Karın derisi bollaşır ve çatlar. Karın duvarını oluşturan bağ dokusu da gevşer ve karın duvarı öne doğru çıkıklaşır ve şişkinlik oluşur. Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Teoman Doğan, karın gerdirme ameliyatlarını yazdı.
Yıllardır yapılan bir ameliyattır. Ancak son yıllarda bu yaklaşımda büyük gelişmeler oldu. Hatta benim kanaatim son yıllarda en çok gelişen, sonuçları iyileşen ve hasta açısından kolaylaşan estetik ameliyat bu oldu diyebilirim. Temel değişiklik ameliyat kısaltılıp kolaylaştırılırken etki alanının da neredeyse iki katına çıkarılması. Eskiden yapılan karın germe ameliyatları sadece göbek altı sarkıklığını giderebiliyordu. Yeni Tummy Tucklar ise karın bel ve kasıkları şekillendiriyor.
Operasyon bir hastanede yapılıyor. Ortalama 2 buçuk saat kadar sürüyor. Bayıltmak aslında şart değil ama genellikle genel anestezi tercih ediliyor. Hastanede yatış süresi 1–2 gün. Evde en az 1 hafta istirahat etmek çok önemli. Alınacak dikiş olmuyor. Hastalar genellikle üçüncü gün duş alabiliyor.
Bu ameliyat hem karnınızdaki çatlak derileri yok edebilir, hem fazla yağlarınızı giderir hem de karın duvarınızı tekrar eski gerginliğine kavuşturur. Hamilelikte bozulup ta bu ameliyat ile düzeltilemeyecek neredeyse hiçbir şey yok gibi. Buraya kadar olanlar iyi haberlerdi. Kötü haber ise bu ameliyatın bazı eksileri olmasıdır. Bir kere göbek deliğinizin üzerinde kalan çatlakların büyük kısmı bu ameliyat ile giderilemez. Ama bu çatlaklar gerginleşerek çok daha az belirgin hale gelirler. Bu ameliyat bikininizin içerisinde kalacak olsa da sezaryen izinin iki katı uzunlukta bir iz bırakır. Ayrıca karın germe ameliyatı bütün estetik ameliyatlar içerisinde en ağrılı olan, en geç ve zor iyileşeni.
Bu ameliyatta sezaryen izi seviyesinden yanlara doğru bir hat üzerinden göbek deliğine kadar olan bir alandaki çatlamış ve sarkmış olan deri alınıyor. Göbek deliği yukarısında kalan deri gerilerek aşağıya indiriliyor. Göbek deliği de yeniden oluşturuluyor. Eğer gerekiyorsa karın etrafındaki fazla yağlar da liposuction ile alınıyor. Gevşemiş karın kasları sıkılaştırılarak eski sertliklerine kavuşturuluyorlar. Bunun için fıtık ameliyatlarında kullanılana benzer bir dikiş tekniği kullanılıyor ve gevşek karın ön duvarı kasları kendi üzerine katlanarak hem daraltılıyor hem de sağlamlaştırılıyor.
Bu sorunun cevabı doktorunuzun kullanacağı tekniktedir. Klasik tekniklerde yağ alma bu ameliyat ile beraber yapılamaz. Ama son tekniklerde ameliyat daha basitleştirildiği için istenildiği kadar yağ da alınabilir. Bu konuda doktorunuza danışın.
Yıllarca bu ameliyat karın bölgesinin ortasını düzeltmek amacıyla uygulandı. Sadece sarkık ve çatlak deriler çıkarıldı ve yapılan iz en azda tutulmaya çalışılarak bel ve kasık bölgesi önemsenmedi.
Oysaki sadece karın ortasındaki bariz çatlaklar ve sarkma tedavi edilir ama daha az göze batan kasık ve bel tedavi edilmezse elde edilecek sonuçta tatmin edici olmaz. Son yıllarda yapılan en büyük yenilik bütün karın, bel ve kasıklara beraber değerlendiren ve hepsinde ortak olan problemi aynı anda düzelten tekniklerin ortaya çıkması oldu. Artık bu teknikler ile bel ve kasık bölgelerini de toparlamak ve hamilelik öncesinden bile daha iyi bir görüntü elde edebilmek mümkün. Birçok hasta bu ameliyattan sonra hamile kalmadan önceki hallerinden de düzgün bir karın ve bele sahip olabiliyorlar.
Anneler için ideal zaman birinci yılın sonu. Bu sürede hem anne verebileceği kiloları vermiş oluyor hem de sarkıklığın ve çatlakların derecesi tam olarak ortaya çıkıyor. Bu ameliyat daha sonraki hamilelikler için bir problem de teşkil etmez. Ancak çok yakın bir tarihte yeni bir gebelik planlanıyorsa yine bu ameliyatı ertelemekte fayda var. Yeni bir hamilelikte yeni deformasyonlar oluşacağını göz önüne almak ve tedaviyi ikinci hamilelikten sonraya bırakmak daha doğru. Eğer çatlakların sebebi hamilelik değil kilo alıp verme ise tedaviyi kilo verme sürecinin sonunda yapmakta fayda var. Böylece deformasyonun tamamını görmek ve tedavi etmek mümkün oluyor.
Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyat için de olası komplikasyonların başında, kanama ve enfeksiyon var. Bu tür ameliyatlarda ciddi bir kanama olması olasılığı yok. Kanama dikişlerinizin altında kan birikmesi yani "hematom" şeklinde olabilir. Doktorunuz sizi yeniden ameliyathaneye alarak bu birikmeyi temizlemek ve kanamayı, eğer devam ediyorsa, durdurmak isteyebilir. Aynı şekilde ameliyattan sonra beşinci gün civarında oluşan kızarıklık, ateş ve şişlik enfeksiyon habercisi olabilir. Yine çözüm enfeksiyonun temizlenmesi ve tabii antibiyotik tedavisi olacaktır.
Cilt kaybı, yine nadir olmasına rağmen görülebilecek komplikasyonlar arasındadır. Bu bir germe ameliyatı olduğu için deri katmanlarına yük biner ve derinin dolaşımı bozulabilir. Genellikle ameliyattan sonra sigara içen hastalarda gözükür. Deri siyah renkli sert bir şekil alır ve uzun süre pansuman yapılması gerekebilir. Bu süreyi kısaltmanın bir yolu da küçük bir müdahale ile ölü cildin temizlenmesidir. Aynı deri problemi göbek deliğinde de görülebilir. Bir müddet pansuman sonucunda bu tür problemler genellikle tahminlerin ötesinde iyi iyileşirler. Sakın bir şey olmaz diye sigaraya başlamayın. Ameliyattan sonraki ilk iki haftanın kritik olduğunu unutmayın.
Yara iyileşme problemleri genellikle ameliyatta kullanılan kalın dikişlerin yarattığı problemlerdir. Bir kaç günlük pansumandan sonra iyileşirler. Ama bu tür reaksiyonların ameliyattan aylar sonra bile ortaya çıkabileceğini bilin. Asimetri yine bu ameliyattan sonra karşılaşılabilecek sorunlar arasında. Ciddi asimetrilerde bir rötuş ameliyatı gerekebilir.
Kullanılan klasik tekniklerde yara izinin her iki ucunda deride potlar oluşabilir. Bunlar genellikle zaman ile değişmezler ve kalıcı olurlar. En iyi çözüm küçük bir müdahale ile bunların alınmasıdır. Ama bu yara izini bir kaç cm. uzatır.