HABER

Hamile kadınlara beslenme ve egzersiz uyarısı

Hamile kadınlara beslenme ve egzersiz uyarısı

MARDİN (İHA) - Uzmanlar, gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenme ile düzensiz egzersizlerin anne ve bebek ölümlerine yol açan birçok sağlık sorununu beraberinde getirdiğine dikkat çekti.

Hamile bayanları 'gebelik öncesi ve gebelik döneminde beslenme' konusunda uyaran Mardin Kadın Doğum Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Adem Özden, Türkiye'de yüzde 10 seviyesinde olan düşük doğum ağırlığının en önemli nedenlerinden birinin hamile kadınlarda görülen beslenme bozuklukları olduğunu söyledi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Adem Özden, besin ihtiyacı karşılanmadığı takdirde bebeğin büyüme ve gelişmesi için gereksinim duyulan besin öğeleri, annenin kendi dokularından sağlanır. Bunun sonucunda da annede, çeşitli hastalıklar ortaya çıkar ve enfeksiyonlara karşı direnç azalır. Gebelik öncesi ve gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenme, anne açısından doğum risklerini beraberinde getirirken, gebelik zehirlenmesi ve anne ölümlerine yol açar. Bebekler de ise fiziksel ve zihinsel gelişim geriliğine, hastalıklara yakalanma riskinde önemli oranda artışa ve ölü doğuma zemin hazırlar" dedi.

Gebelik öncesi ve gebelik döneminde beslenmenin, hem anne hem de doğacak bebeğin sağlığını önemli oranda etkilediğine değinen Özden, anne adaylarına şu uyarılarda bulundu: "Normal zamanda yediklerinize ek olarak, her gün en az 2 su bardağı kadar süt veya süt ürünü tüketin. Normal zamanda yediklerinize ek olarak, bir adet yumurta veya yumurta kadar et, tavuk, balık, bu besinler tüketilemiyorsa kuru baklagil yemekleri, mercimekli veya nohutlu çorbaların tüketilmesine özen gösterin.

Vitamin açısından zengin olan taze sebze ve meyveleri her öğünde düzenli tüketmeye çalışın. C vitamini açısından zengin bol limonlu salata, taze soğan veya meyve tüketin. Azar azar ve sık aralıklarla beslenin. Uzun süre aç kalmayın. Yemeklerde sıvı yağları tercih edin. Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanın. Böylelikle bebeğinizi guatr hastalığı ve zeka geriliğinden korumuş olursunuz. Aşırı tuzlu besinleri tüketmeyin."

Anne adaylarının, içinde bulundukları özel dönemde yapacakları sağlıklı, düzenli egzersiz programlarının, hem kendilerinin daha sağlıklı ve zinde olmalarına hem de doğacak çocuklarının sağlıklı gelişimine ve sağlıklı doğmalarına büyük katkıları olacağını söyleyen Dr. Adem Özden, "Egzersiz yapayım derken hem kendi hem de bebeğinizin sağlığından olmayın. Anne adayı, egzersiz sırasında vücudunu sıkmayan, rahat ve hava alabilen giysiler tercih etmeli ve egzersiz mekanı temiz, havalandırma sistemli ve yeterince aydınlık olmalıdır" dedi.

İlk üç aylık dönemden sonra sırtüstü yatılarak yapılan egzersizlerden vazgeçilmesi gerektiğini anlatan Özden, şöyle konuştu: "Hamilelik boyunca yoğun ve tempolu egzersizler yapılmamalı. Ayakta daha az hareket ederek durabilme süresini uzatmak gereklidir. Eğer anne adayı hasta ise, havanın sıcak veya nemli olduğu anlarda kesinlikle yoğun egzersiz yapılmamalıdır. Sıçramalı, sekmeli veya silkintili egzersiz yapılmamalıdır. Egzersizler mümkün olduğunca, ahşap tahta veya sıkı yapıştırılmış halı kaplı zeminlerde yapılmalı. Şiddetli ve yoğun esnetme- germe hareketleri yapılmamalıdır. Karın ve kasık bölgelerine baskı yaratabilecek hareketlerden uzak durulmalı. Egzersize başlamadan önce, mutlaka en az beş-on dakika yavaş tempolu yürüyerek bir ısınma yapılmalıdır. Egzersiz sonrasında mutlaka, yumuşak ve zorlamadan esnetme-germe hareketleri yapılmalıdır."

Gebelere sigara ve alkolü kesinlikle kullanmamaları konusunda uyarıda bulunan Dr. Özden, gebelerde D vitamini yetersizliğinin, anne karnındaki bebeklerin beyin ve kemik gelişimini olumsuz etkilediğini, doğumsal katarakt hastalığı ve enfeksiyon risklerini de beraberinde getirdiği bildirilerek, bütün hamile kadınların günde 10- 15 dakika ve öğle saatleri dışında güneşe çıkmalarının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler