Halk Oyunları Şenliği

Ordu Üniversitesi’nin (ODÜ) 7. kuruluş yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde 11 konuk üniversitenin katıldığı 'Halk Oyunları...

Halk Oyunları Şenliği

Ordu Üniversitesi’nin (ODÜ) 7. kuruluş yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde 11 konuk üniversitenin katıldığı 'Halk Oyunları Şenliği', büyük bir coşkuyla yapıldı.

Ordu Üniversitesi Cumhuriyet Yerleşkesi’ndeki kapalı spor salonunda düzenlenen “Halk Oyunları Şenliği”ne Kafkas, Samsun Ondokuz Mayıs, Giresun, Kastamonu, Artvin, Çorum, Trabzon Karadeniz Teknik, Amasya, Rize Recep Tayip Erdoğan, Tokat Gaziosman Paşa ve Sinop Üniversitelerinin halk oyunları ekipleri katıldı.

Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, şenlik öncesinde gelen ekiplere tek tek teşekkür ederek katılım belgesi verdi. Yarılgaç yaptığı açılış konuşmasında, “Biz burada 7. kuruluş yıl dönümümüzü kutlayarak, hem bölgenin hem ülkenin hem şehrimizin önünde olduğumuzu bir kez daha göstermiş oluyoruz” dedi.

Ekiplerin halk oyunları gösterisi, salonu dolduranlar tarafından ayakta alkışlanırken, Ordu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Sabri Yener, halk oyunlarının modern dansların içinde malzeme olarak kullanılmasının yanlış olduğunu söyledi. Yener, yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Ülkemizde halk oyunları, bunun yanında diğer halk kültürleri, günümüzde biraz göz ardı edilmekle birlikte aslında kültürümüzün çok önemli bir boyutudur. Folklorumuzu bir bütün olarak, ele almamız lazım. Halk oyunları da zaman zaman eğlence, zaman zaman felsefe, zaman zaman toplumumuzun her türlü yaşayışını, dile getiren, çok önemli bir etkendir. Halk oyunlarımız üniversitelerimizde diğer kurumlarımızda ele alınmakta, amatör çalışmalar yapılmakta, bu da gösteriye yönelik olarak, elbette yaşatılmaktadır. Halk oyunlarımız için mesleki eğitimini alan, bölümlerin olması büyük katkı sağlayacaktır. Bu nedenle biz fakültemizde Müzik ve Sahne Sanatı Fakültemizin Sahne Sanatları Bölümü’nde Türk Halk Oyunları Ana Sanat Dalı’nı da kurduk. İleride öğrencileri alabildiğimiz zaman profesyonelce halk oyunları alanda çalışmalar yapan gençlerimiz olacaktır. Bugünkü etkinlik Türk kültürünün ayakta kalması için, geçmişin bugün yaşanması, bugünde kalmayıp, geleceğe aktarılması açısından çok önem arz etmektedir. Geleneksek kültürler, günümüzde de yaşatılırsa, yeni gençlerimizin, yeni çocuklarımızın bunları kavraması, sevmesi davranış haline dönüştürmesi, bizzat oyunları öğrenmesi, Türk kültürünün ayakta kalacağını düşünüyoruz ve milli sanatımız açısından, milli kültürümüz açısından, milli birliğimiz açısından bu oyunların çok önem arz ettiğini düşünüyoruz. Günümüzde modern danslar da var. Onun da elbette ayrı yeri var. Sanatın her alanı, bizim için önemlidir. Halk oyunlarımızın yeri mutlaka daha farklıdır. Modern dans ile halk oyunları arasında bazen geçişler, benzerlikler karşılıklı etkileşimler olabilir ama halk oyunlarımızı modern dansların içinde malzeme olarak kullanıp da, aslını ortadan kaldırmak doğru bir iş değildir. Modern dans kendi çizgisinde ilerlemeli halk oyunlarımız mutlaka geleneksel tarzını koruyarak, kendi çizgisi içerisinde ilerlemeli, bizi özellikle biz yapan, değerlerimizin başında gelen unsurlardan bir tanesi de halk oyunlarımızdır."

Halk Oyunları ŞenliğiHalk Oyunları Şenliği

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler