KADIN

Hamilelikte 29. hafta

29 haftalık hamilesiniz - sadece 77 gün kaldı!

Hamilelikte 29. hafta

Artık bebeğiniz hızla büyüyor. Bu hafta, geçen haftaya nazaran yaklaşık 230 gr daha aldı (toplamda 1150 gr civarı) ve başının üst kısmından topuklarına kadar ise yaklaşık 38 cm uzunlukta. Kasları ve akciğerleri gelişmeye devam ediyor ve başı ise büyüyen - milyonlarca nöron geliştirmekle meşgul olan - beynine uyum sağlayabilmek için gittikçe büyümekte. Bu hızlı büyüme ile birlikte, bebeğinizin beslenme ihtiyaçlarının bu üç aylık dönemde zirveye ulaşması hiç de şaşırtıcı değildir. Kendinizin ve de bebeğinizin iyi beslenmesini sağlamak için, bol miktarda protein, C vitamini, folik asit, demir ve kalsiyuma ihtiyacınız olacak. (Her gün, bebeğinizin, artık sertleşmeye başlayan iskeletinde, yaklaşık 200 miligram kalsiyum depolanır.)

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Doğum yapmış en yaşlı kadın, 66 yaşındaki Adriana Iliescu’dur. Hamileliği, kısırlık tedavileri sonucunda gerçekleşmiştir.

Hamileliğin 29. Haftasında Vücudunuz

Artık bebeğinizin hareketlerini güçlü şekilde hissediyor olmalısınız. Tekmelere ve el ile dürtmelere dikkat edin ve eğer hareketlerde bir azalma fark ederseniz doktorunuza haber verin. Doktorunuz, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için bebeğinizin ne sıklıkla hareket ettiğini takip etmenizi isteyebilir. İki saat içerisinde en az on hareket hissetmeniz gerekir.

Bu dönemde mide ekşimesi ve kabızlık gibi şikayetler yeniden ortaya çıkabilir. Hamilelik hormonu progesteron, sindirim sisteminiz dahil, vücudunuz genelindeki düz kas dokusunu gevşetir. Bu gevşeme, karnınızın dolu olması durumuyla birleştiğinde, sindiriminizi yavaşlatır ki bu da, özellikle de fazla yemekten sonra, gaza neden olur. Büyüyen rahminizden kaynaklanabilecek bir diğer sorun ise, hemoroiddir. Hemoroid - basit olarak, anüs bölgenizdeki şişmiş kan damarlarıdır - hamilelik sırasında oldukça yaygındır ve genellikle doğumdan sonra geçmektedir.

SİZİN İÇİN İPUÇLARI - Hemoroid için yardım

Hemoroidin verdiği rahatsızlığı gidermek için bu ipuçlarını deneyin:
• Düzenli olun. Yüksek lifli diyet ile beslenin, bol miktarda su için (günde en az sekiz bardak) ve düzenli olarak egzersiz yapmaya çalışın.
• Tuvaletinizi “tutmayın”. Bağırsaklarınızı boşaltmanız gerektiğini hissettiğiniz anda tuvalete gidin, kaslarınızı zorlamamaya çalışın ve tuvalette oyalanmayın.
• Uzun süreler boyunca oturmaktan veya ayakta durmaktan kaçının
• Ilık bir banyo yapın. Günde birkaç defa, 10 ila 20 dakika boyunca banyonun içinde oturun.
• Dikkatli şekilde temizlenin: Yumuşak, kokusuz, beyaz tuvaletkağıdı veya nemli küçük havlular kullanın.
• Doktorunuzdan güvenli bir topikal anestetik veya fitil tavsiye etmesini isteyin.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler