YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Hamile Bayanlar, Bebeğin Sağlığı Açısından Uzun Süreli Yolculuk Yapmasın'

Kurban Bayramı'nın yaklaşması ile birlikte uçak, tren ve otobüslerle yolculuk yapanların sayısı artıyor. Uzmanlar, bebek...

Kurban Bayramı'nın yaklaşması ile birlikte uçak, tren ve otobüslerle yolculuk yapanların sayısı artıyor. Uzmanlar, bebek sağlığı açısından anne adaylarının, uzun süreli yolculuklarda hava yolunu kullanmasını öneriyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gülçin Uğurel Aydar, hamileliğin, bir kadının hormonal, fiziksel ve psikolojik değişimlerinin yoğun olduğu en özel dönem olduğunu söyledi. Anne adaylarının, bu dönemde bir yandan annelik heyecanı yaşadığını ifade eden Aydar, diğer yandan da hamilelik süreci ve bebeğin sağlığı ile ilgili endişeler duyduğunu dile getirdi.

Anne adaylarının, uzun süren mesafelerde karayolu yerine havayolunu tercih etmesinin, anne ve bebek sağlığı açısından daha iyi olacağını dile getiren Aydar, “Uzun süren mesafelerden kaçınılmalı ancak söz konusuysa, havayolunu kullanmak, diğer karayolu ulaşım şekillerine göre daha avantajlıdır. Ancak gebeliğin 34. haftasından sonra uçağa binmek önerilmemektedir. Daha kısa mesafe için otomobil ve tren yolculuğu tercih edilmelidir. Boylece, hareketsizlikten uyuşan vücudu, 2 saatte 15 dakikalık mola vererek dinlendirmek mümkün olabilir. Otobüs ve gemi ise özellikle hamileliğin ilk aylarında, mide bulantılarını artırır. Daha önce düşük yapmış kadınların ilk 3 ayda veya erken doğum öyküsü olan anne adaylarının son 3 ayda seyahat etmemesi gerekir.” şeklinde konuştu.

Hamilelik sırasında cep telefonu ve bilgisayarın kullanılmasının bebeğin sağlığı açısından zararı olmadığını anlatan Aydar, yine de bu konuda titiz davranılması gerektiğini vurguladı. Aydar, şöyle dedi: “Belli noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bilgisayar kullanırken yayılan ışınlardan etkilenmemek için 40-50 cm uzakta oturmak gerekir. Cep telefonları radyo frekansla çalışmakta olup, bu konuda herhangi bir uyarı gündeme gelmemiştir. Ancak yine de cep telefonunun kalp karın gibi bölgelerden uzak tutulması, konuşma süresinin iyi ayarlanması önerilmelidir.”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gülçin Uğurel, hamilelik sırasında, ayrıca, evde kedi beslemenin sakıncalı olduğunu ifade etti. Aydar, kedilerin ‘toksoplazmozis’ hastalığına yol açan bir parazit taşıdığını kaydederek, “Hamilelik döneminde bu parazit alınır ve bebekte enfeksiyon oluşursa; zeka geriliğine, körlüğe ve diğer bazı anormalliklere yol açar. Bu parazit, kedi dışkısı ve iyi pişmemiş etler ile bulaşır. Bu parazitle karşılaşılan kişiler genelde enfeksiyonu fark etmeden hafif bir grip gibi atlatırlar. Çiğ et yemekten kaçınmak, çiğ etle temas ettikten sonra ağzı ve gözleri ellememek, sebze ve meyveleri çok iyi yıkamak, kedi dışkısı ile temas edileceğinde eldiven kullanmak gibi basit önlemler ile bu enfeksiyondan korunabilir.” diye ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler