YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“halkımız Bilinçli Beslenme Konusunda Dünya Standartlarının Çok Gerisinde”

Uluslararası Beslenme ve Beslenme Eğitimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurhan Ünüsan, "Halkımız bilinçli beslenme konusunda...

Uluslararası Beslenme ve Beslenme Eğitimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurhan Ünüsan, "Halkımız bilinçli beslenme konusunda dünya standartlarının çok gerisinde. Halkımız, ne yazık ki yeterli ve dengeli beslenme konusunda uzun ve sağlıklı yaşama kriterlerini bir kenara bırakıp, sadece lezzet odaklı besleniyor. Fazla yemek konusunda ise midelerinin büyüklüğüne değil, gözlerinin kestirdiğine göre sınırsız yemeye devam ediyorlar" dedi.

Prof. Dr. Ünüsan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün dünyada insanların zayıf kalma arzusu nedeniyle maddi ve manevi sıkıntıya girdiklerini ve manevi sıkıntıların ruh sağlığını etkilediğini ,bozulan ruh sağlığının ise aşırı uyku,hareketsizlik gibi sonuçlarla birlikte ,vucudun bağışıklık sistemini zayıflattığını dolayısı ile bir çok kronik hastalığa davetiye çıkardığını söyledi.

“RAMAZAN AYI İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ”

Ramazan ayının ülkemiz insanları için doğru beslenme konusunda bir fırsat olduğunu belirten Prof.Dr. Ünüsan, “Normal zamanların dışında olan ramazan ayı, bir çok insanın her istediği bir besini ve her an yememesi konusunda, mide disiplini sağlamaktadır. Bu bir ay içerisinde mide disiplini sağlayarak diğer zamanlarda da sürdürmek mümkündür’’ dedi.

“STRES DEN UZAK DURULMALI”

Prof. Dr Nurhan Ünüsan, aşırı yemek ve dengesiz beslenmenin bir etkeninin de stres olduğunu vurgulayarak, “Kesinlikle stres ten uzak durmak, daha sakin ve huzurlu ruh hali ile yaşamak gerekir, stres ve aşırı hareketlilik insanları daha fazla yemek ve içmek konusunda tetikliyor, insan metabololizması stresli olduğu zaman, kontrol mekanizmasını daha zayıf çalıştırıyor’’ dedi.

“JAPONLAR DOĞRU BESLENİYOR”

Japonların zayıf ve sağlıklı olmasının diğer toplumlarca her zaman merak konusu olduğunu dile getiren Ünüsan, "Türkiye'de her 10 kişiden 3'ü obez iken bu oran Japonya'da yüzde 3,5. Obeziteye neden olan etmenlerin en başında aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği geliyor. Japonya'da halk, küçük porsiyonlar halinde besinlerini tüketiyorlar. Ayrıca besin çeşitliliğini de önem veriyor ve uygulamadan taviz vermiyorlar’’ şeklinde ifade etti.

"Çağımızın büyük problemi olan obezite dengesiz ve bilinçsiz beslenmenin hem nedeni hem de sonucu olabilir" diyen Prof. Dr. Ünüsan, yeterli ve dengeli beslenmenin kişileri kanser dahil birçok hastalığa karşı koruduğunun bilimsel araştırmalarla tespit edildiğini ve buna en çok Japon halkının dikkat ederek uyduğunu vurguladı.

Seçilen besinlerdeki bazı maddelerin kansere neden olabileceği gibi kansere karşı korucu olanlarının da bulunduğunu anlatan Ünüsan, doğru besin seçimi yapmanın ancak eğitimle mümkün olduğunu dile getirdi.

Ünüsan, Japonya Tarım, Balıkçılık ve Gıda Bakanlığınca 2005 yılında çıkarılan Gıda Egitimi Kanunu ile okullarda çocukların gıda ve beslenme hakkında bilgilendirilerek, bireylerin doğru beslenmelerinin amaçlandığını söyledi.

"OKULLARDA BESLENME EĞİTİMİNE ÖNEM VERİLMELİ"

Türkiye'de, yanlış beslenmeden kaynaklanan hastalıkların tedavisi için devletin milyarlarca dolar para harcadığına değinen Prof. Dr. Ünüsan, şöyle devam etti:

"Halkımız bilinçli beslenme konusunda dünya standartlarının çok gerisinde. Ne yazık ki yeterli ve dengeli beslenme konusunda uzun ve sağlıklı yaşama kriterlerini bir kenara bırakıp sadece lezzet odaklı besleniyor. Bir başka sorun ise yemek porsiyon büyüklüğü. Türkiye'de porsiyonlar Japon porsiyonlarına oranla 2-3 kat büyük. Yani aşırı yemek yeniyor ve obez insanlar çoğalıyor. Bu bilgiler ışığında ne yapmalıyız? Yapılacak olan temel çaba ülkemizdeki ilgili otoritelerin beslenme eğitimine okul öncesi seviyesinden başlamak üzere önem vermeleridir. Bu ancak beslenme ve beslenme bilimi alanında çalışan bilim insanlarının yönlendirmeleri ile gerekli stratejilerin geliştirilmesi ve insanlara doğru beslenmenin öğretilmesiyle mümkündür.''

PROF.DR NURHAN ÜNÜSAN KİMDİR?

Prof. Dr. Nurhan Ünüsan İngiltere Nottingham Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden (B.Sc. (Hons)) onur derecesi ile mezun oldu. Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Yüksek Lisans, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde doktora (Ph.D.) eğitimini tamamladı. Halen Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim dalında Profesör ve Anabilim Dalı Başkanı olarak çalışmaktadır.

Prof. Dr. Nurhan Ünüsan’a Japonya Kardiyovasküler Vakfı, Japonya Ulusal Beslenme ve Sağlık Enstitüsünce Bilim, TUBİTAK VE TUBA tarafından Bilim Teşvik Ödülleri verilmiştir.

Prof. Dr. Nurhan Ünüsan’ın Mikrodalga fırınlarının mikroorganizmalar üzerine etkisi, beslenme eğitimi, iyot, folik asit, meyve ve sebze tüketimi ve stres üzerine etkileri konularında yurt içinde ve yurt dışında basılmış olan kitapları ve kitaplarda yayınlanmış bölümleri bulunmaktadır.

Prof. Dr. Nurhan Ünüsan, Uluslararası Beslenme ve Beslenme Eğitimi Derneği Başkanı’dır.

Öte yandan; Japonya’daki bilimsel çalışmaları sırasında kendisine ülkede kalması yönünde teklifte bulunulan Ünüsan, “Kendi ülkemin insanına hizmet etmeliyim” diye cevap verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler