Şu ana kadar, bebeğiniz muhtemelen 1820 gr civarında ve neredeyse 43 cm uzunluğunda. Tırnakları tamamen gelişti. Bazı bebeklerin şimdiden biraz saçı varken bazılarının ise sadece şeftali tüyüne benzeyen ince tüyleri vardır. Bebeğiniz, rahminizde epey yer kaplamaktadır ancak bu dar alan, onun hareket düzeyini düşürmemelidir. Hamileliğin son dönemlerinde bebeklerin hareketlerinin yavaşlamasının normal olduğunu duymuş olabilirsiniz, ancak bu doğru değildir. Eğer bebeğinizin hareketlerinde herhangi bir azalma fark ederseniz, doktorunuza başvurunuz.
Hamileliğin 32. Haftasında Vücudunuz
Kan hacminiz (plazma ve alyuvarlar), şu anda, sizin ve bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için hamile kalmanızdan öncekine oranla yüzde 40 ila 50 civarında daha yüksektir. (bu fazla miktar aynı zamanda doğum yaptığınız zaman kaybedeceğiniz kanı telafi etmeye de yardım edecektir.) Artık haftada 450 gr almaktasınız ve bunun kabaca yarısı bebeğinize gitmektedir. Rahminizin diyaframınıza doğru genişlemesi ve karnınıza basınç eklemesi ile birlikte, daha sık mide ekşimesi veya hafif nefes darlığı yaşayabilirsiniz.
Bebeğiniz büyüdükçe, büyüyen karnınızdaki artan ağırlık konsantrasyonu, duruşunuzda bir değişikliğe ve ağırlık merkezinizde bir kaymaya neden olur. Artı, karın kaslarınız gerilir, hormonlarınız ise bağdokularını daha gevşek hale getirir ve büyüyen rahminiz bazı sinirlerinize baskı bile yapabilir. Tüm bunlar, bel ağrısının yanı sıra kalça ve uyluklarınızda da biraz ağrıya neden olabilir. Bacaklarınızda şiddetli ağrı, hissizlik veya karıncalanma hissederseniz doktorunuzla görüşmelisiniz.
SİZİN İÇİN İPUÇLARI - Nefessiz Kalmak
Uflayıp puflama, normalden daha mı fazla? Başa çıkabilmek için:
• Sakin olun. Yapabilecekleriniz ve yapamayacaklarınız konusunda gerçekçi olun ve vücudunuza kulak verin. Eğer bir hareket fazla zorlayıcı görünüyorsa, öyledir.
• Duruşunuza dikkat edin. Eğer omuzlarınızın düşmesini önlemek için onları geride tutarsanız, akciğerlerinin genişleyecek daha çok alanı olacaktır.
• Nefesinize odaklanın. Derin, yeterli nefesler almaya yoğunlaşın, nefesinizi boğazından aşağı yönlendirmeye çalışın ve nefesinizin bebeğinize kadar gittiğini hayal edin.
• Kendinizi destekleyin. Eğer başınızı ve göğsünüzü fazladan yastıklarla yükseltirseniz, geceleri daha rahat nefes alabilirsiniz.