Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 26. Ankara Film Festivali'nin onur ödülleri belli oldu. 24 Nisan - 3 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalde Aziz Nesin Emek Ödülü'ne daha önce 'Polis' filmindeki rolüyle festivalde en iyi erkek oyuncu seçilen Haluk Bilginer değer görülürken Sanat Çınarı Ödülü'nün Jale Erzen'e verilmesi kararlaştırıldı. 2015 yılı Kitle İletişim Ödülü ise Ankara Fransız Kültür Merkezi ile Alman Kültür Merkezi'ne verilecek.
Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu, onur ödüllerinin gerekçelerini şöyle açıkladı:
Aziz Nesin Emek Ödülü: Haluk Bilginer
Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı, Aziz Nesin Emek Ödülü'nü, Aziz Nesin'in 100. yaşında; '80'li yılların başlarından bu yana yalnızca ülkemizde değil, Hollywood'dan İngiltere'ye kadar pek çok ülkede sahnede ve beyazperde de mesleğini icra etmiş; oyunculuk adına bildiklerini genç kuşaklara aktarmış; hem sahnede hem de beyazperdede sıradan insanların sıra dışı yaşamlarını ustalıkla canlandırıp unutamayacağımız kareler yaratarak hayal dünyamızı zenginleştirmiş olması nedeniyle aktör Haluk Bilginer'e vermeyi uygun bulmuştur.
Sanat Çınarı Ödülü: Jale Erzen
1980'lerde çıkardığı Boyut dergisiyle ülkemiz sanat eleştirisine; 90'lı yıllardan beri kurucusu olduğu Sanart ile de çok sayıda sergi, konferans ve yayının gerçekleşmesine büyük katkı sağlaması; bu katkıların Ankara ve Türkiye 'nin sanat çehresine yön vermesi; Mimar Sinan başta olmak üzere, Osmanlı mimarisinden, çağdaş sanat ve estetiğe kadar birçok sanatsal alanda kitap ve makaleleriyle gelecek nesillere kalıcı eserler bırakması; ülkemizi yurtdışında, Uluslararası Estetik Kurumu ikinci başkanlığına yükselerek en iyi şekilde temsil etmesi ve de 1970'lerden beri bir ressam olarak, resim sanatına özgün eserlerle katkı sağlaması nedeniyle 'Sanat Çınarı' ödülüne hak kazanmıştır.
Kitle İletişim Ödülü: Institut Français Ankara (Fransız Kültür Merkezi) ve Goethe Institut Ankara (Alman Kültür Merkezi)
Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı, 2015 Kitle İletişim Ödülünü Ankara'nın kültür sanat hayatına büyük katkılar yapan iki önemli kuruma vermeyi uygun görmüştür:
Goethe Institut (Alman Kültür Merkezi); 80'lerden başlayarak Ankara'daki bütün film festivallerine mekân sağlaması ve getirdiği filmlerle programlarını zenginleştirmesi, 90'ların başında Werner Nekes, Angela Melitopoulos, Volker Schreiner gibi isimlerle düzenlediği atölyeler sayesinde neredeyse bir kuşak Türkiyeli deneysel sinema ve video sanatçılarının yetişmesine ön ayak olması, düzenlediği sayısız sergi, konser ve gösterimlerle Ankara'nın kültür yaşamını beslemesi, 'Art up' projesiyle Türkiye Medya Sanatının sanal sergi ve arşiv alanı oluşmasına yaptığı yenilikçi katkılar nedeniyle 'Kitle İletişim Ödülü'nü almaya değer görülmüştür.
Institut Français Ankara (Fransız Kültür Merkezi); 70'li yıllardan beri Ankara'nın kültür sanat hayatını canlandırması, pek çok farklı kültür kurumu ile birlikte işbirliği yaparak sergi, konser, konferans, tiyatro gibi farklı sanat disiplinlerini Ankaralı sanatseverlere buluşmasına katkıda bulunması, Ankara'nın tüm film festivallerine Fransız sanatçılar ve filmler getirerek özellikle sinema sanatına verdiği destek nedeniyle 'Kitle İletişim Ödülü'nü almaya değer görülmüştür.