KADIN

Hamilelikle ilgili doğru bilinen 10 yanlış

Hamileliğe dair bugüne kadar bildikleriniz bir efsane mi?

Hamilelikle ilgili doğru bilinen 10 yanlış

Hamilelik süresi, doğrum şekli, bebeğin cinsiyeti, doğum kiloları, emzirme gibi konularda tüm bildikleriniz yanlış olabilir mi?

Gelin, bilgilerimizi tazeleyelim, hamilelik ve doğum hakkında doğru bilinen yanlışları gözden geçirelim.

Yanlış: Hamilelik dokuz ay sürer.

Doğru: 2013 yılında yapılan ve Human Reproduction'da yayımlanan bir araştırma sonucuna göre gerçekte hamileliğin uzunluğu beş hafta kadar değişebilir. Bu süre, sizin yaşınıza, kilonuza, hamilelikte kaç kilo aldığınıza ve diğer pek çok faktöre bağlıdır.

Yanlış: Hamilelikte seks yapmak bebeğe zarar verir.

Doğru: Uzmanlara göre hamileyken cinsel ilişkiye girmek bebeği olumsuz etkilemez. Bazı istisnai durumlardan söz etmek gerekirse; eğer plasentanız rahim ağzı ve vajina arasında yer alıyorsa ya da erken doğum riskiniz yüksekse, cinsel ilişki konusunu doktorunuza danışmalısınız.

Yanlış: Sezaryenden sonra normal doğum yapılmaz.

Doğru: Uzmanlara göre sezaryenden sonra normal doğum, sezaryenden sonra ikinci defa sezaryen olmaktan daha az riskli. Ancak tabii doğum öncesi doktorunuzla sizi bekleyen olumlu ve olumsuz tarafları açıkça konuşmalısınız.

Yanlış: Cinsel ilişki pozisyonuyla bebeğin cinsiyeti belirlenebilir.

Doğru: Kadının üstte olduğu pozisyonda kız bebek, erkeğin üstte olduğu pozisyonda erkek bebek gibi, bebeğin cinsiyetini belirlemek için çeşitli seks pozisyonları önerilse de uzmanlar bunun bilimsel olmadığı görüşünde birleşiyor.

Yanlış: Annede cinsel yolla bulaşan hastalık varsa bebekte de olur.

Doğru: Aslına bakarsanız bu, cinsel yolla bulaşan hastalığın türüne bağlıdır. Uzmanlar bazı bulaşıcı cinsel hastalıkların kan yoluyla plasentaya geçtiğini, bazılarının ise sadece doğrudan temasta bir tehdit oluşturduğunu söylüyor. Bu ikinci tip, vajinal doğum sırasında bebeğe geçebileceğinden, enfeksiyonu önlemek için doktor sezaryeni tavsiye edebilir.

Yanlış: Hamileyken koşulmaz.

Doğru: Pek çok kadının hamileyken yapabildikleri, hamilelik öncesi performansına bağlı. Ama yine de hamileyken, özellikle de birinci, ikinci ve üçüncü trimester için planlanmış programa uyarak koşu bandına çıkabilir ya da kardiyo çalışabilirsiniz.

Yanlış: Doğumda doğum kiloları verilir.

Doğru:Kadınlar doğumda sadece 4 ila 7 kilo kadar kaybederler. Bu da bebeğin ağırlı ve su ağırlığını kaybetmekten ileri gelir. Genelde 12 ila 17 kilo alındığı düşünülürse doğum esnasında tüm kilolar verilmemiş demektir. Doğum kilolarından kurtulmak, bir yılınızı ya da daha fazlasını alabilir. Bu arada emzirmenin kalori yakmak anlamına geldiğini ve kilo vermede etkili olduğunu da belirtelim.

Yanlış: Hamilelikte iki kişilik yersiniz.

Doğru: İçinizde bir bebeğin yetişiyor olması, sizin çok daha fazla kalori yaktığınız anlamına gelmiyor. Tek ihtiyacınız olan, dengeli bir beslenme planı uygulamak, günlük öğünlerinize ara öğünler katmak.

Yanlış: Her kadın isterse emzirebilir.

Doğru: Ağır meme ameliyatları emzirmeyi zorlaştırabilir ve bazı ilaç tedavileri anne sütünü etkiler. Evet, bebeği ilk altı ay sadece anne sütüyle beslemek ve ilk iki yıl emzirmeyi sürdürmek çok önemli ama her annenin sağlık durumu buna elvermeyebilir.

Yanlış: Bazı yiyecekler ve cinsel ilişki doğumu başlatır.

Doğru: Cinsel ilişki ve acı bebeğe zarar vermez. Uzmanlar, cinsel aktivitenin ya da herhangi bir gıdanın doğum için kadını uyardığına dair sınırlı kanıt bulunduğunu belirtiyor.

Kaynak: Women's Health

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler