21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü bir açıklama yayınladı. Açıkta satılan sütlerin kaynatma esnasında vitamin ve mineral kaybına uğradığı belirtilen açıklamada, sağlık için pastörize süt tüketilmesi gerektiği vurgulandı.
Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada, sağlığın yaşam boyu korunması için yeterli ve dengeli beslenmede süt ve süt ürünlerinin tüketiminin büyük öneme sahip olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, “Süt proteinlerinin büyüme, gelişmeye katkısı, doku yenilenmesindeki etkinliğinin yanı sıra, kalsiyum emilimi ve vücut direnci üzerine olumlu etkileri vardır. Özellikle yetişkin kadınlar, çocuklar ve gençler olmak üzere tüm yaş gruplarının düzenli olarak süt tüketmesi gerekmektedir. Yetişkin bireylerin günlük olarak 2-3 porsiyon, çocuklar, adolesan dönemi gençler, gebe ve emzikli kadınlarla, menopoz sonrası kadınların 3-4 porsiyon süt ve yerine geçen besinleri tüketmeleri önerilmektedir. Süt tüketmekte zorlanan ya da laktoz intolaransı (süt alerjisi) olan bireyler süt yerine, ayran, peynir, yoğurt, kefir tüketerek günlük gereksinimi tamamlayabilirler” denildi.
Sütün, uygun koşullar sağlanmadığı takdirde çeşitli hastalıklara neden olabilecek zararlı mikropların üremesi için çok uygun bir besin maddesi olduğuna da dikkat çekilen açıklamada, şu uyarılar yapıldı; “Bunun için sütü sağlıklı tüketmek çok önemlidir. Sütte bulunan ve hastalığa neden olan bakteri ve virüsleri yok etmek için pastörizasyon ya da UHT (ultra yüksek ısı) işlemleri uygulanmaktadır. Açıkta satılan sütler kaynatma esnasında vitamin ve mineral kaybına uğrar ve fayda sağlamaz. Bu nedenle sağlığımız için pastörize süt tüketmemiz gerekir.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz