MAGAZİN

Hamile Kadınlar Ne Kadar Kilo Almalı?

Uzmanlar, bir kadının gebeliği süresince yaklaşık 12 kilo almasının normal olduğunu söylüyor.

Yetersiz Beslenmemeli

Bebek gelişiminin, annenin gebelik öncesi ve sırasındaki beslenmesi ile ilişkili olduğu herkesin malumu. Araştırmalar, yetersiz beslenmenin anne ve bebek için zararlı etkileri olduğunu kanıtlamış durumda. Aynı şekilde aşırı kilo alımı da hem bebek hem de anne adayı açısından riskli olabiliyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Niyazi Davas, gebelikte alınması gereken günlük kalori miktarının ortalama 2500 olduğunu söylüyor. Bunun büyük kısmının proteinlerden sağlanması gerektiğini vurgulayan Davas, “Karbonhidrat ve yağ alımında dikkatli olmak gerekir. Bu tür gıdaların, yüksek kalori nedeniyle aşırı kilo artışına sebep olacakları unutulmamalı. Gebelikte sigara ve alkol kullanmak kesinlikle sakıncalı, pişmemiş et ve şarküteri ürünleri de yenmemeli” uyarısında bulunuyor.

“Normal beslenen bir kadın gebeliği süresince 12 kg kadar kilo alır" diyen Dr. Davas, hamilelik dönemlerine göre olması gereken kilo artışı konusunda şunları söylüyor: “Gebeliğin ilk yarısına yani 20. haftanın sonuna kadar ortalama 3,5 kg kadar artış olur. 20. haftadan sonra gebeliğin sonuna kadar her hafta ortalama 400 gr. kadar kilo alınır. Bu artışın bir kısmı bebeğe diğer kısmı ise anneye ait kilodur. Anneye ait kilonun büyük bölümü yağ dokusu artışından kaynaklanır. Bu yaklaşık 4 kg kadardır. Yağ dokusu artışı en çok 10-20. hafta arasında gerçekleşir. Bunun haricinde alınan kilolar doğumdan sonra sağlıklı şekilde verilemeyebilir. Kadınlarda şişmanlığın sık görülmesinin bir nedeni de her gebelikte eklenen ekstra yağların doğumdan sonra atılamamasıdır.”

Aşırı kilo artışları, anne şeker hastası olmasa bile iri bebek doğumlarına, yüksek tansiyona; yetersiz beslenme ise erken doğumlara sebep olabiliyor. Bu da doğum öncesi ve sonrasında bebek ölümlerine yol açıyor.

En Az Yarım Litre Süt İçmeli

Gebelikte en çok şikayete yol açan sürecin ilk 3 aylık dönem olduğunu söyleyen Davas’a göre, bu dönemde öğün sayısı artırılmalı, öğün miktarları azaltılmalı. Yani sık ve az yenmeli. Gebelikte en önemli gıda maddesinin proteinler olduğunu, protein gereksiniminin %30’a kadar artarak 60 grama yükseldiğini belirten Dr. Davas’ın anne adaylarına önerileri ise şöyle:

Günlük alınması gereken süt miktarı en az yarım litre olmalı. Süt, protein ve kalsiyum kaynağıdır. 1 gram protein ortalama 4 kalori, 1 gram yağ ise 9 kalori verir. Bir litre süt annenin alması gereken günlük kalsiyumu karşılar. Taze fasulye, bakla, bezelye, ıspanak ve karnabahar bitkisel proteinden oldukça zengindir. Günlük proteinlerin hayvansal ve bitkisel olarak karışık alınması daha sağlıklıdır.

Krbonhidrat Ve Yağ Tüketimine Dikkat

Karbonhidrat ve yağ alımında dikkatli olmak gerekir. Bu tür gıdaların fazla alınmasının yüksek kalori nedeniyle aşırı kilo artışına sebep olacakları unutulmamalı. Yeterli kalori ve protein alındığı sürece karbonhidrat alınması gerekli değildir. En önemli karbonhidrat kaynakları pirinç, buğday, meyveler, yaş ve kuru sebzeler, patates ve şekerdir. 1 gram karbonhidrat 4 kalori verir.

Yüksek Tansiyon Yoksa Tuz Kısıtlanmamalı

Gebelikte sıvı alınmasına özen göstermek gerekir. Yemeklerde ve yemek aralarında bol su alınmalı. Vücutta şişlik ve yüksek tansiyon yoksa tuz kısıtlamasına gerek yoktur. Tuz alımı aşırı olmamak şartıyla eskisi gibi devam edebilir.

Sigara Ve Alkol Kesinlikle Yasak

Gebelikte sigara ve alkol kullanmak kesinlikle sakıncalıdır. Sigara, bebeğin anne karnında gelişememesine, dış gebeliğe, düşüklere, ölü doğumlara sebep olabilir. Alkol kullanan gebelerde bebek anomalisinde artış gözlenmiştir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Niyazi Davas, gebelikte pişmemiş et ve şarküteri ürünlerinin yenmemesine özellikle dikkat etmek gerektiğinin altını çiziyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler