ANKARA (İHA) - Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, Pamukbank ile birleşen Halk Bankası'na biri yabancı 2 talep olduğunu açıkladı. Sayın, 'Değişen ve Yenilenen Halkbank' başlıklı basın toplantısına katıldı. Halkbank Genel Müdürü Hasan Cebeci ve Halkbank'ın üst düzey yöneticilerinin de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Sayın, göreve geldikleri 2003 yılı Mart ayından bu yana şeffaf bir şekilde çalışmalarını yürüttüklerini kaydetti. Özel banka anlayışıyla çalışmaya gayret gösterdiklerinin altını çizen Sayın, 17 Kasım'da Pamukbank ile gerçekleşen birleşmenin pürüzsüz olarak gerçekleştiğini söyledi. Sayın, "Bundan önce hiçbir şey gizlemedik, 2005'te de mümkün olduğu kadar gizlemeyeceğiz" dedi.
Toplantıda konuşan Cebesi ise, amaçlarının Halkbank'ı Türkiye'nin en büyük bankası yapmak olduğunu ifade etti. Pamukbank ile yapılan birleşmedeki amaçlarının, teknoloji ve personel alt yapısını güçlendirmek olduğunu vurgulayan Cebeci, bundan sonraki dönemde pazarlamaya ağırlık vereceklerini dile getirdi. Cebeci, müşteri memnuniyeti ve karı yüksek bir Halkbank'ı halka açmayı düşündüklerini de sözlerine ekledi. Halkbank'ın Pamukbank ile birleşmesi sırasında herhangi bir sorun yaşanmadığını kaydeden Cebeci, YTL'ye geçişte de herhangi bir problemle karşılaşmadıklarını vurguladı.
Toplantıda Halkbank'ın faaliyetleri ve 2005 yılı hedefleri banka yöneticileri tarafından gazetecilere anlatıldı. Buna göre, 2004 yılında Halkbank'ın kullandırdığı krediler bir önceki yıla göre yüzde 74 oranında arttı. Söz konusu dönemde toplam krediler içinde en yüksek artış yüzde 129 ile bireysel kredilerde meydana geldi. Halkbank'ın 2003 yılında yüzde 4.6 olan sektör payı 2004 yılında yüzde 6.5'e yükseldi. Öte yandan birleşme öncesi 7 bin 400 çalışanı bulunan Halkbank'ın personel sayısı, 3 bin 785 Pamukbank çalışanın eklenmesiyle 11 bin 185 oldu. Halkbank'ın ATM sayısı da birleşmenin ardından 480'den bin 53'e ulaştı. Halkbank'ın, Pamukbank ile birleşmesinin ardından 670 bin olan kredi kartı sayısı 1 milyon 300 bine, 1 milyon 970 bin olan banka kartı sayısı da 2 milyon 850'ye yükseldi. Birleşme sonrasında bankanın kurumsal şube sayısı 6, ticari şube sayısı 30, girişimci şube sayısı 663 ve bireysel şube sayısı da 8 oldu. Bankanın 2005 yılı programı çerçevesinde kurumsal, ticari, bireysel şube sayısında bir değişiklik yapılması öngörülmezken, girişimci şube sayısının 663'ten 521'e çekilmesi benimsendi. Halkbank'ın 2005 yılı hedefleri kapsamında kar oranında herhangi bir artış öngörülmezken, aktif büyüklüğün yüzde 18 artışla 30 milyar YTL düzeyine çıkarılması planlandı.
PERSONEL ARASINDAKİ MAAŞ FARKLARI Sayın ve Cebeci, toplantının ikinci bölümünde gazetecilerin sorularını yanıtladılar. Esnaf kredilerine uygulanacak faizin ne olacağı sorulduğunda Sayın, bu kesime ve KOBİ'lere uygulanan faiz oranlarıyla normal kredi faizleri arasındaki farkın Hazine tarafından karşılandığını anımsatarak, Hazinenin indirim rakamını açıklamasını beklediklerini belirtti. Sayın, Halkbank'ın, normal krediler için yüzde 35, KOBİ kredileri için yüzde 32 ve esnaf kredileri için yüzde 30 oranında faiz uyguladığını anımsattı. Sayın, bir başka soruyu yanıtlarken, Pamukbank'tan Halkbank'a geçen personelle eski personel arasındaki maaş farkından kaynaklanan sıkıntının, tüm bankalardaki çalışanların aldıkları ücret göz önüne alınarak çözüleceğini anlattı.
Ziraat Bankası'nın özelleştirilmesine ilişkin bir soru üzerine Sayın, bu bankanın özelleştirilmesi için 2007'ye kadar zaman olduğunu, çalışmaların da bu tarihe göre yürütüldüğünü ifade etti.
Batık borçlar konusundaki bir soruyu yanıtlayan Sayın, bankanın kapısından uğramayan borçlular için yurt dışına çıkış yasağı getirdiklerini, bu uygulamanın da olumlu sonuçlar verdiğini vurguladı. Yurt dışına çıkış yasağı getirilen borçluların, anlaşma yapmak için kendilerine çok sayıda başvuru olduğunu dile getiren Sayın, ödemelerin başlamasının ardından söz konusu yasağın geçici olarak kaldırıldığını, borçlunun güven vermesi halinde geçici olarak devre dışı bırakılan yasağın tamamen kaldırıldığını belirtti. Banka yetkilileri de bugüne kadar 100 borçlunun yurt dışına çıkma yasağı üzerine kendilerine başvurduğunu açıkladı.
Halkbank'ın özelleştirilmesine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Sayın, 17 Aralık 2004 tarihinden birkaç gün önce kendisine biri yabancı 2 talep geldiğini açıkladı. Sayın, "Talipler, siz, her zaman satışa hazırız diyordunuz, biz de görüşmek istiyoruz dediler" şeklinde konuştu. Halkbank'ın satışıyla ilgili görüşmelerin Ocak ayında ve Ankara'da gerçekleşeceğini dile getiren Sayın, bankanın merkezini İstanbul'a taşımayı düşündüklerini de sözlerine ekledi. Sayın, Halkbank'ın her koşulda satışa hazır olduğunu, gerekli prosedürün tamamlanmasının ardından açıklanan takvimden önce bile bu işlemin gerçekleşebileceğinin altını çizdi. Sayın ayrıca, Halkbank'ın özelleştirilmesiyle ilgili her türlü teklife açık olduklarını söyledi.
Halkbank'ın halka açılmasıyla ilgili açıklama yapması istenen Cebeci ise, bankanın satışının blok satış, kısmen blok satış ve halka arz şeklinde yapılabileceğini anımsattı. Cebeci, gönüllerinden halka arz şeklinde bir satışın geçtiğini; ama blok satışa da hazır olduklarını vurguladı. Halkbank'ın özelleştirilmesiyle ilgili bir tarih vermesi istenen Cebeci, "Yıl olarak en erken 2006'nın sonu olabilir" şeklinde konuştu. Pamukbank'ın kaç liraya mal olduğu sorulduğunda ise Cebeci, birleşmenin 2.3 katrilyon liralık bir maliyetinin olduğunu, bunun da Hazine tarafından karşılandığını bildirdi. Cebeci, Pamukbank'ın problemli hiçbir kredisinin de Halkbank tarafından alınmadığını sözlerine ekledi. Bir başka soru üzerine Cebeci, 2005 yılında yaşanması beklenen likidite sıkıntısı için yurt dışı kaynaklı bazı çalışmalarının olduğunu, bunları açıklamayacağını ifade etti.