Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü, yaz aylarının yaklaşması ile beraber sağlık açısından önemli riskler taşıyan vektör canlılarla mücadele etmek için ‘1. Biyosidal Uygulayıcı Eğitim’ seminerlerini başlattı.
Tuğcan Otel’de düzenlenen seminere, Gaziantep Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Mustafa Tanrıverdi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Muhtar Akyol, Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Toprak ve eğitim almak için farklı illerden gelen çok sayıda vatandaş katıldı.
Seminer öncesi konuşan Gaziantep Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Mustafa Tanrıverdi, küresel ısınmanın günümüzde belirgin etkilerinin olduğuna dikkat çekerek, “Halk sağlığının korunması, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, birçok paraziter ve bulaşıcı hastalıkların kontrol altına alınması için zararlılarla etkin bir mücadele ihtiyacı doğmuştur. Halk sağlığı açısından önemli riskler taşıyan vektör canlılar ile mücadele edilirken kullanılacak metotlarda, zararlı etkisini en aza indirgemenin yanında, sağlıklı bir çevre modeli de göz önünde bulundurulmalıdır. Vektör mücadelesinde, kolay ulaşılabilirliği, kısa sürede etkisini göstermesi ve kulanım kolaylığı gibi nedenlerden dolayı kimyasal mücadele, en çok kullanılan mücadele şeklidir. Ancak kimyasal mücadelede kullanılan biyosidal ürünlerin dozu, etkinliği, kullanım şekli ve özellikle uygulayıcının bu konudaki bilgisi oldukça önem arz etmektedir” dedi.
Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Toprak da, Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün ‘1. Biyosidal Uygulayıcı Eğitimi’ için bilimsel çalışmalarda bulunmak amacı için çalıştıklarını söyledi. Toprak sözlerine şöyle devam etti:
“Vektör canlıların yaşam döngüleri, biyosidal uygulamaları, ekipmanların kalibrasyonundan tutun kişisel donanım ve koruyucu malzemelerine kadar çevre illerden, belediyelerden, il müdürlüklerinden gelen uygulayıcı arkadaşlarımızı bilgilendirmek, doğru bilgileri vermek, var olan yanlışları düzeltmek amacı için buradayız. Bu uygulama kapsamında bu arkadaşlarımız buradan bir sertifika alacaklar. Bu arkadaşlarımız uygun kimyasalların, uygun dozlarında ve uygun şartlarda ve ekipmanlarda başta kendi sağlıklarını korumak şartı ile çevre sağlığı açısından da bilinçli bir uygulama yapmalarını sağlamak amacı ile kendilerine eğitim vereceğiz. Umarım eğitimlerimiz başarılı geçer. Arkadaşlarımız da buradan bilinçli bir şekilde, döndükleri illerinde sağlıklı ve bilinçli bir uygulama yapacaklardır.”
Yapılan konuşmaların ardından 1. Biyosidal Uygulayıcı Eğitimi başladı. Eğitimler 3 gün devam edecek. 3. günün ardından verilen eğitimlerle ilgili sınav düzenlenecek ve yapılan sınavda başarılı olan kişiler sertifika alacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz