HABER

Haluk Kurtoğlu toprağa veriliyor

İSTANBUL (İHA) - Tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde önceki gün vefat eden Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Haluk Kurtoğlu'nun (72) cenazesi, bugün İstanbul'da toprağa veriliyor.

Omurgasındaki rahatsızlığı nedeniyle 15 Eylül 2004 tarihinde İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan ve burada geçirdiği ameliyatın ardından tedavi gördüğü Beyin Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi'nde önceki gün hayatını kaybeden Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Haluk Kurtoğlu için ilk tören, saat 11.00'da Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Büyük Salonu'nda düzenlendi. Oğlu Cem Kurtoğlu ve eşi Sema Kurtoğlu'nun oldukça özgün olduğu törene, aralarında Rutkay Aziz, Doğa Rutkay, Açelya Akkoyun, Ahmet Uğurlu, Nurseli İdiz, Zeyno Gönenç ve Can Gürzap'ın da bulunduğu çok sayıda tiyatro ve sinema sanatçısı katıldı. Haluk Kortoğlu'nun Türk Bayrağı'na sarılı naşı, sahneye konduktan sonra bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından tek tek sahneye gelen sanatçılar, Kurtoğlu ile ilgili anılarını anlattı. Büyük bir sanatçıyı kaybetmekten dolayı üzgün olduklarını söyleyen Can Gürzap, "Mesleğe adanmış 50 yıl, sanata adanmış onurlu bir yaşam. Devlet Tiyatrosu'nun ve Türk televizyonunun en iyi aktörlerinden biriydi. Sevenlerine, ailesine sabır diliyorum. Hepimizin başı sağ olun" dedi.

Törenin ardından Haluk Kurtoğlu'nun cenazesi, Teşvikiye Camii'ne götürülmek üzere AKM'den çıkarıldı. Bir çok sinema filmi ve tiyatro eserinde rol alan Haluk Kurtoğlu, Teşvikiye Camii'nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Haluk Kurtoğlu, 1932 yılında Aydın'da dünyaya geldi. Tiyatroya oyuncu, yönetmen ve eğitmen olarak hizmet veren Haluk Kurtoğlu, Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu. 1954 yılından beri Devlet Tiyatroları'nda görev yapan aktör, en son Tiyatro İstanbul kadrosunda çalıştı. 1982-1993 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda öğretim üyeliği yapan sanatçı, 1960-1970 yılları arasında İngiltere'de, Stratford Upon Avon'da Royal Shakespeare Company Tiyatrosu'nun sahneye koyduğu "Verona'lı iki Centilmen" oyununda yönetmen Robin Philips'in asistanlığını görevinde bulundu.

Kurtoğlu, 1971-72 yılında "Altı Kişi Yazarını Arıyor" adlı oyunuyla Ankara Sanat Kurumu'ndan mansiyon, 1973-1974 yılında "Uçamayan Kuşlar Tutulur" oyunuyla Ankara Sanat Kurumu'ndan "En İyi Erkek Oyuncu", 1979-1980 yılında "Antigone" oyunuyla Avni Dilligil "En iyi Erkek Oyuncu" ödüllerini aldı. 1995-96 sezonunda oynadığı "Giydirici"deki rolü sanatçıya ikinci Avni Dilligil "En İyi Erkek Oyuncu" ödüllerini aldı. Haluk Kurtoğlu aynı zamanda usta bir film oyuncusuydu ve onlarca filmde çeşitli roller üstlenmişti. 41. Altın Portakal Film Festivali, "Yıldırım Önal Anı Ödülü"nü bu yıl Haluk Kurtoğlu'na verme kararı almıştı.

Sanatçının oynadığı oyunlardan bazıları:

"Othello", "Hamlet", "Macbeth", "Kral Lear", "Jul Sezar", "Köroğlu", "Şair Ruhu", "Foto Finiş", "Altı Kişi Yazarını Arıyor", "Uçamayan Kuşlar Tutulur", "Antigone", "Hapşırık", "Cadı Kazanı", "Nereye Kadar", "Giydirici".

Rol aldığı sinema filmleri ve televizyon dizileri:

"Yorgun Savaşçı", "Elveda Dostum", "Bir Yudum Mutluluk", "İhtiras Fırtınası", "Bataklıkta Bir Gül", "Aliş ile Zeynep", "Duvardaki Kan", "Yolun Sonundaki Karanlık", "Hafız Yusuf Efendi", "Bir Muharririn Ölümü", "Elif Ana - Ayşe Kız", "Gecenin Öteki Yüzü", "Kuruluş / Osmancık", "Aşkın İlk Yarısı", "Cennet Gözlüm", "Gönülden Gönüle", "Belki Yarın", "Ölümünün 400. Yılında Mimar Sinan", "Türk Vakıf Medeniyeti", "Reis Bey", "Dönemeç", "Yansıma", "Yedi Uyuyanlar", "Minyeli Abdullah", "İnsanlar Yaşadıkça", "Yalnız Değilsiniz", "Sayın Başkan", "Minyeli Abdullah 2", "Dört Mevsim İstanbul: İstanbul Bir Özlemdir", "Sonsuza Yürümek", "Yıldızlar Gece Büyür", "Issızlığın Ortası", "Yağmur Beklerken", "Bışr-i Hafi - Bir Zamanlar Sarhoştu", "İki Kızkardeş", "Beşinci Boyut", "Ağrı'ya Dönüş", "İskilipli Atıf Hoca / Kelebekler Sonsuza Uçar", "Hayatın İçinden", "Kanayan Bosna", "Yorgun Savaşçı", "Hasret", "Karanlık Sular / The Serpent's Tail", "Garip Bir Kolleksiyoncu", "Aylaklar", "Kanayan Yara - Bosna Mavi Karanlık", "Ölümsüz Karanfiller", "Kurtuluş", "Sara ile Musa", "Deli Yürek-Boomerang Cehennemi", "Hırsız", "Bulutbey", "Emanet", "Abdülhamit Düşerken", "Yusuf Yüzlü", "Şeytan Sofrası", "Kadirşinas"

1997 yılından bu yana özel tiyatrolarda oyuncu olarak çalışmalarını sürdüren Kurtoğlu, 100'ü aşkın oyunda çeşitli roller üstlendi. Sanatçı halen konuşma ve iletişim semineri veren özel bir kuruluşta diksiyon dersi vermekteydi.

En Çok Aranan Haberler